kokosowe - 19941 przepisów (strona:429/1330)

Curry z kalafiora 471

Pyszne, a naprawdę banalne w przygotowaniu. Przy okazji wegańskie i bezglutenowe. Samo zdrowie w smakowitej wersji. 6-8 porcji   - 1  średni kalafior - 1 cebula - 1 puszka mleka kokosowego - 1 puszka pomidorów - 2-3 łyżki oleju ryżowego - 3 łyżeczki curry - łyżeczka mielonej kolendry -  duża szczypta cynamonu - 3 ząbki czosnku -  kawałek imbiru(...)mieszajac tak, aby przyprawy dokładnie go pokryły.  Następnie podlewany wrzątkiem (około litra) i krótko gotujemy. Gdy kalafior jest jeszcze twardawy dodajemy pomidory, a po chwili mleczko kokosowe. Ważne, aby kalafiora nie rozgotować. W gotowej potrawie powinien być lekko chrupki. Całość doprawiamy sosem sojowy i/lub solą.   Podajemy z ryżem basamati aromatyzwanym w trakcie gotowania anyżem i/lub cynamonem

Simple Dish
Kurczak garam masala z chlebkiem naan 314

klasyczną kuchnią indyjską, a mimo dość długiej listy składników jego przygotowanie nie jest trudne. Do przygotowania dania użyłem: 1,5 kg udek kurczaka, 2 puszek pomidorów, 200 ml mleka kokosowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 4 cm kawałka korzenia imbiru, 500 gram mąki pszennej typ 450, 2 łyżeczek suszonych drożdży,  1/2 łyżeczki proszku(...)około 5 minut, po czym dodałem dwie puszki pomidorów. Po dodaniu pomidorów całość zagotowałem, a następnie zmniejszyłem ogień, aby danie nie gotowało się zbyt intensywnie. Dodałem 200 ml mleka kokosowego i powoli gotowałem przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Na 3 minuty przed podaniem dania dodałem do niego posiekany pęczek natki kolendry (pozostawiając kilka listków do dekoracji

Wyprawy kulinarne
Warstwowy miodownik 198

mąka do posypania stolnicy Masa 0,5 litra zimnej śmietany 36% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru   Polewa gotowa masa krówkowa (lub puszka słodzonego mleka skondensowanego) wiórki kokosowe (ok. 4 łyżek) Dwie jednakowe formy wyłożyć papierem do pieczenia.    Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Po wyrobieniu będzie kleiło się do rąk - to normalne.   Ciasto podzielić(...)ciasta posmarować masą krówkową. Jeśli ktoś się decyduje na mleko skondensowane, trzeba je gotować wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszkę otwieramy po schłodzeniu! Posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę. ----- Podobne: Tort makowo-kawowy Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Udało się. 166

Buraczane kluski;  z ubitym mleczkiem kokosowym i malinami  pierwszy raz w życiu ubijałam mleczko kokosowe... genialne :D co prawda bałam się, że nie wyjdzie, bo wiele czytałam, że nie wychodzi, ale tym razem się udało :D trzymajcie kciuki.. bo jadę szukać sukienki na studniówkę

More food, love and dreams
Ciasteczka migdałowe idealne na święta 153

pewno przyjdzie. Ciastka delikatne, kruche, ale jednocześnie nie suche, plus migdałowy posmak - musicie wypróbować :) Migdałowe ciasteczka Przepis na ok. 100 małych ciasteczek Potrzebujemy: - 300g drobno zmielonych migdałów - 400g oleju kokosowego  (można użyć również wegańskiej margaryny) - 400g mąki pszennej - 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (lub innego słodzika) + odrobina do posypania - szczypta soli - ekstrakt z 1 laski wanilii (lub cukru(...)wystarczą zwykłe migdały i młynek do kawy, w którym je zmielimy. Nie trzeba obierać ich ze skórki, chyba, że ktoś ma ochotę i cierpliwość, to oczywiście można :) 2. Olej kokosowy ubijamy mikserem na gładka masę z cukrem pudrem i solą. Następnie dodajemy migdały i ekstrakt z wanilii i również wszystko ze sobą mieszamy. 3. Później dodajemy przesianą przez sitko mąkę

Bananowe Pole
Dietetyczny sernik waniliowy 4653

łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka erytrytolu 2 łyżki słodzika ze stewią trochę sproszkowanej wanilii Polewa czekoladowa: 1/2 łyżeczki kakao (najlepiej surowego) 60 g oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na masę sernikową łączymy ze sobą za pomocą miksera (tylko do połączenia, aby nie napowietrzać ciasta) i przelewamy do tortownicy. Piekarnik rozgrzewamy do 170*C i wkładamy ciasto(...)razu po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Olej kokosowy lekko podgrzewamy rozpuszczając i wsypujemy kakao, dokładnie łącząc ze sobą składniki. Przygotowaną polewą polewamy wystudzony sernik i odstawiamy do stężenia. Kaloryczność: Cały sernik ma 2820 kalorii, a kawałek 175 kalorii

Moja Micha
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 445

ksylitolu - 170 g 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 jajka Składniki na masę makową: 250g mielonego maku 25 g masła 80 g miodu 225 ml mleka kokosowego 100 g rodzynków 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 jajka dodatkowo(...)minut w 180`C żurawinę przebrać, dobrze wypłukać, zalać 1/3 szklanki wody, dodać miód, laskę cynamonu i zagotować. Gotować około 20 minut. Odstawić do przestudzenia mak zalać gorącym mlekiem kokosowym, wymieszać rózgą i odstawić, by napęczniał. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie około 15 minut, następnie odsączyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Rozpuścić w maleńkim rondelku masło. Namoczony mak wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowa tarta serowa na piernikowym spodzie 202

Wyłożyć na podpieczonym spodzie i piec przez ok. 40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. polewa tabliczka białej czekolady ( u mnie z orzechami laskowymi ) 100 g jogurtu naturalnego wiórki kokosowe Czekoladę rozpuścić, wymieszać trzepaczką z jogurtem. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch tarty, następnie obficie oprószyć wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na jakiś czas (przynajmniej jedną godzinę), by dobrze się schłodziła

Kuchnia Ellie
Ciasto wiewiórka 172

cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek masła Szczypta soli Na polewę: 100g serka kremowego śmietankowego 300g cukru pudru 40g masła Ok. 50g wiórków kokosowym Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5-10 minut. Możemy dodać do nich kapkę alkoholu np. orzechówki. Czekoladę oraz orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy(...)dostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy polewę. Serek ubijamy z masłem. Dodajemy stopniowo cukier cały czas mieszając. Odstawiamy na chwilę do lodówki aby nieco stężało. Polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)  Niektórzy nie wytrzymali i musieli skosztować polewę

Kolizje Smaków
Zdrowe ciasto z mąki pełnoziarnistej 210

Przepis znalazłam w jakiejś babskiej gazecie ale jak to ja musiałam je zmodyfikować pod swój smak :) Użyłam cukru kokosowego bo jest zdrowszy i ma o połowę niższy indeks glikemiczny 35 w porównaniu do trzcinowego, który ma aż 61 a uchodzi za zdrowszy od białego :) do tego ma posmak karmelowy co daje ciastu dodatkowe walory smakowe :) Wadą jest cena dlatego(...)powodzeniem można użyć ciemnego trzcinowego . Składniki o temperaturze pokojowej : - 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 150 g masła - 120 g cukru kokosowy lub trzcinowy - 4 jajka - szczypta soli - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia - 100 ml mleka - śliwki lub dowolne sezonowe owoce - cukier puder do posypania - bułka tarta do obsypania blaszki Wykonanie : Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę

Wypieki Rene
Migdałowe oczka - 'Thumbprint Cookies (bez glutenu, wegańskie) 197

właśnie sposób powstaje w ciasteczku zagłębienie na dżem :-) Polecam! Składniki:  Na  30 szt.: 200 g mielonych migdałów 75 g mąki ryżowej 50 g nierafinowanego oleju kokosowego 100 ml syropu klonowego lub miodu 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) oraz: 250 g ulubionego gęstego(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.   Migdały wymieszać z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, sodą i mielonym lnem. Wlać syrop klonowy, wymieszać. Dodać olej kokosowy i zagnieść gładkie ciasto. Lekko wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na przygotowanej blaszce w niewielkich odstępach. Następnie na środku każdego z ciasteczek zrobić palcem okrągłe

maniapieczenia
Brukselka curry z zurawiną 179

żurawiny 40 g płatków migdałowych 1 łyżka curry 1 łyżeczka garam-masala 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ziela angielskiego 2 łyżki masła ghee 200 g mleka kokosowego lub śmietany sól, pieprz płatki chili Wykonanie: brukselkę umyć, odciąć wystąjacy ciemny głąbik i naciąć go na krzyż. Ugotować z dodatkiem soli w małej ilości wody lub na parze około(...)zngielskie utłuc w moździerzu. Wymieszać przyprawy na patelni rozgrzać masło. Krótko podsmażyć brukselkę. Dodać przyprawy, następnie podsmażać, aż przyprawy zapachną. Wmieszać żurawinę. Podlać wodą z gotowania brukselki i mlekiem kokosowym. Zagotować całość. Zdjąć z płyty i dodać do smaku pieprzu, chili i soli. Podawać z płatkami migdałowymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Daktylowe ciasto świąteczne (bez glutenu, cukru i laktozy) 384

Składniki: 500 g suszonych daktyli 200 g suszonej żurawiny 200 g rodzynek 225 g mielonych migdałów 200 g powideł śliwkowych 100 g migdałów w słupkach 175 g nierafinowanego oleju kokosowego 250 ml mocnej czarnej herbaty 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3 duże jajka oraz: 3 łyżki powideł lub konfitury do posmarowania wierzchu ciasta(...)mnie konfitura z pomarańczy) Zaparzyć mocną herbatę. Żurawinę, rodzynki, powidła, olej kokosowy oraz przyprawy wrzucić do garnka (najlepiej z grubym dnem lub teflonowego). Daktyle pociąć na małe kawałki i dodać do garnka. Wlać mocną herbatę, zamieszać. Podgrzewać cały czas mieszając do momentu zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować nadal mieszając, przez 10 minut. Mieszanie nie tylko zapobiega przywieraniu masy

maniapieczenia
Krem z dyni aromatyzowany przyprawami orientu 201

sobie z nim. Mnie przypadł bardzo do gustu i nie wyobrażam sobie jesieni bez tej zupy. Może i Wy spróbujecie? Składniki : 0,6 kg obranej dyni 300 ml mleka kokosowego 200 ml wody, którą płuczemy puszkę z mlekiem 2 papryczki chili 1 ząbek czosnku 1 cebula szczypta szafranu 2 gwiazdki anyżu łyżka oleju do smażenia mielony kardamon sól płatki migdałowe(...)czosnek obrać i pokroić w grubą kostkę. Z papryczek chili wyjmujemy pestki.  Na lekko rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię.  Podsmażyć i zalać mlekiem kokosowym oraz wodą z płukania puszki. Dodać anyż i szafran.  Gotować ok. kwadransa, by dynia zmiękła. Gdy całość trochę przestygnie, wyjąć anyż i całość zmiksować. Doprawić zupę kardamonem i solą

Weekendy w domu i ogrodzie