kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:14/36)

FASOLKA PO BRETOŃSKU Z KIEŁBASĄ 156

gotuję to od razu wielki garnek i od razu wkładam w słoiki.  Prosty przepis, który zawsze się udaje. Gotuję tak fasolkę od wielu lat i zawsze zajadamy ją ze smakiem. Do tego wystarczy nam chrupiąca bułeczka ;) Składniki: * 800 g fasoli z paczki * 3-4 kiełbasy śląskie * 4-5 liści laurowych * 6-7 kulek ziela angielskiego * 2 marchewki większe(...)wyjąć kość, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, gotować kolejne 10 minut. Na końcu pokrojona w kostkę kiełbasa, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dodać do smaku sól, pieprz, wsypać majeranek. Wszystko gotować jeszcze około 15 minut. Jeśli fasola ma być przechowywana w słoikach, należy ją gorącą do nich przełożyć, mocno zakręcić wieczko. Pasteryzować około 10 minut. Wyjąć z wody

Zrób to smacznie
gulasz z kiełbasą i warzywami 156

Polecam też: – pikantny gulasz z serc – gulasz wołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą i warzywami 6 ziemniaków 5 cienkich kiełbasek śląskich 4 ogórki kiszone najlepiej własnoręcznie przygotowane 2 marchewki 1 słoik domowego ketchupu o poj. 250 ml lub opakowania (250 g) krajanki warzywnej w koncentracie z przyprawami Winiary (nowość na rynku) papryka(...)obrane, umyte pokrojone w plasterki marchewki. Całość zalałam bulionem i poddusiłam aż ziemniaki i marchewka zmiękły. Dodałam pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kolorową pokrojoną w paski paprykę, wlałam słoik domowego lub innego ketchupu, passaty pomidorowej (kupnej lub domowej), możecie też dodać krajankę warzywną w koncentracie z przyprawami (ostatnio pokazała się w sklepach marki Winiary), doprawiłam solą, pieprzem i ostrą papryką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biały barszcz 132

zagęszczenia - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu. Przygotowanie: Ugotować wywar z udka. Dodać zielę i liść laurowy. Do gotującego się wywaru włożyć kiełbasę. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy, lekko studzimy, obieramy, kroimy w pół plastry

Kulinarne blogowanie
BIGOS Z KAPUSTY BIAŁEJ I KISZONEJ 226

kiełbasy i suszonych grzybów.  Sekretem na udany bigos jest długie gotowanie... im dłużej gotowany tym lepszy. A najlepszy jest po kilku dniach.  Nie wyobrażam sobie świąt bez bigosu. Doskonale sprawdza się także na imprezach czy na obiad.  Przygotowanie bigosu jest dość czasochłonne, jednak u mnie zazwyczaj gotowany jest w ogromnym garnku a potem zamykam go w słoiki(...)kostkę kiełbasę śląską i mięso skrojone z żeberka. Gotować Wszystko razem kolejną godzinę co jakiś czas mieszając, by bigos się nie przypalił, podlewać wodą w razie potrzeby.  Bigos w garnku wystudzić i odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia nastawić bigos do ponownego zagotowania na małym ogniu około godziny. Gorący bigos można wkładać do słoików, zakręcić wieczka. Słoiki

Zrób to smacznie
mini pizza bez ciasta, bezglutenowa 158

Składniki : 2 bakłażany 1 mały słoik sosu pomidorowego 1 kula mozzarelli lub tarty ser Basiron Rosso 1 plaster szynki lub kiełbasy chorizo ​​lub anchois pieczarki ,lub oliwki lub pomidorki oliwa z oliwek szczypta soli zioła   Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Umyć i pokroić w plastry bakłażana. Blach ę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia .Ułożyć plastry bakłażana ,skropić

w mojej kuchni
Leczo z cukinii z papryką i kiełbasą - przepis podstawowy 150

samym czasie ugotuję dodatki (a jak nie to i z chlebem zjemy, lubimy;)). Jak nie masz kiełbasy lub planujesz grilla - zrób leczo z samych warzyw i podaj jako dodatek do grillowanych mięs, rewelacja! :) ja taki sos robię w słoiki na zimę, mam nawet na blogu przepis, o TUTAJ (klik) . P.s. Zrobię nowe zapasy sosu to wymienię zdjęcia, bo delikatnie mówiąc

Kolorowy Przepisownik
Żurek na wędzonce z białą kiełbasą i jajkiem + film 169

składniki na 3 porcje włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora ) 2 ząbki czosnku kość wędzona 250 g białej kiełbasy 2 cebule 0,5 litra zakwasu na żurek przepis tutaj 200 g śmietany 18 % 2 łyżeczki chrzanu ze słoika 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki oleju 5 jajek ugotowanych(...)litra. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu oraz majeranek, wywar gotujemy około 40 minut. Obraną cebulę kroimy w małą kostkę a białą kiełbasę w plastry. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem rumienimy cebulę od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy wędzoną kość i włoszczyznę ( warzyw

Smakowite Dania
Wielkanoc - przepisy wytrawne 107

łososia       Żurek   Zakwas na żurek      Zapiekanka z białą kiełbasą         Galaretka z kurczaka     Pasta z wędzonej makreli z jajkiem      Śledzie w sosie pomidorowym       Pasztet ze słoika

Passions hobbies life
Szybka fasolka po bretońsku 150

Danie typowo chłopskie albo studenckie.  Dużo mięcha, duża porcja. Dobre do odgrzania, schowania w słoikach :) Przepis ze strony  KwestiaSma ku Składniki 2 puszki fasolki w zalewie 250 g boczku 300g kiełbasy (ok. 1,5 laski)  1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty przyprawy : 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, pieprz Zagotować

W kuchni bez szafek
Kiełbasa słoikowa 145

dokładnie wyrabiamy. Ilość soli i pieprzu jaki użyjemy do przyprawiania uzależniony jest od naszych preferencji. ( można sprawdzić jaki smak będzie miała kiełbasa, gdy weźmiemy masę, zrobimy małego kotleta i usmażymy go na patelni ). Wyrobioną masę wkładamy do słoików, ugniatamy tak aby pozbyć się powietrza. Gotujemy zamknięte słoiki przez 2 godziny. Po wystudzeniu jest gotowa. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Bigos z młodej kapusty 165

Uwielbiam ten pierwszy wiosenny bigos, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta. Możemy go przygotować wcześniej i przechowywać w słoikach w lodówce. Jak oczywiście zdążymy cokolwiek schować. 2 główki młodej kapusty 300 g pieczarek 300 kiełbasy zwyczajnej 100 g boczku wędzonego Pęczek koperku 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 4 ziela angielskie Sól Pieprz Młodą kapustę dokładnie

VioletoweKucharzenie
Fasolka po bretońsku 84

fasoli Jaś * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy * dowolne mięso np. łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek * przecier pomidorowy 500 ml * mały słoik koncentratu pomidorowego Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin(...)solę, ponieważ kiełbasa i boczek mają w sobie tyle soli, że bezpiecznie doprawiać jest na samym końcu. Dodatkowo wywar mięsny soliłam wcześniej. Nie dodaję marchewki ani cebuli. Widziałam też takie wykonania, ale mięsna fasola najbardziej nam w domu odpowiada. Spokojnie można ją zawekować bez obawy, że się popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Jak już się wszystko

Pieprzyć z Fantazją
Fasolka po bretońsku 112

lubi. Drukuj Fasolka po bretońsku window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 gr fasoli 2 laski kiełbasy (można 1 laskę zastąpić wędzonym boczkiem) 1-2 cebule 2 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu sól, majeranek do smaku 2 łyżki oleju większy słoik koncentratu pomidorowego lub pulpy (można dodać krojone pomidory) Wykonanie Fasolkę namaczamy na noc w wodzie. Fasolkę płuczemy

Mieszam w Garnku
fasolka po bretońsku 151

się popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Kiedyś po 4 miesiącach wyciągnęłam słoik z lodówki. Naszła tak mocno smakiem, że była dużo lepsza niż zaraz po ugotowaniu. Składniki: * 500 g fasoli * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy bądź więcej * dowolne mięso np. gotowana łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * wody ok 3 l * liść

Pieprzyć z Fantazją