łyżką, masę wykładamy do blaszki i do piekarnika. Smacznego! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka komosy ryżowej kolorowej Radix-Bis 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki oleju kokosowego 1/2 szklanki soku z żurawiny Radix-Bis 3 łyżki miodu garść żurawiny suszonej 1 jajko Wykonanie: Komosę ryżową płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy dwa razy(...)większą ilością wody (tj. 2 szklanki) i gotujemy przez 15-20 min., aż cała woda zostanie wchłonięta przez komosę. Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z miodem oraz sokiem żurawinowym. Do miski wsypujemy ugotowaną komosę ryżową i mieszamy z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym oraz żurawiną. Następnie składniki mokre dodajemy do składników suchych, dodatkowo wbijamy jajko i dokładnie
Kuchnia MagdaLenySkładniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 3 ugotowane lub upieczone buraki - 6 daktyli - 2 łyżki rozdzynek - 2 łyżki płatków owsianych - 3 łyżki lnu - 1 łyżka oleju kokosowego - 4 łyżki prawdziwego kakao Ekspresowe studzenie babeczek na balkonie . Pilnują by nikt ich nie ukradł :) Przygotowanie: Kasz jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do czasu wchłonięcia całej wody. Do gorącej(...)dodajemy olej kokosowy. Daktyle i rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odlewamy wodę, blendujemy z burakami. Len mielimy w młynku do kawy, zalewamy 10 łyżkami wrzątku i dobrze mieszamy. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki łączymy i miksujem. Nakładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 minut
Szkrab Je Samziemniaków 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek kolendry 1 - 2 łyżeczki posiekanego chili 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 puszki mleka kokosowego 1 wegetariańska kostka bulionowa 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka brązowego cukru sól olej 3 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości. Drugą(...)posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody. Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę i smażyć mieszając 5 minut. Dodać kostkę bulionową, mleko kokosowe, pomidory z puszki oraz wodę (pojemność puszki pomidorów). Dodać również ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć nieco ogień
zadanie-gotowaniePintereście ! Domowa granola dyniowa Drukuj Porcje: ok. 500g (blacha ok. 25x40cm) Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Składniki: 200g płatków owsianych bezglutenowych 100g migdałów 80g orzechów pekan 20g oleju kokosowego 40g ksylitolu 2 łyżki syropu klonowego 100g puree z dyni 1 łyzka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki goździków 1/2 łyżeczki kardamonu Przygotowanie 1 Płatki owsiane przesypuję do dużej(...)miski. 2 Orzechy siekam na mniejsze kawałki, dodaję do płatków owsianych i dokładnie mieszam. 3 W kąpieli wodnej lub w rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczam olej kokosowy. 4 Dodaję ksylitol i mieszam aż się trochę rozpuści. 5 Cały czas mieszając dodaję syrop klonowy, puree z dyni, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i kardamon. 6 Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. 7 Piekarnik
Book of spellslitry mleka 70 g masła 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru** 100 g rodzynek 80 g płatków migdałowych (bądź posiekanych) 80 g orzechów włoskich 80 g orzechów laskowych wiórki kokosowe do ozdoby * wek = bułka paryska (francuska) , można też użyć pokrojone bułki pszenne lub chałkę **Jeśli wolicie mniej słodkie rzeczy można całkowicie zrezygnować z cukru, najlepiej dosłodzić wedle własnego upodobania. Przygotowanie(...)przykryć. Posypać garścią rodzynek, orzechami włoskimi, orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi. Przykryć weką i powtarzać do wykorzystania składników. Górną warstwę powinien stanowić mak obsypany bakaliami, dodatkowo można ozdobić wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi. Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Wedle uznania makówki mogą być w postaci takich warstw, bądź można je później przemieszać (u mnie w domu zawsze po schłodzeniu
My sweet a lifeszklanki cukru 150 g masła cukier wanilinowy aromat waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na polewę: 1/3 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao Dodatkowo: wiórki kokosowe Przygotowanie: Murzynek: W dużym garnku rozpuścić margarynę, cukier, kakao, wodę i cukry. Gotować przez 5 min często mieszając. Masę odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodawać pojedynczo 4 żółtka, każdorazowo(...)temp. 180 st. Polewa: Margarynę, wodę, cukier i kakao rozpuścić w garnuszku, gotować przez 3 min cały czas mieszając. Ciepła polewą polać upieczone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
My sweet a lifeszklanki płatków owsianych 0,5 dojrzałego banana 0,5 marchewki średniej wielkości 0,5 jabłka 3 łyżki miodu 2 garści rodzynek 2 garści posiekanych orzechów 3-4 łyżki wiórek kokosowych Przygotowanie: Miód rozpuścić w rondelku. Dodać płatki owsiane, obrane i starte jabłko oraz marchewkę. Banana rozdrobnić widelcem lub pokroić w drobną kosteczkę, dodać do reszty wraz z rodzynkami, orzechami(...)kokosem. Całość połączyć. Jeśli masa byłaby zbyt sucha należy dodać odrobinę miodu, jeśli natomiast zbyt płynna wystarczy dodać wiórków kokosowych. Ciasteczka nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 min (w zależności od wielkości ciasteczek) w temp. 150 st. Ciasteczka początkowo są bardzo miękkie, dlatego lepiej pozostawić je na blaszce do przestudzenia. Smacznego
My sweet a lifesumienia, gdy najdzie nas ochota na słodkie. Idealny również dla dzieci, które uwielbiają słodycze. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szt. kaki 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego Olejowe Smaki Wykonanie: Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, odcinamy górną część razem z liśćmi i kroimy na pół, a następnie kroimy w słupki. Powinno nam w sumie wyjść około(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Czekoladę gorzką topimy razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Wystudzone rurki maczamy pojedynczo w ciepłej czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia czekolady. Przechowujemy w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej
Kuchnia MagdaLenySkładniki (na dwie porcje): - 1 szklanka mleka kokosowego - uzyłam tego - 4 łyżki chia - 1 kaki - płatki migdałowe - do posypania - czekolada 99% - potarta - do posypania - użyłam tej Przygotowanie: Chia wsypujemy do mleka kokosowego i odstawiamy na 40 minut. Kaki obieramy ze skórki i blendujemy na mus. Do szklanki nakładamy kolejno: warstwę z chia, mus z kaki, warstwę
Szkrab Je SamSiła Roślin , o którym więcej poniżej. Składniki: 1 szklanka mrożonych truskawek 1 świeży banan 1 miarka wegańskiego białka o smaku czekoladowo-waniliowym (Siła Roślin) 350 ml mleka (użyłam kokosowego) Prz ygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miksera i zmiksuj na gładką masę. Być może pamiętacie opisywane przeze mnie wcześniej białka roślinne od Sunwarrior Polska. Teraz jest to Siła Roślin ( silaroslin.pl(...)groch (ten występuje w formie biofermentowanej). Pozostałe składniki to fantastyczne i niezwykłe superfoods , odznaczające się dużymi pokładami wartości odżywczych. Wśród nich wyróżnić można: moringa , chlorella , kurkumina , baobab , dziwidło , woda kokosowa , szara sól morska . Dodatkowo białko to wzbogacono o ekstrakt ze stewii , enzymy trawienne oraz żywe kultury bakterii . Bardzo się cieszę z obecności właśnie żywych kultur bakterii, które m.in. wspierają układ
Zdrowie na języku :Pmąki ryżowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 40 g ksylitolu 30 g melasy z morwy białej (ewentualnie miodu) 25 g masła klarowanego 15 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto
Fitkotporcje): szklanka czerwonego ryżu pojedyncza pierś kurczaka łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka szafranu z Tajlandii (jest zupełnie inny niż te aromatyczne nitki z Maroka) 300 ml mleka kokosowego 3 liście limonki kaffir 2 cm imbiru papryka czerwona 2 chili łyżka słodkiego sosu chili świeża kolendra sól pieprz czarny łyżka oleju do smażenia Ryż wypłukać i zalać dwiema szklankami(...)wchłonięcia wody. Potem przykryć pokrywką. Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, połową łyżeczki papryki w proszku i szafranem. Polać olejem. Wymieszać. Kurczaka obsmażyć na patelni. Zalać kurczaka mlekiem kokosowym. Dodać starty imbir, liście kafiiru, jedną chili w całości i słodki sos chili. Gotować na małym ogniu do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec gotowania curry dodać paprykę pokrojoną w kostkę
Weekendy w domu i ogrodzieSłodkie i zdrowe smoothie z dyni i banana Muszę przyznać, że koktajle z dyniowym puree bardzo przypadły mi do gustu. Koktajl z dyni i banana z mlekiem kokosowym i przyprawami korzennymi to kolejny z serii dyniowych koktajli, które na pewno na dłużej zagoszczą w moim jadłospisie. Koktajl a la pumpkin spice ma bardzo słodki smak wzmocniony pikantnymi i rozgrzewającymi przyprawami(...)mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Smoothie z dyni i banana Drukuj Porcje: 2 porcje (700ml) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 200g puree z dyni 250ml mleka kokosowego 2 banany (schłodzone w lodówce przez noc) 2 łyżki syropu klonowego 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki goździków mielonych 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie
Book of spellswyglądają 😜 Z pewnością jeszcze nie raz powtórzę ten eksperyment... Składniki: 1 szklanka mleka 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 3 łyżki kawy Inka 4 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki Słodkiego Eryka (erytrytolu) ok. 180-200 g biszkoptów (dobrej jakości) Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim czekoladę oraz olej kokosowy. Dodajemy kawę Inkę
Kuchnia MagdaLenySkładniki: - 500 g fasoli Jaś karłowy - 500 ml mleka kokosowego (użyłam tego ) - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 ziemniaki - 3 białe rzepy - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - ziarno słonecznika - uprażone na suchej patelni ( tu kupisz 1 kg za niecałe 6 zł) - do posypania - natka pietruszki - do posypania - 4 łyżki przyprawy - PODLASKA PRZYPRAWA DO ZUPY FASOLOWEJ(...)majeranek, zalewamy 1 i 1/2 litra wody. Gotujemy do miękkości co jakiś czas doglądając. Ugotowaną fasolę przecedzamy. Miękkie warzywa trochę przestudzamy i wspólnie blendujemy. Dajemy dziecku wlać mleko kokosowe, dodajemy fasolę i ponownie blendujemy. Krem jest bardzo gęsty, jeśli wolicie rzadszy, należy dodać przegotowanej wody. Doprawiamy czarnym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Nakładamy na talerze. Posypujemy papryką
Szkrab Je Sam