kisiel truskawkowy - 140 przepisów (strona:5/10)

Truskawkowe ciasto bez pieczenia. 1508

Dzisiaj mamy trochę wiec wolnego i jakoś dopadł mnie leń. Nie chciało mi się specjalnie piec a w szufladzie od jakiegoś czasu zalegały mi budynie, kisiele i parę innych rzeczy. Postanowiłam wykorzystać je wszystkie i  do tego nie za bardzo się namęczyć. To dopiero sztuka. Mnie się na szczęście udało. Po 30 minut ciasto było gotowe do zjedzenia, szybko(...)się to zdarzyło. Ciasto wyszło moim zdaniem smaczne, mocno truskawkowe. Polecam dla mniej wprawionych ciastkarzy.  Składniki: 2 paczki herbatników puszka masy karmelowej 2 budynie waniliowe litr mleka 2 kisiele truskawkowe 0,5 l soku truskawkowego lub zmiksowanych świeżych truskawek 1/4 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao Wykonanie: Wyłożyć na spód brytfanki folią i wyłożyć ciasno na wierzch

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka pani Honoraty 505

Dokładnie mieszamy. Dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy (można też podzielić na 3 części, wtedy do jednej dodajemy kakao, a do drugiej kisiel, np. truskawkowy. Wtedy babka będzie trójkolorowa). Do formy (np. keksówki) dajemy kolejno jedną i drugą część ciasta. Pieczemy przez 40 minut w 175 stopniach. Smacznego! a tutaj babka trójkolorowa, zielona warstwa

KasiekGotuje
Prosty deser truskawkowo-żurawinowo waniliowy 148

kawałkami żurawiny i już mamy pyszny sok. Do tego waniliowy gęsty budyń i już mamy przepis na pyszny deser.  Składniki na 3 pucharki 20 dkg truskawek garść żurawiny kisiel truskawkowy 0,5 l mleka 4 łyżki żurawiny 2 laski wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego ( nie wanilinowy:P) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ksylitolu Wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem(...)żurawinę drobno. Dotujemy kisiel zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy owoce.  Wlewamy do szklanki mleko a resztę zagotowujemy. Do mleka  w szklance dodajemy mąkę ziemniaczana i trochę ksylitolu. Wszystko razem mieszamy i wlewamy na gorące mleko. Gdy masa zacznie gęstnieć oddajemy wanilię i odstawiamy do ostygnięcia.  Do pucharka wlewam na przemian sos truskawkowy i masę waniliową

ciastkarnia na kruchym spodzie
Zupa wiśniowa 137

może być lepszego na takie upały jak pyszna zupka wiśniowa :)SKŁADNIKI: 500 g wiśni, 2 litry wody, 4-6 łyżek cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej (albo zamiast mąki - kisiel, np. truskawkowy), 200 g makaronu (u mnie małe kółeczka). Przygotowanie:    Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Następnie zalewamy je 2 litrami zimnej wody i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy cukier

Aga w kuchni
Biało - czarne z owocami. 256

125g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka śmietany 18% 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 30 dag truskawek 1 łyżka kisielu truskawkowego-proszek 3 białka  3/4 szkl. cukru Wykonanie. Zagnieść mąkę z proszkiem, jajkami, masłem  i cukrami. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i śmietanę i zagnieść

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto Cygańskie ścieżki 234

kostkę.Składniki:Ciasto:1,5 szklanki cukru1 cukier waniliowy9 białek4 żółtka1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanki oleju1 łyżka kakao3 łyżki suchego maku1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy)Masa serowa:50 dag waniliowego serka homogenizowanego4 kolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wodySposób przygotowania:1. Białka ubijamy z cukrem(...)pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel. 2. Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy trochę ciasta z makiem, na to ciasto z kakao, potem ciasto z kisielem, a na koniec z żółtkami

Kuchnia domowa Ani
BABECZKI Z KISIELI. 226

KISIELU Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY. /źródło: PIERNIKOWA CHATA ; podaję przepis zmodyfikowany; / na 12 większych muffinek babeczki: kostka margaryny  szklanka drobnego cukru 5 jajek szklanka mąki szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 dużego aromatu śmietankowego posypka cukrowa Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.  Białka jaj ubijam na sztywną pianę.  Margarynę ucieram z cukrem, dodaję

W kuchni Karmel-itki
Jabłecznik z owocową bezą 191

Składniki:  ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 kisiel truskawkowy oraz 3 kg jabłek Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach

Zainspirowana w kuchni
Pomysł na... Panna Cotta z sosem truskawkowym (Winiary) - opinia 271

wszystkiego i uczciwie napisać o swoich wrażeniach.  Panna Cottę oceniam zdecydowanie lepiej, a i wszystkim w domu smakowała. Mi panna cotta przypominała trochę w smaku budyń, a sos kisiel truskawkowy (który niewiele z truskawkami miał wspólnego), ale poza tym nie mam do niej większych zastrzeżeń. Może jeszcze to, że wystarcza tylko na 3 porcje w średnich filiżankach

Pasja Smaku
Babka kolorowa 237

kisielu truskawkowego                                          1 op. cukru waniliowego ( 16g )                                          2 łyżki kakao(...)Ciasto dzielimy na 4 części:                - 1 częśc łączymy z makiem                - 2 częśc z kisielem                - 3 częśc z wiórkami                - 4 częśc z kakao 7. Części po kolei wykładamy

Słodkości i nie tylko
Wegańskie kruche ciasto z wiśniami, Twin Peaks 280

sprawdza się również siemię lniane. Składniki nadzienia: 1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem (trochę więcej niż ½ szklanki soku) 3-4 łyżki cukru (brązowego lub ksylitolu ) 1 opakowanie czerwonego kisielu np. truskawkowego lub wiśniowego Kilka łyżek soku wiśniowego przelej do dużego kubka, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i rozrób proszek kisielowy. Doprowadź do wrzenia wiśnie z sokiem. Wlej mieszankę kisielową

Qlinarnie i Qlinarnie
Panna cotta inaczej 113

minut gotować na bardzo małym ogniu. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia. Rozlać do filiżanek i odstawić do wystygnięcia. Sos do mojego deseru to kisiel. Truskawkowy oczywiście. Dobra alternatywa gdy nie mamy truskawek

Magiczne Życie Marty
Szarlotka z cynamonem i rodzynkami 195

proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka  4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE  Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę  wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda(...)kardamon i rodzynki. Jabłek przykrywamy i dusimy tak, by były miękkie, ale się nie rozpadły. Lekko ostudzamy i wykładamy na ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy kisiel i jeszcze chwilę ubijamy. Piane układamy na jabłka. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na cienki długi placek. Kroimy w paski i układamy na piance po skosie. Ciasto pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 1183

łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać(...)mieszając przez około 3-5 minut (powstaną takie sypkie, ale wilgotne wiórki kokosowe). Beza: 7. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, a na końcu dodać kisiel i dokładnie wymieszać. 8. Na podpieczony spód wyłożyć gorącą masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe i przykryć je równomiernie bezą. 9. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć

Mała Cukierenka