bananowy Deser jogurtowy z czereśniami Deser z kaszy manny dwukolorowy Deser z sojowy kremem waniliowym Deser truskawkowy Deser wiśniowa pianka z truskawkowym musem Deser z mascarpone i truskawkami Deser z kaszy manny Deser z malinami Deser porzeczkowy Domowy kisiel z sosem Galaretka z truskawkami Kolorowe galaretki Kolorowe pianki Lizaki wafelkowe Lody straciatella Malinowy sorbet Mrożona kawa z galaretką Owoce
Aga w kuchniSkładniki: galaretka truskawkowa 1 sztuka, galaretka pomarańczowa 1 sztuka, galaretka agrestowa 1 sztuka, truskawki mrożone lub świeże 20 dag, pomarańcze hiszpańskie 3 sztuki, otręby owsiane - pulpa
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: truskawki 60 dag, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 150 gram, jogurt grecki 380 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka forma silikonowa z
W Mojej Kuchni LubięSkładnik: truskawki świeże 60 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, kefir 380 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wafelki 25 sztuk galaretki truskawkowe wymieszać w 800 ml gorącej
W Mojej Kuchni Lubięwodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do ponownego rozpuszczenia żelatyny (nie gotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące) - rozpuszczoną żelatynę wymieszać z gorącym musem truskawkowym, pozostawić do ostygnięcia - serek zmiksować na gładką masę, dodać do niego ostudzony mus, wymieszać - masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia, można ją schłodzić w lodówce, należy jednak pamiętać, że masa będzie(...)wody, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - zimną galaretkę schłodzić w lodówce do momentu, aż zacznie się ścinać (konsystencją będzie przypominać kisiel) - truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki - ścinającą się galaretkę rozsmarować w niewielkiej ilości na zastygniętej warstwie śmietankowo-truskawkowej - na galaretce ułożyć gęsto koło siebie truskawki, wyłożyć resztę galaretki, starając się rozprowadzić ją pomiędzy truskawkami i na ich wierzchu
Smakołyki BerenikiSkładniki: truskawki świeże 1/2 kg, śmietana 12% 200 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie pomysł zaczerpnęłam z bloga https://www.facebook.com/pages/Blog-Ala-piecze-i-gotuje/556690841085336?fref=nf - pomysł z
W Mojej Kuchni LubięMożemy też podać z rozetką z bitej śmietany lub… z czym kto lubi. Domowy kisiel z żurawiny to bomba witaminowa. Przepis prosty, jak przysłowiowa „budowa cepa”, a efekt – sami zobaczycie. Mój ulubiony jest właśnie z żurawiny, choć nie do pogardzenia jest też malinowy, czy truskawkowy… i nie tylko. Bardzo intensywny w smaku, o cudownym kolorze. Już podczas gotowania rozchodzą się(...)organizm w walce z grypą i infekcjami. Dzięki swoim właściwościom ma szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, no i oczywiście spożywczym. A wracając do gotowania – gorąco polecam domowy kisiel z żurawiny. Smacznego i… na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Domowy kisiel z żurawiny appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomargaryny 2 żółtka NADZIENIE: 4 łyżki dżemu (ja tym razem dałam powidła śliwkowe, ale idealnie nadaje się również dżem truskawkowy, choć może być każdy inny) 350 g rabarbaru BEZA: 2 białka szczypta soli 0,5 szklanki cukru 2 łyżki czerwonego kisielu w proszku (niekoniecznie) KRUSZONKA: 1 łyżka ciasta 2 łyżki cukru pudru cukier puder do posypania
Rozpustne gotowanieSkładniki: jabłka 70 dag, biszkopty okrągłe 200 gram, jogurt naturalny 180 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie jabłka obrać ze skóry, pokroić na
W Mojej Kuchni LubięLiczyłam na to, że samo ciasto będzie miało bardziej wyraźny różowy kolor przy tak dużej ilości dodanego kisielu, ale niestety, wyszło jak wyszło. Ma za to bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia. Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort z bitą śmietaną i ananasem
Smaczna PyzaDomowa frużelina truskawkowa do słoików na zimę. Kto z was lubi gofry? Ostatnimi czasy moje dzieciaki ciągle wołają mamo! zrób gofry, lub mamo! zrób naleśniki.. Zmotywowało mnie to do zrobienia owocowego dodatku do tychże produktów. Tak powstała domowa frużelina, czyli świeże, regionalne i ekologiczne owoce w gęstym kisielu. Wszystko zamknięte w dużym
IzaGotujewszelakich deserów, moja frużelina ma idealnie gładką konsystencję i pyszny smak, lubię ją jeść prosto ze słoika. W zeszłym roku przygotowałam też: Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Frużelina truskawkowa z karmelem i wanilią, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 2,5 kg truskawek 2 szklanki cukru 2 łyżki karmelu z wanilią 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Truskawki myjemy(...)wyglądem przypominającą gęsty kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy dokładnie zakrętki, odwracamy słoiczki do góry dnem, aż przestygną. Jeśli ktoś ma obawy co do trwałości frużeliny, można słoiczki spasteryzować w garnku lub wstawić do piekarnika i pasteryzować 30 minut w piekarniku w temp. 100 stopni. Studzimy w piekarniku. Smacznego, ta frużelina truskawkowa to świetny dodatek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki kakao +biały rum i woda na poncz (w wersji bezalkoholowej poncz można zrobić z wody i soku z cytryny) Składniki na krem z truskawek: 1 szklanka musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) 3 łyżeczki mąki zmiemniaczanej 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru pudru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jakie słodkie są truskawki) +truskawki i czekolada(...)szklance rozrabiamy dokładnie mąkę ziemniaczaną. Kiedy mus zacznie się gotować wlewamy truskawki z mąką i energicznie mieszamy, aż pojawią się pierwsze bąbelki – masa powinna zgęstnieć i przypominać kisiel (w sumie to jest taki domowy kisiel). Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie miksujemy masło na puszystą masę z cukrem pudrem. Kiedy kisiel jest już zupełnie zimny, dodajemy go po łyżce
Ciastkozercydnia muszę je zrobić. Jak widać zrobiłam :) I powiem Wam, że przepis bazowy zostanie ze mną na baardzo długo, lody są rewelacyjne i już wiem co zmienię w smaku truskawkowym i do czego posłuży mi bazowy smak śmietankowy. Dodatkowym plusem jest sposób przygotowania, w którym to żółtka są podgrzewane, co daje nam komfort psychiczny,że nie musimy się martwić(...)cały czas mieszając do rondelka wlałam roztrzepane żółtka z mlekiem i cały czas mieszając nadal podgrzewałam na małym płomieniu. Podgrzewałam do momentu zgęstnienia płynu, ma przypominać konsystencję bardzo rzadkiego kisielu. Kiedy już osiągnęłam tą konsystencję, rondelek wstawiłam do komory zlewy wypełnionej zimną wodą i w taki sposób studziłam zawartość rondelka. Kiedy mleko z żółtkami już było zimne ubiłam kremówkę
Blondynka Gotujenieskończoność na jego wyrośnięcie... Okazuje się jednak, że jest dziecinnie proste, a do tego anielsko dobre. No i ten zapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy(...)wodą, cukrem i cynamonem, dusimy aż do momentu rozpadnięcia się owoców. Przecieramy przez sitko pozbywając się nadmiaru wody (która nota bene jest przepyszna, coś między sokiem, kompotem a kisielem - nie wylewamy więc ;). Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach do momentu, kiedy powstaną drobne, sypkie grudki. Do chwili nałożenia trzymamy w lodówce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części
sama złodycz