cebula 3 szt sól pieprz w ziarnkach gałka muszkatołowa – starte 2/3 – 1 sztuka pieprz mielony tłuszcz do foremek (u mnie smalec) łupiny babki jajowatej lub mąka kokosowa do obsypania foremek Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć na dnie garnka: słoninę, podgardle i karczek. Następnie udka kurczaka. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki i położyć na wierzchu. Dodać(...)oraz żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do mięsa. Delikatnie i dokładnie wymieszać całość. Formę (u mnie keksówki) wysmarować tłuszczem i wysypać łupinami babki jajowatej lub mąką kokosową. Mięso wyłożyć do foremek i posypać mąką/łupinami po wierzchu. Pasztet piec przez 60 minut w temperaturze 180°C. Pasztet należy dobrze wystudzić przed krojeniem aby dobrze stężał. Smacznego
Ola la LCHFkonfitury pomarańczowej . Jak dla mnie połączenie idealne Składniki: (na 1 porcję) 2 jajka 2 pełne łyżki waniliowego serka homogenizowanego 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia (około 1 łyżeczki) konfitura pomarańczowa do podania (u mnie Eterno ) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy 2 pełne łyżki waniliowego serka homogenizowanego(...)Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Rozprowadzamy ją po powierzchni patelni delikatnie ją poruszając. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron. Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się
Słodkie okruszkikuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz Do podania: czarnuszka natka pietruszki lub kolendry mleko kokosowe lub śmietana płatki chili lub pieprz czerwony Przygotowanie: Marchew obieramy, kroimy w plasterki lub słupki i układamy na blaszce razem z czosnkiem w łupinach. Skrapiamy 2 łyżkami oleju(...)wyciśnięty z łupin czosnek oraz bulion i gotujemy około 10 minut. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z kleksem z mleka kokosowego lub śmietany, posypaną ziarenkami czarnuszki, płatkami chili i natką pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnykurczakiem. Składniki 100 g kaszy pęczak 200 g piersi z kurczaka 500 ml bulionu warzywnego 1 czerwona cebula 1 szalotka ½ czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosou sojowego 1 łyżeczka kurkumy kilka szczypt suszonej kolendry kilka szczypt tymianku kilka gałązek świeżego koperku sól pieprz Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy(...)cebulę i szalotkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek siekamy. Można odłożyć łyżkę koperku, aby udekorować danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego czerwoną cebulę i szalotkę, smażymy, aż zmiękną. Dodajemy paprykę, czosnek i część koperku. Całość mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy kurczaka i odprawiamy sosem sojowym
My Chcemy Jeśćnaciowego 3 łyżki oleju 1-2 łyżki żółtej pasty curry 500 g małych pieczarek 4-5 średnich ziemniaków sól, pieprz 300 ml wrzątku szklanka zielonej fasolki (mrożona) Puszka mleczka kokosowego 1 łyżka mąki (u mnie orkiszowa) Cebulę, marchew, seler, por obrać, drobno pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć warzywa, jak zaczną się rumienić, dodać pastę curry, sól, pieprz, całe(...)pieczarki i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Całość zalać wrzątkiem i mleczkiem kokosowym, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 40 minut (do miękkości ziemniaków). Pod koniec gotowania dodać zieloną fasolkę i mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Gotować jeszcze 5 minut. Smacznego
coolinarnypuszkowanej. Nie mam tu nawet na myśli gotowych dań czy mięsnych lub rybnych wieloskładnikowych konserw – tych nie jadam w ogóle. Mowa tu o puszkowanych warzywach, strączkach, tuńczyku bądź mleku kokosowym. Przyznam, że posiadam niewielki, choć żelazny zapas wymienionych produktów. Korzystam z nich w chwilach absolutnego „kryzysu zaopatrzeniowego”, która zdarza się chyba każdemu – gdy lodówka świeci pustkami i nie ma możliwości(...)średnie jajko szalotka lub 3 łyżki posiekanego szczypiorku albo ćwierć cebuli pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku około pół łyżeczki soli, pieprz niewielka ilość masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia Do naczynia przełożyć przepłukaną czerwoną fasolę, zmiksować blenderem. Dodać mocno odciśniętego z zalewy tuńczyka, jajko, przyprawy oraz drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę (najlepiej
Even Better Foodwyjątkowo ze świeżymi borówkami. Składniki na 2-3 porcje: 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego lub wody 30g (2 łyżki) nierafinowanego masła kakaowego lub oleju kokosowego 30g (3 czubate łyżki) kakao (najlepiej surowego) 40g nierafinowanego cukru kokosowego (lub wybrana zdrowa substancja słodząca do smaku; należy zwrócić uwagę, że deser z dodatkiem syropu będzie odrobinę rzadszy) szczypta
Even Better Foodszklanki wody 75 g suszonych daktyli 60 – 75 ml ciemnego rumu 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o dużej zawartości kakao (użyłam czekolady z 92% zawartością kakao, słodzonej cukrem kokosowym) po dużej szczypcie soli i mielonej wanilii 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, szczypta pieprzu kajeńskiego/chilli/czarnego pieprzu odrobina kakao do posypania gotowych trufli lub roztopiona czekolada do maczania Daktyle pokroić(...)stworzy chrupiącą warstwę, która zabezpieczy przed rozpływaniem się masy w dłoniach. Trufle posypane kakao powinny mieć stabilniejszą formę. Jeśli czekoladki są zbyt wytrawne można dosłodzić je ksylitolem lub cukrem kokosowym – najlepiej zmielonym na puder (taki dodatkowo zagęści masę). Dodając 75 ml rumu uzyska się mocno, choć nieprzesadnie alkoholowe czekoladki. Jeśli preferowana jest delikatniejsza nuta alkoholu – zmniejszyć jego ilość. Rum można
Even Better Foodśmietany 12% otarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 kieliszek rumu olej kokosowy + dżem z czarnego bzu, 100% Łowicz cukier puder do oprószenia W misce zmiksować twaróg, śmietanę, obie mąki, skórkę z cytrusów, żółtka i cukier. Dodać rum, wymieszać i odłożyć na około(...)minut. Białka bić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka bardzo delikatnie wmieszać do przygotowanej wcześniej masy. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżeczki oleju kokosowego, wylać ciasto, przykryć je przykrywką i smażyć przez około 5-6 minut na jasnobrązowy kolor. Przy pomocy dużego talerza omlet obrócić na drugą stronę, smażyć przez kolejne 4 minuty. Usmażony omlet "pokroić" za pomocą widelców
Domowa cukiernia Ewyzupa krem marchewkowo-pomidorowa Zupa krem marchewkowo-pomidorowa Składniki : 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki kaszy jaglanej kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego 1,5l wywaru 1/2 kg marchwi puszka pomidorów przyprawy : kumin , carry , sól , pieprz , kurkuma Wykonanie : Kaszę dobrze wypłukać , zalać wodą (2 razy więcej wody(...)Posolić i ugotować ok 10- 12 minut od zagotowania , pod przykryciem na małym ogniu. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę posiekać w drobną kostkę , podsmażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym , kiedy się lekko zarumieni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Razem wszystko delikatnie podsmażać , tak by czosnek się nie przypalił. Marchew obrać i pokroić w plastry , dodać cebuli
Aromatyczne Podróżerestauracji! Koniecznie spróbujcie. 2 porcje: 400 g ryby, u mnie pstrąg 400 g pomidorów w puszce 0,5 papryczki chilli (jak lubicie, to wedle uznania :P ) 100 ml mleka kokosowego 200 g ananasa z puszki 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól i korzeń lubczyku natka pietruszki do podania Olej podgrzewamy w woku lub na dużej patelni. Rybę kroimy na kawałki
Kucharzycapudru - 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej - 50 ml jagód ze słoika lub mrożonych - 50 ml malin ze słoika lub mrożonych Spód : - 210 g ciastek owsianych - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło) Mus jagodowy : - 250 ml śmietanki 30% - galaretka jagodowa - 100 ml soku z jagód Sos jagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka(...)rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i szczelnie owiniętą folią aluminiową, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom dajemy blachę wypełnioną do połowy wodą. Jagody i maliny przecieramy przez sitko, ser, jajka, cukier mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy, dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy
Wypieki ReneMakowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd(...)dobrze mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę śmietany i szybko mieszamy. Po połączeniu się składników dodajemy drugą łyżkę, a następnie trzecią. Gęstniejącą polewę wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy ją i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ciasto wyciągamy z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka
Trzeci talerzsmaczna tylko za bardzo mu kokosem czuć haha! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 świeże pomidory w sezonie, poza koncentrat pomidorowy 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 puszka mleka kokosowego łyżka słodkiego sosu chilli 250 – 300 ml bulionu roślinnego sól, pieprz kolendra odrobina startego parmezau 1 łyżka oleju do smażenia W garnku rozgrzejcie tłuszcz i wrzućcie drobno posiekaną cebulę(...)Chwilę przesmażcie, dodajcie pomidory, mleko kokosowe i gotujcie ok 15 minut. Dodajcie bulion, sos chilli oraz przyprawy. Pod sam koniec gotowania możecie zetrzeć odrobinę parmezanu. Całość zmiksujcie. Podajcie z posiekaną kolendrą, grubo mielonym pieprzem i ewentualnie parmezanem. Pycha
Szybko Tanio Smacznie