wykorzystanie nasionek chia w kuchni, można dodawać je do owocowych koktajli, sałatek, zmielić i dodać do wypieków, ale o tym przy innej okazji :) SKŁADNIKI pudding 200ml mleka kokosowego 200ml mleka laskowego (lub innego roślinnego ryżowego, owsianego, migdałowego) 3,5 łyżki nasionek chia 2 łyżki miodu, syropu z agawy lub innego smakowego syropu dodatkowo 1 banan 1 łyżka siekanych migdałów(...)jagody goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużym kubku umieszczamy mleko kokosowe, mleko roślinne, nasionka chia i miód lub syrop. Mieszamy dokładnie (ja to robilam trzepaczką). Odstawiamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie mieszamy ponownie i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc. Przed podaniem do puddingu dodajemy kawałki banana, siekane migdały i jagody goji
DefinicjaSmakupoeksperymentować i w efekcie powstał niesamowity, orzeźwiający pudding z zieloną herbatą matcha i słodko kwaśnymi owoami. Pycha! Jestem już uzależniona od tych ziarenek :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) 200ml mleka kokosowego 200ml dowolnego mleka roślinnego lub krowiego 4 płaskie łyżki nasionek chia 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu / 1-2 pastylki stewii 1 łyżka herbaty matcha (sproszkowanej) 1/2 szklanki malin (mogą być(...)mrożone) 3 łyżki ziarenek granatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mleko kokosowe i mleko roślinne (lub krowie) umieszczamy w dużym kubku lub garnuszku i mieszamy trzepaczką do połączenia. W dwóch łyżkach wrzącej wody zaparzamy herbatę i rozpuszczamy ksylitol. Dodajemy do mleka i mieszamy. Wsypujemy nasionka chia i mieszamy 2-3 minuty. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie, rozlewamy do szklanek
DefinicjaSmakuprzepadam za kokosem, nie przepadam za kokosankami, ale skuszona raz...kuszę się niestety za często. Kokosanki upiekłam zainspirowana przepisem z kuchni Lidla. 200 g wiórków kokosowych 300 g cukru pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 5 białek 75 g czekolady deserowej Rozpuść w kąpieli wodnej cukier, wiórki kokosowe, wlej białko. Wymieszać do uzyskania gorącej jednolitej masy, Gdy wystygnie dodać
Humanistka w kuchniprzepis na bloga :) Zapraszamy Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji: 6 kawałków Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 plaster arbuza Kilka truskawek Kilka borówek Listki mięty Banan Garść wiórków kokosowych *Owoce można wybierać dowolne w zależności od preferencji smakowych i wizualnych :) Plaster arbuza kroimy w trójkąty na kształt kawałków pizzy. Układamy na nich borówki, banana pokrojonego w plasterki oraz truskawki(...)Rozrzucamy kilka listków mięty, a całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kolizje Smakówkokosowo-ryżowe* ciasto z poziomkami i wiórkami kokosowymi~ *pół na pół mąka kokosowa i ryżowa Dzisiaj ostatnie praktyki w tym roku! I oficjalnie ostatni dzień szkoły, ale wolę poleniuchować w domu niż w szkole...No bo powiedzmy szczerze - nie ma już "normalnych" lekcji w szkole. Zwłaszcza, gdy przychodzi 5-6 osób ;) Tak wiec dopiero na 12.00 idę na praktyki
breakfast of dreamsSkładniki: ok 100g szpinaku 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku ok 4cm świeżego korzenia imbiru 1 średni pomidor 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 szklanki wody olej kokosowy to smażenia Metoda: Szpinak obmyć zimną wodą, zalać w garnku gorącą wodą i zblanszować. Przełożyć do blendera i zmiażdżyć wg uznania (ja osobiście lubię większe kawałki). Pomidora oskórować, pokroić w drobną kostkę. Czosnek(...)imbir zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Powinna wyjść ok 1 łyżeczka pasty czosnkowej i jedna łyżeczka imbirowej. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, wrzuć cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pastę czosnkową i imbirową. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pomidora i przesmażyć około 2 minuty, dosypać kurkumy i przesmażyć wszystko przez minutę. Wrzucić szpinak, dobrze wymieszać
MamaOskarkaprzygotowuje się szybko i jest bardzo smaczne. Potrzebujemy: 1 cukinia 1 pomidor 1 mała cebulka, lub pół dużej kawałek mięsa 5x5 cm 2 łyżeczki płatków drożdżowych 2 łyżki oleju kokosowego , u mnie od Olini 1 łyżeczka oleju lnianego , u mnie od Olini Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju kokosowym. Mięso kroimy w paseczki i dorzucamy do cebuli. Dusimy
MamaOskarkaPrzy okazji ostatniego przepisu na wegańską bitą śmietanę zapowiedziałam i przepis na wegańskie lody. Oto są! Pyszne, słodkie, mocno truskawkowe, z kokosowym aromatem...Idealne na letnie upalne dni, gdy trzeba się nieco ochłodzić :) Lody są banalnie proste do wykonania. Ja używam maszynki do lodów, ale jeśli jej nie macie również dacie radę je zrobić :) Polecam! WEGAŃSKIE LODY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE przepis
chili & sugarposmakuje każdemu czyli deser z tapioki. Mimo że słodki to przełamany smakiem kwaskowej porzeczki i limonki co sprawia że znajdzie wielu zwolenników Składniki: - 40 g tapioki - 400 ml mleka kokosowego - 180 ml mleka - 45 gr cukru - 120g czerwonych porzeczek - ½ limonki Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i zwykłe mleko, dokładnie mieszamy i gotujemy ok 10 minut na małym gazie. Następnie wsypujemy
Kuchenne Wariacjemasę: 250 g serka mascarpone 125 g serka Philadelphia Light 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 g cukru pudru (5-6 łyżek) Do dekoracji: 100 g zielonych wiórków kokosowych (przepis tutaj ) kilka czekoladowych jajeczek zajączek lub baranek z czekolady Przygotowanie: Ciasto: 1. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)cukier puder. 11. Masę podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Większą porcją przekładamy ciasto marchewkowe. Mniejszą smarujemy wierzch i boki. Dekoracja: 12. Całe ciasto posypujemy zielonymi wiórkami kokosowymi. 13. Na wierzchu układamy czekoladowe jajeczka, na środku umieszczamy czekoladowego zajączka lub baranka. 14. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje drugiego dnia
Domowa Cookierenka Agiproste: nie są potrzebne specjalne foremki do czekoladek, wystarczą te na muffiny. Jeśli tęsknicie za truskawkami, ten przepis jest dla Was :) Składniki (na 12 szt.): Czekolada: 3/4 szklanki oleju kokosowego lub masła kakaowego (roztopionego w kąpieli wodnej) 5 łyżek syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 3/4 szklanki tradycyjnego kakao 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego garść(...)pół godziny - agar agar bardzo szybko tężeje i nie potrzebuje do tego lodówki. Po stężeniu delikatnie wyjąć masę z foremek. Foremki umyć i wysuszyć. Czekolada: Wymieszać olej kokosowy/ masło kakaowe z pozostałymi składnikami. Wylać po 1 łyżce do foremek silikonowych, wstawić na ok. pół godziny do lodówki do stężenia. Po tym czasie wyjąć foremki z lodówki, do każdej z nich
Domowa Cookierenka Agikaszka kukurydziana na mleku sojowym z waniliową odżywką białkową, mąką kokosową, wiórkami kokosowymi i duszonym rabarbarem ; herbata choco-chili ~ No to od środy mam wakacje! :) Zapraszam na chili&sugar po obiadową inspirację: migdałowe risotto ze szparagami - klik
breakfast of dreamsowsianka na mleku sojowym z mąką kokosową, mango (również w środku), kremem czekoladowym z awokado i masłem kokosowym
breakfast of dreamswiśniowo-bananowo-kokosowe lniane placki~ Znalazłam ostatnio w szafce mielony len o smaku wiśniowym. Nawet nie wiem kiedy ja ten wynalazek kupiłam, ale jego data ważności zbliża się ku końcowi więc trzeba było coś z niego wykombinować. Powiem Wam, że ciekawie te placki smakowały :) Cały weekend na praktykach? Żyć nie umierać... PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~duży, dojrzały banan - rozgnieciony(...)widelcem / zblendowany ~2 czubate łyżki wiórków kokosowych ~30g mielonego lnu (u mnie o smaku wiśniowym) ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub 1/3 łyżeczki sody i łyzka soku z cytryny Jajka ubijamy przez 30s. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut aby zgęstniało. Następnie na lekko natłuszczonej patelni smazymy placki na małym ogniu, pierwszą
breakfast of dreamszagęszczonego? Nie? Czas najwyższy to zmienić! GRANOLA Z MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM I MNÓSTWEM BAKALII inspirowałam się tym przepisem // 500g granoli ~250g płatków owsianych (u mnie żytnie i owsiane) ~40g wiórków kokosowych ~50g migdałów ~100g nerkowców ~200g słodkiego mleka zagęszczonego (kupiłam niesłodzone i sobie sama dosłodziłam :p) ~baaaardzo czubata łyżka miodu, tak coś koło 40g ~120g soku owocowego (użyłam takiego , ale może(...)jakikolwiek inny, wasz ulubiony :)) Orzechy posiekać, wymieszać z płatkami i wiórkami kokosowymi. Mleko zagęszczone pogrzać w garnuszku razem z sokiem i miodem, następnie zalać tym mieszankę suchych produktów i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie po niej rozprowadzić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 165*C i piec przez 30 minut co 10 minut
chili & sugar