kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:18/36)

DOMOWY SMALEC 223

kroimy w drobną kostkę. Gdy słonina prawie do końca się wytopi,dodajemy do niej przekręconą przez maszynkę kiełbasę oraz pokrojoną cebulkę.Smażymy całość ok 10 minut i odstawiamy na bok.Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku i pieprzem ziołowym. Gorący smalec przelewamy do słoików lub innego naczynia.zjadamy najlepiej z razowym pieczywem i ogórkiem kiszonym.... albo... małosolnym, jeśli jest  akurat sezon

Walijskie Pichcenie
Żurek 186

zupie. Jeżeli ktoś tego nie lubi to przed dodaniem podsmażonej kiełbasy należy go odcedzić. Co do zakwasu to ja zawsze używam kupnego ;-( Robiłam raz swojski zakwas i mi nie wyszedł- nie mam do tego ręki. Jeżeli chodzi o kupny zakwas to według mnie najlepszy jest taki w słoiku, gęsty i wtedy na 4 litry bulionu dajemy(...)kawałek selera, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka ziela angielskiego, kilka liści laurowych, sól, pieprz, vegeta ( jeżeli ktoś używa), 3-4 litry wody   Na żurek: 6-7 szt. białej kiełbasy, 5 szt. dobrej wędzonej kiełbasy, 250-500 ml zakwasu do żurku (kupnego lub swojskiego), 3 łyżki majeranku, 5 łyżek śmietany 18%, 3 cebule (średniej wielkości), olej/oliwa do smażenia   Wykonanie

Passion of Cooking
ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ - łatwy, wypróbowany przepis na żurek z jajkiemi i kiełbasą 145

zakwasu. Prosty przepis na żurek na białej kiełbasie. Wielkanocny żurek. Zbliżają się święta wielkanocne. Przy okazji tego przepisu, już teraz podpowiadam Wam - nie kupujcie gotowych zakwasów na żurek- no chyba, że ktoś ma już swój wypróbowany zakwas z butelki, no to ok. Wystarczy na kilka dni przed świętami nastawić w słoiku zakwas na żurek i mieć własny, prawdziwy zakwas(...)już barszcz biały w butelce, też na zakwasie, ale bardzo często jest delikatniejszy w smaku - trzeba poszukać i popróbować..eh Oto mój wypróbowany, najlepszy przepis na żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam. Domowy, pyszny żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Składniki i przyprawy na 3 litry żurku: ok. 2 litry wywaru z mięsa

Moja Książka Kucharska
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 243

długie gotowanie wysusza mięso. Dodanie białej kiełbasy pod koniec gotowania nie zabierze jej smaku i aromatu, ale o smak i aromat kiełbasy uzupełni zupę i jej konsystencję. Białą sparzoną kiełbasę wkładam do powoli gotującego się wywaru. Majeranek rozcieram w dłoniach nad garnkiem, żeby uwolnić z niego jak najwięcej aromatu, krusząc listki. Czosnek przeciskam przez praskę z odrobiną soli – puści(...)też, że im dłużej gotowany żur, tym bardziej zakwas traci na mocy i staje się mniej kwaśny. Warto mieć odrobinę zakwasu więcej żeby móc wzmocnić nim zupę. W sporym słoiku z zakrętką, który posłuży za shaker, mieszam śmietanę, dwie łyżki żytniej mąki i ‘zakwas’ z ogórków kiszonych z tartym chrzanem i solą (na początek 0,5 łyżeczki soli – wywar

Karo in the Kitchen
Ketchup z cukinii i pomidorów 293

jeszcze podgotować do odparowania wody. Na końcu doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Przekładać do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut.Ketchup ma barwę jaśniejszą niż tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smalec "na bogato" 194

pieprz, pieprz ziołowy, majeranek Wykonanie Składniki osobno zmielić, czosnek zmiażdżyć. Słoninę smażyć ok. 10 minut, dodać kiełbasę i czosnek. Smażyć 10 minut i dodać paprykę. Smażyć 10 minut i dodać pieczarki. Doprawić do smaku i smażyć jeszcze 5 minut. Gorące rozlać do słoików, które należy postawić dnem do góry Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie

Świat Smaku
Leczo z zielonych pomidorów , pyszne odkrycie 107

pomidorów , niedojrzałej papryki i cebulki … Wyszło obłędnie , jutro następna już tym razem końska porcja do słoików na zimę Będzie pyszna odmiana od corocznych powtórek . Smak leczo jest podobny do tradycyjnego ale nieco bardziej wyrazisty i lekko superancko kwaskowaty , niebiański Można dodać pokrojoną kiełbasę lub mięso , wtedy danie będzie pełne składniki ; 10 zielonych pomidorów ( niedojrzałych lub lekko zapalonych

Ogrodnik w podróży
Papryka konserwowa 254

Papryka konserwowa to coś, bez czego nie wyobrażam sobie kanapki z pasztetem i bułki z kiełbasą. Serio! Nauczył mnie tego mój tata, który był wielkim koneserem papryki konserwowej. Żeby w końcu wyszła papryka konserwowa idealna, uśmierciłam kilka kilogramów tego warzywa, zabiłam kilkanaście słoików, nauczyłam się nowych przekleństw i utwierdziłam się w przekonaniu, że sprawdzone sposoby babć, sąsiadek

ladykitchen
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W ze słoja 179

trzymam w lodówce. PS.przepis jest taki sam jak do wędzenia tyle że tu pakujemy do słoików i pasteryzujemy a nie wędzimy. Ja to zrobiłem na próbę jeden słoiczek i stwierdzam że to dobry pomysł. Wykorzystałem resztki mięsa które zostały w nadziewarce do kiełbas. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos mieszany z młodą kapustą 183

się, że mam za mało słodkiej kapusty. Można ją nabyć TUTAJ Potrzebujemy: główka młodej kapusty słoik 900 ml kapusty kiszonej, ja użyłam kapusty kiszonej z Ogródka Dziadunia 1 duża cebula 500 ml soku pomidorowego 0,5 kg żeberek 2 laski długiej, dobrej kiełbasy 0,5 kg wędzonego boczku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu kilka

MamaOskarka
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA 7296

Białą, domową kiełbasę robimy kilka razy do roku. Zawsze przygotowujemy ją według sprawdzonego od lat przepisu. Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa

Smaczne Zdrowe
FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ 258

zawiera dużo błonnika i cennych minerałów. No i do tego jest pyszna - szczególnie ta żółta, która w UK jest nie do kupienia :(. Wg mnie ani mrożona, ani zaprawiona w słoiku nie smakuje już potem tak wspaniale jak ta lipcowa - młoda i świeża. Sezon na fasolkę szparagową mamy w pełni. Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się(...)tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem. Zachęcam do zrobienia! :) Prosto, szybko i smacznie :)Potrzebujemy:1kg fasolki szparagowej2 czerwone papryki2 kiełbasy toruńskie lub śląskie (w miarę chude)kopereksól, pieprzsłodka paprykaolej do smażeniaWykonanie:Fasolkę myjemy, obieramy końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka ale nie mocno rozgotowana. Po ugotowaniu odcedzamy, czekamy

Walijskie Pichcenie
Tradycyjny bigos staropolski . 578

gotuję sobie do słoików bigos , gdy wpadną niespodziewani goście to ma czym ugościć :) ostatnio zapasy mi się skończyły , a że zbliżają się święta musiałam zrobić nowe . Dzisiaj proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu  i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty  1 kg dobrej cienkiej kiełbasy(...)minut , następnie kroimy w paseczki . Kiełbasę ,boczek ,   ugotowane mięso i cebulę kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy cebulę i lekko podsmażamy , następnie dodajemy  mięso , kiełbasę , grzyby oraz wszystkie przyprawy  mieszamy i lekko podsmażamy . Do odcedzonej kapusty przekładamy usmażone mięso , dodajemy wino , i przecier pomidorowy . Wszystko dobrze mieszamy . Jeśli bigos wyda wam się za gęsty

Sama słodycz i szczypta chili
Casarecce z selerem, dynią i fasolką z cheddarem i natką 140

talerzy. Do makaronu z warzywami można dodać także słodkie koktajlowe pomidorki, chili, kawałki kurczaka lub kiełbasę, kukurydzę i marchew. Casarecce z selerem, dynią i fasolką z cheddarem i natką   SKŁADNIKI: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory seler cięty w zalewie ze słoika – 3 łyżki garść mrożonej dyni – kostka garść zielonej fasolki ciętej garść zielonego groszku

Zasmakuj Kuchni
Leczo 197

bulgotać dodajemy cukinię.Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolejno pomidory, paprykę i kiełbasę.   Dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą do mięs,zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę.   Możemy zwiększyć proporcje składników i leczo będziemy mieć na zapas w słoikach.Wystarczy wrzące przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.Smacznego

Maminek kulinarny