klopsy - 809 przepisów (strona:20/54)

Gołąbki bez zawijania 371

doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem - do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników - dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość - z gotowego mięsa robimy spore klopsy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z obu stron - podsmażone klopsy  układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem ) - zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu

Basia w kuchni
Klopsiki ziołowe z ryżem z parowaru 185

wsypujemy do pojemnika na ryż, stawiamy na 2 poziomie parowaru i zalewamy wrzątkiem na ok 2 cm. powyżej powierzchni ryżu. Włączamy parowar na 20 minut. W między czasie jak klopsy z ryżem się parują, ścieramy na tarce białą rzodkiew. Dodajemy do niej łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy pieprzem czarnym i wszystko mieszamy. Po 20 minutach wszystko nakładamy

Parowar Faceta
SMAŻONA MORTADELA 157

Smażona mortadela to u mnie od czasu do czasu szybki obiadek. Jeśli brak mi pomysłu co ugotować i pytam syna, otrzymuję odpowiedź: klopsy  jajeczne albo smażona mortadela :)  Jak widać nie jest wymagający...  Dziś padło na to drugie :) Składniki: mortadela słodka papryka 2 jajka bułka tarta Wykonanie jest tak oczywiste, że nie potrzeba pisać, ale żeby stało

Walijskie Pichcenie
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 200

Chyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany  podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę)  cebula  sól, pieprz,  majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona

Walijskie Pichcenie
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM 205

Bardzo lubię gotowane mięsko.  Zdecydowanie więcej niż smażone. Mało kiedy jadam gulasz, zrazy, smażone klopsy mielone.... robię dla moich chłopaków a sama wcinam wtedy zazwyczaj jakąś zupkę :) Inaczej jest z mięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze!  Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego

Walijskie Pichcenie
POWRÓT DO SZKOŁY CZYLI KOTLECIKI Z JAJEK 129

piątkowy obiad jak znalazł! :-)  Lubiane chyba przez wszystkich, i znane od czasów ... przedszkola!  Kiedy nie mam pomysłu (albo zbyt dużo czasu) na bardziej wymyślny obiad robię właśnie klopsy z jajek. Robię ich zawsze całą górę, bo lubimy wszyscy i na zimno i na ciepło.  Banalne, ale jakże smaczne danie :)) Składniki: 7 jajek ugotowanych 1 jajko surowe

Walijskie Pichcenie
T... Tabbouleh 252

koniec dodajemy łyżeczki cytryny, wszystko mieszamy. Tabbouleh smakuje najlepiej po 1 godzinie chłodzenia w lodówce. Ja jednak nie miałam dziś czasu i podałam go w temperaturze pokojowej do orientalnych klopsów z warzywami, na które przepis już niedługo. Smacznego

Kitchens Alphabet
Pieczeń rzymska 1002

tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy(z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny, podłużny klops. Na posmarowaną tłuszczem brytfannę kładziemy uformowany klops na wierzch kładziemy 2 gałązki rozmarynu i wstawiamy na 40 minut do gorącego, nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy

Gorący kąsek
Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym 253

siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy startym czosnkiem i posiekana papryczką chilli. Formujemy niewielkie kulki. Następnie obtaczamy klopsy w słoneczniku Na patelni  z grubym dnem przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami układamy klopsy i pod przykryciem dusimy około 20 min na średnim ogniu

NaKońcuJęzyka
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 148

Wami podzielić jest równie pyszny. Jest to super propozycja na lekki i wyjątkowy obiad. Glazura z coli daje wspaniały smak. Idealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam.   Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsy pieczemy 30 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Cukier, papryczki, sos sojowy i colę łączymy i przelewamy do rondelka.   Glazurę podgrzewamy na średnim ogniu

Mania Gotowania
Pulpety cielęce duszone z warzywami 69

Cielęcina zmielona, doprawiona i uformowana w klopsy, a następnie duszona z warzywa oraz świeżym bobem. PULPETY CIELĘCE SKŁADNIKI 500 gramów cielęciny (karczek, gulasz); 2 duże karczochy; opakowanie grzybów shimeji; 1 nieduża bulwa fenkuła; duża biała (czosnkowa) cebula; 2 łodygi selera naciowego; dwie garści bobu (może być mrożony); 1 mała zielona papryka; 2-3 ząbki czosnku; duży... Artykuł Pulpety cielęce duszone

Kuchnia Tomka
Pulpety rybne w sosie koperkowym 43

Dorsz zmielony z wędzonym łososiem i boczkiem, uformowany w klopsy, po ugotowaniu podawane w sosie koperkowym. PULPETY RYBNE W SOSIE KOPERKOWYM SKŁADNIKI 500 gramów fileta z dorsza bez skóry; 250 gramów brzuszków z łososia; 30 gramów szynki szwarcwaldzkiej; 1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego; 2 łyżki bułki tartej; natka pietruszki; pęczek koperku; dymka; 1 duże... Artykuł Pulpety rybne

Kuchnia Tomka
Pulpety w sosie pomidorowym albondigas 36

Mieszane mięso mielone doprawione wieloma przyprawami a następnie formowane w klopsy i podawane w sosie pomidorowym. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM SKŁADNIKI 400 gramów wołowiny; 300 gramów wieprzowiny (najlepiej łopatka); 2 łyżki bułki tartej; 1 jajko; natka pietruszki; 2 ząbki czosnku; 2 duże cebule; listek laurowy; suszone oregano; 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki; pół łyżeczki mielonej,... Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym

Kuchnia Tomka
Klopsiki rybne na kwaśno 41

Zmielona surowa ryba z dodatkiem cebuli, jajka i bułki, a następnie formowana w klopsy i smażona, potem zalana zalewą octową. KLOPSIKI RYBNE NA KWAŚNO SKŁADNIKI 300 gramów surowego, niesolonego śledzia 200 gramów fileta z dorsza 1 nieduża makrela wędzona 2 spore cebule 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 litr oleju... Artykuł Klopsiki rybne na kwaśno

Kuchnia Tomka