Staram się wprowadzać do mojej kuchni coraz więcej witariańskich dań. Surowizna to podstawa! To ona powinna dominować w diecie. Z koktajlami, sałatkami, sokami i deserami na surowo mam już duże doświadczenie. Słabo jednak wypadam z daniami głównymi. Ale postanawiam się poprawić. Dziś podjęłam próbę przyrządzenia tarty (a raczej mini tartinek/babeczek) w wersji RAW. Wyszło przepysznie! Jestem bardzo
Jeść, by żyć w zdrowiuwartości odżywczych. Krótko mówiąc, dostarczymy organizmowi wszystko to, co potrzebuje do życia. Za sprawą tej książki moja kuchnia zapełniła się super produktami, które wykorzystuję codziennie jako dodatki do soków, koktajli, deserów. Często też korzystam z przepisów zawartych na końcu książki. Kolejnym surojadkiem i autorem książki o zdrowym żywieniu jest J. Wignall . W "Na surowo" , oprócz przepisów na pyszne witariańskie
Jeść, by żyć w zdrowiusmakiem. Oprócz doznań smakowych, dostarczają sporej dawki antyoksydantów. Jagody wspomagają pracę oczu, a także leczenie: infekcji skóry, chorób nerek, zaburzeń układu pokarmowego i moczowego. Wykorzystuję je jako dodatek do koktajlu, jogurtu roślinnego i ... wegańskich czekoladek ! W połączeniu z chia i daktylami tworzą dla nich idealne nadzienie. Przedstawiam zdrowe, naturalnie słodkie czekoladki, które można jeść bez wyrzeczeń. Składniki na 14 czekoladek
Jeść, by żyć w zdrowiuporzeczki, jagody, itd., trwał cały rok! Owoce te zawierają mnóstwo tanin, antycyjanidynów, flawonoidów, polifenoli oraz proantocyjanidynów, które spowalniają słabnięcie zdolności umysłowych. Ponadto chronią przed chorobą nowotworową. To sprawia, że koktajle z ich udziałem są niesamowicie zdrowe, a dodatkowo przepyszne i orzeźwiające. U nas, jak zawsze, owoce wystąpiły w towarzystwie zielelniny, tym razem - sałaty zawierającej wyjątkowo mało kalorii, a bardzo dużo
Jeść, by żyć w zdrowiuByły maliny w koktajlu, były w jogurcie roślinnym. Teraz czas na ciasto. U nas, jak zawsze, wegańskie i bezglutenowe. Tym razem pokusiłam się o wersję pieczoną na bazie mąki kokosowej i owsianej z mlekiem kokosowym. Wyszło pyszne, smakowało nawet miłośnikom niewegańskich ciast z cukierni. Sukces! Oczywiście bardziej polecam spożywać maliny w wersji surowej, ale nikomu nie zaszkodzi, od czasu
Jeść, by żyć w zdrowiuwszystkie dania zawierające te składniki. - Podawać dziecku mleka roślinne: migdałowe, kokosowe, konopne, orzechowe, sezamowe (najlepiej własnej produkcji). - Wyciskać dziecku soki ze świeżych warzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion. - Przygotowywać zupy z maksymalną ilością warzyw. - Jako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która
Jeść, by żyć w zdrowiustaramy się nie spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a poza tym nie mamy ochoty na ciepłe dania. Całymi dniami jadamy owoce i sałatki warzywne, pijemy świeże soki i koktajle. Przepisami na nie już się tutaj dzieliłam, stąd owa "blogowa cisza". Chłodząc się dziś zimnym sokiem z jabłka i jarmużu, przeglądałam album ze zdjęciami z imprezy urodzinowej z okazji
Jeść, by żyć w zdrowiublendując wszystkie składniki, następnie suszymy 5h w dehydratorze temp. 43 stopnie. Z tej ilości otrzymujemy 1 tackę ciasteczek (ok.10 sztuk). Mniam!!! Godzina 12-13 to czas na: Zielony koktajl . Składniki: 2 banany, 2-3 duże garści zieleniny, u nas tym razem pokrzywa, miąższ i woda z jednego młodego kokosa, 1 łyżka chlorelli. Godzina 14 to czas na lunch. Tego
Jeść, by żyć w zdrowiunaszej kuchni już powoli zaczyna brakować miejsca na sezonowe owoce. Zaopatrujemy się w nie tonami, a jemy codziennie kilogramami. ;-) Dziś postanowiłam podać je w ciekawej formie. Sałatka owocowa, koktajl to już nuda, czas więc na ... brzoskwiniowe łódeczki z karobowym wnętrzem. Wyglądały super, smakowały jeszcze lepiej. W sam raz na poczęstunek dla gości. Rarytas!!! Składniki na 4 porcje: 2 brzoskwinie
Jeść, by żyć w zdrowiuleczy choroby skóry. Prawie wszyscy dookoła - na placach zabaw, w autobusie, w sklepach - smarkają i kasłają, dlatego z użyciem tych owoców długo nie zwlekałam. Wykorzystuje je jako składnik koktajlu, dodaję do jogurtu, jaglanki lub owych batoników. Polecam! Te słodkie pyszności ucieszą Twoje podniebienie, poprawią nastrój, dodadzą energii i "naładują" witaminami. Składniki na 12 kostek o wymiarach
Jeść, by żyć w zdrowiunaprawdę zjawiskowo. Nagietek (którego zdjęć nie mam..) okazał się bardzo delikatny w smaku, prawie niewyczuwalny. Spróbowałam również ziaren konopi w wersji "solo". Można je dodać do owsianki, sałatek, mięsa, koktajli itd. Na pewno niedługo znajdziecie u mnie na blogu masę przepisów z ich wykorzystaniem. Kwasy zawarte w konopiach wpływają świetnie na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Zawierają masę witamin
CzarnawisienkaPiecz 25 minut. Odstaw do przestygnięcia. Oczaruj rodzinę i znajomych ! Ps. Ślimaczki wyszły pyszne, mega puszyste. Warto upiec ! Ps. Blender również przetestowałam. W kilka sekund zrobiłam pyszny i zdrowy koktajl. Doceniłam taki blender, mój stary ręczny – chowam do szafki
Moja pasja smakujeden raz. A ile te słomki wytrzymają? Zobaczymy :) Na etykiecie dodatkowo są dołączone przepisy na dwa drinki. Ciekawe jakby się piło drinka z takiej szklanki, ja bardziej myślałam o koktajlach :) Żałuję, że jestem ograniczona miejscem w kuchni, gdyż z pewnością kupiłabym ich więcej. Naczynie żaroodporne o średnicy 23cm. Mam w swojej kuchni kilka naczyń żaroodpornych, ale takiego jeszcze
W kuchni u Monikiwarto wykorzystać syrop klonowy. Pochodzi z Kanady i także od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje nie tylko najmłodszym.Lody tradycyjnie przygotowywane na kremówce, zamienić można na zdrowsze, owocowe sorbety. Mniej kalorii mają także te robione na jogurcie naturalnym. Jak się
Moja smaczna kuchniaskładnikach, a do tego skomponowane tak, by miały wysoką wartość odżywczą i w każdym daniu znalazły się elementy korzystnie wpływające na układ krwionośny. Przepisy są podzielone: na odżywcze koktajle, śniadania, zupy, dania główne oraz desery. Jest kolorowo, lekko, sycąco i smacznie. Nie znajdziecie tutaj kaloryczności dań, autorzy mówią, że jeśli zastąpicie dietę tradycyjną, na pewno stracicie zbędne
Cynamonowe szczęście