24/16 g WW – 2,1/1,4 WBT – 0,9/0,6 IG – 60 ŁG – 13/8 1 porcja (duża/mała) klopsów ma ok. 440/309 kcal B – 38/27 g, T – 23/16 g, W – 19/13
KucharzycaDomowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł na ekspresowy obiad. Puree z kalafiora z klopsami drobiowymi. Szybko, lekko i smacznie. 2 porcje: 600 g kalafiora 300 g drobiowego mięsa mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki soli Kalafiora rozdrabniamy przy użyciu melaksera/blendera lub nożem siekamy bardzo drobno. Mięso doprawiamy przyprawami, formujemy kulki. Na patelni rozgrzewamy olej
Kucharzycaobiad. Można go podać z ryżem, kaszą, makaronem lub jak ja z ziemniakami. Polecam spróbować, warto. Jeżeli macie mniejsze pieczarki to trzeba więcej kupić. Klopsiki będą wtedy mniejsze. Przygotowanie klopsów – cebulkę, posiekać drobno i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Od pieczarek
Kuchnia PokoleńDomowy sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorów stanowi idealną bazę do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako sos do spaghetti albo pizzy. Dodając delikatnie ostrości takiemu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gotujemy ok. 2-3 minuty i wyciągamy łyżką do makaronu. Makaron można także ugotować osobno. Do wody dodajemy marchewkę i kolendrę, gotujemy. Gdy marchewka zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy i klopsy. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy ciecierzycę i majeranek, gotujemy kolejne 5 minut. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem
Kucharzycamusiałam coś z nią zrobić), a to zamiast brokuła użyłam marchewki, a to pół na pół brokuł z marchwią i pietruszką. Najważniejsze to zachować proporcje. Oczywiście jak każdego typu klopsy możecie je bardziej rozpłaszczyć i zrobić burgery, albo upiec w całości w jednej dużej formie i mieć pieczeń. Składniki na około 20 sztuk: 250 g suchej (nieugotowanej kaszy jaglanej
greenscarfChilli con carne wbrew ogólnie panującej opinie to danie kuchni amerykańskiej. Traktowane jest jak dość popularny fastfood. Tym razem jednak przygotujemy jego zdrową wersję delikatnie nawiązując
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zamachem mamy kilka obiadów z głowy, bo spokojnie tydzień mogą stać w lodówce. Techniczne podchodząc do tematu, to wszystkie składniki można sobie ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia przygotowanie klopsów łącznie z ich smażeniem zajmie maksymalnie pół godzinki. Składniki na około 30 sztuk: 1 ugotowany brokuł 2 ugotowane pietruszki 2 ugotowane ziemniaki 200 g kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z przepisem
greenscarfSKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia klopsów olej rzepakowy do smażenia Na sos: 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku 150 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Mięso umyć
Passions hobbies lifeprzykryciem na małym ogniu (około 5 minut). Po tym czasie do sosu dodajemy obsmażone klopsiki (ja na chwilę zdejmuje garnek z palnika, aby sos nie chlapał). Lekko mieszamy, klopsy powinny być zanurzone w sosie. Gotujemy 35-40 minut na małym ogniu, co jakiś czas można przemieszać. Pod koniec gotowania do szklaneczki/miseczki odbieramy około 3 łyżki sosu, mieszamy je energicznie
Słodkie okruszkiułożyć klopsiki, zalać nadzieniem pomidorowym. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Przepis na klopsiki, który podałam powyżej jest uniwersalny. Bardzo często stosuję go gdy robię makaron z klopsami, bądź zwyczjne w świecie mielone. Sprawdza się idealnie. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center
mecooksostry smak chrzanu. Świetnie pasują do deptanych ziemniaków, kasz, a także makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby 2 jaja 1 czerstwa bułka wcześniej namoczona i dobrze odsączona 3 łyżki bułki tartej (ilość można zwiększyć, jeśli konsystencja będzie za lekka) 3 łyżki
Ale Prosterosół ok. 350 ml Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z tej ilości mięsa formujemy ok. 10 zgrabnych klopsików. Klopsy wrzucamy na gotujący się bulion lub rosół. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Zdejmujemy pokrywkę, wyjmujemy klopsiki na talerz i postępujemy jak w opisie poniżej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTych roztomajtych nazwōw 1 je tyla, że mało fto 2 je wszyske znoł 3 : karminadle, karbinadle, klopsy, klopse… Niyrozki to i na jedny ulicy ludzie inaczy na nie gołdali. U nos w dōma gołdali my klopse. I w dołwniejszych czasach to bōło take danie, co to sie je robiōło na sobota, a do nich nojlepi zawsze pasowoł panczkraut
Chop w kuchni