kokosowe - 19941 przepisów (strona:420/1330)

Lody kokosowe z borówkami (wegańskie) 211

patyku - moim zdaniem w przygotowywaniu lodów nie ma reguł, więc może i wy wykombinujecie swój własny sposób na nie! :) Składniki: - 1-2 garści borówek amerykańskich/jagód - puszka mleczka kokosowego *opcjonalnie: 2 łyżeczki miodu/ksylitolu Borówki lub jagody płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W dużej misce mieszamy mleczko kokosowe wraz z miodem lub ksylitolem, jeśli postanowiliśmy dosłodzić mleczko. Borówki/jagody umieszczamy

Be Fit Be Strong
Bezglutenowa tarta z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami 208

kolejna słodka tarta, ale w przeciwieństwie do poprzednich jest ona bezglutenowa gdyż ciasto kruche wykonaliśmy z połączenia migdałów i kokosa Składniki na ciasto: - 220 g migdałów - 80 g wiórek kokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową: - 400 g malin - 3 kopiate łyżeczki cukru pudru - 20 ml wody - 6 g żelatyny Składniki na masę serową(...)listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy migdały razem z cukrem i blendujemy na piasek. Następnie wrzucamy wiórka kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Kiedy migdały, wiórka i cukier stworzą jednolitą mieszankę (przy przecieraniu jej między palcami będą wyczuwalne grudki jak przy przesiewaniu piasku) wysypujemy ją na stolnicę, dodajemy zimne

Kuchenne Wariacje
Aromatyczna pieczona kukurydza z chili 179

gustu każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za kukurydzą (mówię o tej z puszki). Jedna kukurydza to jedna porcja. Składniki:   - 3 kukurydze cukrowe - 1,5 łyżki masła/oleju kokosowego - ząbek czosnku - pół łyżeczki drobno posiekanego chili (bądź w proszku), w mniej ostrej wersji - papryki słodkiej Kukurydze dokładnie myjemy i osuszamy. Masło lub olej kokosowy roztapiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę

Be Fit Be Strong
Kruche ciastka kokosowe z karmelową polewą 166

Kruche ciastka kokosowe z karmelową polewą Kruchy spód z pyszną "ciągutkową" polewą krówkową, czyli smak w którym można się zakochać! Spód: 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 125 g roztopionego masła 1 szklanka mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (20x30 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piec

Słodka Kraina Wypieków
Ucierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką 200

Ucierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne,a  brzoskwinie możemy zastąpić innymi owocami. Składniki: 1 puszka brzoskwiń  1 kostka margaryny 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki 4 łyżki mleka Owoce odsączyć i pokroić w kostkę(...)układamy brzoskwinie, całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C przez ok godzinę.  Kruszonka: pół szklanki mąki pół szklanki cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych olejek waniliowy lub śmietankowy (kilka kropel) ok 6 łyżek masła

Słodka Kraina Wypieków
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 166

kaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek) - zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe do ozdoby - orzechy laskowe do ozdoby Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 2 łyżki wody Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami(...)wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać wiórkami kokosowymi i przyozdobić orzechami laskowymi. *Najlepiej nie w puszce, tylko w opakowaniu albo własnoręcznie mielony. Jeśli przygotowujemy sami mak, najpierw należy go ugotować (ok. 30 min) zalanego wodą, trochę ponad poziom

Corner With Recipes
Krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym 147

cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1,5 l bulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki curry 1 łyżka soku z cytryny 250 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek i cebule posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebule i czosnek. Dorzucić curry, imbir. Następnie dodać marchewkę i zalać bulionem. Gotować minut, na koniec dolać(...)mleczko kokosowe i całość zblenderować na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Przepis pochodzi z bloga Moje Pasje

Moja Galeria Smaku
Domowe batoniki muesli 169

zmodyfikowany z Gotuję, bo lubię 80 g płatków owsianych 70 g płatków pszennych 30 g płatków migdałowych 75 g suszonej żurawiny 1/2 szklanki poppingu z amarantusa 25 g wiórków kokosowych 40 g pestek dyni 55 g masła 100 ml miodu 15 g brązowego cukru Płatki owsiane i pszenne połączyć z wiórkami kokosowymi, pestkami dyni. Wyłożyć na blaszkę i piec

Moja Galeria Smaku
Crumble z jabłkami i selerem 166

idealne. Warte wypróbowania! Składniki: z przepisu Marty z Jadłonomii 500 g jabłek 50 g selera (korzeń) 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy Kruszonka: 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów laskowych 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić

Moja Galeria Smaku
Koktajl jagodowo-kokosowy 158

Koktajl jagodowy na mleczku kokosowym z posmakiem wanilii Składniki na 1-2 porcji: z przepisu z bloga Jadłonomia 1/2 szklanki jagód małe mleczko kokosowe 165 ml (niepełna szklanka) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka syropu z agawy 5 kostek lodu Jak to w przypadku koktajli instrukcja przygotowania jest banalnie prosta ;) Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować i podawać od razu

Moja Galeria Smaku
Dyniowy pudding chia 192

żel (podobnie jak siemię lniane). Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Mają również niski indeks glikemiczny. Składniki na 2 porcje: 400 ml mleczka kokosowego 4 łyżki nasion chia 1 szklanka puree z dyni* 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki syropu z agawy garść orzechów włoskich Do miseczki wlać mleczko kokosowe, dodać

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka owsiane z żurawiną 153

Dietetyczne ciasteczka z płatków owsianych, płatków migdałowych, żurawiny i wiórek kokosowych. Bez dodatku mąki pszennej i cukru. Dosłodzone jedynie miodem. Są kruche i delikatne, rozpadają się w ustach. Myślę, że wszyscy dbający o linię, a nie mogący odmówić sobie czegoś słodkiego będą zadowoleni ;)  Składniki na około 20 ciasteczek: przepis pochodzi z  Kwestii Smaku 1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych(...)szklanki mąki ryżowej 1/3 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych (użyłam błyskawicznych) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 30 g suszonej żurawiny 125 g masła 3 łyżki miodu W rondelku rozpuścić masło z miodem i 1 łyżką wody. W miseczce wymieszać wszystkie suche składniki. Wlać do nich roztopione masło. Wymieszać. Uformować kuleczki (trzeba je dobrze ścisnąć w ręce, żeby trzymały kształt

Moja Galeria Smaku
Czekoladowy pudding z tapioki 158

lubicie puddingi z chia to myślę, że i ten przypadnie Wam do gustu.  Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki tapioki (mniejsze kulki) 200 ml wody 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego) 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka syropu klonowego ziarenka z 1 laski wanilii 1/2 banana W garnku z grubym dnem zagotować wodę z mleczkiem kokosowym

Moja Galeria Smaku
Świąteczny koktajl żurawinowy 209

pomaga pozbyć się toksyn i reguluje przemianę materii a co za tym idzie wspomaga odchudzanie.  Składniki na 2 porcje: 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej) 200 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru 1-2 goździki 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu z agawy Żurawinę przełożyć(...)blendera. Zalać mleczkiem kokosowym i wodą. Dodać chia i wszystkie przyprawy. Dodać ekstrakt waniliowy i syrop z agawy. Zmiksować. Smacznego! Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Quinoa z grillowanymi warzywami 169

szklanki komosy ryżowej (użyłam trójkolorowej) 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka żółta 1 mała papryka zielona 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku szczypiorek natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz Komosę ryżową przelać wrzątkiem. Zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Na patelni grillowej lub zwykłej(...)rozgrzać olej kokosowy. Dodać warzywa i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. W razie potrzeby jeszcze doprawić

Moja Galeria Smaku