mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka czerwonej lub żółtej pasty curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki startego imbiru skórka otarta z 1 limonki 150 ml mleczka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka soku z limonki 100 g suchego ryżu basmati sól brązowy cukier kilka listków kolendry, tajskiej bazylii lub pietruszki Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej(...)paprykę (grubo). Podsmażyć na średnim ogniu około 3 minut. Dodać imbir a po kolejnej minucie pastę curry, koncentrat i skórkę z limonki. Dobrze wymieszać. Wlać stopniowo bulion i mleko kokosowe, wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut. Na koniec gotowania dodać sok z limonki, ryż, krewetki i zieleninę. Ewentualnie doprawić szczyptą soli i cukru
zadanie-gotowaniemojprepisna.pl | Tartaletki z truskawkowym kremem Świetne kruche mini tarty z szybkim kremem na bazie truskawek, mleczka kokosowego oraz nasion chia, zdrowe i ekspresowe. Można wykorzystać gotowe spody do ciastek. Składniki na 8 dużych tartaletek o średnicy 12-15 cm: Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1-2 łyżki zimnej wody Foremki(...)Spody piec przez 10-15 min do złego koloru. Spody wystudzić na kratce, wyjąć z formy. Truskawkowy krem: 10-15 truskawek (umytych, odszypułkowanych) 400 ml mleczka kokosowego (1 cała puszka) 4 łyżki nasion chia 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku, w zależności o słodkości truskawek) Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji bezy Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, umieścić
moj przepis naprzekonany, że ma na myśli coś zupełnie innego (kawę? ;) ). Jeśli jednak spróbujecie w upalny dzień tego lodowato zimnego nektaru, to zgodzicie się, że musiało mu chodzić właśnie o kokosową lemoniadę! Smak ma delikatny, lekki i radosny, jak odkrycie Eldorado w głębi amazońskiej dżungli... Budzi lekkie zdziwienie, jak natknięcie się na lodowiec w równikowych kolumbijskich Andach... ;) No i co bardzo(...)drodze z centrum kupiliśmy jeszcze w ogrodnictwie super-bio-eko-kompleksowo-zbalansowany nawóz do ziółek, co by nam tajskie bazylie nie padały (cdn.) ;) ;) Składniki: 250 ml mleczka kokosowego 100 g lodu sok z 3 limonek (6-8 łyżek) 40 g cukru trzcinowego (3-4 łyżki) 1 limonka pokrojona w plasterki Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w głębokim dzbanku i zmiksować mocnym
zadanie-gotowaniesuszymy przez 3 godziny. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. krem jaglany 100 g kaszy jaglanej tabliczka białej czekolady +odrobina mleka 3 łyżki wiórków kokosowych + truskawki do ozdoby Suchą kaszę prażymy w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalewamy szklanką wody, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie(...)czekoladę łamiemy na kostki, umieszczamy w miseczce i zalewamy odrobiną mleka. Rozpuszczamy w mikrofalówce przez 1-2 minuty. Dokładnie mieszamy. Kaszę blendujemy razem z rozpuszczoną czekoladą i dodajemy wiórki kokosowe. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na wierzchu naszego tortu. Dekorujemy połówkami truskawek. Przechowujemy w lodówce. Wszystkiego dobrego wszystkim mamom! Smacznego! Na zdjęciu moja kochana mama - jak widać bardzo zadowolona ze słodkiego
Kuchnia Ellieprzez wielu biszkopciki z galaretką, polane czekoladą, czyli po prostu delicje :) Przygotowane na mące owsianej, zdecydowanie bardziej kruche niż oryginalne! Do tego galaretka bez cukru i polewa z oleju kokosowego i naturalnego kakao. Biszkopciki: 3 jajka 70 g mąki owsianej 1 łyżeczka miodu Białka ubić na sztywno, dodać po jednym żółtka i miód. Zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia(...)prostokątnej formy, odczekać, aż przestygnie i umieścić w lodówce do stężenia. Z gotowej galaretki wykrawać okrągłe kształty. Układać na biszkopcikach od płaskiej strony. Polewa: 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki kakao lub roztopiona gorzka czekolada Olej roztopić, dodać kakao i miód. Wymieszać. Wystudzić. Polewa nie może być gorąca - rozpuści galaretkę! Polać biszkopciki. *można także użyć gotowej galaretki
Chocolate Muffin Blogfajnie się komponuje. Zachęcam do upieczenia. Fajnie się prezentują. Składniki na ok 10 szt. o średnicy 14 cm: Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko rozmiar L 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić w kulkę) Składniki na budyń (budyniu(...)pomarańczowym budyniem i bezikami Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko rozmiar L 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić w kulkę) Składniki na budyń (budyniu
moj przepis naowsianka na mleku kokosowym z borówkami, prażonymi wiórkami kokosowymi i syropem z palmy~ Jednak znalazłam jeszcze trochę borówek w zamrażarce! ♥ Ale już na prawdę ostatnie ostanie :( Syrop palmowy przywiozłam z Hiszpanii i jest pyszny! Jeśli kiedys tam będziecie i znajdziecie go w sklepie to polecam ♥ Jeśli lubicie surowe batoniki typu RAW BITE, Zmiany Zmiany itp. to zapraszam Was do obejrzenia
breakfast of dreamswartość odżywcza dla 1 porcji: 415 kcal/9 g białka/69 g węglowodanów/13 g tłuszczu około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 ananas 200 ml mleka kokosowego łyżka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru łyżeczka mielonego kardamonu 200 g ryżu Przygotowanie: Ugotuj ryż. Ja standardowo gotuję go jak risotto, ale to już wiesz. Obierz i pokrój ananasa w kostkę(...)takiej samej wielkości co dynię. Umieść je w dużym garnku i duś razem z przyprawami aż dynie zmięknie (około 10 minut), pod koniec dodaj mleko kokosowe, zagotuj. Gotowe! Smacznego
greenscarfsię być kompletną katastrofą, a okazał się jednym z najlepszych jakie jadłam od dłuższego czasu. I mówię to ja – osoba, która za… Continue reading Wilgotny tort czekoladowo-kokosowy z malinami
brunetkawkuchnipiersi indyka oliwa 2 opakowania kaszy jęczmiennej (2 x 100 g) 1 kostka rosołowa z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 cukinia 3 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) sól, pieprz, curry WYKONANIE Pierś z indyka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Mięso polać oliwą i dobrze przyprawić curry(...)rozgrzaną patelnię. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę i cukinię umyć, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Wlać mleczko kokosowe, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, nałożyć pokrywkę i dusić całość, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Brokuł obrać w różyczki i ugotować na parze (5 minut) lub w wodzie
Passions hobbies lifenocna owsianka na mleku kokosowym z jagodami acai , podana z bananem i wiórkami kokosowymi~ PRZEPIS NA BLOGU JEDZ ROŚLINY >>KLIK<< Od nowego roku na stronie Sensilab możecie znaleźć nowe produkty w linii Healthie i w nowości kategorii eco i superfoods- >>KLIK<< Mam dla Was super
breakfast of dreamsKajmak – cała porcja z przepisu na wegański kajmak Gorzka czekolada – 1 tabliczka Kakao – 1 łyżka Masło orzechowe – 1 łyżka (spora) ( przepis na masło orzechowe ) Mleko kokosowe – 250ml (najlepiej z 300g wiórków na litr) ( przepis na mleko kokosowe ) Wódka orzechowa (orzech laskowy) – 200ml Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Do czekolady dodaj kajmak, kakao, masło
BlendmanSkładniki: Forma na ciasto makowe i ciemne ,takiej samej wielkośći. u mnie 21x31 ciasto makowe 200 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier. .Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka. Wsypać ,mak i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Blachę
w mojej kuchniNiemczech. Moje są bardziej delikatne i lekko puszyste. Skusicie się?? Składniki na 16 kokosanek: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 200 g wiórków kokosowych - użyłam Kresto Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i chwilę jeszcze ubijać do dokładnego połączenia. Wsypać wiórki kokosowe
Codzienna kuchnia niecodziennamuli 100 g masła 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1/3 szklanki białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek mleka kokosowego 1 posiekana papryczka chilli (opcjonalnie) 1 pęczek natki pietruszki świeża bagietka do podania sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Mule rozmrażamy. W głębokiej patelni(...)ogniu rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek i dusimy przez 10 minut, aż cebulka zmięknie. Zwiększamy ogień, wlewamy wino i gotujemy 3 minuty. Dodajemy sok z cytryny, mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień, wrzucamy mule i pół posiekanego pęczka pietruszki. Dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Przekładamy na talerze, dekorujemy resztą pietruszki i posiekaną papryczką
My Culinary Art