Smaki dań poznanych w dzieciństwie zainspirowały mnie do stworzenia dzisiejszego przepisu. Do potrawy wykorzystałam kiełbasę podwawelską wyprodukowaną w systemie QAFP. Program „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP” to kampania informacyjno – promocyjna trzech produktów (kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka i kiełbasa krakowska sucha) wytwarzanych w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Kampania realizowana jest przez Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków(...)Warszawa Polagra Food. Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych /25 -28.09.2017/ Poznań Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast Gastroshow 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa Eurogastro. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Składniki: 1 kiełbasa podwawelska ekstra 1 cebula 6 kawałków suszonych pomidorów 400 g ciecierzycy z puszki 2 garście łuskanych
Moja smaczna kuchniaSwojską, domową kiełbasę czy też białą robię już od ponad 3 lat. Zawsze kupowałam w sklepie ale odkąd postanowiłam spróbować swoich sił w jej przygotowaniu nie jemy sklepowej. Choć muszę przyznać początki nie były łatwe. A to wyszła za sucha a to za ostra albo nie taka konsystencja. Po kilkunastu próbach wreszcie jest przepis, według którego wciąż przygotowuję tą pyszną(...)wędlinę. I na wstępie też chcę napisać jaka jest różnica pomiędzy białą a swojską kiełbasą. Do białej kiełbasy dodaję zwykłą sól kuchenną a do swojskiej sól peklową, dzięki której kiełbasa ma lekko różowy kolor. Oczywiście można kombinować ze smakiem dodając zmielone kulki ziela angielskiego ( 1-2 szt./kg) lub zmielonych ziaren gorczycy, dzięki którym otrzymujemy nowe ciekawe smaki. Można
W garach u GosiSkłamałam. Miało być po kolei, a tymczasem zachciało mi się wstawić przepis jeszcze bardziej zaległy. Chociaż obiecywałam, że świątecznych przepisów nie będzie to ostatnio natknęłam się na zdjęcia pieczonej kiełbasy na tegoroczną Wielkanoc. I tak pięknie wyglądała, że stwierdziłam, że nie warto czekać z przepisem na przyszły rok. Zdjęcia się zapodzieją, a kiełbasę może upieczemy jeszcze inaczej. Poza(...)powiedział, że pieczoną białą kiełbasę można jeść tylko na Wielkanoc. Na obiad imieninowy, chrzcinowy, komunijny i na zwykły niedzielny też się nada biała kiełbaska. A co tam, może Wam się przyda: Składniki: biała kiełbasa (oczywiście dobra gatunkowo) 1 średnia cebula czosnek (ilość w zależności od intensywności przyprawienia kiełbasy ) majeranek otarty odrobina tymianku i cząbru opcjonalnie - twarde soczyste i kwaskowate jabłko
Kuchnia po mojemuRyż po kreolsku z kiełbasą andouille to klasyka kuchni kreolskiej i Cajun. Obie kuchnie to tradycyja z terenów Luizjany (USA), która opiera się na ryżu, mięsie (przede wszystkim wieprzowinie) i skorupiakach. Kuchnia kreolska i cajun przenikają się, choć cajun jest prostsza (bardziej chłopska), ostrzejsza od kreolskiej, która króluje przede wszystkim w Nowym Orleanie. Podstawą obu odmian kuchni kreolskiej jest(...)Święta Trójca – cebula, seler naciowy i słodka papryka, do tego ryż, często zasmażka (tzw. roux, cudowny wpływ kuchni francuskiej). Większość dań kuchni kreolskiej jest jednogarnkowa. Sama kiełbasa andouille, będąca jednym z podstawowych kuchni kreolskiej, pochodzi z Francji; jest to grubo mielona kiełbasa wieprzowa, mocno doprawiona czosnkiem i mocno wędzona. Jeśli nie uda się Wam jej znaleźć, możecie ją zastąpić
Pociąg Do KuchniArtykuł zawiera opis powstawania kiełbasy z mięsa, w związku z tym, tym razem nie zapraszam wegetarian do lektury. Podczas wizyty w Zakładach przetwórstwa Mięsnego Taurus miałam możliwość prześledzenia przebiegu procesu powstawania kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, która należy do produktów premium. „ Wyroby swojskie produkowane są z mięsa wieprzowego ze świń hodowanych w małych gospodarstwach wiejskich w okolicach Pilzna. Technologia produkcji wyrobów swojskich(...)paleniskiem, naturalnym dymem z drewna olchowego.” Tyle o wyrobach swojskich pisze na swojej stronie Taurus , my mieliśmy możliwość sprawdzenia, zobaczenia na własne czy czy faktycznie tak jest. W produkcji kiełbasy swojskiej wszystko ma swój czas i wyznaczone godziny. Rano rozbiór mięsa, a o godzinie 18 można już spróbować gotową, gorącą kiełbasę. Mięso już w ciągu dwóch godzin od uboju
królestwo garówkiełbasa swojska Wystarczyło kilka chłodniejszych dni, a już w domu podniosły się głosy, domagające się zmiany jadłospisu. Lekkie warzywne zapiekanki, musiały więc ustąpić, przed cięższym zestawem mięsiw. Ustępując naleganiom, wyjąłem z czeluści kuchennych szafek, maszynkę do mięsa, zdobiłem przegląd domowej wędzarni i zabrałem się do pracy. Sam również lubię, smak domowej kiełbasy, podanej razem ze smażonymi jajkami, czy tez nawet(...)nabicie jelit (ja dodałem przy wyrobie 0,5 l wody, ale nie jest to żadna norma). Wyrobioną mięsną masą (musi dosyć mocno się kleić) napełniamy z pomocą lejka do kiełbas wieprzowe jelita (do nabycia w większości mięsnych sklepów), dzielimy je na pęta okręcając je wokół siebie, lub za pomocą sznurka, nakładamy na kije i zostawiamy w chłodnym miejscu
Miód i pieprzKociołek mocy z kiełbasą to sycące i rozgrzewające danie, które idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Łączy w sobie pożywną kaszę, soczystą kiełbasę, warzywa oraz zaskakujący dodatek w postaci gruszki, która nadaje potrawie lekkiej słodyczy i wyjątkowego smaku. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego smakosza. To idealna propozycja(...)obiad dla całej rodziny, która dostarczy energii i rozgrzeje w chłodne dni. Składniki na kociołek mocy z kiełbasą: 100 g kaszy jęczmiennej (lub innej ulubionej) 250 g niezbyt tłustej cienkiej kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 2 cebule mała cukinia 1 twarda gruszka płaska łyżeczka tymianku suszonego sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek suszony pół szklanki bulionu lub wody
e-PrzepisyKulinarneKiełbasa żywiecka bez wędzenia Kiełbasa żywiecka bez wędzenia - wersja mniej tłusta, to kolejny pomysł na pyszna domową wędlinę do kanapek. Choć niektórzy twierdzą, że mięso, które nie jest wędzone, to nie wędlina. Jest to też kolejny przepis dla tych, którzy nie maja wędzarni, ani innych specjalistycznych narzędzi do wyrobu kiełbas. Tutaj wystarczy tylko i wyłacznie ostry nóż i osłonka białkowa(...)którą można bez problemu kupić w necie. Wersja mniej tłusta oznacza to, że nie dodałam do niej słoniny, jak to jest w klasycznym przepisie na kiełbasę żywiecką. Nie przepadamy za tłustymi kiełbasami, a taka lżejsza, smakuje nam bardziej. Moja kiełbasę piekłam przez dwie godziny na termoobiegu w temperaturze 100 stopni. Teoretycznie po tym czasie powinna być dobrze upieczona
Kulinarne przygody GatityŻurek z białą kiełbasą i jajkiem na wędzonce to pyszna, tradycyjna potrawa, którą podajemy na wielkanocne śniadanie. Ta wyjątkowa domowa zupa jest lekko kwaśna, zawiesista i aromatyczna. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Obowiązkowo jeszcze podaję go z domową pszenną bułeczką. Żurek sprawdzi się jednak nie tylko w okresie Wielkanocy, gdyż jest sycący i można go podawać z różnymi(...)dodatkami, więc nigdy się nie znudzi. Do żurku można dodatkowo ugotować ziemniaki, mamy wtedy bardzo smaczne danie na obiad. Składniki na żurek z białą kiełbasą i jajkiem (4 porcje): 500 ml zakwasu na żurek (kupuję gotowy z butelce) 250 g boczku wędzonego 4 białe kiełbasy (surowe) średniej wielkości marchew pietruszka kawałek selera cebula 1 ząbek czosnku łyżka chrzanu tartego
e-PrzepisyKulinarneDomowe wędliny są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o smak i skład. Ostatnio moim podniebieniem zawładnęła domowa kiełbasa ala krakowska, którą upiekłam w piekarniku. Wyszła bardzo smaczna, a przepis jest świetną opcją dla tych, którzy nie mają wędzarni. Taką kiełbasę można również zrobić na nadchodzące Święta Wielkanocne, w mniejszym rozmiarze zmieści się w koszyczku ze święconką. Polecam również inne przepisy na domowe(...)wyroby Domowa szynka gotowana Pasztet z gęsi Pasztet z wątróbki do słoika Tuszonka czyli mięso w słoiku Schab dojrzewajacy Domowy paprykarz szczeciński Domowa kiełbasa krakowska pieczona Składniki (na 3 kiełbasy): 2 kg poprzerastanej tłuszczem szynki (albo 1,5kg szynki i 0,5kg boczku) 15g soli 15-18g soli peklującej (dałam 15g) 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka
Obiad gotowyZapiekanka z białą kiełbasą O tej porze roku, w okresie okołowielkanocnym, szczególnie chętnie sięgamy po białą kiełbasę, przygotowując z niej pyszne zupy, sałatki, pieczenia. Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą i bekonem, którą dzisiaj wam tutaj prezentuję, to proste danie, niezwykle smaczne i sycące. Idealnie sprawdzi się na obiad czy na ciepłą kolację. A po inne inspiracje zajrzycie do wpisów(...)przepisów na białą kiełbasę oraz Przepisy na zapiekanki . PRZEPIS ZAPIEKANKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Składniki: 1 kg ziemniaków 4 pętka – ok 600g białej kiełbasy 150g boczku wędzonego surowego pokrojonego w kostkę 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150-200g pieczarek 1 marchew olej sól pieprz majeranek papryka czerwona słodka w proszku Jak zrobić zapiekankę z białą kiełbasą: 1. Najpierw
Dorota SmakujeNajlepsze leczo z pieczarkami i kiełbasą . Kiedy nadchodzi jesień, a dni robią się chłodne i coraz krótsze, sięgamy po przepisy na rozgrzewające potrawy. Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie takie danie. Proste w przygotowaniu, sycące i bardzo aromatyczne. Bałkańskie danie w polskim wydaniu z dodatkiem pieczarek i kiełbasy. Leczo jest pełne kolorowych warzyw i pysznej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim(...)Polecam też przepisy na tradycyjne leczo i leczo do słoików bez kiełbasy. Przygotowanie leczo zajmuje około 1 godziny , ale stanowi świetny pomysł na smaczny obiad na kilka dni, ja gotuję cały gar i potem gorące leczo wkładam do słoików, podobnie jak grochówkę, czy fasolkę po bretońsku. Jak wekować zupę ? Składniki na duży garnek: 1 czerwona papryka 2 żółte papryki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo fajny pomysł na danie obiadowe, które z pewnością zachwyci rodzinę. Duża blacha pełna chrupiących ziemniaczków, soczystej kiełbasy i pysznych warzyw. Danie bardzo smaczne, pożywne i sycące. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą jest bardzo łatwy i składa się z kilku prostych składników, które być może macie nawet w domu. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawy(...)nieskomplikowany obiad, zapiekanka z kiełbasą na pewno spełni wasze oczekiwania. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ PRZEPIS Składniki 0,5 kg kiełbasy 1,5 kg ziemniaków 1 czerwona papryka 2 cebule 2 marchewki Przyprawy: przyprawa do ziemniaków słodka papryka mielona zioła prowansalskie czosnek granulowany sól pieprz Przygotowanie 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do większego garnka, zalać zimną wodą
Alle Dobre!Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem to kolejny sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa. Łapcie przepis bo na straganach i w sklepach króluje zielona młoda kapusta , ta późniejsza już tak nie smakuje. Przede wszystkim wszystkie potrawy z młodej kapusty przygotowuje się błyskawicznie: najlepsze przepisy z młodej kapusty . A smak zależy od pozostałych składników, które wykorzystacie. Przepisów na młodą kapustę jest(...)mocnych abym jej nie kupiła Lubimy młodą kapustę na równi z botwinką i ogórkami małosolnymi. Bardzo lubię jeść i lubię przygotowywać kapustę na boczku wędzonym lub z kiełbasą i dodatkiem koperku. Wystarczy kilka składników, chwilka gotowania i pyszna młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem jest gotowa, prosto i smacznie! Składniki na: Młoda kapusta z kiełbasa i koperkiem, porcja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo prosty przepis na przyrządzenie surowej białej kiełbasy. Smażymy ją na patelni wraz ze skarmelizowaną cebulką. Przepyszna, na jej przyrządzenie potrzebujesz tylko 15 minut. W tym roku będzie u nas na wielkanocne śniadanie. Przepis na białą kiełbasę z patelni z cebulce Składniki: 3-5 białych kiełbas surowych , 3 większe cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka musztardy francuskiej, olej, majeranek, sól, pieprz(...)zrobić białą kiełbasę z patelni? Cebulę pokrój w grube pióra. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć cebulę, obok ułóż kiełbasy, smaż na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, kilka razy odkrywając i mieszając – kiełbasa dojdzie w środku, a cebula zrobi miękka. Dodaj czosnek, smaż teraz już bez przykrywania przez około 3 minuty, dodaj musztardę, dopraw majerankiem, solą
Kulinarna Polska