sztuk): 0,5 szklanki (100 g) suszonych moreli 1 szklanka (150 g) nerkowców 0,5 szklanki (50 g) płatków migdałów 0,5 szklanki obranych pistacji 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: 1) Suszone morele zalać ciepłą wodą i odstwić na godzinę. 2) Pistacje delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać blenderem (dosyć drobno, ale nie na makę) i wysypać(...)talerz. 3) Nerkowce, płatki migdałów, odsączone morele oraz olej kokosowy zmiksować blenderem, tak aby powstała kleista masa. W razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki wody, w której moczyły się morele. 4) Gotową masę odstawić na 30 min. do lodówki. 5) Po wyciągnięciu z lodówki, z masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w pistacjach. 6) Trufle przechowywać w lodówce
Fitsweet.mebanany (ok. 300g – waga ze skórką) 1 szklanka płatków owsianych (ok. 100g)* 2 czubate łyżki masła orzechowego (ok. 100g) 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 40g) 2 łyżki wiórków kokosowych (ok. 16g) 2 łyżki ziaren sezamu (ok. 18g) 2 łyżki pestek słonecznika (ok. 22g) *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fit ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i bananami(...)Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na jednolitą papkę. Suszoną żurawinę posiekać na mniejsze kawałki. Do papki z bananów dodajemy pozostałe składniki (płatki owsiane, masło orzechowe, suszona żurawina, wiórki kokosowe, ziarna sezamu, pestki słonecznika), dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa. Z powyższej masy wydzielić 10 części i z każdej uformować kuleczkę, którą należy lekko spłaszczyć na kształt ciasteczka. Blaszkę wyłożyć
Kulinarne Przebojesposób się oprzeć takiemu wilgotnemu i aromatycznemu ciastku, więc od razu Wam radzę - proporcje zwiększcie kilkakrotnie! Polecam. (około 6 sztuk) 1 jajko 125g mleka skondensowanego słodzonego 1/4 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki kakao (u mnie z eSłoneczko ) Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować. (Masa będzie dość rzadka, ale taka musi być.) Formę
Di gotujedojrzałym bananem. Ponad to mają cudowny ciemno różowy kolor 😍 Składniki: 55 g mąki gryczanej 1 jajko 1 łyżka buraka w proszku, liofilizowanego (Foods by Ann) 1 łyżka cukru kokosowego (Foods by Ann) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka (użyłam sojowego) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy
Zdrowie na języku :Pnajważniejsze jest bardzo sycąca. Poskromi nasz głód na kilka godzin spokojnie. Składniki: 0.5 kg dyni 200 g ciecierzycy w zalewie 700 ml bulionu 100 g mleka kokosowego sól i pieprz do smaku masło Przygotowanie: dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle po kilku minutach dodajemy bulion i gotujemy ok 15-20 min dodajemy odsączoną ciecierzycę i gotujemy(...)kolejne 15-20 min dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie blendujemy - doprawiamy do smaku Smacznego
Gotowanie z pasjąmoże nawet na sobotnie jak znalazł. Tylko czy dotrwa do soboty? Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszy jaglanej składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 3 jajka 200 ml mleczka kokosowego 120 g mielonych orzechów laskowych 3 łyżki miodu 2 łyżki gorzkiego kakao 6 łyżek mąki owsianej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki cynamonu 150 g malin wykonanie(...)Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu. Miksujemy ze sobą ugotowaną kaszę, orzechy laskowe, kakao i mleczko kokosowe. Gdy masa będzie już jednolita dodajemy resztę składników poza malinami i miksujemy. Przekładamy masę do foremki, u mnie keksówka, na wierzchu układamy maliny i widelcem wpychamy je do ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut
Przysmaki KarolkiPyszna, domowa czekolada przygotowana bez użycia białego cukru i innych sztucznych dodatków. Przepis można wykorzystać w inny sposób i wymyślić własną kompozycję smakową np. kokosową. Spróbujcie nie zjeść całej na raz! Składniki: 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka w proszku (lub więcej) 1 łyżka masła orzechowego Olej i miód rozpuścić, jeśli są stałe
Chocolate Muffin Blogsłonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia dr Gaja 7 łyżek lnu mielonego dr Gaja 1 łyżeczka soli Słona Iwona 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka miodu 1 i 3/4 szklanki wody Wykonanie: Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z wodą oraz miodem. W misce mieszamy składniki suche: płatki owsiane, płatki jaglane, ziarna
Kuchnia MagdaLenynadzieję, że i Wy się skusicie, bo warto:) 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 duży lub 2 małe kalafiory 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 puszki mleka kokosowego (każda po 400 ml) 1 szkl. wody 1-1,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy ok. 1 łyżeczka przyprawy garam masala ok. 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta cynamonu sól morska(...)Wrzucamy pokrojoną na plasterki papryczkę chilli oraz mięso. Gdy kurczak lekko się przesmaży dodajemy kalafiora. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Po około 1-2 minutach smażenia, zalewamy całość wodą i mleczkiem kokosowym i gotujemy pod przykryciem (do pożądanej miękkości kalafiora). Gdyby sos był za rzadki, redukujemy go do pożądanej konsystencji. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy całość solą. Podajemy z ryżem
Smaki Na Talerzuciasto,czas więc przyszedł by zrealizować zamiary. Pełnia lata,gorąco więc takie bez pieczenia,prosto z lodówki jest wręcz idealne na tę porę roku. spód: 1 szkl. wiórków kokosowych 50 g masła 2 łyżki cukru masa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 200 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku posypka: 1/2 szkl. wiórków kokosowych
Kolorowa kuchnia Elkijeszcze się nie skończył, wrócę do niej nie raz ! SKŁAD: 1/3 kalafiora garść fasolki szparagowej żółtej 1/2 młodej cukinii 1/2 kostki tofu 2 garści rukoli 3/4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka sosu tamari 3 łyżki posiekanego koperku przyprawy: kurkuma, słodka papryka, pieprz, sól, tajska mieszkanka* (opcjonalnie) + suszone pomidory jako dodatek WYKONANIE: Na samym początku marynujemy tofu- kroimy(...)kostkę i w małej miseczce mieszamy z mlekiem kokosowym, sosem tamari i przyprawami. Następnie kroimy fasolkę szparagową, cukinie i kalafior na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię zalaną wodą z odrobiną oleju wrzucamy fasolkę szparagową i kalafior- dusimy pod przykryciem ok 10 min. Dodajemy zamarynowane tofu i cukinię- całość dusimy 5-8 min. W tym momencie możemy dodatkowo doprawić nasze
healthy dreamsosobami. Zapraszam Was na sentymentalną wariację na temat tapioki – jednego z najpyszniejszych deserów Pudding z tapioki z karmelizowanymi śliwkami i marakują porcja dla dwóch osób 400 ml mleka kokosowego łyżka miodu 45 g tapioki marakuja 3 duże śliwki łyżka masła klarowanego łyżka miodu cynamon Do rondla z grubym dnem wlej mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu. Gdy mleko
365 dni dookoła kuchnikminu rzymskiego 1 duża marchewka 3 nieduże ziemniaki 1 papryka słodka 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki) 500 g dyni (może być mrożona) 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka oleju do smażenia sól do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy, a imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę(...)cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli, co jakiś czas mieszając. Dodajemy przyprawy, ziemniaki i marchewkę. Smażymy przez kilka minut mieszając. Wrzucamy paprykę, ciecierzycę i dynię, zalewamy mlekiem kokosowym i szklanką wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Dolewamy wody w zależności od preferowanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionym pieczywem np. chlebkiem roti
Lamarida.plnadaje ona wilgotności i odpowiedniej konsystencji. Bezglutenowe ciasto z cukinii Drukuj Porcje: keksówka o długości 20cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 300g cukini 4 jajka 80g ksylitolu 60ml oleju kokosowego 1 lyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 100g mąki gryczanej 100g mąki jaglanej 50g mąki z tapioki 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 100g borówek(...)drobnych oczkach. Cukinię odstawiam na 15 minut aby puściła sok. 3 Białka oddzielam od żółek. 4 Żółtka mikserem ucieram z ksylitolem do uzyskania białej, puszystej masy. 5 Dodaję olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. 6 Mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę z tapioki, proszek do pieczenia i cynamon przesiewam do miski. 7 Cukinię odciskam z nadmiaru wody, dodaję do ubitych zółtek
Book of spellskurkami i serem pleśniowym przepis na blachę o średnicy 16 cm 200 g mąki z czerwonej soczewicy 50 g mąki ryżowej 20 g mąki gryczanej 80 g oleju kokosowego 200 ml zimnej wody 2 jajka 200 ml śmietany 30 200 g kurek 20 g masła klarowanego 100 g sera pleśniowego sól, pieprz W misce wymieszaj mąkę z czerwonej soczewicy, mąkę(...)ryżową oraz mąkę gryczaną. Następnie dodaj do niej olej kokosowy oraz zimną wodę. Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie obierz i dokładnie umyj kurki. Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż na nim kurki (ok. 8 minut). W dużym kubku wymieszaj śmietanę z jajkami, masę dopraw solą
365 dni dookoła kuchni