pół. Arbuza pokroić w dużą kostkę. Serek pokroić w trójkąty. Wszystko ułożyć na talerzu w dowolną kompozycję. Całość można skropić sokiem z pomarańczy. Pyszny mix na deser, podwieczorek lub kolację
Monia miesza i gotujeZapraszam na czonkowe tosty, które bardzo często robimy w sezonie jesienno-zimowym. Na śniadanko czy na kolację bardzo smaczne i zdrowe:) składniki: 1 chleb tostowy (22 kromki) mało lub margaryna do smarowania 11 plasterków szynki 11 plasterków żółtego sera 6-7 ząbków czosnku Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jedną kromkę posmarować masłem lub margaryną. Na posmarowaną kromkę położyć
Monia miesza i gotujeDziś kolejna propozycja na śniadanko lub kolację. Pyszna pasta którą można urozmaicić różnymi dodatkami np. pomidorem, ogórkiem kiszonym czy rukolą. składniki: 500 g twarogu lub sera białego 6 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki piertuszki sól, pieprz do smaku Twaróg rozetrzeć łyżką. Dodać drobno pokrojone jajka oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem
Monia miesza i gotujeZapraszam na pyszny chlebek zatopiony w serze. Znakomita przekąska, dodatek do sałatek czy grilla jak równiez dobry na śniadanko czy kolację. Prosty w przygotowaniu a jaki pyszny. składniki: 1 mały okrągły bochenek chleba 1 kulka mozzarelli 1 serek camembert 150-200 g sera żółtego 100 g serka topionego Chlebek ponacinać w kostkę nie przecinając dolnej skórki. Sery pokroić
Monia miesza i gotujeProsta i pyszna sałatka śledziowa, która co roku gości na naszym świątecznym stole. Doskonała na wigilijny stół ponieważ zawiera postne składniki. Do pozostałej sałatki z wigilijnej kolacji można dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i już mamy nieco inną sałatkę na świąteczny stół. składniki: 5-6 płatów śledziowych 3 kwaskowe jabłka 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka zielonego groszku
Monia miesza i gotujeSmaczne owocki w kokosowym cieście w sam raz na śniadanie, kolację czy podwieczorek. składniki: 3 banany 2 jabłka 1 puszka ananasa w plastrach 250 ml mleka 250 g mąki 70 g wiórek kokosowych Kresto 1 jajko 50 g cukru trzcinowego odrobina proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotować ciasto kokosowe. Mleko zmiksować z mąką, cukrem, wiórkami kokosowymi i odrobiną proszku
Monia miesza i gotujezapiekać ok 20 minut aż masa się zetnie. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja podałam na rukoli z pomidorkami koktajlowymi. Pyszna propozycja na lekki obiad czy kolację
Monia miesza i gotujeParóweczki w cieście francuskim zapiekane z serem i papryką. Pyszna przekąska a z dodatkiem sałat może być również pyszny obiadek czy kolacja. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 8 małych parówek 80 g sera żółtego kawałek papryki sezam i siemię Kresto do posypania białko do posmarowania Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pokroić na osiem prostokątów. Na każdym prostokącie przy
Monia miesza i gotujeProsta i pyszna pasta z czerwonej fasoli, w sam raz na śniadanko lub kolację. Pastę można podać z ulubionym pieczywem lub też wafelkami ryżowymi. Ja akurat użyłam wafli ryżowych Sonko. Jak widać wafelki są idealne aby zrobić z nich pyszne i zdrowe kanapeczki. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka tuńczyka w kawałkach 4 łyżki majonezu
Monia miesza i gotujeKilka prostych składników, dressing i już mamy pyszne i zdrowe jedzonko. W sam raz na lekki obiad lub też kolację. Jak ja lubię takie sałatki :) składniki: 4 garście porwanej sałaty 125 g wędzonego łososia w kawałku 4 pomidorki cherry 1 łyżeczka octu balsamicznego Jamar 4 łyżki oleju słonecznikowego sól z pieprzem Kamis Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, ja używam zawsze
Monia miesza i gotujeWytrawna tarta z łososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 300 g łososia bez skóry 250 g ricotty 4 łyżki śmietany 18% 2 małe jajka 2 garście szpinaku 1 mała cebula pół czerwonej
Monia miesza i gotujePyszne placuszki z jabłuszkiem na serku homo. Dobre na śniadanie, kolację czy też obiad. Bardzo smaczne i puszyste można podawać z dowlonymi dodatkami - cukrem pudrem, dżemem lub owocami. składniki: 300 g jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 jajka 300 g serka homogeniozowanego o smaku naturalnym 1 szklanka mąki 3-4 łyżki cukru waniliowego olej lub masło klarowane
Monia miesza i gotujeWykorzystany przepis znalazłam na zakupionym opakowaniu krewetek koktajlowych, z modyfikacjami do własnego smaku :) Danie polecam na kolację dla dwojga :) Składniki: krewetki koktajlowe ok.350g (najlepiej kupić zamrożone paczkowane, dostępne np. w Biedronce) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula makaron pełnoziarnisty pół szklanki bulionu warzywnego olej przyprawy: sól, pieprz, tabasco, bazylia, oregano do dekoracji rukola, 2 plasterki cytryny, natka
Pudełko rozmaitościDobre na spotkania z przyjaciółmi, rodziną lub jako przystawka na romantyczną kolację. Ciasto jest chrupiące a krewetki delikatne. Zdecydowanie polecam! Składniki: 250g krewetek gotowanych w całości 140g mąki pszennej+mąka do obtoczenia pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia ok.200ml zimnego piwa pieprz, ostra papryk lub chilli olej do głębokiego smażenia Krewetki obieramy zostawiając ogonek. Do miski wsypujemy mąkę
Pudełko rozmaitościSzybki i prosty przepis zarówno na codzienny obiad jak i na kolację we dwoje <3 Składniki: 250g świeżego makaronu 300g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) garść świeżej bazylii garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny kilka pomidorków cherry do ozdoby opcjonalnie starty parmezan Do osolonej wrzącej wody wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości
Pudełko rozmaitości