nasion chia 1 łyżka erytrolu lub innego słodzidła 1 jajko 50 ml mleka sojowego/krowiego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 kostki białej czekolady bez cukru (Mercatare) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Czekoladę pokrój na mniejsze kostki. Wymieszaj za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż z każdego placka z dwóch stron
Zdrowie na języku :Ppłaskie cynamonu - 1 łyżeczka stewii (jeśli nie jesteś na diecie użyj 8 płaskich łyżek cukru brązowego bądź miodu) - 6 do 8 łyżek kaszy manny błyskawicznej - 2 łyżki oleju kokosowego ( alternatywa: masło) WYKONANIE: - jabłka obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie plasterki, im większe tym lepiej, staraj się aby to był plasterek przez całe jabłko Formę (średnia tortownica) wysmaruj olejem(...)łyżki kaszy manny, potem znowu plasterki jabłka, cynamon, stewia, kasza manna i tak do skończenia się składników. Samą górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie
SMYKWKUCHNIwiśnie to połączenie i deser jest dla Was. Słodycz czekolady i kwaskowaty smak wiśni uzupełniają się i tworzą przepyszne połączenie. Dla mnie deser idealny:) POTRZEBUJEMY: 1/2 kubeczka mleka kokosowego lub innego ulubionego garść wydrylowanych wiśni 2 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżeczko kakao 4,5 łyżeczek nasion Chia kilka łyżeczek miodu lub brązowego cukru 4 kostki gorzkiej czekolady + 1 łyżka(...)oleju kokosowego lub śmietany 30 (opcjonalnie) Nasiona Chia zalewamy mlekiem, mieszamy dodajemy kakao. Dosładzamy cukrem brązowym lub miodem. Odstawiamy do napęcznieia nasion. Wiśnie wkładamy do małego garnka, dosypujemy łyżkę brązowego cukru lub miodu i podduszamy kilka minut. W drugim małym garnuszku roztapiamy czekoladę z olejem lub śmietaną. W pojemniczku lub słoiczku układamy warstwowo: nasiona chia+ wiśnie+jogurt+nasiona chia+polewa
WYSPA SZCZĘSLIWAfitness. Nie dość, że jest bezglutenowe, bez laktozy i wegańskie, to jeszcze równie pyszne na ciepło co na zimno. Na ciepło można przygotować z jeszcze gorącej quinoy, podgrzanego mleka kokosowego i gorącej wody (banana już wtedy nie trzeba smażyć, ani gotować ;)) Składniki: 1 dojrzały banan pół szklanki ugotowanej quinoy pół puszki mleka kokosowego 2 łyżeczki miodu cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki
Quinoa Raz!szklanka ugotowanej białej quinoy 2 tabliczki gorzkiej czekolady (bezglutenowej) 4 łyżki oleju arachidowego 100 ml mleka kokosowego 80 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu owoce miechunki peruwiańskiej garść orzechów arachidowych Wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i z dodatkiem mleka kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając i uważając, żeby jej za bardzo nie podgrzać. Ciepłą, ale nie gorącą, quinoę
Quinoa Raz!gdzieś między Zwrotnikiem Raka, a Równikiem , zabieram i Was w kulinarną podróż pełną smaku i słońca :) Składniki: Pół szklanki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki nasion chia szklanka mleka kokosowego pół szklanki wody 2 dojrzały owoce kiwi 1 dojrzałe nieduże mango kilka owoców kumkwata 2 łyżki miodu Wykonanie: Kiwi blendujemy z wodą, mlekiem kokosowym i łyżką miodu, dosypujemy nasiona chia
Quinoa Raz!końca wyszło tak jak miało, ale będę próbować nadal. Tym większe było moje zdziwienie, że efekt był tak smaczny. Składniki: 1 szklanka białej quinoy 250 ml mleka kokosowego 250 ml wody 3 - 4 łyżki miodu 1 banan 5 łyżek sezamu 3 łyżki maku sok z czarnego bzu Wykonanie: Quinoę płuczemy dokładnie i gotujemy ( zobacz jak ugotować quinoę ) w mleku kokosowym
Quinoa Raz!deser) ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 kiwi łyżka miodu 200 gr. serka ricotta 3 łyżki dżemu z jeżyn (najlepiej domowego) 3 łyżki nasion chia 200 ml mleka kokosowego Wykonanie: Nasiona chia mieszamy dokładnie z mlekiem kokosowy, przelewamy do szklanek, lub miseczek i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Gdy pierwsza warstwa zgęstnieje nakładamy na nią
Quinoa Raz!kruszonką na bezglutenowej mące owsianej i płatkach quinoa. Absolutnie przepyszne! Składniki: 1 szklaka ugotowanej białej quinoy 5 łyżeczek konfitury z płatków róż 2-3 łodygi rabarbaru 25 gram masła kokosowego 2 łyżki brązowego cukru 7 łyżek mąki owsianej bezglutenowej 3 łyżki płatków quinoa Wykonanie: Ugotowaną quinoę mieszamy z konfiturą z róży i przekładamy na dna kokilek. Następnie układamy warstwę(...)pokrojonego na plasterki rabarbaru, który przykrywamy kruszonką zagniecioną z masła kokosowego, cukru, mąki owsianej i płatków quinoa. Pieczemy, aż kruszonka się zrumieni - około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, nie radzę zabierać się zbyt szybko do tego deseru, bo grozi poparzeniem
Quinoa Raz!pomarańczową, spoczywająca na spodzie z daktyli i zwieńczona galaretką z lilakiem i młodymi listkami mięty. Podaję składniki na jedną porcję :) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej roboty) 6-8 świeżych daktyli 100 ml wody 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżka kwiatów lilaka kilka(...)listków młodej mięty Wykonanie: Daktyle pozbawiamy pestek, przekrawały na pół i wykładamy nimi dno foremki do serwowania. Quinoę, miód i wiórki kokosowe blendujemy na gładką masę, mieszamy ze skórka pomarańczowa i wykładam na spód z daktyli, wyrównujemy powierzchnię i deser wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. W 100 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i ksylitol, gdy galaretka przestygnie
Quinoa Raz!wyjątkowe lody, pierwsze które zrobiłam samodzielnie, więc było to dla mnie nie lada wyzwanie. Ich kolor jest zupełnie naturalny, uzyskany dzięki pewnym kwiatom ;) Delikatny i lekko mdły smak mleka kokosowego i quinoy, przełamałam imbirem i skórką cytrynową. Rzeczywiście wyszło "niebo w gębie". Lody są bezglutenowe i bez laktozy, a weganie mogą je przygotować w wersji odpowiedniej dla siebie, zamieniając miód(...)przyjaciół. Natomiast gospodarzom Akademii - Marco Ghia i Emiliano Castagna, dużo dobrej kulinarnej zabawy, inspiracji i pozytywnej energii. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 500 ml mleka kokosowego 4 łyżki miodu akacjowego 100 suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej 150 ml wody kawałek świeżego kłącza imbiru (około 2 - 3 cm) łyżeczka sproszkowanej skórki cytrynowej suszone pączki róż i puder
Quinoa Raz!gospodarzy tego miejsca Marco Ghia i Emiliano Castagna. Oby największa satysfakcja z gotowania, czerpana była z radości dawanej innym. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 250 ml mleka kokosowego 250 ml naparu z kwiatów czarnego bzu 1 łyżka wody różanej 4 łyżki ksylitolu pół laski wanilii garść kwiatów jadalnych (płatki róż, nasturcji, bławatków, bratki, goździki itp.) 5 łyżeczek żelatyny(...)wody Wykonanie: Wanilię przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy z jej wnętrza ziarenka. Mleko kokosowe (powinno być w temperaturze pokojowej), quinoę, 2 łyżki ksylitolu i ziarenka wanilii dokładnie rozdrabniamy i łączymy blenderem ręcznym. 3 łyżeczki żelatyny rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody, gdy dokładnie się rozpuści dodajemy ją do zbledowanych składników jednocześnie ubijając trzepaczką
Quinoa Raz!piersi z kurczaka marynata: 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml.) 20g. orzechów nerkowca 2g. świeżego imbiru odrobina płatków czili szczypta soli Orzeszki nerkowca zmiksować, imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać płatki czili i doprawić do smaku solą. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie paski. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty, wymieszać i odstawić na 1 - 2 godziny
Lubię to gotujęgłodem i pakowaniem w siebie np.tony chleba w kanapkach. Bardzo lubię takie dania, szybkie, przygotowane pod wpływem chwili. Składniki mieszanka warzyw na patelnię Karahi Chicken Masala od Skworcu olej kokosowy oliwa z oliwek pomidory słodkie makaron parmezan lub ser owczy sól i pieprz do smaku opcjonalnie rzodkiewka i natka pietruszki Wykonanie bardzo proste i szybkie. Najpierw wrzuć ulubiony makaron(...)wrzątek. Na rozgrzaną patelnię dodaj niewiele oleju kokosowego. Wrzuć warzywa. Następnie pomidory. Możesz dać rzodkiewkę! Podduś wszystko do miękkości z przyprawą bez chemii Karahi Chicken Masala. Skład KARAHI CHICKEN MASALA : kolendra, czerwone chili, kurkuma mielona, kminek mielony, sól -30%, czosnek, czarnuszka, kozieradka, cynamon grys, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz czarny. Dodaj makaron, wymieszaj. Jeszcze ser zetrzyj przed podaniem, natka pietruszki
Z Kuchni Do Kuchnitortowej 20 ml octu jabłkowego (2 łyżki stołowe) 200 g cukru (najlepiej trzcinowego nierafinowanego) 400 ml mleka sojowego płaściusieńka łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 120 g oleju kokosowego lub innego roślinnego szczypta soli Przygotowanie: Dodaj do mleka octu jabłkowego i odstaw na chwilę, aby mleko się lekko ścięło. Zblenduj na puszystą masę cukier z olejem kokosowym. Mąkę
greenscarf