Święta Wielkanocne za pasem, czas zacząć szykować listę potraw i szukać przepisów. Mam zatem dziś dla Was klasyk, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole - żur na białej kiełbasie. Jak wiecie, podstawą udanej i smacznej zupy jest zakwas - najlepiej, jeśli zrobicie go sami, przepis na niego znajdziecie tutaj: klik Jeśli z jakiegoś powodu nie uda Wam się zrobić własnego(...)Myślę jednak, że zrobicie własny, nie wymaga dużo czasu ani wielkich przygotowań, w zasadzie robi się sam. Namawiam gorąco, abyście jednak się skusili. :) Sprawa ma się podobnie z wyborem kiełbasy do żuru. Z własnego doświadczenia wiem, że ciężko jest dostać smaczną białą kiełbasę. Proponuję Wam szukać takowej na frymarkach, stoiskach mięsnych na osiedlowym ryneczku lub w małych sklepach mięsnych
Garniec Magaliekiełbasa jałowcowa Temu, kto choć raz spróbował, dobrze zrobionej kiełbasy jałowcowej własnego wyrobu, n ie trzeba tłumaczyć jaki to specjał. Wszyscy pozostali, którzy do tej pory, nie mieli okazji spróbować tej wędliny. Muszą koniecznie przeczytać poniższy tekst, a następnie zabrać się, do przyrządzenia własnej jałowcowej kiełbasy składniki na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy(...)uwędzeniu będzie miał wyraźniejszy smak). Mięsna masa musi mieć nie za "sztywną" konsystencję, umożliwiającą nabicie jelit. Wyrobioną masą (musi dosyć mocno się kleić) napełniamy z pomocą lejka do kiełbas wieprzowe jelita (do nabycia w większości mięsnych sklepów), które następnie dzielimy na pęta, okręcając je wokół siebie, lub za pomocą sznurka. Gotowe pęta nakładamy na kije i zostawiamy
Miód i pieprzSmażona kiełbasa, kiełbaska z ogniska, czy szaszłyki z kiełbasy to jedno z moich ulubionych dań, to były dania, które przygotowywałam samodzielnie zanim nauczyłam się gotować. Idealnie do kiełbasy pasuje też smażona cebulka, mmm, smaczne i proste. Bo przecież szaszłyki z kiełbasą i papryką obok smażonych kiełbasek z cebulką to najprostszy sposób na wykorzystanie kiełbasy i przygotowanie szybkiego posiłku. Inne nasze(...)pomysły na szaszłyki znajdziecie tutaj. , zapewne przydadzą się też sprawdzone przepisy z grilla . 2 kiełbasy 1 czerwona papryka 2 średnie cebule Opcjonalnie przyprawy: ostra papryka, tymianek Kiełbasę kroimy w 2 centymetrowe plastry, paprykę kroimy w kwadraciki, cebulę kroimy w ćwiartki. Nakłuwamy naprzemiennie kiełbasę, paprykę i cebulę na patyki szaszłykowe. Pieczemy na grillu przez ok. 10 min, często obracając, jeśli mamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięurozmaicić podanie białej kiełbasy.Jedną propozycję kiedyś Wam podawałam na białą kiełbasę w formię pulpetów, zapraszam tutaj . Może być też podana w formie tarty . Najpopularniejszy sposób u nas na podanie białej kiełbasy, to po prostu jej usmażenie i zjedzenie z chlebem z dodatkiem chrzanu. Wspólnie z P. wymyśliliśmy, że można połączyć to w wersję obiadową i podać z ziemniakami(...)wyszła biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Nie można przesadzić z ilością chrzanu, bo danie wyjdzie zbyt słone, biała kiełbasa jednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki chrzanu
dom-agi.plKiełbasa żywiecka podsuszana - bez wędzenia Kiełbasa żywiecka podsuszana - bez wędzenia, to kolejna domowa wędlina, której nie sposób się oprzeć. Przygotujesz ją tylko przy użyciu piekarnika, nie potrzebujesz w tym przypadku wędzarni. Uważam, że to jest super ułatwienie, bo nie każdy z nas jest w posiadaniu miejsca do wędzenia. Z reguły moje domowe kiełbasy robię z użyciem peklosoli, ale jeśli jesteś(...)przeciwnikiem i uważasz, że kiełbasa przygotowana tylko i wyłacznie na bazie zwykłej soli, to wystarczające zabezpieczenie przed bakteriami, etc. to oczywiście przygotuj ją bez peklosoli. Pod przepisami na kiełbasy na moich social mediach zawsze toczą się zacięte dyskusje przeciwników i zwolenników używania peklosoli. Jedni uważają, że peklosól to trucizna, inni, że kiełbasa zrobiona bez peklosli, to trucizna. Niech każdy robi
Kulinarne przygody Gatitymówię, poszukajcie sobie jego programów na youtube. Bardzo Wam je polecam. I tak te 3 tygodnie temu wpadłam na jego przepis na bigos z młodej kapusty z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Dużo składników, myślałam, że aż do przesady. Zapisałam sobie go jednak, na przyszłość (niekoniecznie najbliższą) i trochę o nim zapomniałam. Parę dni później wylądowałam u teściów, którzy zaproponowali(...)jest dokładnie, skąd przepis? Mama mówi: aaaa, z internetu, Remigiusza Rączki. Taaaa. No właśnie, tym sposobem już na drugi dzień robiłam bigos z młodej kapusty z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami według przepisu naszego śląskiego kucharza. W przepisie prawie niczego nie zmieniałam, użyłam nawet identycznej kiełbasy, jakiej on użył. Jedyne z czego zrezygnowałam to z bulionu. Kapustę zalałam po prostu wodą
KardamonovyZupa chrzanowa. Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą na zakwasie Witajcie, miłośnicy dobrego smaku! Dzisiaj zabiorę Was w kulinarną podróż po jednym z najciekawszych przepisów - zupie chrzanowej z jajkiem i kiełbasą na zakwasie. To danie, które łączy w sobie bogatą tradycję z niezapomnianymi doznaniami smakowymi. Idealne na chłodne dni, jak i wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc. Zupa chrzanowa Zupa chrzanowa(...)znana i lubiana w wielu polskich domach, zyskuje zupełnie nowy wymiar, gdy dodamy do niej jajko i kiełbasę, podnosząc jej smak do poziomu prawdziwego świątecznego przysmaku. Ale co sprawia, że ta zupa jest tak wyjątkowa? To połączenie intensywności chrzanu, bogactwa smaku zakwasu, a także dodatek sycącej kiełbasy i delikatnego jajka. Co sprawia, że ta zupa jest wyjątkowa? To, co wyróżnia
Moja Książka KucharskaTradycyjna zupa chrzanowa z białą kiełbasą, jajkiem i ziemniakami , najprostsza, a jednocześnie najlepsza, w wersji ze świeżo startym chrzanem. To właśnie świeży chrzan nadaje naszej zupie odpowiedniej pikantności, a śmietana niezbędnej kremowości i konsystencji. Podana z niewielką porcją białej kiełbasy, wiejskim jajkiem oraz świeżą natką pietruszki tworzy prawdziwy rarytas! To pyszna i nieszablonowa propozycja na Wielkanoc lub inny wiosenny dzień(...)Prawdziwe polskie danie z tradycyjnymi składnikami i smakami. Czego oprócz chrzanu potrzebujesz do przygotowania tej wyjątkowej zupy? Oczywiście dobrej jakości, domowej białej kiełbasy , a także kilku klasycznych warzyw, aby ugotować podstawę zupy, czyli pyszny bulion. Najczęściej spotykane przepisy na zupę chrzanową, przygotowywane są na wędzonce lub rosole. My proponujemy aromatyczny wywar na surowej białej kiełbasie. Jak zrobić pyszną, domową zupę
Kuchnia Na WypasieZapraszamy do wypróbowania naszego szybkiego i łatwego przepisu na makaron z wędzoną kiełbasą i świeżymi pomidorami. To danie łączy delikatny makaron aniołów z aromatyczną wędzoną kiełbasą indyczą, soczystymi pomidorami i świeżymi ziołami, tworząc idealne połączenie smaków. Doskonały wybór na szybki obiad lub kolację, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Z dodatkiem oliwy z oliwek, świeżych grzybów i czosnku(...)potrawa jest pełna aromatów, a opcjonalny ser Parmezan dodaje jej wykwintności. Print Przepis na Makaron z wędzoną kiełbasą i pomidorami Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Włoskie Tagi kiełbasa, makaron, parmezan, pomidory, ser Czas przygotowania 30 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 115 g nieugotowanego makaronu aniołów 225 g wędzonej kiełbasy z indyka pokrojonej
ale Pyszniesosów, jakie mu zaserwowałam jako dodatek, ale fakt że się nie wykrzywiał na samą myśl, to dobry znak. Poszłam więc za ciosem i postanowiłam zrobić bigos z cukinii i kiełbasy. Tym razem użyłam jednak chorizo, bo akurat rozmroziłam je parę dni temu, nie mając na nie za bardzo pomysłu. Z powodzeniem możecie użyć swojej ulubionej kiełbasy, sprawdzi się równie świetnie(...)Robiąc bigos z cukinii i kiełbasy nie byłam jakoś przekonana do konsystencji, nie lubię rozpapranych warzyw. Z drugiej strony uwielbiam sosy z pieczonych papryk, cukinii i i bakłażanów i miałam cichą nadzieję, że to wszystko będzie miało podobny klimat. I miało. Było w punkt. Plus chorizo, które nadaje tej potrawie charakteru. Dla nas – bomba. Jeżeli macie nadmiar cukinii, bardzo
Kardamonovywiększą kontrolę nad smakiem zupy. Do przygotowania zakwasu potrzebujemy mąki żytniej, wody oraz specjalnej fermentacji, która pozwoli na powstanie charakterystycznego kwaśnego smaku. Następnie potrzebujemy mięsa, tradycyjnie jest to boczek, kiełbasa i wędzona karkówka, ale można także użyć innych rodzajów mięsa, takich jak wieprzowina czy kurczak. Warto dodać, że mięso powinno być najlepiej miękkie, z niewielką ilością tłuszczu, dzięki czemu bulion(...)jeszcze przez jakiś czas, aż żurek nabierze odpowiedniego smaku. Tradycyjne dodatki do żurku Żurek to danie, które można podać na wiele różnych sposobów, ale najbardziej tradycyjne dodatki to biała kiełbasa, jajka i boczek. Kiełbasa dodaje do zupy aromatu i wspaniałego smaku, a jajka i boczek nadają zupie obfitości i wyjątkowego charakteru. Dodatki można podać w całości lub pokroić na kawałki
Podstawy GotowaniaZiemniaki to jedno z wielu podstawowych warzyw, które wykorzystuję w swojej kuchni. Jest wiele sposobów na ich podanie (ugotowanie, smażenie, pieczenie), a jednym z nich są też ziemniaki z kiełbasą z blachy . Oprócz podstawowych ziemniaków dodałam tu również inne warzywa, takie jak czerwona i zielona papryka oraz cebula. Całość doprawiłam słodką, ostrą papryką w proszku, kurkumą i pieprzem, ale można(...)użyć innych ulubionych przypraw, sprawdzą się tu również zioła prowansalskie lub inne. Ziemniaki z kiełbasą z blachy to pomysł na smaczny, sycący obiad. Możemy je podawać z ketchupem i ulubioną surówką, ale bez dodatków też są smaczne. Ziemniaki przed zapiekaniem gotuję przez 10 minut (na półmiękko), dzięki czemu mam pewność, że w efekcie końcowym będą one miękkie. Można by stwierdzić
Danka PichciBiała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście to fajny pomysł na wielkanocne danie i nie tylko! Święta to idealny czas na wypróbowanie nowych przepisów, a biała kiełbasa to jeden z symboli świąt, dlatego też warto ją zaserwować na świątecznym stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biała kiełbasa w połączeniu z kiszoną kapustą smakuje naprawdę ciekawie. To sycące i niebanalne danie z pewnością zachwyci(...)swoim smakiem, a Was samych prostotą wykonania. Potrawę tą robi się naprawdę szybko i przyjemnie. Można ją podawać z dodatkiem świeżego pieczywa lub tradycyjnymi ziemniakami. Zapraszam na przepis! BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA NA KISZONEJ KAPUŚCIE – PRZEPIS Składniki 500 g białej kiełbasy parzonej 500 g kiszonej kapusty 2 cebule 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka majeranku 250 ml bulionu/wody sól
Przepiski.plPolsce. Żurek domowy w każdej rodzinie przyrządza się na własny sposób. Dodatkowo jest kwaśny, aromatyczny, rozgrzewa i zdecydowanie podkręca apetyt. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak zrobić żurek z kiełbasą białą i ziemniakami. Jak zrobić żurek? Oto kilka porad! Przepis na żurek z kiełbasą i ziemniakami dopieszczałam kilkakrotnie, żeby w końcu był lekko kwaśny, lekko słodki, sycący, gęsty oraz dobrze(...)świetny posmak. Poza tym nie są tak tłuste tak jak np. boczek. Ten dodaje się na koniec, podsmażony, a wytopiony tłuszcz zostaje na patelni. Dzięki temu żurek z kiełbasą i ziemniakami jest kwintesencją smaku samą w sobie, a nie tylko wodą z tłuszczem. Do wywaru można dorzucić suszone grzyby, wcześniej namoczone w wodzie i podsmażone. >> Zobacz też
RozdomowionaBiała kiełbasa jest jedną z najpopularniejszych kiełbas na stole wielkanocnym. Niezwykle aromatyczna, soczysta kiełbasa wykonana z miesa wieprzowego. Wykonana w domu jest bardzo smaczna, polecam przepis. SKŁADNIKI : 3 kg łopatki wieprzowej poprzerastanej tłuszczem 250 ml wody 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek majeranku 1 łyżeczka pieprzu 5 ząbków czosnku jelita do kiełbasy PRZYGOTOWANIE(...)mięso aż składniki się połączą. Teraz odłożymy je do lodówki aby odpoczęło, ja zostawię je na całą noc w lodówce. Jelita wcześniej moczymy, nadziewarkę napełniamy mięsem i nadziewamy kiełbasę. teraz formujemy kiełbasę na pędka. Białą kiełbasę przygotowałam sobie do mrożenia, włożyłam je w woreczki, porcjowałam. Część białej kiełbasy sparzę i będzie nadawała się do zjedzenia. Białą kiełbasę parzymy około
Kulinarne Fantazje Marioli