tutaj, porcja (bez jajka i jogurtu ok. 519g) to tylko 52kcal! Składniki na 4 porcje: - 2 pęczki botwiny - mały czerwony burak (ale również wystarczą te z botwinki) - łyżeczka oleju kokosowego - 1,5 litra wywaru lub bulionu - sól, cukier - sok z połowy cytryny *opcjonalnie: jogurt do zabielenia, jajko na dno każdego talerza i posiekany koperek na wierzch Botwinkę dokładnie myjemy(...)usuwamy z żółknących liści i cienkich korzonków, siekamy wraz z listkami. Buraczek/buraczki trzemy na tarce o dużych oczkach. Posiekane listki i buraka dusimy na oleju kokosowym przez 5-10 minut. Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeżeli chcemy zabielić zupkę jogurtem, najpierw wlewamy do jogurtu kilka łyżek gorącej zupy, po czym mieszamy
Be Fit Be Strongżytnich - 150g płatków owsianych - 50g słonecznika - 40g orzechów włoskich - 30g orzechów laskowych - 30g nerkowców - 30g płatków migdałów - 30g siemienia lnianego - 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowego) - 2 łyżki oleju kokosowego *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia Rabarbar płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki. Przekładamy na patelnię z olejem kokosowym i miodem. Dusimy pod przykryciem do uzyskania konsystencji
Be Fit Be Strongpostawiłam na słodkie czereśnie z dodatkiem egzotycznego kokosu i to był strzał w dziesiątkę :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki płatków orkiszowych 1/3 szklanki wiórków kokosowych 100 g białego sera chudego 2 duże łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru ok 15 czereśni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser, jogurt, jajka i erytrol/ksylitol/cukier miksujemy blenderem na gładką(...)masę, jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać więcej jogurtu lub dodać odrobinę mleka. Dodajemy płatki i wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Czereśnie drylujemy i dodajemy do masy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min. Smacznego
DefinicjaSmakuOczywiście jeśli będziecie korzystać z dojrzałych, miękkich = słodkich owoców. Jest bombą witaminową i kwintesencją lata, nawet w naszej nie zawsze "tropikalnej" Polsce :) Składniki: 1/4 ananasa 1/2 mango kiwi woda kokosowa Wykonanie: Owoce kroimy z grubą kostkę, przekładamy do naczynia i rozdrabniamy blenderem. Gdy owoce będą zblendowane, dla rozrzedzenia koktajlu polecam dodać wodę kokosową, swoją drogą bardzo zdrowy napój, poczytajcie
Taste Of My Dayczas pieczenia do "suchego patyczka". Wychodzi ok. 10 porcji, jedna to ok. 200kcal. Składniki na spód: - 110g tartych orzechów włoskich - 60g tartych migdałów - 30g tartych orzechów laskowych - 20g oleju kokosowego - 2 łyżki miodu Jeżeli nie mamy tartych orzechów, umieszczamy je w malakserze, młynku lub za pomocą blendera mielimy na drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do ich połączenia(...)powstania zlepionej masy. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy ją masą z orzechów. Staramy się wyłożyć ją równomiernie na dnie i po bokach formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Składniki na krem: - 2 serki lekkie Bieluch (300g) - 2 łyżki mąki kukurydzianej - 2 jajka - sok i skórka z całej cytryny *opcjonalnie: do posypania płatki migdałów Cytrynę sparzamy wrzątkiem
Be Fit Be Strong185kcal , 1 placuszek ok. 36kcal . Składniki: - 150g mąki orkiszowej (może być każda inna) - 100ml maślanki - 1 mango - 1 jajko *opcjonalnie: ksylitol w pudrze do pospania i olej kokosowy do smażenia Mango obieramy i pozbywamy się pestki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub miksujemy blenderem do otrzymania jednolitej i gładkiej konsystencji. Na patelnię wysmarowaną olejem kokosowym nakładamy ciasto za pomocą łyżki
Be Fit Be Strongktóre akurat miałam w domu. Smakują o wiele lepiej niż batoniki muesli ze sklepów! Sezam jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz kwasów omega-6. Wraz z wiórkami kokosowymi przyczyniają się do wzrostu dobrego cholesterolu HDL i obniżenia tego złego - LDL. Jednym słowem, są to kosteczki zdrowia :). Twardsze na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Świetne do wzięcia na uczelnie(...)pracy, czy też jako przekąska między posiłkami. Wyszły 22 kosteczki, z czego jedna ma 75kcal (25g). Składniki: - 80g migdałów - 70g sezamu - 70g wiórków kokosowych - 30g żurawiny suszonej - 30g daktyli suszonych - 30g lnu mielonego - szklanka mleka sojowego (może być tez i zwykłe) - łyżka ksylitolu (można pominąć, gdyż od suszonych owoców są słodkie) Migdały, żurawinę i daktyle rozdrabniamy w mikserze
Be Fit Be Strongilości błonnika w ciągu dnia mogą sobie pozwolić na przekroczenie tej dawki). Wychodzi 5 porcji. 1 ma ok. 132g = 124kcal. Składniki: - 30g nasion chia - 165ml mleczka kokosowego - 1 szklanka mleka sojowego - 4 łyżeczki kakao bez cukru - puszka ananasa - stewia, ksylitol, erytrytol (ja odpuściłam) *opcjonalnie: ziarenka granatu na wierzch Nasionka chia zalewamy mleczkiem kokosowym
Be Fit Be Strong39kcal. Jeden aleśnik z kremem = 157kcal. Składniki na ciasto: - 120g mąki jaglanej - 1 szklanka mleka (sojowego, krowiego) - 2 łyżki kakao bez cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki oleju kokosowego - szczypta soli Składniki na krem: - 1 Apetina Naturalna lub inny serek - 3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka/łyżka miodu (zależy jak słodki chcecie) Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą(...)misce i miksujemy do otrzymania zwartej konsystencji. Naleśników nie smażymy na zupełnie małym ogniu, gdyż mogą przywierać. Dla mniej wprawionych warto musnąć patelnię oliwą z oliwek, bądź olejem kokosowym, by mieć 100% pewności, że naleśniczki wyjdą takie jakie chcemy. Do ułatwienia wylewania ciasta na patelnię można posłużyć się chochlą. Do dekoracji posłużyły mi płatki jaglane i kakao :). Smacznego
Be Fit Be Strongtalerzu udało mi się wyczarować. Jeśli tylko będziecie we Wrocławiu koniecznie odwiedźcie Masala Indian Restaurant, naprawdę warto. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 podwójna pierśc z kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 300 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego/bałkańskiego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przypraway garam masala 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki żółtej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżkę oleju ryżowego lub rzepakowego. Wrzucić na patelnię cebulkę, lekko zeszklić. Dodać pastę curry, estragon, curry, kurkumę oraz garam masala. Prażyć zioła aż uwolnią aromat. 5. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać liście limonki kaffir. Dusić na małym ogniu. 6. W tym czasie przełożyć kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z całą marynatą. Zapiekać w 200 stopniach
DefinicjaSmakuwykorzystanie nasionek chia w kuchni, można dodawać je do owocowych koktajli, sałatek, zmielić i dodać do wypieków, ale o tym przy innej okazji :) SKŁADNIKI pudding 200ml mleka kokosowego 200ml mleka laskowego (lub innego roślinnego ryżowego, owsianego, migdałowego) 3,5 łyżki nasionek chia 2 łyżki miodu, syropu z agawy lub innego smakowego syropu dodatkowo 1 banan 1 łyżka siekanych migdałów(...)jagody goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużym kubku umieszczamy mleko kokosowe, mleko roślinne, nasionka chia i miód lub syrop. Mieszamy dokładnie (ja to robilam trzepaczką). Odstawiamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie mieszamy ponownie i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc. Przed podaniem do puddingu dodajemy kawałki banana, siekane migdały i jagody goji
DefinicjaSmakupoeksperymentować i w efekcie powstał niesamowity, orzeźwiający pudding z zieloną herbatą matcha i słodko kwaśnymi owoami. Pycha! Jestem już uzależniona od tych ziarenek :) SKŁADNIKI (2-3 porcje) 200ml mleka kokosowego 200ml dowolnego mleka roślinnego lub krowiego 4 płaskie łyżki nasionek chia 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu / 1-2 pastylki stewii 1 łyżka herbaty matcha (sproszkowanej) 1/2 szklanki malin (mogą być(...)mrożone) 3 łyżki ziarenek granatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mleko kokosowe i mleko roślinne (lub krowie) umieszczamy w dużym kubku lub garnuszku i mieszamy trzepaczką do połączenia. W dwóch łyżkach wrzącej wody zaparzamy herbatę i rozpuszczamy ksylitol. Dodajemy do mleka i mieszamy. Wsypujemy nasionka chia i mieszamy 2-3 minuty. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie, rozlewamy do szklanek
DefinicjaSmakuprzepadam za kokosem, nie przepadam za kokosankami, ale skuszona raz...kuszę się niestety za często. Kokosanki upiekłam zainspirowana przepisem z kuchni Lidla. 200 g wiórków kokosowych 300 g cukru pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 5 białek 75 g czekolady deserowej Rozpuść w kąpieli wodnej cukier, wiórki kokosowe, wlej białko. Wymieszać do uzyskania gorącej jednolitej masy, Gdy wystygnie dodać
Humanistka w kuchniprzepis na bloga :) Zapraszamy Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji: 6 kawałków Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 plaster arbuza Kilka truskawek Kilka borówek Listki mięty Banan Garść wiórków kokosowych *Owoce można wybierać dowolne w zależności od preferencji smakowych i wizualnych :) Plaster arbuza kroimy w trójkąty na kształt kawałków pizzy. Układamy na nich borówki, banana pokrojonego w plasterki oraz truskawki(...)Rozrzucamy kilka listków mięty, a całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kolizje Smaków