kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:20/36)

Domowy zakwas na wielkanocny żur, żurek 218

spróbuję pysznego, kwaśnego żurku z dużą ilością majeranku, z jajkiem i białą kiełbasą :)    Składniki: - 6 łyżek mąki żytniej razowej 2000 (100g) - 3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu - 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody Wszystkie składniki umieścić w litrowym słoiku, wymieszać. Przykryć gazą i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce

CookYourself
Domowy zakwas na wielkanocny żur, żurek 183

spróbuję pysznego, kwaśnego żurku z dużą ilością majeranku, z jajkiem i białą kiełbasą :)    Składniki: - 6 łyżek mąki żytniej razowej 2000 (100g) - 3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu - 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody Wszystkie składniki umieścić w litrowym słoiku, wymieszać. Przykryć gazą i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce

CookYourself
DOMOWY SMALCZYK 214

suchą patelnię. Kiedy zacznie się topić tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną kiełbaskę.Kiedy kiełbasa i boczek będą już ładnie zrumienione dodajemy drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę. Zrumieniamy. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia. Kiey smalec zacznie delikatnie gęstnięć zimny dodajemy pieprz, kolendrę, majeranek, mieszamy na patelni. Przekładamy do słoików.Odstawiamy do lodówki

Z Majeczką w kuchni
LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA 419

pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę. Można zawekować zupy, które po podgrzaniu najłatwiej zagryźć kawałkiem chleba, sosy i gulasze warzywne no i oczywiście leczo. Jest to podstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w niewielką kostkę oraz sos pomidorowy(...)dusimy na niewielkim ogniu- warzywa mają być miękkie, ale nie rozgotowane! Krok 4. Dodajemy przyprawy i jeszcze kilka minut gotujemy. Krok 5. Gorące leczo nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut. Schłodzone leczo przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Bigos mojej mamy 471

zawsze bigos był jeszcze duszony. A potem pakowany do słoików i wekowany, bym mogła go zabrać ze sobą na studia i mieć zagrychę pod akademikowe imprezy ;) A tak o przygotowaniu i spożywaniu bigosu rzecze kuchnia staropolska: SKŁADNIKI: Duuuuuużo tego wychodzi ;) 2 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych

W kuchni Katie
Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą 170

surowo, ale i do wszelkich sosów, także tych, które przygotowujemy w słoikach na zimę. To moja ulubiona odmiana.  Od dawna lubię łączyć pomidory z natką pietruszki, tak jak robiła to zawsze moja babcia Małgosia, wypróbujcie i zrozumiecie, dlaczego tak cenię to połączenie! Jeśli chodzi o kiełbasę najlepiej sprawdzi się np. żywiecka lub krakowska sucha. Oczywiście nie może zabraknąć czosnku

Moja smaczna kuchnia
Cholera z telefonami 177

trochę radości. Ja rozważam ten . A ten kto dzwoni ukradł ciastko ze słoika! Zjeść coś dobrego. I to jest czas na przepis: LECZO A LA LES MIRABELLES   2 łyżki oliwy 3 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielki kawałek cukinii 1 niewielki patison kiełbasa (u mnie 1 śląska i trzy małe kiełbaski pieprzowe) zioła (u mnie

les mirabelles
Teksańskie rollsy 190

ilością pikantnej teksańskiej kiełbasy, plastrów żółtego sera, świeżej sałaty i chrupiącej kukurydzy oraz papryki. Rollsy są doskonałą propozycją na imprezową przystawkę lub przekąskę. Składniki: 6 placków tortilli 9 kiełbasek Teksańkich z chilli Morliny 500g śmietankowego serka 18 plastrów żółtego sera 18 liści sałaty masłowej 1 czerwona papryka 1 puszka konserwowej kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 1 słoik marynowanych małych ostrych papryczek(...)minut. 3. Po tym czasie każdy rulon pokroić  na kawałki o grubości około 2-3 cm. Na wierzch każdego rollsa dodać marynowaną ostrą papryczkę i spiąć wykałaczką. Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy sen, za to z chęcią posłużą za podstawę Waszych ulubionych potraw. Teksańska -Wielkie odkrycie Ameryki: wyrazista, pikantna, po teksańsku ostra. A to wszystko

Szalona Kuchnia Eweliny
Leczo 137

Jesienią to danie numer jeden u mnie. Szybkie i proste w przygotowaniu. Można zrobić od razu większą porcję i przechowywać w słoikach. Leczo jest bardzo aromatyczne, pikantne i rozgrzewające. W sam raz sprawdzi się na jesienne pluchy i chłody lub w zimowe dni, kiedy wrócimy głodni i zmarznięci do domu. W czym tkwi sekret dobrego leczo? To oryginalne, węgierskie przygotowuje(...)pestek biała cebula duży ząbek czosnku 5 łyżek oleju lub smalcu świeży tymianek (4-5 gałązek) płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki wędzonej papryki 150 g chudej kiełbasy sól i pieprz do smaku pieczywo/kasza/ryż do podania Czas przygotowania 60 minut Liczba porcji 3-4 Wartości odżywcze w porcji (bez dodatków): Kalorie: 360 Białko: 11,5 g Tłuszcze

Analiza Smaku
Leczo w wersji wegetariańskiej 216

pytaliście mnie również o przepis na   leczo bez dodawania kiełbasy, które jednocześnie nie straciłoby na smaku i atrakcyjności. Spełniam więc Waszą prośbę i dzisiaj mam dla Was.... leczo w wersji wegetariańskiej   Składniki: 2 cukinie 2 cebule 3 kolorowe papryki świeże pomidory kilka pieczarek 1 słoik przecieru pomidorowego (domowy) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy (lub świeża

Kuchnia u Krysi
"Wędliny domowe" Stanisław Klimaj, Henryk Rajchelt 150

przechowywać gotowe wyroby. Potem przejdziemy do wyrobów. Znajdziemy tutaj przepisy na kiełbasy takie jak: śląska, zagrodowa, wołowo-drobiowa, jałowcowa, krakowska i wiele innych. Kolejne są wędliny wędzone. Tutaj mamy szynki, karkówkę, schab, boczek, kurczaka, żeberka. Jest naprawdę w czym wybierać. Następnie mamy wędliny dojrzewające, wędliny w słoiku, pasztety i wędliny gotowane i pieczone. Przepisów jest dużo i są naprawdę fajne

kruche babeczki
Bigos domowy 215

warto. Bigosu wychodzi naprawdę sporo można go zamrozić lub powekować w słoikach i zjeść w innym terminie. Składniki: kilogram kapusty słodkiej 75 dag kapusty kiszonek 3-5 dag suszonych grzybów 4 cebule 2 łyżki smalcu 25 dag wołowiny 25 dag wieprzowiny 15 dag wędzonego boczku 25 dag kiełbasy 10 dag suszonych śliwek 3 jabłka winne 2 liście laurowe 10 ziarenek

Mam apetyt na ...
Żurek z boczkiem i białą kiełbasą 274

żurek i barszcz biały. Wielokrotnie zdarza mi się usłyszeć pytanie, jaka jest właściwie różnica pomiędzy tymi zupami. Przecież obie są kwaśne, w obu możemy spotkać się z dodatkiem mięsa, kiełbasy i nawet podobnie smakują. Główna różnica polega na składniku tych zup. Żurek przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej. Barszcz biały natomiast to zupa na bazie zakwasu pszennego. Nazwa barszcz biały(...)sauer” oznaczające „kwaśny”. Jak wspomniałem wyżej podstawą żurku jest zakwas żytni. Najlepiej przygotować na co najmniej 4-5 dni wcześniej, aby zdążył odpowiednio skwaśnieć. Do czystego słoika wsypujemy 100g mąki żytniej i zalewamy ją 100ml letniej przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia dokarmiamy zakwas dosypując 50g mąki żytniej

Jacob Tastes
Bigos z kiełbasą 107

kiełbasy i 20 dkg boczku z całą cebulą. Dodałam też skórę z boczku. Po tym jak już ugotuje się  wyciągam ją. Można wkroić do kapusty….albo zjeść z octem ( dla mnie to rarytas). Wrzuciłam to do garnka i nastawiłam na gotowanie. Godzinka z głowy. Jak już kapusta była mięciutka dodałam koncentrat pomidorowy – pół małego słoika(...)przypadku, wrzucam kapustę…itd. Dodatkowo tylko do kapusty wrzucam rozdrobnione mięso z gotowania. No to wtedy już jest bajka w smaku! Smacznego! Lidka Artykuł Bigos z kiełbasą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zakwas na barszcz biały 251

białego z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.Zachęcam do spróbowania, bo warto!Zakwas na barszcz biały po wymieszaniu.Składnki:1 szklanka mąki pszennej razowej;1 litr letniej, przegotowanej wody;2 liście laurowe;3 ziarenka pieprzu;3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Zakwas na barszcz biały przed wymieszaniem.Sposób przygotowania:Do szklanego, wyparzonego słoika wsypać mąkę, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu(...)należy kisić dłużej, przez około 5 - 7 dni.Zakwasu nie trzeba mieszać. Należy go postawić w ciepłe miejsce i zapewnić dostęp powietrza (przykryć gazą, nie domykać słoika itp.).Zakwas w słoiku musi mieć dostęp do powietrza, więc nie można go szczelnie zakręcać. Najlepiej jest przykryć go gazą.Zakwas jest gotowy, gdy ma słodkawo-kwaśny zapach i smak, jeśli jest gorzki

Gospodyni Miejska