kokosowe - 19941 przepisów (strona:538/1330)

Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą 133

duża cebula 1/3 główki czosnku 1-2 łyżeczki startego imbiru (według smaku) 1 mała ostra papryczka 2 puszki ugotowanej ciecierzycy (każda po około 400 g) 400 ml mleka kokosowego 2-3 łyżki oleju przyprawa curry sól do smaku Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać(...)odsączyć z zalewy, przepłukać lekko i dodać do garnka razem z imbirem. Całość przyprawić solą i przyprawą curry - ja dodałam 1 łyżkę. Wymieszać i udusić do miękkości. Wlać mleko kokosowe i ewentualnie uzupełnić wodą, gdyby danie okazało się zbyt gęste.  Jak wszystkie tego typu dania, to curry najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dobrze przegryzą się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb zmieniający życie - bez mąki 159

szklanki Nasiona słonecznika -1 szklanka  Nasiona Chia - 2 łyżki Babka płasznika - 4 łyżki Orzechy lub migdały -/ 65g  Sól morska - 1 łyżeczka Syrop klonowy - 1 łyżka Olej kokosowy - 3 łyżki Woda -350 ml Keksówka blender do zblendowania płatków owsianych Etap I - suche składniki Połowę płatków owsianych zblenduj na drobno. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki. Etap II - mokre(...)składniki Olej kokosowy podgrzej aż do rozpuszczenia dodaj wodę oraz syrop klonowy. Etap III - Łączenie składników Połącz wszystkie suche i mokre składniki, przełóż do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstaw na min. 1h. Etap IV - Pieczenie Piecz w temperaturze 180ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjmij z keksówki i piecz na blaszce  30 - 40 minut. Wskazówki Gotowy bochenek postukany

Wylizany Rondel
Rotmos gourmet 188

Samo danie jest wzbogacone o dodatki dobrane zgodnie z zasadą food pairing, żeby było bardziej gourmet :) Do tego zgodnie z obowiązującym trendem zostało upieczone. Składniki: - brukiew - marchewka - ziemniaki - wiórki kokosowe - bazylia Wykonanie: Marchewkę obieramy, i jeśli nie ma odpowiedniego kształtu to musimy nastrugać. Inaczej nie jest en vouge :) Brukiew też obieramy i kroimy w ćwierćplasterki. Wszystko wkładamy do piekarnika, polewamy(...)lekko olejem i posypujemy bazylią. Pieczemy w temperaturze 120 stopni jakieś 1,5 h. Ziemniaki gotujemy, a po wszystkim gnieciemy razem z odrobiną wody i wiórkami kokosowymi na puree. Oczywiście to co pokazałem to tylko sugestia podania, ale ja położyłem marchewkę wzdłuż talerza (w tym celu wypada mieć podłużny talerz :) ), poukładałem obok kawałki brukwi i przyozdobiłem wyciśniętym puree

Kryzysowa Książka Kucharska
BRUKSELKA W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z KALAFIORA 180

jeść, jeść na zdrowie. Tym bardziej, że można je przyrządzić w przepyszny sposób. Dziś taka propozycja: Składniki na 2 porcje: 12 główek brukselki, 1/2 małego kalafiora, 5 łyżek mleka kokosowego (tłustej śmietanki), 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej, 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych + odrobina do posypania, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, listki z 5 łodyg świeżej natki pietruszki. Wykonanie(...)Kalafiora gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy z mlekiem kokosowym, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy do naczynia. Brukselkę gotujemy chwilkę na parze. Wykładamy główki brukselki na gęsty sos kalafiorowy. Przystrajamy/przyprawiamy listkami natki pietruszki i posypujemy płatkami drożdżowymi.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym 155

pszenna 2 szklanki, cukier brązowy 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 1 łyżeczka, skorka z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1 szklanka, żurawina 4 łyżki, olej kokosowy do smażenia, cukier puder do posypania placuszków Sposób  przygotowania: Mleko podgrzać, następnie wsypać wszystkie składniki ciasta do miski, wymieszać z mlekiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia(...)Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem

kulinarne odsłony pati
Śnieżny puch czyli sernik bez pieczenia dla leniwych 1086

Ciasto nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci, a cała reszta zrobi się sama. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód: - 2 łyżki masła - 1 szklanka wiórków kokosowych Masa sernikowa: - 60 do 70 dag gotowego mielonego sera z wiaderka - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka śmietany kremówki 30-36 % - 2 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek Wierzch: - 4 łyżki wiórek(...)kokosowych Można również użyć do dekoracji dostępne sezonowe owoce: truskawki, maliny, jagody. Do sera można również dodać wanilię, ale wtedy nie będzie już  śnieżno biały, ale w zamian zyska nowe walory smakowe. Dodatki i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. W małym rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy wiórki, mieszamy przez ok. 2 minuty do połączenia się składników

Apetyczna babeczka
Waniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową 187

różowego wina musującego, możemy użyć również prosecco) 4 łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii 4-5 łyżek jasnego brązowego cukru 5 łyżek konfitury malinowej odrobina różowego barwinka spożywczego Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania suszone płatki jadalnej róży do posypania 1. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wina musującego, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. 2. Do rondelka z grubym dnem(...)minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. 5. Letnią konfiturę wyłożyć na deser w szklaneczkach i odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i płatkami róży. Smacznego! :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Makowiec z masą kajmakową 230

jest naprawdę bardzo dobry. Składniki: - puszka gotowej masy makowej (około 850g) - 5 jajek - 2 budynie czekoladowe - 100g cukru brązowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 60 ml mleka - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek - 3 łyżki płatków migdałowych - tabliczka gorzkiej czekolady - puszka masy kajmakowej - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem(...)odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wylewamy wodę i studzimy. Wiórki kokosowe smażymy chwilę na maśle. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je na gładką masę stopniowo dodając brązowego cukru.  Białka ubijamy mikserem na sztywno.  Do masy z żółtek dodajemy wymieszaną w mleku mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.  Cały czas miksując dodajemy budynie i bakalie

Pan i Pani Smith w kuchni
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 187

puszka brzoskwiń Składniki na polewę: 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka żelatyny Dodatki: powidła posypki kolorowe wiórki kokosowe Sposób przygotowania masy serowej: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, wlać do utartej masy śmietanę, wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i razem zmiksować. Ser 2 razy przekręcić przez(...)rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Wykończenie ciasta:  Wierzch upieczonego ciasta oblać polewą, po lekkim jej stężeniu obsypać kolorową posypką i wiórkami kokosowymi

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Burgery gryczane 186

pieczarek 1 łyżka nasion chia 4 łyżki wrzątku 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki soli himalajskiej świeżo mielonej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 pęczka koperku drobno posiekanego Nasiona chia zalałam 4 łyżkami wrzątku i odstawiłam na bok Ugotowałam kaszę gryczaną według opisu na opakowaniu Gdy kasza się gotowała, posiekałam cebulę, pokroiłam w drobną(...)klarowanym Do ugotowanej kaszy dodałam namoczone nasiona chia i wymieszałam z cebulą oraz pieczarkami Do masy dodałam koperek, sól, pieprz, kurkumę i całość dokładnie wymieszałam Na patelni rozgrzałam olej kokosowy i smażyłam uformowane burgery po kilka minut z każdej strony Podawałam z cebulą, pomidorem, sałatą Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 365

ulubionym pieczywem.  Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 100 g kaszy gryczanej prażonej 500 g pieczarek 700 ml bulionu warzywnego 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, oprószamy solą ziołową i skrapiamy sokiem(...)cytryny. Odstawiamy. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy - dwie łyżki odkładamy, aby posypać danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion warzywny. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem

My Chcemy Jeść
Kukurydziana zupa krem 135

wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 4 osób )  3 puszki kukurydzy  2 marchewki  2 ziemniaki  2 kostki warzywne  1 ząbek czosnku  5 łyżek mleczka kokosowego  10 dag sera żółtego  szczypta gałki muszkatołowej  1 łyżeczka kurkumy  sol  pieprz  Wykonanie  Ziemniaki oraz marchewkę obieram kroję w średnią kostkę , dodaję kostkę warzywną(...)już prawie gotowe to dodaję naszą kukurydzę i wszystko razem gotujemy około 15 minut . Po tym czasie wszytko bardzo ostrożnie miksuje na jednolitą masę,i dodaję nasze mleko kokosowe , starty ser żółty ,gałkę muszkatołową kurkumę i doprawiam solą oraz pieprzem , wszytko razem mieszam aby wszystkie smaki się dobrze połączyły i gotowe , znakomicie smakuję taka zupka krem z ptysiami bądź grzankami

Mój Smak
Makowa panienka 224

Osobiście najbardziej przypadła mi do gustu idealnie wyważona słodko-kwaśna cytrynowa masa. Do tego ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, co niejednokrotnie ma przecież ogromne zaneczenie. Polecam:) Biszkopt makowo-kokosowy: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem: 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka UHT 180-200 ml soku

Smaki Na Talerzu
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 301

pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą     Napoje alkoholowe Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat

Kulinarne przygody Gatity
Kremowa zupa grzybowa 161

uroczystym obiedzie. składniki na 4 porcje: 500 g pieczarek 200 g boczniaków* można pominąć lub dodać więcej pieczarek czy też suszonych podgotowanych borowików 1-2 cebule 200 g mleka kokosowego z puszki kilka ząbków czosnku płaska łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego pieprzu łyżeczka oliwy truflowej 3 -4 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie : W dużym garnku cebulę podsmaż przez(...)minuty, bo mają się usmażyć, a nie ugotować. Odłóż trochę usmażonych grzybów do dekoracji. Dolej około pół litra wody, sól i pieprz. Zagotuj, po czym dodaj mleko kokosowe i ponownie doprowadź do wrzenia. W zależności od tego czy lubisz kremowe zupy czy nie, to możesz zblendować zupę lub podawać z farfoclami. Nie zapomnij po dodaniu oliwy truflowej, dosłownie odrobinę

greenscarf