ziemniaków - 2 jajka i 1 żółtko - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki mąki tortowej - różowa sól himalajska (drobna) - pieprz kolorowy świeżo mielony - 2 łyżki jogurtu naturalnego - olej kokosowy Obrane ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito i odsączmy do miski sok. Ziemniaki przekładamy do miski. Miskę z sokiem odstawiamy, gdy na dnie osiądzie(...)ziemniaków dodajemy 2 łyżki jogurtu, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, mąkę i skrobię. Mieszamy do połącznia wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego formując placki. Smażymy z obu stron na rumiano, mają być chrupiące. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placki ziemniaczane podane z jogurtem naturalnym
mojewypiekiinietylkostabilizator (guma akacjowa), cebula, emulgator (lecytyna słonecznikowa), sól morska, naturalne aromaty NAPOJE OWSIANE Amandin oferuje pokaźną liczbę przeróżnych napoi owsianych. Począwszy od tych standardowych, zwykłych, a kończąc na kokosowym. Tylko jedno z poniższych nie posiada certyfikatu ekologiczności. Wszystkie pozostałe już tak. Składniki NAPOJU OWSIANEGO : woda, owies (10%), olej słonecznikowy, fosforan triwapniowy, sól morska, witamina(...)WAPNIEM : woda, owies (10%), olej słonecznikowy, wapień z alg morskich: -Lithothamnium Calcareum (0,3%), sól morska Składniki NAPOJU OWSIANEGO Z KOKOSEM : woda, owies 10%, mleczko kokosowe 3,5%, olej słonecznikowy, naturalny aromat, stabilizator: karagen Składniki NAPOJU OWSIANEGO Z KAKAO: woda, owies (10%), syrop z agawy (4,5%), kakao (1%), olej słonecznikowy, sól morska NAPOJE RYŻOWE
Zdrowie na języku :Pdiety: - zielone warzywa liściaste: szpinak jarmuż, botwinę, brokuły oraz kapustę - produkty pełnoziarniste: komosę ryżową, kaszę jaglaną, brązowy ryż, płatki owsiane oraz kaszę gryczaną - zdrowe tłuszcze: oliwę z oliwek, olej kokosowy, oraz olej lniany - naturalne substancje słodzące: miód, syrop ryżowy, syrop klonowy, syrop daktylowy oraz cukier kokosowy - superżywność: jagody goji, nasiona chia, spirulinę, pyłek pszczeli oraz kakao Podsumowanie: Dzięki
Di gotujeWEGAŃSKIE GOFRY KASZTANOWE /2 bardzo grube gofry / 50 g mąki kasztanowej (Govinda Natur) 20 g płatków owsianych górskich 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g mąki kokosowej 100 g sojowego jogurtu waniliowego 80 ml mocnego naparu z herbaty z trzema rodzajami cynamonu (Pukka) szczypta soli 2 łyżki słodzidła (u mnie Sukrin w formie pudru ) kilka kropli aromatu migdałowego(...)Ponownie zmiksować. Smażyć w dobrze rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy do zarumienienia. (U mnie trwało to dwie minuty). Podawać z ulubionymi dodatkami. Uwaga : Ze względu na dodatek mąki kokosowej, gofry są dość kruche, dlatego należy uważać, aby się nie rozpadły. Piekę je w gofrownicy typu XXL, dlatego są również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry
Poranek na słodkopędów sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego, sok z pigwy oraz na Pyszną ryżowo-otrębową pokusę Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki ryżu białego, cynamon, kardamon, miód z mniszka lekarskiego, garść migdałów i orzechów włoskich, 6 gruszek, garść truskawek, cukier , trzcinowy, szczypta soli dla kontrastu smakowego, łyżka masła, łyżka słodkiej śmietanki(...)kokos do posypania, listki mięty, 3 łyżki granulowanych otrębów o smaku truskawki. Mleko i mleczko kokosowe łączę i zagotowuję , wrzucam ryż i kardamon z cynamonem. Delikatnie słodzę miodem z mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z cukrem , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną
Z miłości do słodkościtartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili / można dać mniej sól, pieprz gałka muszkatołowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego DIP POMIDOROWO-DYNIOWY 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki puree z upieczonej dyni 1 łyżka sosu sojowego 200 g krojonych pomidorów(...)szczyptę czarnego pieprzu, mieszamy. Łyżką nabieramy duże porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kotlety. Każdy kotlet delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy partiami, na rozgrzanej oliwie lub oleju kokosowym, po 4-5 minut z każdej strony. Pilnujemy temperatury oleju, który cały czas powinien lekko skwierczeć. Podajemy z dipem dyniowo-pomidorowym lub sosem pieczarkowym
cool and mintySkładniki 250 dag wątróbki drobiowej 1 szklanka mąki ryżowej 1 gruszka 3 duże cebule sól pieprz ziołowa pieprz czarny olej kokosowy do smażenia szczypta papryczki chilli Wykonanie Na wstępnie oczyszczamy naszą wątróbkę z żółtych żyłek itp , następnie naszą wątróbkę obtaczam w mące ryżowej , i na rozgrzaną patelnie z olejem(...)kokosowym wykładam wątróbkę ,przykrywam pokrywką i podsmażam po obu stronach na chrupko,kiedy mamy podsmażoną wątróbkę , dodajemy pokrojoną cebulkę w talarki , oraz pokrojoną gruszkę w kostkę , podsmażamy wszystko razem około 5 minut , często mieszając , po naszym czasie zalewamy 3 szklankami wody , i gotujemy na małym ogniu , do momentu odparowania wody . Jak woda już nam odparowała , doprawiamy nasza wątróbkę solą , pieprzem
Mój Smakwody 1 szklanka ryżu 0,5 szklanki kaszy jaglanej szczypta soli opcjonalnie: stewia (w formie płynnej) do posłodzenia 2 słoiki (o pojemności 500 ml) domowego musu z jabłek olej kokosowy do wysmarowania naczynia Mleko i wodę zagotować ze szczyptą soli i stewią, wsypać ryż i kaszę, gotować około 10 minut. W nasmarowanym olejem kokosowym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ryż
FitKotjeszcze trochę problemów, ale praktyka czyni mistrza, prawda? :) Farsz: 1,2 kg kapusty kiszonej 3 liście laurowe 2 cebule 0,8 kg pieczarek 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Kapustę lekko płuczemy pod wodą, a następnie wkładamy ją do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy do niej liście laurowe i odrobinę soli(...)czasie, gdy kapusta się gotuje możemy zająć się pieczarkami. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, możemy też rozdrobnić ją w malakserze. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulkę. Przesmażamy ją na małym ogniu do miękkości. Następnie myjemy pieczarki i albo ścieramy je na tarce albo rozdrabniamy w malakserze. Osobiście preferuję tę 2 opcję, gdyż jest znacznie szybsza. Dorzucamy
Cooking Monsteroregano 500 ml bulionu 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki posiekanego koperku 100 g dyni (waga po obraniu) 50 ml śmietanki 18% lub 30% Dodatkowo: mąka pszenna mąka ziemniaczana olej kokosowy kasza u mnie gryczana niepalona Mięso wkładamy do miski, dodajemy oregano, jajko, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, mieszamy i formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące pszennej. Podsmażamy na patelni(...)rozgrzanym oleju kokosowym. W międzyczasie w garnku musimy zagotować bulion, wkładamy do niego podsmażone pulpeciki, dodajemy startą dynię i kurkumę. Musimy delikatnie przemieszać, nakryć przykrywką i gotować na średnim ogniu około 20 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę. Ja czas od czasu mieszałam wszystko, pod koniec gotowania dodałam koperek i śmietanę. Jak sos byłby za rzadki, to wtedy musimy przesiać przez
kruche babeczkicytryny Dodatkowo: dżem/konfitura do posmarowania blatów (najlepiej jakaś kwaskowata; u mnie cytrynowa z miodem) Moja dekoracja: bułka tarta do obsypania boków (może być mak) wiórki kokosowe i mak do posypania wierzchu (oba produkty do nabycia na stronie ale-raj.pl ) skórka i plasterki cytryny zielone wiórki czekoladowe liofilizowana żurawina Upiec ciasto. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie(...)/konfitury oraz kremem. Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem. Dekoracja. Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną na suchej patelni (i ostudzoną) - bułka tartą. Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. (Mój wzór makowy powstał z pomocą szablonu.) (*) - Do kremu zamiast cytryny
Di gotujeSkładniki: 1 duża główka kalafiora; 4 duże marchewki; 1 średnia cebula; 2 łyżki drobno posiekanego, świeżego imbiru; 3 ząbki czosnku; 400 ml mleczka kokosowego; 3 łyżeczki oleju; 1 łyżeczka kurkumy; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 1 łyżeczka soli morskiej; 1,25 ml bulionu (u mnie 1,25 l wrzątku + 1 łyżka vegety); Sól; Opcjonalnie - do ozdoby - plastry chili, świeżego(...)Upieczone kawałki kalafiora wrzucić do zupy (kilka różyczek można pozostawić do ozdobienia talerza z zupą), wymieszać i zestawić z ognia. Tak przygotowaną zupę zblendować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe i dokładnie wymieszać. Zupę przyprawić solą do smaku. Krem podawać na ciepło, opcjonalnie przyozdobiony różyczkami kalafiora, plastrami chili i imbiru. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni Miejskamięso z ud indyczych musztarda oliwa z oliwek 2 cm kłącza imbiru czosnek pory- część biała suszone śliwki Karahi Chicken Masala czerwony pieprz świeży lubczyk sól himalajska różowa olej kokosowy I tak w zasadzie to tyle tylko potrzebujemy do dania pysznego i aromatycznego. Podałam z proziakami. Najpierw myjemy mięso, a następnie wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę. Musztardę mieszamy z przyprawą(...)oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek (ile chcemy) oraz starty na tarce korzeń imbiru. Nacieramy mięso, dajemy na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy i podsmażamy zamarynowane w musztardzie mięso. Dodajemy pory pokrojone jak chcemy, oraz suszone śliwki w kawałeczkach. Podsmażamy i dusimy pod przykryciem. Dosmaczamy czerwonym pieprzem, świeżym lubczykiem i dusimy powoli. Kiedy
Z Kuchni Do Kuchniduży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka włoskich ziół (lub przyprawy do kuchni włoskiej) ok. 50 g sera mozzarella (można użyć więcej) sól i pieprz olej kokosowy do smażenia Do miseczki wlewamy śmietankę i wsypujemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Ser mozzarella, najlepiej w kawałku, a nie w kulce, kroimy na kawałki jednakowej wielkości(...)środku układamy ser, zawijamy boki i zlepiamy. Następnie rolujemy puplecika. Z podanej ilości mięsa powinno wyjść ok. 22 pupletów. Na patelnię wylewam 2-3 łyżki oleju kokosowego i gdy będzie już odpowiednio rozgrzany wkładam ostrożnie pulpety. Smażę je po ok. 1-2 minuty z każdej strony, do uzyskania złoto-rązowego koloru. Pulpety wykładam na papierowy ręcznik, by osiąknęły z nadmiaru
Cooking MonsterSkładniki: 4 papryki 2 woreczki kaszy orkiszowej ćwiartka średniej dyni 1/2 średniej cukinii cebulka dymka razem z zieloną częścią 1/2 łyżeczki kurkumy 1 laska chorizo sól pieprz olej kokosowy do smażenia W większym garnku zagotowujemy wodę. Papryki przekrawamy na pół, pozbywamy się nasion. Wrzucamy na około 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy. W wodzie po paprykach ja ugotowałam kaszę. Dynię(...)obieramy, ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w plasterki, ja ja pokroiłam jeszcze na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cukinię, dynię, pokrojoną cebulkę i podsmażamy, solimy. Dodajemy pokrojone chorizo, kurkumę i na końcu ugotowaną kaszę. Jeśli jest potrzeba to doprawiamy pieprzem, solą. Papryki w środku osuszamy, solimy. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy troszkę oleju, chodzi o natłuszczenie naczynia
kruche babeczki