kokosowe - 19941 przepisów (strona:562/1330)

SERNIK CZEKOLADOWY IZAURA 483

sera wiaderkowego  4 duża jajka  1 szklanka cukru  1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej wiórki kokosowe do posypania                                                                      Przygotowanie(...)pieczemy, w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 % C. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy jest jeszcze ciepły polewamy go pozostawiona polewą i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.   Sernik jest najsmaczniejszy na drugi dzień

Kulinarne Fantazje Marioli
Korzenny deser z quinoy ze świeżymi figami i orzeszkami piniowymi 171

żeby było jeszcze pyszniej dodałam trochę orzeszków pinii.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 5 świeżych daktyli bez pestek 4 łyżki karobu 4 łyżki mleka kokosowego 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 ziarenko bobu tonka gałka muszkatołowa 2 świeże figi 2 łyżki orzeszków piniowych Wykonanie: Quinoę daktyle, karob i mleko kokosowe blendujemy. Dodajemy

Quinoa Raz!
KOKOSOWE MUFFINKI ZE ŚLIWKAMI 234

ardzo proste i pyszne jesienne już muffinki ze śliwkami i wiórkami kokosowymi. Ekspresowe do zrobienia, długo zachowują świeżość, smakują również wspaniale następnego dnia. Kokos jest delikatnie wyczuwalny w muffinkach, nie dominuje nad całością, a głównymi bohaterkami są właśnie śliwki :) I ten zapach, który unosi się podczas pieczenia... mmmm.... Muffinki idealne na drugie śniadanie, na podwieczorek lub do pracy(...)albo szkoły. Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (na 12 muffinek): 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 jajka DODATKOWO: 10 śliwek wiórki koksowe do posypania WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni

Słodko-Słony Świat Ilony
Kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem 204

mąki pszennej 1/2 szklanki kefiru około 1/3 szklanki maślanki jabłko suszone bez skórki (u mnie od BadaPak) 1 łyżka cukry trzcinowego 1 jajko M większa szczypta sody oczyszczonej olej kokosowy do smażenia do podania: syrop klonowy (u mnie od BadaPak) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy szczyptę (większą) sody oczyszczonej, cukier i wlewamy kefir. Całość mieszamy(...)koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą porcję ciasta układamy 1 krążek jabłka suszonego bez skórki. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu. Podajemy od razu polane

Słodkie okruszki
Gofry żytnio-kokosowe 163

Gofry zaczęłam robić coraz częściej, bo za każdym razem mi wychodzą! Jestem z siebie dumna. Przedstawiam Wam kolejny pomysł jak i przepis na gofry z mąka żytnią i kokosowa. Składniki: 2 jajka 10 tabletek słodziku 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 3 łyżki mąki kokosowej 1 łyżka karobu lub kakao  Sposób przygotowania: Na początku należy włączyć gofrownicę, aby się dobrze

Truskawkowa Fiesta
Smaczek 365

Ciasto: 40 dag mąki   25 dag cukru   8 jaj   1 margaryna   cukier z wanilią   2 łyżeczki proszku do pieczenia   10 dag wiórków kokosowych   10 dag mielonych orzechów   10 dag maku   2 łyżki kakao   4 łyżki kwaśnej śmietany Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku(...)Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany, a do czwartej kakao i łyżkę śmietany. Po wymieszaniu, pieczmy każdy placek oddzielnie w blaszce (23x35) wyłożonej papierem

Cynamonowe szczęście
Maślankowe ciasto ze śliwkami 157

image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/09\/P9240002-1-e1474889738722.jpg","description":null,"recipeYield":"16 ","recipeIngredient":["600 g ma\u015blanka","400 g m\u0105ka","300 g \u015bliwki","2 \u0142y\u017cka olej kokosowy","2 szt jajko","250 g erytrol (lub inne s\u0142odziwo)"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki poza owocami mieszamy na g\u0142adk\u0105 mas\u0119. Po\u0142ow\u0119 masy wylewamy do formy(...)recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Maślankowe ciasto ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Porcje 16 Składniki 600 g maślanka 400 g mąka 300 g śliwki 2 łyżka olej kokosowy 2 szt jajko 250 g erytrol lub inne słodziwo Sposób przygotowania Wszystkie składniki poza owocami mieszamy na gładką masę. Połowę masy wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej

Kucharzyca
Krem z pieczarek 201

Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół łyżeczki natki pietruszki sól i pieprz Pieczarki myjemy i kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Smażymy aż zmięknie

Cooking Monster
Curry z kalafiora, papryki i kurczaka. 211

Składniki na 4 porcje: 500 g kalafiora 450 g piersi z kurczaka 1 strąk papryki zielonej 1 pęczek dymki z cebulką 1 strąk papryki czerwonej 200 ml mleczka kokosowego 250 ml gorącego bulionu 3 łyżeczki zielonego curry sok z 1/2 limonki 2 łyżki oleju sól pieprz czarny pieprz cayenne 1 łyżka mąki           Sposób przyrządzania(...)rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miski. Na powstały tłuszcz wrzucić cebulę, kalafior oraz paprykę kolorową. Mieszając, smażyć kilka minut. Wlać mleczko kokosowe i gorący bulion i dodać curry. Dusić na średnim ogniu 6 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać mięso i gotować kolejne 6 - 7 minut. Mąkę wymieszać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wegański sernik Snickers 244

połowy cytryny (mniej więcej 3 łyżki) 100 g solonych orzeszków ziemnych 100 g gorzkiej czekolady Spód sernika: 200-250 g kruchych ciastek ( użyłam tych ) 100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi)   a poza tym : tabliczka czekolady na polewę (po prostu ją rozpuścić w kąpieli wodnej) na kajmak: 1 litr mleka sojowego 1 szklanka cukru około(...)dużej głębokiej patelni, wtedy powierzchnia parowania jest większa i cały proce szybciej zachodzi. dodatkowo orzeszki solone do dekoracji Przygotowanie: Spód ciasta: pokrusz ciastka i zblenduj je w olejem kokosowym. Wylep powstałym „piaskiem” dno formy do pieczenia wyłożonej papierem. Masa „serowa”: Zblenduj na gładką masę tofu z mlekiem i sokiem z cytryny. Dodaj „sera” cukier

greenscarf
Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami – brownie 323

cukru 3 duże jajka 100g orzechów laskowych 100g migdałów 200g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo: 4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki poszatkowane orzechy do posypania     Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nastawić na 180oC(...)poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i tak ma być). Polewa: 8. Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada i olej się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia. 9. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto

Mała Cukierenka
Makaron z miodowym kurczakiem i oscypkiem 171

makaronu spaghetti Lubella 1 oscypek 1 pierś kurczaka 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka miodu (u mnie lawendowy) Olej kokosowy do smażenia Przygotowanie:  Makaron gotujemy al dente.  Kurczaka kroimy w grubą kostkę, a oscypek w malutką.  Smażymy na patelni, na odrobinie oleju kokosowego. Doprawiamy sosem sojowym, rozmarynem

Czarnawisienka
Babka czekoladowa 106

maki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 5 jajek 1/2 szklanki kakao bez cukru 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki masła dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do opsypania blachy Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)formy. Pieczemy przez 45 minut w 180 st. Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy. Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsza na następny dzień

Moja smaczna kuchnia
Bezmleczna, wegańska bita śmietana 176

Idealnie nadaje się do ciast, deserów czy po dodatku żalatyny czy agaru do przełożenia tortów i biszkoptów. Banalna w wykonaniu. Cudownie smakuje z miseczką truskawek :) SKŁADNIKI: 1 puszka mleka kokosowego  pełnotłustego schłodzonego przez min. dobę w lodówce 2 łyżki cukru pudru Schłodzona puszkę mleka otwórz ( nie wstrząsaj i nie przewracaj puszki)  i  delikatnie oddziel gęstą śmietankę(...)wody kokosowej. Do śmietanki dodaj cukier puder i zmiksuj mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut. Konsystencja powinna być jak tradycyjnej śmietanki. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe naleśniki z truskawkami 171

szklanek wody gazowanej  2 jajka  200 g mieszanki bezglutenowej (u mnie Mieszanka Nutri Free per dolci )  1 łyżka oleju  szczypta soli  olej kokosowy do smażenia truskawki Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Ciasto odstaw na kwadrans (zgęstnieje). Patelnie bardzo dobrze rozgrzej i lekko natłuść olejem kokosowym - ja używam pędzelka. Wlewaj na patelnie porcje ciasta i smaż naleśniki

Kuchnia bezglutenowa