kisiel truskawkowy - 140 przepisów (strona:8/10)

TARTA TRUSKAWKOWA Z BEZĄ 533

Dzisiejsze ciasto zostało wykonane i sfotografowane przez mojego brata. Adrianowi tarta bardzo smakowała, więc przepis zostaje dodany do mojego bloga :). Adrian podpowiada: jeśli użyjecie dojrzałych truskawek

Przepisy Aleksandry
KRUSZAWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ 230

margaryny 1 ¼ szklanki cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 budyń czerwony bez cukru (malinowy, wiśniowy, truskawkowy lub poziomkowy) 1 łyżka kakao dowolne owoce: u mnie czarna porzeczka odsączona z kompotu 1/2 s łoika dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek(...)tarce na wyłożone owoce. Następnie  ubić  białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo pozostałe ¾ szklanki cukru i jeszcze chwilę ubijać. Dodać proszek budyniowy (lub kisiel). Ubitą piankę wyłożyć na ciemne ciasto.  Na nią zetrzeć jasne ciasto (lub poskubać palcami) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50-55 minut

Walijskie Pichcenie
Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców 428

cukru300 g świeżych truskawekbudyń śmietankowy Masa truskawkowa - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku truskawkowym200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wodyTort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców - Sposób przygotowania:  Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera(...)kosteczkę.W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone truskawki i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na dolny biszkopt (w tortownicy). Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Masa jogurtowa:Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku - całkowicie studzimy.Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając

Słodka Strona
Frużelina truskawkowa 241

Witam Was! A. : Robię frużelinę, pomożesz mi? M. : Fru co? Do niedawna sama nie wiedziałam dokładnie co to, jedynie to słowo kojarzyło mi się z tą

Pora coś zjeść
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe 98

omija u mnie sezonu rabarbarowego i truskawkowego chyba już od 10 lat:) Uwielbiam je ja, uwielbiają je w mojej rodzinie i uwielbiają je moi przyjaciele:) Jest pyszne, rabarbarowo-truskawkowe, lekko kwaskowe i wilgotne:) Zresztą owoce w cieście kruchym... przecież to jedna z najpyszniejszych przyjemności w naszym życiu:) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 4 żółtka; 1 cukier waniliowy(...)przygotowane ciasto, na to wyłożyć truskawki, posypać cukrem waniliowym i cukrem kryształem, na końcu posypać budyniem w proszku. Składniki na pianę: 4 białka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 kisiel żurawinowy (lub inny); Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać, aż piana będzie błyszcząca. Na końcu dodać kisiel i wymieszać. Pianę wyłożyć na przygotowane

In my kitchen
Lody Cynamonowe i Wiśniowe 170

Pamiętacie  Lody Śmietankowe i Truskawkowe Domowe - Najlepsze!  ? Dziś przedstawiam Wam wersję z cynamonem i wiśniowe. Uwielbiamy cynamon, więc pokusiłam się na dodanie go zarówno do lodów, przygotowałam bezy z jego dodatkiem i podałam na syropie cynamonowym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest go za dużo? Otóż, wcale nie! Cynamon cejloński nie jest tak intensywny.Nam takie(...)cały czas mieszając do rondelka wlałam roztrzepane żółtka z mlekiem i cały czas mieszając nadal podgrzewałam na małym płomieniu. Podgrzewałam do momentu zgęstnienia płynu, ma przypominać konsystencję bardzo rzadkiego kisielu. Kiedy już osiągnęłam tą konsystencję, rondelek wstawiłam do komory zlewy wypełnionej zimną wodą i w taki sposób studziłam zawartość rondelka. Kiedy mleko z żółtkami już było zimne ubiłam kremówkę

Blondynka Gotuje
Biała Truskawka - Tort księżniczka Zosia 745

czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3   szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)glukozę i dokładnie wymieszać. Dodać kilka kropel zapachu waniliowego. Cukier puder należy przesiać aby nie było grudek. Dodawać po łyżeczce do żelatyny z glukozą. Kiedy powstanie masa a’la kisiel przełożyć na blat i ugniatać dodając stopniowo cały cukier. Masę wałkuje się najlepiej na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. Masa szybko wysycha, nieużywany kawałek najlepiej zawinąć w przezroczystą folię. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 163

czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3  szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)glukozę i dokładnie wymieszać. Dodać kilka kropel zapachu waniliowego. Cukier puder należy przesiać aby nie było grudek. Dodawać po łyżeczce do żelatyny z glukozą. Kiedy powstanie masa a’la kisiel przełożyć na blat i ugniatać dodając stopniowo cały cukier. Masę wałkuje się najlepiej na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. Masa szybko wysycha, nieużywany kawałek najlepiej zawinąć w przezroczystą folię. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi