kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:26/36)

Kuchnia PRL. Ciekawostki ProstePesto 96

Pojawiła się też lodówka. Wcześniej produkty przechowywano na balkonie, często w specjalnej skrzyneczce, a z większości mięsa tworzono wędliny. Popularne były tzw. ,,weki”, czyli tworzone w domu konserwy w słoikach. Często wyposażano w nie uczniów i studentów, którzy spożywali je na zimno lub na ciepło. Rarytasem była słonina wędzona i smalec. W połowie lat 60 XX w. pokątna sprzedaż mięsa(...)spowodowało, że część towarów nadal sprzedawały,,baby”. Hale targowe w PRL W halach można było nabyć przeróżne towary, oprócz mięsa, np. grzyby, krew i jelita do wyrabiania domowej kiełbasy. W licznych gospodarstwach domowych były wędzarnie sporządzane z metalowych beczek. W latach 70 XX w. powstały też prywatne wędzarnie. Brakowało drobiu i ryb. Rzadko dostępny kurczak i indyk

ProstePesto.pl
Pasztet smarowny 154

Witajcie w nowym roku! :) Jak tam, gotowi do pracy? Wypoczęci? Bo jeśli chodzi o mnie, to ani gotowy, ani wypoczęty. Ale powoli oswajam się z myślą

Marder&Marder Manufacture
Niedrogi bigos 189

jałowcowa lub inna podsuszana Powidła śliwkowe(ok. 2-3 łyżki) Sól Pieprz Liście laurowe (3-4 szt.) Ziele angielskie (8-10 kulek) Koncentrat pomidorowy (u mnie Pudliszki-prawie cały słoik) Olej PRZYGOTOWANIE: Grzyby płuczemy na sitku, następnie zalewamy wodą i zostawiamy na noc.Rano grzyby odcedzamy ale wodę zachowujemy-dodamy ją do gotowanej kapusty Kapusta( jeżeli jest zbyt kwaśna lub słona(...)angielskiego i liścia laurowego. Po ok. 10-15 minutach gotowania-dodajemy drobno pokrojone grzyby.Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, na którym przesmażamy drobno pokrojona cebulę, następnie dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę zwyczajną i jałowcową. Do przesmażonej kiełbasy dodajemy koncentrat, chwilkę smażymy. Całość dodajemy odcedzonej kapusty. Doprawiamy powidłami, ew. solą i pieprzem

Kopystką po garach
3. Zupa chrzanowo - jabłkowa 141

delikatna zupa jest dla tych, którzy nie przepadają za ostrym żurkiem. cebula  2 sztuki jabłko kwaśne  2 sztuki chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu  100 g. masło   2 łyżki rosół drobiowy   1 litr śmietana 18%  0.5 szklanki boczek wędzony   150 g. mąka  2 łyżki Cebulę pokroić(...)ogniu. Do gorącego rosołu dodać podsmażoną cebulę i jabłka.Doprowadzić do wrzenia następnie dodać chrzan, przyprawy, śmietanę. Całość zaciągnąć mąką rozmieszaną w 1/2 szklance wody. Podawać z białą kiełbasą i jajkiem

Jadło i czytadło
Zakwas na żurek 76

zakwasu chlebowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Do dużego litrowego słoja wsyp mąkę i zalej ją wodą. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przyprawy: czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz. Tak przygotowany słoik przykryj kawałkiem materiału, umocuj go za pomocą sznurka lub gumki recepturki i postaw na blacie w kuchni w dość ciepłym miejscu. Zakwas należy codziennie mieszać, najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką(...)aktywnego zakwasu chlebowego. Gotowy zakwas szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Chcesz też sprawdzony przepis na żurek? Oto najlepszy przepis na żurek w chlebie z białą kiełbasą Artykuł Zakwas na żurek pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Żurek na domowym zakwasie 263

Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego:  - szklanka mąki żytniej razowej - 1 litr przegotowanej wody  - liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego  - 2 ząbki czosnku Do słoika nalewamy wodę, do której dosypujemy mąkę, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy liść, ziele angielskie, czosnek. Możemy dodać skórkę chleba razowego, ale musimy być pewni, że jest to prawdziwy razowy chleb. Przykrywamy(...)wody - 0,5 l domowego zakwasu  - pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz, sól- łyżeczka suszonego cząbru - chrzan- 2 łyżki gęstej 18% śmietany Warzywa myjemy, obieramy, po czym płuczemy, a następnie kroimy w kosteczkę. Zalewamy wodą, wrzucamy

Sajkofanka smaku
Menu na Wielkanoc 617

podać go na malutkich krążkach z chleba. Ozdobą świątecznego stołu będą też mini przekąski takie jak: – małe porcje Galaretki z kurczaka – Koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą – Koreczki z buraka i sera mozzerella Polecam też przygotować szynkę zawijaną z jajkiem , która jest nie tylko smaczna, ale będzie dekoracją wielkanocnego stołu. W czasie, gdy mięso na pasztet(...)warzywami na pasztet ugotować też warzywa na sałatkę. Pamiętajcie, że warzywa na sałatkę muszą być zimne! Ale jeśli chcecie sobie ułatwić i przyspieszyć przygotowanie sałatki to użyjcie warzyw ze słoika tylko je dobrze odsączcie z zalewy, muszą też być dobre gatunkowo. Na wielkanocnym stole sałatka jarzynowa będzie się pięknie prezentowała, jeśli zawiniecie ją w plasterki szynki gotowanej jak tutaj: Szynka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zakwas na biały barszcz 119

dalej kultywuję tę rodzinną tradycję i co roku gotuję tę pyszną zupę. Koniecznie musi ona być przygotowany na domowym zakwasie, a jego smak powinna wzbogacać własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa. Na blogu znajdziecie przepisy na: Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Zakwas(...)czosnku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Opcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kawałek razowego chleba na zakwasie Wykonanie: Czosnek rozgniatamy nożem, wrzucamy do wyparzonego słoika razem z przyprawami, dosypujemy mąkę i dolewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Kulinarne przygody Gatity
Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 201

kościach. Kilka godzin sobie pyrka na wolnym ogniu rozsiewając aromaty. Potem część zostawiam do zupy, którą robię jeszcze tego samego lub następnego dnia, a resztę na gorąco wekuję w słoiku żeby wykorzystać potem w tygodniu do innej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet(...)kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę z kluseczkami. Ta zupa to trochę taka kombinacja dwóch dań. Kluseczki zrobiłam jak w tym przepisie na zupę z jarmużem i kiełbasą , a składniki zupy bardzo przypominają tę zapiekankę z kurczakiem i warzywami. Zupa jest gęsta, pożywna, pełna dobroci, idealna na jesień, deszcze i pierwsze zimne dni. Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami

Cooking for Emily
Bigos z cukinii 148

cukinia kojarzy się z latem jednak u nas gości ona na stole przez cały okrągły rok. Dziś publikujemy przepis na pyszny domowy bigos z cukinii. Taki bigos przygotowuję do słoików, które pasteryzuję i przechowuję na moment gdy potrzebna mi np. szybka kolacja bądź ekspresowy obiad. Bigos przechowuję bez dodatku wędlin czy mięsa - podczas podgrzania dodaję jedynie ten składnik(...)duża marchewka 1 biała cebula 1 pęczek koperku 1-2 ząbki czosnku olej rzepakowy sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 400 g kiełbasy podwawelskiej PRZYGOTOWANIE : Cebulę obieramy, kroimy w plastry, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.  W szerokim dość wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i szklimy. Marchewkę obieramy, paprykę oczyszczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 169

tych wszystkich, którzy namiętnie grillują lub szykują przekąski na mecz  ciekawa propozycja sosowa.  Połączenie pomidorów, rabarbaru i przypraw sprawia, że z takim sosem nawet zwykła kiełbasa smakuje wybornie!!! Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak. Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 3 łodygi rabarbaru puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru laska cynamonu 2 liście(...)zapiekania, łączymy z pomidorami, cukrem, octem i przyprawami. Mieszamy i pieczemy około godziny w 180 st.C. Co 20 minut mieszamy. Warzywa powinny się rozpaść. Całość miksujemy/blendujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łódzka zalewajka 216

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Ten przepis jest przepisem podstawowym. Według zebranych przeze mnie informacji do zalewajki można wrzucić co się zapragnie: różnego rodzaju kiełbasy czy wędzonki, gotowane warzywa lub suszone grzyby.  ŁÓDZKA ZALEWAJKA Składniki: - 4 cebule - 3-4 duże ziemniaki - 500 mililitrów zakwasu na żur lub barszcz (ja miałam domowy - przepis wkrótce) - 50 - 100 gram(...)kostkę, tak samo jak słoninę i podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy do nich: zakwas oraz nieco przestudzoną cebulę i tłuszcz ze słoniny. Odlewamy trochę zupy do słoika, przestudzamy, dodajemy śmietany (2-3 łyżki), mieszamy i dolewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 108

mięsa wieprzowego, zalewamy całość wodą, tak aby kapusta była przykryta i dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią.  Do kapusty dodajemy, przecier pomidorowy, pokruszone grzybki, pokrojone pieczarki oraz śliwki suszone i wlewamy wino. Dusimy około(...)smaku. Bigos jest już gotowy, możemy jeszcze go odpowiednio przyprawic. Na drugi dzień, kiedy smaki już się przegryzą, ponownie go zagotowujemy, wtedy jest najsmaczniejszy. Nadmiar możemy przełożyć do litrowych słoików i zagotować

Kulinarne Fantazje Marioli
Poniedziałek: Sałatka z komosą, idealna na lunch do pracy 103

piekarnika umyte pomidorki koktajlowe. Krok 2 Komosę płuczemy pod strumieniem zimnej wody na sicie. Krok 3 Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy, aż kiełbasa puści sok i lekko się przyrumieni. Ściągamy z patelni chorizo, a wysypujemy na nią komosę, chwilę mieszamy i zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut do czasu(...)wody. Kiedy kasza przestygnie dodajemy do niej ogórka, garść rukoli i starty parmezan. Następnie całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy olejem i mieszamy. Smacznego! Ta sałatka, zapakowana np. w słoik, doskonale nadaje się na lunch do pracy. Artykuł Poniedziałek: Sałatka z komosą, idealna na lunch do pracy pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz