kiełbasa - 10142 przepisów (strona:35/677)

Fasolka po bretońsku z wegańską kiełbasą 186

Fasolka po bretońsku to tradycyjne polskie danie z dodatkiem kiełbasy lub parówek. Kiedyś bardzo lubiłam je w mięsnej wersji, dlatego zazwyczaj dodaję do tego dania jakiś zamiennik tradycyjnej kiełbasy. Aby przygotować wegańską fasolkę po bretońsku wystarczy użyć tofu (najlepiej się tu sprawdzi wędzone) pokrojone w kostkę, kotlety sojowe lub parówki sojowe. Tym razem  moją fasolkę po bretońsku  zdecydowałam(...)się przygotować  z dodatkiem nowych kiełbas wegańskich, które miałam okazję niedawno przetestować.  Fasolka po bretońsku z wegańską kiełbasą   Składniki: 720 g ugotowanej białej fasoli* lub 3 puszki białej fasoli opakowanie kiełbas "Warzywne Vege" od BeVege 2 cebule olej do smażenia  3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 2 koncentraty pomidorowe 1 łyżka majeranku

wegujemy
Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini 172

Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini – idealna na chłodne jesienne i zimowe dni. Gęsta, rozgrzewająca, sycąca. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini wystarczy za cały obiad. Pełna smaku pomidorów (zwłaszcza jeśli skorzystacie z tych własnoręcznie „zasłoikowanych”), słodkawej fasolki, konkretnych tortellini i kiełbasy, z dodatkiem szpinaku i parmezanu, przepysznie doprawiona ziołami i – jeśli lubicie(...)lekko pikantna. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini to genialne danie gotowe w mniej niż pół godziny. Co więcej – jeśli chcecie ją przygotować latem, w pełni sezonu pomidorowego – wynagrodzi Was dodatkowo niezastąpionym smakiem świeżych pomidorów. Składniki: 2l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 puszki pomidorów pellati (400g każda) ok. 400 g ulubionego (najlepiej świeżego, nie suszonego) tortellini 100g

Pociąg Do Kuchni
Żurek na domowym zakwasie 188

domu żurek gotuje Nass (moja druga połówka) :)  SKŁADNIKI:  0,5 litra zakwasu (lub wg potrzeb) Może być z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2017/04/zakwas-na-zurek.html   60 dag białej kiełbasy 25 dkg chudego boczku (najbardziej lubię z Biedronki) 1 kiełbasa podsuszana np. jałowcowa 3 większe cebule 1/2 pora 3 spore ząbki czosnku 4 większe ziemniaki 2 marchwie 2-3 listka(...)laurowe 3-4 suszone grzybki Kilka kulek ziela angielskiego Majeranek Pieprz Łyżka mąki Łyżeczka smalcu lub oliwy PRZYGOTOWANIE: Boczek, dwie cebule, czosnek i podsuszaną kiełbasę-pokroić w kostkę. Trzecią cebulę podpiec na blaszce lub gazie. Do ok 2,5 litra wody włożyć biała kiełbasę,por, liście laurowe,ziele angielskie i podpieczoną cebulę. Na małym ogniu gotować ok. 20 minut

Kopystką po garach
Biała kiełbasa zapiekana w cydrze 171

końcu nie bez powodu nazywają 4 miesiąc roku "kwiecień-plecień":) Nad obiadem długo się nie zastanawiam. I choć Wielkanoc świętowaliśmy dwa tygodnie temu, to chęć na żurek czy białą kiełbasę w moim przypadku wydaje się być wcale niezależna od kalendarza. A muszę powiedzieć, że białą kiełbasę lubię, i to bardzo. Dlatego pojawia się u nas na stole nie tylko(...)święta. Dziś wersja z jabłkami. Koniecznie poszukajcie białej kiełbasy bez dodatku konserwantów i innych niezdrowych dodatków. Najlepiej taką, która ma w składzie mięso i przyprawy (widziałam kilka marek, oferujących taką kiełbasę, dwie wypróbowałam - obie okazały się bardzo dobre). Kiełbaskę zapiekłam w cydrze z cebulką, porami i jabłkami, zioła dodały aromatu i podkreśliły smak.  Paluszki lizać! Składniki: 500g parzonej białej

Obiad gotowy
domowa kiełbasa podpiekana we własnej wędzarni 154

kiełbasa podpiekana Trzask łamanego w pół pęta wędzonej kiełbasy, jest prawdziwą muzyką dla uszu, wszystkich amatorów domowych wyrobów. Do uzyskania owego efektu, należy pod koniec wędzenia nasz specjał podpiec ( jeszcze w wędzarni). Oczywiście, nie mówimy tu o podniesieniu temperatury tak wysoko  i na tak długo ( lub obie(...)uważamy z solą i pieprzem, bowiem  wyrób po uwędzeniu zawsze będzie miał wyraźniejszy smak. Wyrobioną  masą (musi dosyć mocno się kleić)  napełniamy z pomocą lejka do kiełbas wieprzowe jelita, które następnie dzielimy  na pęta, okręcając je wokół siebie. Gotowe pęta nakładamy na kije i zostawiamy w chłodnym miejscu na 8-10 godzin ( z reguły zostawiam kiełbasy

Miód i pieprz
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą 644

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą…Dzisiaj pada niesamowicie, więc zapowiada się niedziela spędzona w domu… i w kuchni. Pierwsze zaplanowane danie gotowe, zapiekanka makaronowa z kiełbasą. Jak już nie wiem co wymyślić na obiad sięgam po makaron i kiełbasę. Potem przeglądam spiżarkę i lodówkę aby znaleść coś na sos. Ser żółty lub mozzarella zawsze mam w lodówce ale skończyły(...)sekundach pomidory były już rozdrobnione. Pomyśleć, że jeszcze miesiąc temu męczyłam się ręcznym mikserem. Co za wygoda! Wracając do zapiekanki… Smak zapiekanki w dużej mierze zależy od kiełbasy. Użyłam szwedzkiej falukorv , która smakiem przypomina dobrej jakości parówkową. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby wybrać inną kiełbasę na przykład myśliwską . Zapiekanka makaronowa Składniki: 4-6 porcji 800 g kiełbasy

codojedzenia
własna wędzona kiełbasa paprykowa 225

kiełbasa paprykowa  Kilka dni temu pisałem o tym iż wraz z nastaniem jesiennej aury, przychodzi również czas na domowe wędzonki ( przynajmniej tak dzieje się w moim domu)  Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy(...)innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej nie zniknie. Tak bowiem dziwnie się składa, że tego typu wyroby zjadane są w moim domu dosłownie w mgnieniu oka. składniki  na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny  ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki

Miód i pieprz
Pierogi z Kiełbasą 178

Pierogi z kiełbasą to kulinarn y eksperyment , który swoim smakiem zaskoczy niejedną osobę. Na pozór banalne składniki tworzą ciekaw ą i bardzo smaczną potrawę. To zaskakujące połączenie okazuję się naprawdę apetycznym i sycącym daniem, które z pewnością warto wypróbować . Pierogi z kiełbas ą to niezłą a lternatywa dla tradycyjnych pierogów - są idealną propozycją na codzienny, szybki i prosty obiad . Pierogi(...)Kiełbasą - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: ok. 70 0 g  dobrej jakości kiełbas y 2 duż e cebul e   ok. 2 łyżki masła  pieprz cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Kiełbasą - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła

Słodka Strona
Kiełbasa z ciecierzycą w sosie pomidorowym 190

Kiełbasa z ciecierzycą w sosie pomidorowym Proste danie, w którym połączone są niezwykle aromatyczne przyprawy - wędzona papryka, kmin rzymski, czarnuszka z banalną, wydawałoby się, kiełbaską. By nie było tak banalnie i trochę zdrowiej - połączyłam ją z ciecierzycą i cukinią, całość zaś zwieńczył sos pomidorowy. Najfajniejsze jest to, że danie robi się ekspresowo i jest to jedno z typu tych "jednogarnkowych(...)tutaj bardziej nazwałabym je "jednopatelniowym" - po prostu w odpowiedniej kolejności wystarczy wrzucać składniki na (dużą) patelnię i danie właściwie robi się samo! Zobacz również przepisy na ----> dania z kiełbasą i dania z cukinią Kiełbasa z ciecierzycą w sosie pomidorowym - przepis: Składniki: 1 długa laska ulubionej kiełbasy (+ kawałek boczku pokrojonego w kostkę - opcjonalnie) puszka ciecierzycy 1 średniej wielkości cebula średniej

Moje Qulinaria
świąteczna biała kiełbasa 149

kiełbasa biała czyli szara Coraz bliżej do świąt, więc  najwyższy już czas aby wziąć się za wyrób domowych świątecznych wyrobów. A jeżeli mowa o Wielkanocnych potrawach, to przecież nie możne w śród nich zabraknąć białej kiełbasy. W tytule trochę przewrotnie napisałem o kiełbasie szarej. Wiele w tym prawdy, jeżeli nasz wyrób nie będzie zawierał żadnych środków konserwujących ( typu saletry(...)wytwarzanej na jej bazie peklosoli), to barwa naszej kiełbasy właśnie taka będzie. Przy czym należny zawsze pamiętać że mimo szarej barwy,  wyrób pozbawiony chemii w swoim smaku,  będzie wprost wyborny. składniki  na 3,5 kg wyrobu 0,5 kg wołowej karkówki 0,5 kg wieprzowej pachwiny 0,5 kg  wieprzowej szynki szynka,schab) 2 kg wieprzowej

Miód i pieprz
Świąteczny barszcz biały 250

Świąteczny barszcz biały... Podany z białą kiełbasą i jajkami. Z dodatkiem podsmażonego boczku i cebuli. Lekko kwaśny, chrzanowy. Mocno majerankowy. Zabielony kwaśną śmietaną. Pyszny, nie tylko w świąteczne dni. Smacznego!   Składniki: 1 kg surowej, białej kiełbasy dobrej jakości; Słoiczek chrzanu tartego (180 g); 2 litry zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 2 czubate łyżki majeranku; 5 ziaren pieprzu; 5 ziaren(...)mąki pszennej; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Olej do smażenia. Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo - po jednym na każdy talerz. Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Kiełbasę umyć, osuszyć. Ząbki czosnku obrać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo. Na rozgrzany

Gospodyni Miejska
Bigos ze świeżymi grzybami 389

szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec 1l bulionu Przygotowanie: Przy robieniu bigosu(...)jest kwestią względną i każdy może na drodze eksperymentowania ustalić własne proporcje . Czym więcej kapusty kiszonej tym bigos będzie kwaśniejszy i odwrotnie. Co do mięs to obowiązkowym punktem jest kiełbasa która powinna stanowić ok połowy mięs w bigosie. Drugą część powinno stanowić mięso wieprzowe i/lub wołowe w dowolnej konfiguracji. Mięso to nie powinno być za ‚chude” więc bardzo dobrze

Kulinarna Patilogia
Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków 265

gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka majeranku; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy; 700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać(...)Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut. Po upływie tego czasu, w przypadku gotowania barszczu z kiełbasą, kiełbasę wyjąć

Gospodyni Miejska
Węgierskie leczo 217

dłuższej przerwie zapraszam na jedno z moich ulubionych, a jednocześnie najprostszych do przygotowania dań. Klasyka kuchni węgierskiej - pyszne paprykowe leczo z dodatkiem kiełbasy, cebuli, pomidorów i kolendry. Pyszny sposób na szybki i prosty obiad. Do przygotowania lecza potrzebowałem: 0,5 kg czerwonej papryki, 5 kiełbas śląskich, 2 średnich czerwonych cebul, 1 cukinii, 1 puszki pomidorów, 3 ząbków czosnku, pęczka świeżej(...)oliwy z oliwek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, suszonego tymianku, suszonego lubczyku, suszonej papryki słodkiej, suszonej papryki ostrej, pieprzu kajeńskiego, soli. W celu przygotowania lecza najpierw pokroiłem 5 kiełbas śląskich na plasterki o grubości około 0,5 cm, a następnie każdy plasterek przekroiłem na dwie części - w półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie

Wyprawy kulinarne
Kiełbasa krucha z dzika 55

osuszamy w wędzarni dobrze wygrzanej i suchej. Osuszamy przy dużym ruchu powietrza z jak najmniejsza ilością dymu najlepiej na samym żarze temp. 45-50 stopni. Osuszamy do momentu, aż kiełbasa będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. Od tego momentu możemy zacząć właściwe wędzenie . Wędziłem w temp. 55-65 stopni przez około 2 godz. Gdy kiełbasa ostygła to większą część(...)kiełbasy parzyłem w wodzie 80 st. do 72 stopni w środku następnie zahartowałem ją w zimnej wodzie około 15 min. Resztę kiełbasy zrobiłem podpiekaną w wędzarni w temp 80-90 st. do 72 w środku kiełbasy. Kiełbasa wyszła bardzo smaczna, konsystencja jest krucha bardziej luźna niż zwarta. Polecam. Ps Cztery ostatnie zdjęcia kiełbasy wędzonej to kiełbasa podpiekana

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.