kokosowe - 19941 przepisów (strona:544/1330)

Kasza pęczak z pieczarkami 254

pysznie - kolorowo!   Składniki na 2 porcje: 200 g kaszy pęczak (2 woreczki) 8 pieczarek 8 kawałków suszonych pomidorów (z zalewy)  1 ząbek czosnku 1,5 łyżki oleju kokosowego pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie 3 gałązki szczypiorku Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu - 15 minut w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry - smażymy na rozpuszczonym oleju(...)kokosowym. Na patelnię dodajemy pomidory (pokrojone w paski) i czosnek (cienkie plasterki). Odcedzoną kaszę dodajemy na patelnię - mieszamy i doprawiamy. Danie wykładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem

Alutka-Gotuje
Energetyczne trufle ze spiruliną 150

jeśli brakuje Wam jakiegoś składnika z przepisu poniżej. Zawsze możecie go zastąpić czymś innym. Energetyczne trufle Składniki: na 20 trufli 50 g migdałów 50 g brazylijskich orzechów 2 łyżki kokosowego oleju 50 g pestek dyni 2 łyżki spiruliny 1½ łyżki kakao 20 daktyli 50 g suszonych moreli Migdały, orzechy i pestki dyni zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dodaj kokosowy olej, wypestkowane

codojedzenia
Placuszki bananowe 385

Składniki: banan (2 szt.) mąka jaglana (3 łyżki) olej kokosowy Czas przygotowania: 15 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę. Mieszamy.  Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Nakładamy łyżką placki. Smażymy z obu stron Podajemy solo lub z ulubionym dżemem

Weganka gotuje
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 190

amarantusa są bezglutenowe, co dla zainteresowanych tą dietą jest istotne oraz cho*ernie bogate w witaminy i minerały przy niewielkiej zawartości, i tak zdrowych, tłuszczy pochodzących z oleju kokosowego. Z czym podawać? Na zdjęciach widać, że zaserwowałem je z czerwonym sosem. Był to dokładnie sos do pizzy znajdujący się na blogu. Jadłem je również z takimi pysznościami jak keczup(...)krakersów . Bezglutenowe krakersy z amarantusa Wydrukuj przepis Porcji: 30 Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 250g mąki z amarantusa 70g wody (lub troszkę więcej, zależy od mąki) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka soli 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia *opcjonalnie 2 łyżki miodu lub syropu klonowego *opcjonalnie czarnuszka, ziarna sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie: 1 Do malaksera wsyp suche

Blendman
JAGLANKA Z MALINAMI 187

pomysł na pyszne śniadanie lub zdrowy deser   SKŁADNIKI 1 torebka kaszy jaglanej, mleko, 3 łyżki wiórek kokosowych, ciasteczka czekoladowe , cukier do smaku WYKONANIE Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem, słodzimy do smaku, gotujemy do miękkości, osączamy z nadmiaru mleka. Kaszę mieszamy z wiórkami kokosowymi, dosładzamy cukrem do smaku. Na dnie pucharków układamy pokruszone ciasteczka, wykładamy warstwę kaszy, maliny, kładziemy resztę kaszy

słodki bratek
ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 201

Jesienna zupa. Rozgrzewająca. Mało kaloryczna… SKŁADNIKI : dynia masłowa – 1 połówka marchewka – 1 sztuka cebula – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 1 szklanka – 200 ml bulion – 1½ szklanki – 300 ml papryka słodka – 1 płaska łyżeczka kurkuma – 1 płaska łyżeczka tabasco – 4 – 6 kropli mieszanka nasion – 4 łyżki gałka muszkatałowa olej do smażenia(...)smażyć na średnim ogniu, na patelni z olejem 20 minut. Dodać szklankę bulionu, zmniejszyć ogień, dodać przyprawy, i dusić do miękkości. Wszystko razem zblendować, dodać 100 ml wody, mleko kokosowe i tabasko. Gotować chwilę do połączenia się składników. Przelać do miski, posypać ziarnami. Najlepiej serwować z grzankami lub ryżem

kuchniabellissima.wordpress.com
Bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo) 232

ryżowej (u mnie Pro-BIO ) 1/2 szklanki mąki z sorgo (u mnie Pro-BIO ) 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 łyżeczki cukru 1 jajko M około 3/4 szklanki mleka olej kokosowy do smażenia domowy dżem truskawkowy lub inny ulubiony propozycja podania: cukier puder, plasterki banana i suszony berberys Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, kakao i cukier. Następnie powoli(...)wlewamy mleko wszystko dokładnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron (jedna łyżka stołowa, to jeden placuszek). Uwaga placuszki smażymy krótko, aby nie były zbyt twarde. Na talerzu układamy jeden placuszek, smarujemy go delikatnie dżemem, następnie kładziemy następny i znów smarujemy dżemem, aby stworzyć słodkie wieżyczki. Każdą

Słodkie okruszki
Jaglane placuszki z ricottą, żurawiną i gorzką czekoladą 170

jaglanej 2 jajka 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon (ilość wedle uznania) żurawina (ilość wedle uznania) gorzka czekolada (ilość wedle uznania) olej kokosowy do smażenia Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do drugiej miski dajemy żółtka, serek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i mleko. Wszystko(...)drewnianą łyżką. Na sam koniec dodajemy startą na tarce czekoladę (u mnie jakieś 6 kostek) i żurawinę (u mnie dwie garście, pocięłam na drobniej). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nabieramy porcję ciasta i dajemy na patelnię, tak również łyżką formujemy placuszka. Pieczemy z oby stron do momentu, aż placuszki się nam zarumienią

kruche babeczki
Pumpkin pie with cranberries (ciasto dyniowe z żurawiną) | dietetyczne 208

pieczenia 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki stewii w proszku 2 łyżki suszonej żurawiny 3 jajka Cynamon Kardamon Goździki Opcjonalnie: przyprawa do piernika/grzańca Dodatkowo: 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka stewii w proszku lub cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Masło roztapiamy w rondelku razem z cukrem(...)delikatnie łączymy z masą. Małą formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką owsianą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 40 min lub do uzyskania złotego koloru. Podajemy do ubitego mleczka kokosowego ze stewią lub cukrem pudrem

Czarnawisienka
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 300

zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :)   Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami   Naleśniki zapiekane w sosie serowym  Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki   Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz(...)opcja też nikogo nie zabije.    Parówkę można pokroić i wrzucić do sosu, by się podgrzała, ja natomiast kroję ją na plasterki i przesmażam na chrupko na oleju kokosowym. Część wrzucam do sosu, a częścią posypuję już gotowe danie. Wierzcie lub nie, ale smakuje to fantastycznie! I to jest kolejne danie z makaronu, któremu nie potrafię się oprzeć

Cooking Monster
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym 259

jesienne obiady/wieczory najlepsze są rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Dziś zaproponuję Wam zupę krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego, chrupiących pełnoziarnistych grzanek oraz prażonych pestek dyni. Zapraszam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Murzynek 203

wypróbujcie jeśli jeszcze nie jedliście tego smakołyku :) kostka margaryny 2 szkl cukru 1/2 szkl wody 3 łyżki kakao 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki wiórki kokosowe do posypania Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Odlać 2/3 szkl, to będzie polewa na ciasto. Do pozostałej masy dodać żółtka(...)szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy (11x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Polać odłożoną polewą, posypać wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub migdałami. Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy

Smakołyki Asi
Placki dyniowe z nutą waniliową (wegańskie) 226

200g puree z dyni 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy, trzcinowy) 1 szkl. mąki owsianej 1 łyżeczka olejku waniliowego (najlepiej naturalnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina oleju kokosowego do smażenia Opcjonalnie: dżemu żurawinowego/porzeczkowego, miód lub syrop z agawy Przygotowanie: Mąkę owsianą przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Łączymy z puree z dyni, cukrem waniliowym i olejkiem. Rozgrzewamy(...)patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy łyżką masę i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Podajemy z dżemem i miodem

Czarnawisienka
Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami – brownie 307

cukru 3 duże jajka 100g orzechów laskowych 100g migdałów 200g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo: 4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki poszatkowane orzechy do posypania Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nastawić na 180oC funkcji góra(...)poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i tak ma być). Polewa: 8. Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada i olej się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia. 9. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto

Mała Cukierenka
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 178

pysznie :) Oczywiście zacznę od deseru, czyli od końca, ale dla mnie, jak wiecie, to najważniejsze:). Deser był smaczny i lekki. Składał się z puddingu z tapioki ugotowanej na mleku kokosowym, mango i lodów kokosowych, pychotka! Tu stawiam sobie wyzwanie, aby odtworzyć taki deser i mam nadzieję, że mi się uda. Tort o takim smaku byłby fantastyczny. W tej edycji Restaurant

Mała Cukierenka