kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:6/36)

Leczo z cukinią na zimę. Baza do lecza w słoikach 308

bazy do przygotowania leczo zimową porą koniecznie musi znaleźć się w mojej spiżarni. W razie nagłej konieczności wyczarowania obiadu w kwadrans, wystarczy podsmażyć cebulkę z dobrą kiełbasą (lub kurczakiem), wrzucić zawartość słoika, zagotować  i już. Jeśli ktoś nie lubi z mięskiem polecam dodać np. duszone pieczarki:) Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:) *** Chyba sobie jeden słoik już otworzę

Maślane ciasteczko
SZASZŁYKI Z KIEŁBASY 153

naszym grillu nie może zabraknąć oto takich szaszłyków SZASZŁYKI Z KIEŁBASY SKŁADNIKI: kiełbasa cienka - 1 kg papryka czerwona marynowana -1 słoik papryka zielona marynowana -1 słoik pomidor -0,5 kg papryka w proszku ostra oliwa PRZYGOTOWANIE Kiełbasę pokroić na kawałki. Paprykę wyjąć z marynaty, osączyć, pokroić w paski. Pomidory pokroić na kawałki. Na patyczki do szaszłyków, nakładać w kolejności, kawałki

Kuchnia Danusi
Wegetariański bigos z cukinii do słoików , przetwory 325

Wegetariański bigos z cukinii do słoików , przetwory Bigos z cukinii, zawsze jakoś tak mnie zniechęcał . Nawet nie mam pojęcia dlaczego ,jakoś tak wydawało mi się ,że z tego mało aromatycznego warzywa nie bardzo da się go zrobić . Dzisiaj , kiedy zrobiłam(...)końcu spróbowałam , jestem zachwycona , zarówno smakiem jak i możliwością zastosowania tego dania . Sam bigos niewiele odbiega od tradycyjnego , jeśli dodamy do niego mięso lub podsmażoną kiełbasę , bezie jak tradycyjny . W słoikach jednak , najlepiej się przechowuje , bez dodatków mięsnych . W tym roku posadziłam ogromne ilości cukinii , cóż ani ja ani kury nie narzekamy , ale miło spróbować czegoś nowego i zamknąć kawałek

Ogrodnik w podróży
Karkówka ze słoika 283

karkówki wieprzowej. Karkówka ze słoika przygotowana tym sposobem jest krucha, bardzo smaczna, doprawiona tak jak lubimy. Kiełbasę słoikową przygotowuję za każdym razem gdy robimy domową białą kiełbasę, Czasami robię też pasztet do słoika.  Tym razem pokroiłam lekko przerośniętą tłuszczem karkówkę w kostkę, był to celowy zabieg, gdyż podczas pasteryzacji wytapiał się z niej delikatny smalczyk, no i ta galaretka, która

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leczo do słoików 143

Wykonanie: Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przyprawić i gotować do miękkości. Gotowe warzywa przelać do słoików dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 30 minut. Przed wcześniejszym podaniem zawartość słoika przelać do garnka, pokroić kiełbasę w kostkę która należy dodać do lecza podgrzewać do czasu gdy kiełbasa będzie ugotowana

Pychotkaaa
Leczo z cukinii i bakłażana 188

pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować ok 20 minut i otwierać zimą. Polecam również taką wersję

Smaki Ewy
Leczo 195

leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie. Tak przyrządzone leczo, ale bez dodatku kiełbasy spokojnie można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, ewentualnie zamrozić w pojemniczkach i odgrzać, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM 314

przekąska grillowa. U mnie jako nadzienie była kiełbasa lekko czosnkowa firmy Spichlerz Rusiecki . Takie koperty zniknęły u mnie w mig. Spróbujcie :) Składniki: * opakowanie ciasta francuskiego * słoik ulubionej kiełbaski bądź mięsa( u mnie kiełbasa lekko czosnkowa  Spichlerz Rusiecki  ) Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty o długości boku ok. 7 cm. Na środek każdego kwadratu położyć kawałek kiełbasy

Zrób to smacznie
Czosnkowa mielonka ze słoika 160

zamiast gotowej mieszanki sami dobraliśmy różne przyprawy. Ale jeśli wam się nie chce bawić w odmierzanie poszczególnych przypraw to z powodzeniem możecie zastosować mieszankę "Kiełbasa słoikowa". Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 330 g łopatki 215 g tłustego surowego boczku 2 duże ząbki czosnku 45 ml zimnej wody 10 g mieszanki przypraw "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy albo(...)łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego Mięso mielimy razem z czosnkiem i dokładnie mieszamy z przyprawami i wodą. Po wyrobieniu na jednolitą masę przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Po pasteryzacji trzymamy w lodówce dzień lub dwa żeby się ładna galareta wytworzyła. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz

Marder&Marder Manufacture
Leczo 168

Leczo "na wypasie" - czyli z mięsem i kiełbasą! Podana ilość na kilka dużych porcji. Można włożyć do słoików, zawekować i namiastka lata w środku zimy gotowa! Składniki: 2 kiełbasy głogowskie , 0,5 kg mięsa z szynki, 4 cebule, 4 papryki białe, 3 papryki żółte, 4 papryki czerwone, 3 papryki zielone, 2 cukinie, 8 dużych pieczarek, 3 pomidory, 3 łyżki przecieru

Lena Gotuje
Leczo z kabaczkiem 153

bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać z ryżem jak i chlebem. Uwierzcie mi na słowo, że leczo z kabaczkiem, papryką, pomidorami malinowymi i kiełbasą jest świetnie w smaku. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i schować do lodówki.  Składniki na 3 słoiki 1 l: 2 kabaczki (np. mały i duży lub dwa średnie) 4-5 lasek(...)pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Do wysokiego garnka wlać olej (tak, aby przykrył dno). Dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodać kiełbasę. Całość przemieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę. Gdy papryka lekko zmięknie to dodać pomidory oraz kabaczka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Garnek przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu

Ugotować
Makaron w sosie pomidorowym z kiełbasą – na smaczny szybki obiad 212

się z tym daniem. Bardzo mi zasmakowało więc przeniosłam je do własnego domu. Danie uległo małym modyfikacjom, ale zaręczam jest pyszne. Składniki: 300 gram kiełbasy typu śląska 1 cebula 5 pieczarek Koncentrat pomidorowy ( mały słoik ) Ok 100 śmietany słodkiej 2 łyżeczki mąki Sól Pieprz Olej Woda ok 1 ½ l starty ser makaron  Wykonanie: Kiełbasę i cebulę kroimy w dosyć

Smaki Ewy
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA. JAK ZROBIĆ PRZEPYSZNĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ? 541

Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach i wszystko powinno się udać. Przede wszystkim do przygotowania kiełbasy będziemy potrzebowali zwykłej maszynki do mielenia mięsa - oczywiście koniecznie z końcówką do nadziewania kiełbas (aby nakładanie osłonki jelitowej było łatwiejsze, zalecam posmarowanie końcówki odrobiną oliwy lub smalcu). Oprócz tego niezbędne są naturalne jelita wieprzowe, które można kupić w wielu sklepach mięsnych, a nawet zdarzają(...)następnie wymoczyć w czystej, zimnej wodzie przez około 2 godziny  i osączyć. Niewykorzystane, oczyszczone jelita można przez kilka tygodni przechować w lodówce - w zamkniętym słoiku, przesypane miałką solą. Do przygotowania kiełbasy używamy wyłącznie najświeższego mięsa, wszystkie narzędzia powinny być bezwzględnie czyste i najlepiej wyparzone.  Każdy gatunek mięsa oraz tłuszcz mielimy osobno i łączymy dopiero po zmieleniu - przed mieleniem

Moja Książka Kucharska
Mielonka drobiowa 397

piekarnik. Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych i są bez konserwantów, wiemy co jemy. Przy okazji przygotowywania domowej białej kiełbasy robimy kiełbasę słoikową , albo inne np.: wędlinę drobiową ze słoika lub karkówkę ze słoika z krojonego mięsa. Najsmaczniejsza z wędliny ze słoika jest galaretka, która wytwarza się podczas przygotowywania takich wędlin domowej. Mielonka drobiowa ze słoika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa wędzona kiełbasa chłopska 264

powtarzać !Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np.  domowa polędwicę wędzoną, wędzoną domową pasztetową,domową podsuszaną kiełbasę żywiecką  polędwicę wileńską czy też schab ze słoika.Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa wędzona kiełbasa chłopska Składniki

Kulinarne przygody Gatity