przygotujemy je błyskawicznie i to bez użycia robota. Poniżej składniki na 1 foremkę, ale ja zawsze piekę od razu z podwójnej porcji. Do kawy, herbaty, czy kubka mleka. Jogurtowy piegusek na oleju. Składniki na formę keksową 30cm x 12cm: - 5 jaj (rozm. L) - 300g jogurtu naturalnego (dałam grecki) - niepełna szklanka oleju (kokosowy, rzepakowy lub z pestek winogron) * - 2 szklanki(...)mąki tortowej (typ 450) * - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową) - 1 łyżka soku z cytryny - aromat śmietankowy (może być inny) - 1,5 łyżki suchego maku * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania ciasta nie używamy robota. Wystarczy miska
mojewypiekiinietylkozapraszam więc na udawany "sernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy (trochę odkładamy do posypania gotowego sernika) - 4 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 4 łyżki mąki kokosowej - 3 łyżki oleju kokosowego - garść
Smakuje zdrowomieszamy z lekko rozpuszczonym olejem kokosowym i miodem. Plastry boczku maczamy w oleju z przyprawami i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika na 45-60 min w 180-200 stopniach. Pod koniec pieczenia można otworzyć naczynie, żeby mięso przyrumieniło się i było bardziej chrupkie i podsuszone. Batata myjemy i (w całości, bez obierania) umieszczamy w garnku
PaleoSMAKpuder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki smaruję konfiturą, przykrywam(...)ciastkami z ziarenkami. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią 3 czubate łyżki miodu sok i skórka z cytryny 100 g wędzonych śliwek bez pestek (kilka odłożyć do dekoracji) 50 g kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (odłożyć garstkę do dekoracji) 2 łyżki matchy lub innego zielonego barwnika w proszku (np. młody jęczmień, spirulina) 4 kiwi(...)Lubicie te kulki kokosowe-migdałowe? Zobaczcie jak dobrze pasują do pachy! Składniki: kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżka amaretto lub innego likieru/syropu migdałowego 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni (i 1 łyżka do dekoracji) 3 płaskie łyżki wiórków kokosowych (i 1 łyżka
Ugotowane pozamiataneWeekendowe śniadanie lub podwieczorek w czerwcu bez truskawek to dla mnie weekend stracony! Czekoladowe placuszki z truskawkami zachwycą każdego łasucha – są przepyszne – owoce nadają im wilgotności i smaku. Smaży się je bardzo szybko. Ja podałam je z cukrem pudrem, choć z bitą śmietaną byłyby jeszcze bardziej rozpustne. Dla uspokojenia sumienia warto przypomnieć, że truskawka jest bombą zdrowia(...)kokosowego 1 łyżka kakao (uczuleniowcy – można pominąć) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody truskawki bita śmietana lub cukier puder listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 g jogurtu naturalnego ⅓ szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki ksylitolu lub cukru 3 łyżki płatków jaglanych * 2 duże jajka 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego 1 łyżka
Poezja smakuŁosoś z porami to pyszne połączenie. Same pory, podsmażone na Miksie olejów, odpowiednio doprawione są smaczną bazą dla wielu potraw. Dla urozmaicenia do warstwy majonezowej dodałam
Smaki Na TalerzuUwielbiam kokosowe smaki, szczególnie na śniadanie. Dziś zapraszam Was na bezmleczną nocną kokosową owsiankę . Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, tak samo szybko też znika, bo jest
Słodkie okruszkiłyżki ekspandowanej quinoy 4 świeże daktyle 5 łyżek wiórków kokosowych 2 filiżanki dobrej kawy z ekspresu 50 ml mleka kokosowego 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżeczek cukru kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka rodzynek Wykonanie: Zaczynamy od wykonania spodu - daktyle bez pestek blendujemy i tak powstałą masę mieszamy z wiórkami kokosowymi i ekspandowaną quinoą i wykładamy do małej
Quinoa Raz!przepis się spodoba i upieczecie je dla siebie lub bliskiej osoby, na pewno będziecie oczarowani malinowym smakiem Walentynkowe ciasteczka malinowe (bez cukru) około 80 małych ciasteczek 90 g mąki orkiszowej razowej 70 g mąki ryżowej 30 g mąki kokosowej 75 g ksylitolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze (można dodać więcej ksylitolu) 2 żółtka 45 g masła klarowanego(...)zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm i wycinać foremkami niewielkie ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 10-12 minut w 170 stopniach. Artykuł Walentynkowe ciasteczka malinowe (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotStefanka, czyli czekoladowe ciasto z kaszą manną. Nietypowy, wilgotny i pożywny deser dla małych i dużych łakomczuchów! Deser robi się naprawdę szybko. Składniki: 2 łyżki
Słodki ZakątekSKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 2 żółtka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1/2 l. mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek
Dziś Ja gotujewycinamy z niego ciasteczka w kształcie serduszek (lub innym). W połowie serduszek mniejszą wykrawaczką wycinamy środek. 5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170C na funkcji termoobieg przez około 9 -10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 6. Do rondelka lub garnuszka przekładamy(...)ogień i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 7. Na pełne ciasteczka (bez dziurek) nakładamy po około 1/2 łyżeczki dżemu i nakrywamy ciasteczkami z wyciętymi środkami, lekko dociskamy. 8. Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków
Mała CukierenkaSkładniki: 1 szklanka orzechów włoskich 1/2 kostki masła 1 szklanka mleka w proszku 3-4 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie wiórki kokosowe
czarrna od kuchniDzisiaj nasze ulubione ciasto, które już mogliście poznać jako Ptasie Mleczko , ale w wersji dla alergików, czyli na bazie mleczka kokosowego zamiast śmietanki. Delikatne, lekkie, idealne
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie