klopsy - 809 przepisów (strona:19/54)

Jaskółcze gniazda 176

główna bohaterka Alicja wyciąga z zamrażalnika 3 kg mielonego  z planem zrobienia gołąbków, ostatecznie jednak za namową Joanny z lekkim żalem rezygnuje z gołąbków na rzecz mało czasochłonnych "klopsów nadziewanych jajkiem na twardo i pieczonych w piecyku", których to w wyniku nieoczekiwanych obrotów akcji nie ma okazji zrobić, jednak to już inna historia... ja natomiast klopsy zrobiłam, za przypomnienie

Kuchenne aromaty
Jaglane klopsy na cukiniowym spodzie 172

lekko przestygła. Doprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz dość sporą szczyptą chilli. Wszystko mieszamy. Gdy już temperatura nam pozwala zaczynamy lepić z niej kulki średnicy 4-5 cm. Tak przygotowane wegańskie klopsy wkładamy do gotującego się sosu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W między czasie dokładnie myjemy cukinię. Odkrawamy dystalne części warzywa.  Przy pomocy obieraczki siekamy na kształt makaronu(...)Jeśli ktoś nie przepada za surową cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty. Na talerz wykładamy cukinię. Na niej układamy nasze klopsy polewamy sosem pomidorowym. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Moje propozycje na świąteczny stół 182

Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera  - dla tych co nie jadają mięsa klops z mięsa mielonego galaretka z mięsa wieprzowego gotowanego w szybkowarze klops z jajkami karczek pieczony z polędwicą w środku Sałatki: sałatka Uli sałatka Waldorf sałatka z granatem i rukolą szybka

Proste Potrawy
Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym 175

połączenie pomarańczowego sosu z dziczyzną , da taki smaczny efekt. Porcja mięsa była nieduża, i było to mięso przeznaczone na gulasz, tak więc średniej jakości. Dlatego zdecydowałam się na klopsy. Zrobiłam ich 20, więc to porcja dla 4 osób. Sos jest świetny, myślę, że z powodzeniem można go stosować do innych mięs. Danie mało kłopotliwe w wykonaniu, a wyszło naprawdę pyszne(...)Bardzo, bardzo polecam! Danie na podstawie przepisu z  tej  strony  składniki klopsy (ok 20 szt): 500 - 600 g  mielonego mięsa z dzika 2 łyżki masła 1 cebula - drobno posiekana 4 ząbki czosnku posiekane 1/4 szklanki  bułki tartej 1/2 łyżeczki posiekanego suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki startej skórki

Stare Gary
Klopsy 171

syte, delikatnie pikantne, bardzo proste w  wykonaniu klopsiki w sosie własnym . To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Myślę że  zasmakują każdemu . składniki na 10 klopsów 50 dag mięsa mielonego 1 cebula 5 łyżek margaryny 2 ząbki czosnku odrobina płatków chili 2 szklanki bulionu ( może być z kostki) 1 łyżka mąki sól i pieprz przepis Na patelni(...)chili. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego bułkę tarta wymieszaną z mlekiem a następnie zrumienioną na patelni cebulkę z czosnkiem. Całość mieszamy i formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na rumiano. Następnie  podlewamy 2 szklankami bulionu  i dusimy około 20 minut, od czasu do czasu obracając. Sos zagęszczamy

Smakowite Dania
Pieczeń rzymska, czyli niezły klops z kukurydzą i fetą 206

Pieczeń rzymska, inaczej nazywana klopsem to danie, które moim zdaniem jest ulepszoną wersją - tak popularnych na naszych stołach - kotletów mielonych. Nie deprecjonuję kotletów , bo również mi smakują, ale uważam, że pieczeń rzymska daje więcej możliwości na szaleństwo kulinarne i sposobność wyeksponowania wszelakich dodatków, a jak wiemy aspekt wizualny ma również duże znaczenie w sztuce kulinarnej :) SKŁADNIKI 1 kg mięsa mielonego(...)mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość posypujemy suszoną pietruszką i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut w temp. 180 stopni. SUGESTIA Klops świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Preferujecie kotlety czy pieczeń rzymską

Zofiana
Pulpety w sosie pomidorowo paprykowym 2024

papryki - zielonej 1/2 czerwonej 390 g opakowanie krojonych pomidorów  1 czerwona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu  do podania  ryż lub kasza przygotowanie Klopsy : Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki  na klopsy,  z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć

Stare Gary
Klopsy w sosie pomidorowo paprykowym 164

torze wyścigowym.. Na końcówce wbiegłam zdyszana na metę.. znaczy się do domu, Moja połówka zapytała się mnie co mnie tak goni.. Odparłam  że muszę wrzucić klopsy na bloga ;-) No.. to klops..;-) Składniki: 1 kg mięsa mielonego  wieprzowego 2 bułki 2 jajko 1 cebula ½ papryki czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych ( u mnie były z dodatkiem(...)wszystko wymieszać. Formować średniej wielkości kulki. Jak na kotlety. Można tez obsmażyć lekko na tłuszczu. Lub wrzucić od razu do wrzącej wody. W takiej ilości aby przykrywały w całości klopsy. Do wody dodać przyprawy: sól pieprz, bazylię, listek laurowy i gotować przez godzinę na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pomidory i paprykę pokrojoną w drobną kostkę.  Pogotować jeszcze

Na słodko lub wytrawnie
K... klopsy z purée ziemniaczanym, brokułami&kalafiorami 260

kości, inaczej byłby nienajedzony. I niestety znów zapomniałam, że jest piątek i że mięsa powinno się unikać. Ale cóż, za późno! Dziś iście polski, niedzielny obiad. Smak domu, czyli klopsy z purée ziemniaczanym. I zamiast buraków (niestety, acz nie gorsze) kalafiory i brokuły. Składniki: 200g mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 małej cebuli 5 średnich ziemniaków 1 jajko 3* łyżki bułki(...)wodę, stawiamy na ten sam lecz wyłączony palnik. Robimy z nich purée (używamy blendera, widelca lub innego przyrządu). Dodajemy masło i mleko, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszamy. Klopsy: Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy wg uznania (sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, dużo pietruszki, papryka słodka, 1 łyżeczka przyprawy do m. mielonego), rozbełtane jajko, 2 łyżki bułki tartej

Kitchens Alphabet
Giouvarlakia-cypryjskie klopsiki w sosie cytrynowym 140

Składniki: klopsy 600 g mielonej łopatki 1 pęczek świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej 1 mała cebula 2 białka ¼ szklanki ryżu długoziarnistego Mąka pszenna do panierowania Sól pieprz czarny Sos 1,5 l bulionu z kurczaka 2 ziemniaki 2 żółtka 1 pęczek natki pietruszki Sok wyciśnięty z 2 cytryn 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Wykonanie: Do miski wkładamy mięso, posiekaną miętę(...)Ryż płukamy i odsączamy na sitku, a następnie dokładamy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę do połączenia wszystkich składników. Z masy formujemy kulki wielkości śliwki(klopsy zwiększą swoją objętość) i każdą obtaczamy w mące. Do dużego garnka wlewamy i zagotowujemy wcześniej ugotowany bulion. Dodajemy do niego ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Wkładamy również klopsiki

O kuchni z uczuciem
Klops domowy z kawałkami kurczaka 214

Pieczone szynki, schaby na pewno lubimy, dlatego można również urozmaić piekąc domowego klopsa. Na pewno doskonały dodatek do codziennych kanapek. Prosty w przygotowaniu.  Proponuję dzisiaj klopsik z mieszanym mięsem wieprzowo - indyczym  i kawałkami piersi z kurczaka. Pieczemy w formie lub bez. W formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego(...)wierzchu układać paski z piersi, lekko wcisnąć w masę. Przykryć resztą masy mięsnej  i dobrze ucisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 60 minut.Po upieczeniu klops powinien chwilę należy mu pozwolić chwilę odpocząć i dopiero wtedy można konsumować. SMACZNEGO:  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Gołąbki bez zawijania 397

doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem - do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników - dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość - z gotowego mięsa robimy spore klopsy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z obu stron - podsmażone klopsy  układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem ) - zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu

Basia w kuchni
Klopsiki ziołowe z ryżem z parowaru 206

wsypujemy do pojemnika na ryż, stawiamy na 2 poziomie parowaru i zalewamy wrzątkiem na ok 2 cm. powyżej powierzchni ryżu. Włączamy parowar na 20 minut. W między czasie jak klopsy z ryżem się parują, ścieramy na tarce białą rzodkiew. Dodajemy do niej łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy pieprzem czarnym i wszystko mieszamy. Po 20 minutach wszystko nakładamy

Parowar Faceta
SMAŻONA MORTADELA 185

Smażona mortadela to u mnie od czasu do czasu szybki obiadek. Jeśli brak mi pomysłu co ugotować i pytam syna, otrzymuję odpowiedź: klopsy  jajeczne albo smażona mortadela :)  Jak widać nie jest wymagający...  Dziś padło na to drugie :) Składniki: mortadela słodka papryka 2 jajka bułka tarta Wykonanie jest tak oczywiste, że nie potrzeba pisać, ale żeby stało

Walijskie Pichcenie