czekoladowe pancakes (placki) a la brownie podane z malinami i wiórkami kokosowymi Powroty bywają trudne. W ubiegły czwartek po raz pierwszy przekroczyłam próg mojego liceum. Nowa szkoła, nowe znajomości, nowi nauczyciele. Same nowości. Entuzjazm i strach. Jako pierwszak w małej szkole, która ma dość sporą liczbę uczniów, przez cały tydzień chodzę na drugą zmianę, co powoduje, że mój śniadaniowiec(...)patelnie nieprzywierającą i smażyć pancakes (jeden placek - jedna łyżka ciasta) z dwóch stron około 1-2 minut na średniej mocy kuchenki. Swoje pancakes podałam ze świeżymi malinami i wiórkami kokosowymi. smacznego. znowu oswajam się z aparatem
tost z dżememsztuka oliwa z oliwek 2 łyżki sól do smaku 1 łyżeczka papryczka chili 1/2 łyżeczki kurkuma mielona 1 łyżeczka ziele angielskie 3 sztuka gorąca woda 1,5 litr mleko kokosowe 200 ml Sposób przygotowania: Kolby kukurydzy umyj i zetnij ziarenka. Pora pokrój w talarki. Uduś pora na oliwie dodaj kurkumę i pozostałe przyprawy. Potem kukurydzę, a na końcu kalafiora. Duś(...)kilka minut. Zalej wrzątkiem. Gotuj do miękkości. Zblenduj. Dodaj mleczko kokosowe i zagotuj. Podawaj z piersią kurczaka lub z duszonym porem. Posyp zieleniną
AZgotuj!Bardzo orzeźwiający, bo z zimnym jogurtem najlepszy ma smak. Jogurt z bananem, musli, kokosem i chia Składniki: 6 łyżek musli 1/2 banana 6 łyżek jogurtu naturalnego 3 łyżeczki wiórków kokosowych 1 łyżeczka nasion chia Przygotowanie: Na dno słoiczka wysypujemy 2 łyżki musli. Druga warstwa to 2 łyżki jogurtu oraz 1 łyżeczka wiórków kokosowych. Czynność powtarzamy dwa razy. Na samym wierzchu
Moja smaczna kuchniaSkładniki na 2 porcje: 1/2 ogórka 1 zielone jabłko 1 kiwi 1 szklanka wody kokosowej 1 łyżeczka syropu klonowego Ogórek, kiwi i jabłko obrać ze skórki. Przełożyć do blendera, dolać wodę kokosową i syrop klonowy, Zmiksować
Moja Galeria Smakudziś wymyśliłam taki oto deserek, coś pomiędzy koktajlem, musem, a budyniem z soczystymi malinami, truskawkami i odrobiną kokosa. Pycha :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 50 ml mleka kokosowego 1 łyżka miodu, lub jakiegoś roślinnego słodzidła 8 truskawek 20 malin 1 łyżka sproszkowanego siemienia lnianego płatki kokosa do dekoracji Wykonanie: Quinoę blendujemy z mlekiem kokosowym, miodem, siemieniem lnianym, około
Quinoa Raz!warstwą różową :) idealne dla tych, którym ciągle gdzieś się spieszy:) Składniki : warstwa malinowa: 100 ml mleka (może być roślinne) 300 g malin 3 łyżki cukru kokosowego lub innego 2 łyżeczki agaru (można w wersji nie wege zastąpić żelatyną wtedy zgodnie z przepisem na opakowaniu) warstwa biała : 500 ml mleczka kokosowego ja używam takiego klik
zdrowa vege kuchniapochwała prostoty, a jednocześnie szczypta elegancji w oryginalnej formie podania. * SKŁADNIKI na 2 porcje 300 g filetu z halibuta 300 g mrożonego szpinaku ½ szklanki czarnej soczewicy 50 ml śmietanki kokosowej 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1 limonka 2 rzodkiewki masło klarowane do smażenia świeżo mielony pieprz sól morska * PRZYGOTOWANIE Soczewicę przepłucz, przesyp do garnka, zalej 1 szklanką wody(...)posól. Gotuj pod przykryciem około 45 minut. Szpinak ugotuj na parze. Następnie jeszcze ciepły zmiksuj na purée razem z kokosową śmietanką i ząbkami czosnku. Dopraw gałką muszkatołową i solą do smaku. Halibuta przekrój na 2 kawałki, umyj, osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie smaż po 2 minuty z obu stron na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym
Food SquareKoniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * dynia – 0,5 szt * czosnek – 3 ząbki * cebula – 1 szt * chili – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * sól, pieprz, imbir, kurkuma, cukier brązowy – do smaku * oliwa z oliwek – 2-3 łyżki DODATKOWO: * parmezan * natka pietruszki * orzechy laskowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy oliwę(...)kostkę dynię, smażymy ok 3 minuty, zalewamy ok. 500-750 ml wody i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości ( ok. 20 minut ). Po tym czasie miksujemy wlewamy mleko kokosowe, miksujemy na gadki krem i gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i odrobiną cukru. Podajemy z kleksem śmietany, prażonymi orzechami laskowym, odrobiną startego parmezanu i świeża
Ostra na Słodkododatkowe zdrowe i pyszne! Składniki (wersja różowa): 1/4 awokado 1 banan (zamrożony) 1 szklanka mleka sojowego 1/2 szklanki mrożonych owoców leśnych Dodatki : orzechy pekan, migdały, mak, wiórki kokosowe, kilka malin i borówek Przepis: Do miseczki wkładamy wszystkie składniki (oprócz dodatków) i blendujemy do momentu aż uzyskamy gładkie smoothie. Można dolać odrobinę mleka żeby ewentualnie rozrzedzić smoothie. Smoothie przekładamy(...)odajemy od razu, posypując wierzch ulubionymi dodatkami. Składniki (wersja żółta): 1 banan (zamrożony) 1/2 nektarynki 1/4 mango 1/2 szklanki mleka sojowego Dodatki : kilka malin, suszone morele, migdały, wiórki kokosowe, płatki corn flakes marki Lubella (żytnie) Przepis: Podobnie jak w poprzednim przepisie, w miseczce umieszczamy wszystkie składniki oprócz dodatków i miksujemy całość na gładką masę. Na wierzch
Emcia Pichcimakaron z soczewicy - do kupienia na senza.pl ) Sos: 3/4 średniego brokuła 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka oleju kokosowego ( tu do kupienia ) 5-6 łyżek wody (lub więcej, jeśli będzie za gęsty) 4 łyżeczki musztardy Posypka na wierzch: 2 średniej wielkości kromki chleba (najlepiej czerstwego)* 3 łyżki oliwy(...)Wodę również solimy do smaku. Sos: ugotowanego brokuła blendujemy (możemy odłożyć kilka różyczek do dekoracji na wierzch). Czosnek rozgniatamy nożem i kroimy w małą kosteczkę, na 1 łyżeczce oleju kokosowego podsmażamy go na patelni, aż się zarumieni - dodajemy do zblendowanego brokuła. Dodajemy także płatki drożdżowe, musztardę, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko ponownie blendujemy. Sos ma być dość
Bananowe Polemiseczce. Może być zarówno odżywczym śniadaniem, jak i deserem. Zasada jest prosta - miksujemy kilka składników (głównie owoce i płyn), przelewamy do naczynia i dodajemy owoce, orzechy, nasiona chia, wiórki kokosowe itd . Taki posiłek idealnie sprawdza się latem, szczególnie jeśli użyjemy mrożonych bananów. Ja dziś proponuję Wam wersję nie tylko z bananami, ale też ze spiruliną, głównie ze względu(...)akurat macie): 1 łyżka jagód 1 łyżka liofilizowanych truskawek (niestety tylko takie miałam pod ręką, ale spokojnie możecie użyć świeżych lub mrożonych) 1/2 łyżeczki nasion chia 1 łyżeczka płatków kokosowych (lub wiórków) opcjonalnie kilka jagód goji Wszystkie składniki zmiksuj w kielichu blendera (napój roślinny dolewaj stopniowo, aż uzyskasz pożądaną konsystencję). Przełóż do miseczki i posyp dodatkami. Najlepiej jeść od razu
Powiedz dietom niedorosłych. Gofry robi się szybko, sprawnie i ku uciesze całej rodziny. Możecie je podać z wieloma składnikami, takimi jak maliny, borówki, banany (smażone np. na oleju kokosowym z odrobiną cynamonu mniammm), z bitą śmietaną lub polewą, lub w wersji najprostszej z cukrem pudrem. Gofry to też dobra propozycja na wymyślenie śniadania w kilka chwil gdy lodówka świeci pustkami, wystarczy(...)ewentualnie kakao) - 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na gładką masę trzepaczką. Masa powinna być jednolitego koloru. Nagrzej gofrownicę, płytę posmaruj olejem kokosowym bądź rzepakowym, i smaż gofry. Gofry możesz podać z bitą śmietaną, cukrem pudrem bądź dowolnymi owocami. Jak widzicie przygotowanie gofrów w domu nie zajmuje zbyt wiele czasu, a są takie
SMYKWKUCHNIsmaczne koktajle owoce, bardzo kolorowe, bardzo skoncentrowane, taki kondensat słońca, lata i koloru, aby szare jesienne myśli przegnać gdzieś daleko. SKŁADNIKI: - 1/2 szklanki jeżyn - 1/2 szklanki malin - mleko kokosowe - cała puszka (możesz użyć również roślinnego bądź krowiego) - łyżka zamrożonych jagód - miód do smaku - 1/2 banana dojrzałego Jeżyny zmiksuj z mlekiem, bananem, jagodami i miodem, schłodź w lodówce i gotowe! Maliny(...)zmiksuj z mlekiem kokosowym i miodem, schłodź w lodówce. Maliny i jeżyny są to owoce z dużą ilością pestek, dlatego wydłuż czas ich miksowania. Takie proste - takie dobre
SMYKWKUCHNIwystudzeniu), lekko słodki i maślany, idealny do kanapek i do tostów! Składniki na jeden duży bochenek: 250 g żytniego zakwasu ( przepis na zakwas znajdziecie tu ) 100 g gęstego mleka kokosowego z puszki (można zastąpić wegańskim jogurtem naturalnym) 30 g (duża łyżka) oleju/masła kokosowego lub 50 ml innego ojeju roślinnego 500 g mąki pszennej u mnie była to Basia extra
greenscarfopakowania śmietan fixu lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody sok z połowy cytryny wymieszana z 1/4 szklanki wody i z połową łyżki cukru do nasączenia biszkoptu wiórki kokosowe na boki Przygotowanie: Biszkopt przygotować z tego przepisu i przekroić na trzy części. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, dokładnie wymieszać, zostawić na chwilę do napęcznienia. Po tym czasie(...)lekko wciskając w krem. Na to położyć ostatni płat biszkoptu, nasączyć i pokryć wierzch boki tortu kremem ze śmietan fixem. Udekorować malinami i borówkami. Boki tortu oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzić min. 3 godziny. Najlepszy następnego dnia. Zdjęcie po przekrojeniu. Musiałam szybko robić zdjęcie, bo znikał w mgnieniu oka. Smacznego
Wołowina od rekina