Łatwe, a zarazem szybkie danie w azjatyckim klimacie... SKŁADNIKI pierś kurczaka połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/3 mrożonej fasolki szparagowej (lub 1 puszka) 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżka curry sól/sos sojowy przyprawa do kurczaka olej ryż WYKONANIE Pierś kurczaka kroimy, zasypujemy gotową mieszanką przypraw do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Kroimy kapustę pekińską (niezbyt(...)drobno) oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew, a po chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy do momentu, aż warzywa odrobinę zmiękną, ale nadal będą chrupkie. Podajemy z ryżem. Selamat makan
ZofianaSKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1-2 marchewki 1/3 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 mała puszka mleka kokosowego curry sól / sos sojowy kurkuma czosnek imbir (świeży lub mielony) ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka olej ryż WYKONANIE Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, dodajemy odrobinę oleju. Mieszamy i marynujemy przez około 30min w lodówce. Kroimy(...)marchewkę w słupki i zabieramy się za gotowanie ulubionego ryżu. Rozgrzewamy patelnię lub wok i smażymy kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę i szparagówkę. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry, czosnkiem, kurkumą, imbirem i jak za mało słone solą lub sosem sojowym. Dusimy, aż warzywa będą chrupkie. Podajemy z ryżem (polecam basmati z dzikim
ZofianaOstatnio robiąc Paellę zostało mi sporo bulionu. W lodówce miałam tylko ten bulion, mieszankę mrożoną rybną (zakupioną jakiś czas temu w Biedronce), makaron chiński, oraz mleczko kokosowe. Co zrobić? Myślę...myślę... już wiem...zupę tajską na mleczku kokosowym! :)Czytaj więcej
Ana Mari's worldskładniki* 85 g płatków owsianych* 85 g wiórków kokosowych* 100 g mąki pszennej* 70 g cukru pudru* 100 g margaryny lub masła* 1 łyżka płynnego miodu* 1 łyżeczka sody oczyszczonejSposób wykonaniaW rondelku rozpuścić margarynę, dodać miód, wymieszać, ale nie gotować. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i dodać do margaryny, wymieszać. Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe
Mix smakuskładnikibiszkopt* 6 jajek* 150 g cukru* 150 g mielonych migdałów* 75 g mąkikrem kokosowo-czekoladowy* 250 ml śmietany 18%* 125 g wiórków kokosowych* 100 g białej czekolady (np.milka)* 1 opakowanie bitej śmietany w proszkumasa krówkowa* 1 puszka gotowego gotowanego mleka skondensowanego* 2 łyżeczki kakao* 350 g margaryny Kasidodatkowo* biała masa cukrowa*barwnikiSposób wykonaniabiszkoptJajka ubić z cukrem, ubijać mikserem(...)wystygnięcia.krem kokosowo-czekoladowyCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolewać śmietanę, mieszać i podgrzewajać, tak aby powstała jednolita masa.Chłodną masę ubijać wsypując powoli bitą śmietanę, a następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.masa krówkowaMargarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce masę krówkową z gotowanego mleka skondensowanego, a następnie dodać kakao i wszystko dokładnie utrzeć.Biszkopt przekroić
Mix smakuryżu preparowanego* 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych* 2/3 szklanki sezamu prażonego* 2/3 szklanki rozdrobnionych dowolnych orzechów* 2/3 szklanki rodzynek* 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 100 g wiórek kokosowych (do obtaczania)Sposób wykonaniaDo garnka o szerokim grubym dnie wlać mleko, wsypać cukier i zagotować, co jakiś czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować (co jakiś czas mieszając) do momentu(...)się, że masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze nieco płatków lub manny, powinna być nieco luźna, ale powinna po uformowaniu trzymać kształt, nie rozlewać się).Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych, odkładać na tace i zostawić w chłodnym miejscu na ok.2 godziny do stężenia
Mix smakuskładniki* 200 g wiórków kokosowych* 70 g cukru pudru* 100 ml śmietany kremówki* 90 g masła* 200 g mlecznej czekolady (cześć mlecznej czekolady można zastąpić deserową lub gorzką)Sposób wykonaniaDo naczynia wsypać wiórki kokosowe i cukier puder.Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i podgrzewać, aż się masło rozpuści, następnie przelać do wiórków i cukru, wymieszać.Z powstałej masy
Mix smakuskładniki* 1 szklanka cukru* 400 g wiórków kokosowych* 7 białekSposób wykonaniaBiałka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać ok. 3 minuty.Wsypać wiórki kokosowe, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy dwóch łyżek nakładać masę, formując stożki.Ciastka w trakcie pieczenia praktycznie nie rosną, więc odległości miedzy nimi nie muszą być duże.Piec
Mix smakubulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej rzepakowy + masło Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kilka najmniejszych zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z dodatkiem masła, wrzucamy pieczarki (te całe również). Solimy(...)chwilę smażymy, aż wino się zredukuje. Wyjmujemy całe pieczarki, a pozostałość dodajemy do bulionu z ziemniakami. Kroimy ugotowaną w bulionie marchew i również dodajemy do zupy. Wlewamy 400ml mleka kokosowego, doprawiamy, zagotowujemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na talerzu dodajemy całe pieczarki.Zupa pieczarkowa należy do gatunku zup specyficznych, ze względu na bardzo bogaty aromat. W tym przypadku, dzięki brązowym pieczarkom
mojewypiekiinietylkowieczór. Każda pora jest dobra na koktajle owocowe. Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, dla spragnionych oraz zmęczonych upałem… Składniki: - dojrzałe mango- dojrzały banan- 2 pomarańcze- 400ml mleka kokosowego- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, przy bardzo słodkich owocach, można odpuścić) Umyte owoce obieramy. Mango kroimy na kawałki, banana w plasterki, z pomarańczy wycinamy fileciki. Wyciskamy sok z pozostałości(...)pomarańczy. Miksujemy, dodajemy syrop klonowy oraz mleko kokosowe. Ponownie miksujemy. Podajemy, najlepiej, schłodzony przybrany pomarańczą i liskiem mięty.Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, w upalną pogodę przyniesie nam ulgę oraz orzeźwienie. Jego walory odżywcze dostarczą energii na cały dzień, a walory smakowe – zachęcą do sięgnięcia po kolejną porcję. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Koktajl z pomarańczą… i nie tylko
mojewypiekiinietylkoinnymi owocami, musimy zrobić to tuż przed podaniem, ponieważ powoduje ona miękniecie innych owoców. Na upalne dni polecam „Anielskie” smoothie. Składniki: - dojrzały owoc papai- 1 banan- mleko kokosowe- sok z limonki- szklanka lodu Umyty owoc papai obieramy i wydrążamy nasiona, które według uznania, albo pozostawiamy (zgodnie z sugestią zawarta na wstępie) albo wyrzucamy. Miąższ kroimy na cząstki(...)wrzucamy do pojemnika. Dodajemy sok z limonki, obrany i pokrojony banan – miksujemy, dolewając mleko kokosowe. Uzupełniamy pokruszonym lodem ponownie miksując. Podajemy przybrany plasterkiem limonki, listkami mięty i pokruszonym lodem.„Anielskie” smoothie, to propozycja na upalne dni, ale oczywiście nie tylko. Jego wyjątkowość jest zamknięta w owocu papai. Kto nie zna, kto nie próbował – zachęcam do poznania nowych egzotycznych smaków. Smacznego.UWAGA
mojewypiekiinietylkoRozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać liście limonki, cukier i sos rybny. Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę
Stare Garypuszki,wylej ja na sitko,dokladnie wyplucz i odsaczrozgrzac olej w garnku,w ktorym przygotowujesz potrawe i udus cebule,dodaj pokrojona w kostke marchew,przesmaz chwile razem .Wlej mleko kokosowe i bulion.Dodaj paste curry,posol i dodaj pieprzu.Na srednim ogniu dus 5-7 minut.baklazana osuszyc recznikiem papierowym i pokroic w gruba kostke.ciecierzyce i baklazana dolozyc do garnka i dusic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kokos z kawowym lukrem… na pewno znajdzie wielu wielbicieli.Ciasteczka kokosowo-kawowe – składniki:1.5 szklanki mąki (190g)1/4 szklanki kakao (30g)1 szklanka cukru (225g)1.5 szklanki wiórków kokosowych (135g)1 kostka masła (250g), rozpuszczonego i schłodzonego2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce wodyPolewa:2 szklanki cukru pudru (300g)1 łyżka kawy rozpuszczalnej1/8 kostki masła (30g) rozpuszczonego3 łyżki(...)wrzącej wodyPrzygotowanie:1. Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać cukier i wiórki kokosowe, masło i kawę. Wszystko dobrze wymieszać.2. Przełożyć masę na blaszkę o wymiarach ok. 18×28 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Wystudzić.3. Wszystkie składniki polewy wymieszać w misce
UgotujmyTo.plpołamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy likier i mieszamy. Wylewamy na przygotowany pergamin i schładzamy 2 godziny. Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Trufle przechowujemy w lodówce do 2 tygodni
Miksturownik