szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 żółtka szczypta soli konfitura wiśniowa - słoik 250 ml 200 g białej czekolady 150 ml mleka kokosowego 1 łyżka masła migdały bez skórki 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło i odstawiamy do lodówki(...)parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta. Mazurki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200C. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, w przeciwnym wypadku mogą się połamać. Spód każdego mazurka smarujemy konfiturą i przykrywamy górną warstwą. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem kokosowym i masłem. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje dekorujemy nią wierzch mazurków
Przysmaki KarolkiSernik zebra to nieco zmodyfikowany przepis na mój klasyczny sernik wiedeński , czyli bez jakiegokolwiek spodu. Tym razem kakaowo-waniliowy w bardzo atrakcyjnej wizualnie odsłonie z wzorem zebry. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera a do tego świetnie wygląda. Nasi goście nie zapowiadają się już, że wpadną na kawę tylko na serniczek bo ponoć(...)łyżki każdej z nich. Utworzy się w ten sposób wzór zebry. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 170 (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem). Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na chwilę w lekko uchylonym
Ola la LCHFpieczenia fantastycznych, przepysznych i magicznych babeczek, które kradną dziecięce serca! Babeczki dyniowe z czekoladą 150 g masła 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2/3 szkl. purée z pieczonej dyni 2 łyżki cukru kokosowego 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 banan 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych lub zmielonych(...)energicznie łyżką. W następnej kolejności dodać kolejną jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu masa powinna być jednolita i bez grudek. Na sam koniec wsypujemy wiórki, czekoladę i rodzynki. Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczemy ok.27 minut, zawsze
Przepysznik - BLW i nie tylkomożecie go zamienić na dowolne słodziwo, ja jednak lubię cukier kokosowy w kokosankach :) Marchewkowa kokosanka Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 1/2 szklanka mąka kukurydziana 1/2 szklanka mąka ryżowa 80 g wiórki kokosowe 60 g cukier kokosowy 1 łyżeczka soda oczyszczona 1 łyżeczka sok z cytrny 5 łyżek olej rzepakowy 1 szklanka marchewka starta(...)przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki, a następnie mieszamy je razem dodając partiami suche do mokrych. Masę wykładamy do formy o średnicy 18-20cm lub mniejszej keksówki. Pieczemy w 180 st. C przez 40 minut
Kucharzycawypróbować przepis :) Przepis w nieco zmienionej formie pochodzi ze strony www.hpba.pl Potrawa wolna od glutenu Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: Mała keksówka Składniki: 200g mąki ryżowej 100g ksylitolu 3 banany 2 łyżki kakao 60g oleju kokosowego 50 ml mleka roślinnego np. sojowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Banany rozcieramy widelcem
Kolizje Smakówcukinia ok. 220 g 71 g mąki kokosowej 1/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego 15 g kakao dobrej jakości 4 jajka duże lub 5 średnich 160 g gęstego jogurtu kokosowego 100 g erytrolu 1/4 hydrolizatu białka w proszku (u mnie peptydy kolagenowe) 3 łyżki wody szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżeczką(...)umieścić 1/12 masy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzić. Krem z awokado Wszystkie składniki kremu zblendować na gładką masę. Przełożyć do szprycy i udekorować kremem każdą babeczkę. Babeczki przechowywać w lodówce. Pozostałe informacje Do sporządzenia opisanych wyżej babeczek mogą się przydać się następujące składniki: Kakao firmy Valhorna Mleko kokosowe firmy Real Thai (bez konserwantów) Peptydy kolagenowe
Modern Cave GirlDziś mam dla Was słodycze, i to nie byle jakie! O niebo lepsze (i zdrowsze) niż te ze sklepu, a do tego – bez pieczenia
Vegan TasteKokos + maliny + czekolada = IDEAŁ! Uwielbiam to połączenie i to właśnie ono dziś odgrywa u mnie główną rolę! Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto kokosowe na
Ostra na SłodkoKaszka....wspomnienia z dzieciństwa.... ta jednak o niebo lepsza...pełna pysznych bakaliiSkładniki:2 szklanki mleka1 szklanka kaszy mannej 1/4 kostki masła4 łyzki cukru4 łyzki
Z Majeczką w kuchniwłoskie , laskowe , ziemne ) – 250 g * suszone daktyle – 100 g * kakao – 1 łyżka * olej kokosowy – 80 g * zimna woda – 2 łyżki MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * wiórki kokosowe – 2 łyżki * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * świeże truskawki * galaretka(...)truskawkowa ( z agar-agar ) – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę. Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki. MASA: Dwukrotnie wypłukaną kaszę zalewamy mlekiem kokosowym z dodatkiem wody, gotujemy na małym ogniu
Ostra na Słodkomuffiny i muffinki to nie to samo . Muffiny to puszyste placki drożdżowe, wypiekane w Anglii już tysiąc lat temu. Muffinki to ich znacznie młodsze siostry, bez dodatku drożdży, za to z proszkiem do pieczenia. Prawdziwą popularność muffiny zdobyły na początku XVIII wieku. Wtedy to angielski piekarz, Samuel B. Thomas wyemigrował do Nowego Jorku, gdzie upiekł drożdżowe babeczki według(...)bardzo proste w przygotowaniu „małe umilacze” – do kawy herbaty… i nie tylko. Bez wyrabiania, bez długiego oczekiwania, wystarczy odrobina chęci. Przepis znalazłam W Mojej kuchni u Aleex, przygotowałam z niewielkimi zmianami. Gorąco polecam i życzę smacznego. Słodkości na jogurcie , w ramach Ciasto na niedzielę , piekły: GRUNT TO PRZEPIS! – Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka https://grunttoprzepis.blogspot.com/…/mao-sodkie-ciasto-jog
mojewypiekiinietylkowlewamy najpierw białe ciasto potem czekoladowe i wkładamy je do pieczenia na 40 minut w 180 stopniach. Na mleku gotujemy budyń zgonie z instrukcją na opakowaniu (nie dodajemy cukru) i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ucieramy mikserem masło z cukrem aż składniki się połączą bez grudek. Gdy budyń ostygnie dodajemy go po łyżce do masy(...)cukrem aż się rozpuści i dodajemy kakao. Wszystkie składniki mieszamy aby uzyskać jednolita polewę. Gdy przestygnie i będzie chłodna należy wylać ją na ciasto, wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieProponuję Wam tym razem oryginalny, zdrowy deser bez dodatku cukru, dla miłośników słodyczy, którzy dbają o linię. A także dla amatorów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Idealny, energetyczny deser na zimę, z dodatkiem dyni i suszonych owoców. Przygotowanie: 30 min. Chłodzenie : 3h. Pieczenie: 3 min. Porcja dla 6 osób : Składniki na ciasto: ● 100 g płatków owsianych ● 15 wypestkowanych(...)purée z ugotowanej na parze dyni butternut lub zwyczajnej ● 150 g mleczka kokosowego (lub śmietanki kokosowej) ● ½ łyżeczki mielonego cynamonu ● 3 łyżki syropu klonowego ● 2 łyżki skrobi kukurydzianej ● 1 łyżeczka agar-agar ● do dekoracji : kilka kwiatów physalis (miechunki)- opcjonalnie ● kilka suszonych owoców białej morwy ● kilka mini bez (opcjonalnie) ● pestki dyni Akcesoria : foremki do tarteletek, mniejsze lub większe
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasto Raffaello bez pieczenia – nowy, udoskonalony przepis. Teraz ciasto jest szybsze w wykonaniu, prostsze i smaczniejsze :) Użyłam blaszki o wym. 28x26cm. Ciasto Raffaello
Kulinarne Przebojezdrowe słodkości. MARCHEWKOWE BABECZKI BEZ CUKRU Czas przygotowania 60 minut Z podanych składników wyszło 5 babeczek 2 marchewki 2 jajka 30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30 g mąki kokosowej 30 g wody 60 g mleka Suszone daktyle, śliwki i rodzynki - w sumie niecałe pół szklanki Pól łyżeczki proszku do pieczenia Łyżeczka cynamonu Skórka pomarańczowa Suszone owoce zalać wrzątkiem
HealthyCreationsbiałą czekoladą (u nas kokosową) to poezja. Pieczcie ją długo! Nikt z nas nie chce zakalca :) Składniki na klasyczną keksówkę: 400 g mąki (u nas orkiszowa typ 750) 4 jajka 150 g jogurtu naturalnego 80 ml oleju rzepakowego 130 g erytrolu / ksylitolu /cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: Czekolada biała bez cukru + 1 łyżeczka
Czarnawisienkagrzanie góra-dół, bez termoobiegu. Marchew cienko obieramy i kroimy na grube, równe kawałki, wysokości półtora centymetra. Na patelni rozpuszczamy i podgrzewamy masło. Jeśli nie możecie użyć masła klarowanego albo go nie macie, sklarujcie zwykłe masło lub użyjcie oleju który nadaje się do pieczenia w wysokiej temperaturze – ryżowego lub kokosowego. Do podgrzanego tłuszczu przeciskamy przez praskę obrane ząbki
Karo in the Kitchenszklanka wiorek kokosowych Lidl - bądź innych bez dodatków - szklanka rodzynek Lidl - jw - 2 szklanki wrzątku Przygotowanie : 1,5 szklanki płatków owsianych mielimy w młynku do kawy. Wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak by papier
Szkrab Je Samwspólnego:) Ciasto jest bez glutenu i laktozy! Jest bardzo lekkie i na prawdę zawiera bardzo mało kalorii. Jedna porcja to: 65 kcal w tym: W: 7,67 g; B: 4,5 g; T: 1,76 g. Składniki: Spód - 40 mąki kokosowej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki słodzika lub cukru Pianka - 4 białka
Health-Fit-LifeChłodne desery na upalne dni to coś obowiązkowego. W ramach niedzielnych podwieczorków dzisiaj mam dla was terrine na zimno. Pyszna, kremowa i orzeźwiająca. Bazą są
vaniliowoczekoladowamasa będzie bardzo gęsta, wsypać wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera, ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, piec 30 minut w temp 180*c. Po upieczeniu wystudzić. Krem: ½ szklanki mleka odlać, dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i żółtka, zmiksować do jednolitej konsystencji bez grudek, resztę zagotować z cukrem oraz cukrem
Wanilia i Kardamonmusicie zwiększyć ilość oleju kokosowego i dołożyć jeszcze jedno jajeczko. Jabłka obierzcie , pokrójcie w ćwiartki i poszatkujcie na plastry.Wymieszajcie z cynamonem, kardamonem. Zmiksujcie cukier z jajami na puch. Dodajcie mąki z proszkiem do pieczenia miksujcie. Następnie wlejcie olej i połączcie wszystko. Raz ciasto wyjdzie rzadkie, raz może wyjść kremowe. To bez znaczenia, ważne by dało się rozprowadzić
Z Kuchni Do Kuchnioprószonych mąką, bułką tartą, wiórkami kokosowymi (do wyboru). Piec ok. 20 minut, do suchego patyczka, ale jednak starać się nie przesuszyć ciasta. Jeśli mamy 1 tortownicę (jak ja), ciasto podzielić na dwie części i pieczemy placki jeden po drugim. A w zasadzie (pomyślałam o tym dopiero teraz, brawo ja), można je bez problemu potraktować jak biszkopt i upiec
gutfutCiasto śliwkowe Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki z ciecierzycy pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki oleju roślinnego pół szklanki mleka roślinnego pół szklanki
nietadietamiodu 200 ml soku jabłkowego bez cukru 75 g suszonej żurawiny 75 g suszonych moreli Orzechy grubo posiekać, chipsy kokosowe lekko połamać. Wymieszać w dużej misce z płatkami owsianymi. Sok jabłkowy lekko podgrzać z miodem, żeby składniki się połączyły. Zalać płatki, dokładnie wymieszać. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze