kokosowe - 19941 przepisów (strona:426/1330)

Kokosowe curry z bakłażanów 171

cukinie 1 duży bakłażan 100-150 g świeżego szpinaku 2 cm świeżego imbiru (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego lub łyżką soku z cytryny-w ostateczności) 400 ml puszka mleka kokosowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia łyżka pasty curry (ja użyłam domowej pasty kurkumy- jutro na blogu znajdziecie na nią przepis) łyżeczka soli(...)przez 1 minutę po czym dodaj pastę curry Dodaj czosnek i imbir, wymieszaj, smaż kilka sekund po czym dodaj wodę. Duś około mininuty. Dodaj całą zawartość puszki mleka kokosowego i doprowadź do wrzenia. Wrzuć bakłażana, dodaj sól, przykryj garnek pokrywką i gotuj 3 minuty. Dodaj cukinię, wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i gotuj kolejne 3 minuty. Zdejmij garnek z ognia, dodaj

greenscarf
Chlebek bananowy z mango i jagodami goji 159

używanych do pieczenia chleba. Mój wariant to chlebek bananowy z mango i jagodami goji.   Składniki: - 5 dojrzałych, dużych bananów - ½ szklanki cukru - ½ szklanki oleju arachidowego - 3 jajka - 90g wiórków kokosowych - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody - 5 łyżek souk wyciśniętego z cytryny - 2 i ¼ szklanki mąki tortowej - ok. 60g suszonych jagód goi - ok. 60g suszonych plastrów(...)proszkiem do pieczenia i solą. Obrane banany kroimy na kawałki, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i rozgniatamy w misce. Dodajemy olej, rozbełtane jajka i cukier – mieszamy łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe, lekko oprószone mąką jagody goji i pokrojone na małe kawałki plastry suszonego mango – łączymy składniki. Wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Tarta z brukselką - Rosenkohl Quiche 204

Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej 80 g masła 1 jajko 3 łyżki lodowatej wody 0,5 łyżeczki soli Składniki na nałożenie: 500 g brukselki 200 ml mleka kokosowego lub śmietany 3 jajka sól, pieprz gałka muszkatałowa   Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść. Rozwałkować i wylepić dno i brzegi foremki cieniutko wysmarowanej masłem. Wstawić do lodówki brukselki oczyścić(...)zwiędłych listków, umyć, głąbiki naciąć na krzyż. Obgotować brukselkę 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do odcedzenia śmietanę lub mleko kokosowe rozbełtać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatałową. Brukselki rozłożyć na cieście, zalać masą jajeczną piec w 180`C 40 minut do zezłocenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Magiczne bułeczki orkiszowo-twarogowe wypełnione budyniem i dżemem 166

uśmiechy. :) Zapraszam! Składniki (na 17 małych bułeczek):   Na ciasto: 500 gram mąki orkiszowej 500 gram  twarogu półtłustego 3 małe jajka lub 2 duże 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 8 łyżek kefiru 30 gram cukru trzcinowego/ksylitolu opakowanie cukru cytrynowego Delecta opakowanie drożdży instant Delecta opakowanie przyprawy do sernika Delecta jajko do posmarowania bułek Nadzienie: 1 dowolny budyń firmy Delecta(...)maczek truskawkowy Delecta kamyczki czekoladowe Delecta Przygotowanie: Pomieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na min.1 godz. W tym czasie ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i cukier trzcinowy/ksylitol, resztę mleka

Smiling Shrimp
babka kokosowa 167

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 135 g mąki orkiszowej 85 g mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych 250 g masła 6 jajek 240 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło roztapiamy. Jajka ubijamy z cukrem na parze (naczynie ze składnikami umieszczamy na garnku z gotującą się wodą). Gdy masa podwoi swoją objętość i będzie puszysta ściągamy z garnka. Dodajemy(...)stopniowo wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Następnie dodajemy masło oraz wiórka kokosowe i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do dużej, natłuszczonej formy na babkę lub tortownicy z kominem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z formy, odstawiamy do wystudzenia i dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym 193

Składniki: 1 kg batatów; Puszka mleczka kokosowego (400 ml); 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1/2 łyżki vegety); 1 średnia cebula; Kilka gałązek świeżej kolendry; 1 łyżka przyprawy garam masala; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Szczypta chili w płatkach; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę(...)szczyptę płatków chili i pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem (500 ml) i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ta ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków). Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem. Do kremu z batatów dodać drobno posiekaną kolendrę i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą, oprószoną płatkami chili i/lub drobno

Gospodyni Miejska
Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych. 133

szklanki ugotowanej ciecierzycy 6 ząbków czosnku   1 czerwona cebula   1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 ostra papryczka 1 pęczek świeżej kolendry   400 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu  1 szczypta imbiru 1 łyżeczka curry   1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka słodkiej papryki   2 łyżki oliwy   2 łyżki(...)kostkę papryki, przyprawy, ugotowaną ciecierzycę, podsmażyć całość. Zetrzeć na tarce skórkę z oczyszczonej limonki, a następnie wycisnąć z niej sok, dodać do dania. Kolejna czynność to dodanie mleka kokosowego i pozostawienie na małym ogniu do 30 minut. Na koniec posypać posiekaną kolendrą  oraz uprażonym sezamem. Podawać z ryżem

Wino Francja Kuchnia
Amarantus z borówkami 189

puki był dobrze ciepły smakował fajnie. Nie będę go jednak jadła na zimno ;-) Amarantus z borówkami AMARANTUS Z BORÓWKAMI Na 1 porcję: 1/2 szklanki ziaren amarantusa 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu z agawy 2 garści borówek (mogą być mrożone) Amarantus zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na dwie, trzy minuty. W niedużym garnuszku(...)wlewamy wodę, tak aby przykryła dno - zagotowujemy. Wlewamy mleko kokosowe zagotowujemy, dodajemy odcedzony amarantus, sok z cytryny i gotujemy (od czasu do czasu mieszając) przez około 15 minut. Po ugotowaniu dodajemy syrop z agawy - mieszamy. Podajemy w miseczce posypany borówkami (lub innymi sezonowymi owocami). Amarantus z borówkami  SMACZNEGO :-) A bieganie też dziś było ;-) Peggi w lesie

peggiwkuchni
Płatki jaglane z granatem 160

Płatki jaglane z granatem Na 1 porcję: 200 ml mleka kokosowego 1/2 szklanki płatków jaglanych 1 łyżka syropu z agawy 1 owoc granatu Granat obieramy - odcinamy górną część, dzielimy nożem na ćwiartki i wyłuskujemy nasiona. Do małego garnuszka wlewamy wodę, tak aby przykryła dno - zagotowujemy. Wlewamy mleko kokosowe - zagotowujemy. Do gotującego się mleka dosypujemy płatki jaglane i gotujemy mieszając przez

peggiwkuchni
Smoothie kokosowo-jabłkowe 144

porcję: 200 ml schłodzonego mleka kokosowego 1 duże jabłko 1 łyżka zarodków pszennych Jabłko myjemy i kroimy na małe kawałki usuwając gniazdo nasienne (nie obieramy ze skóry). Wrzucamy do blendera, dodajemy mleko kokosowe i zarodki pszenne. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanki, podajemy. SMACZNEGO :-) Dziś z racji wieczorowej pory pobiegłam w miasto (nie cierpię). Na szczęście

peggiwkuchni
Smoothie z bananem - dwa przepisy 175

selerem. Blendujemy. Dodajemy pozostałą część warzyw. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smoothie z bananem i burakiem Smoothie z bananem i kalarepką  Na 2 porcje: 165 ml mleka kokosowego 1 dojrzały banan 1 średnia kalarepka 1 czubata łyżka zarodków pszennych Kalarepkę myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Banana obieramy. Do blendera wlewamy mleko kokosowe, dodajemy połamanego banana i część kalarepki

peggiwkuchni
Zupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia 215

mnie po prostu domowy rosół )  0,5 litra wody  2 banany ( obrane ze skórki )  200 gram czerwonej pasty curry  1 trawa cytrynowa 250 ml mleka kokosowego  sok z 1 limonki 2 łyżki sosu ostro słodkiego chilli  2 łyżki sosu sojowego  1 łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru(...)ostatni składnik czyli papryczkę chili. Wszystko razem gotowałam przez około 15 minut. Potem wyjęłam z zupy trawę cytrynową, a resztę zmiksowałam na krem i dopiero wtedy dodałam mleko kokosowe, całość jeszcze raz podgrzałam i podałam z ugotowanym makaronem. Zdradzę Wam, że rodzina zupą się zachwyciła i cała zupa znikła w całości od razu :) A tak naprawdę to smaku bananów

Kuchnia na wzgórzu
Kokosowa owsianka z suszonymi morelami 147

Składniki: 1 szklanka mleka 2 czubate łyżki płatków owsianych 3 suszone morele 1 łyżka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu Do rondelka wlać mleko. Dodać płatki owsiane, cynamon, ekstrakt waniliowy, wiórki kokosowe oraz pokrojone morele. Zagotować. Czas gotowania zależy od rodzaju płatków jakie użyjecie. Po ugotowaniu przelać do miseczki i polać miodem. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Sernik "Chatka Puchatka" 572

litr mleka 250ml śmietany lub kefiru Laska wanilii 200g masła 4 jajka 2/3 szklanki ksylitolu 1 łyżka kakao Na polewę: Tabliczka gorzkiej czekolady (100g) 100ml śmietany kremówki 50g wiórek kokosowym (lub innej ulubionej posypki) Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Do wrzącego mleka powoli wlewamy masę jajeczną. Gotujemy mieszając, aż masa podzieli się(...)górę domku. Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietanę niemalże do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Smarujemy domek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego

Kolizje Smaków
Banan w cieście & o współpracy z Frisco. 199

Banany w cieście kokosowym* * z wiórkami i mleczkiem kokosowym, częściowo na mące orkiszowej  W ostatnim czasie miałam miłą przyjemność nawiązać współpracę z internetowym sklepem Frisco , mającym w swoim asortymencie zarówno te podstawowe produkty, jak i te rzadziej przez nas spotykane, a nie rzadko też wszędzie poszukiwane.  Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie sposób dostawy, na początku wybieramy pasujący nam dzień

More food, love and dreams