kiełbasa w słoikach - 531 przepisów (strona:28/36)

Zakwas na żur 194

wyobrażam sobie Wielkanocnego śniadania bez domowego żurku z kiełbasą i jajkiem. Niestety, żeby żur wyszedł idealny, potrzebny nam jest dobrej jakości zakwas. Można szukać po sklepach w nadziei, że trafimy na taki, który będzie pasował naszym podniebieniom. Możemy też zrobić własny zakwas. Wiele osób mówi, że to zbyt pracochłonne, wymaga planowania itd. Owszem, zakwas trzeba przygotować(...)szklanka mąki żytniej - gruba kromka chleba razowego na zakwasie - 3-4 ząbki czosnku - 3-5 liści laurowych - 3 ziarna ziela angielskiego Poza tym: - litr gorącej przegotowanej wody - wielki słoik (około 2 litrowy) - gaza lub podziurawiona folia aluminiowa Przygotowanie:  Do słoika wsypujemy mąkę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz rozgniecione ząbki czosnku. Całość zalewamy litrem gorącej

W poszukiwaniu inspiracji
Szybkie ogórki w occie z kurkumą 96

różnych postaciach do szybkiego zjedzenia. Mogą to być ogórki małosolne z dużą ilością kopru lub ogórki w occie, marynowane przez kilka dni. Są idealne na grilla do karkówki lub kiełbasy. Dziś mam dla Was przepis na szybkie ogórki w occie z kurkumą. Lubię je z dużą ilością kopru. Zawsze mam w zamrażarce koper z poprzedniego sezonu. Mrożę go gdy kosztuje(...)octu jabłkowego lub winnego szczypta kurkumy Dodatkowo: kilka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka gorczycy 2 baldachy kopru 1 mała cebula kilka płatków chili Wykonanie: Ogórki wkładamy do słoika i zasypujemy solą. Odstawiamy na 6-7 godzin, po czym odlewamy sok. Ogórki ustawiamy  w słoiku. Cebule kroimy w piórka, wkładamy ja pomiędzy ogórki. Do słoika wrzucamy przyprawy i koper

Kulinarne przygody Gatity
Ćwikła czarny bez z chrzanem 155

pomaga przy przeziębieniach. Idealna sprawa na Wielkanoc, ale też na co dzień jako dodatek do mięs. Chrzan z czarnym bzem jest łagodniejszy, bardziej owocowy. Dobrze pasuje do mięs, kiełbas i jajek – tam gdzie użylibyśmy ćwikły z buraków, żurawiny albo borówek. Ten sos jest jednocześnie kwaśny, gorzki (czarny bez), słodki (mus) i ostry (chrzan) – łączy wszystko co najlepsze(...)może być też dżem lub konfitura) – kupnego lub domowego łyżka chrzanu – kupnego   Przepis na ćwikłę z czarnego bzu Wymieszać czarny bez z chrzanem i przełożyć do słoika. Artykuł Ćwikła czarny bez z chrzanem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
.747. dynia i masło orzechowe 145

~dyniowy gotowany sernik w słoiku po maśle orzechowym~ Nie wiem czy lepsze było połączenie wczorajsze, czy dzisiejsze...Oba są obłędnie pyszne! Jak tak dalej pójdzie to chyba się jednak zakumplujemy z dynią :) Odpowiadam też na wczorajsze pytania: Jak się czujesz jedząc tak duże ilości warzyw i strączków? Nie wzdyma Cię po tym? Czuję się bardzo dobrze :) Warzywa są smaczne, niskokaloryczne(...)zostało zadane dwa razy - Jaki był powód twojego przejścia na wegetarianizm? Często jestem o to pytana. Szczerze mówiąc do dziecka byłam wybredna jeśli chodziło o mięso. Schabowych nie lubiłam, kiełbasy czy tego typu wyrobów też nie, żeby jeść kanapki z wędliną przekonałam się jakoś w II klasie podstawówki. Potem doszły "problemy" z jedzeniem przez które "pozwalałam sobie" tylko na drób

breakfast of dreams
Domowa ćwikła z chrzanem 198

wyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, żurku i oczywiście domowej ćwikły z chrzanem Bez ćwikły z chrzanem biała kiełbasa czy szynka już nie smakują tak wyjątkowo. Jest ona chyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie Świąt. Buraki natomiast oprócz(...)umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce. Chrzan obrać, opłukać i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć starty chrzan do słoika i dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzącą wodą do połowy wysokości chrzanu, zamieszać, przykryć i odstawić do ostudzenia. Do buraków dodać sok z 1 cytryny, łyżkę

UgotujmyTo.pl
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 134

zrumienią . Przekładamy do garnka w którym będziemy robić bigos . Łopatkę kroimy w grubą kostkę , także podsmażamy na smalcu i wkładamy do garnka . Na tej samej patelni , na której smażyliśmy kiełbasę , karkówkę i cebulę , przesmażamy dosłownie chwilkę , mieloną słodką paprykę , a następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i podsmażamy jeszcze około minuty . Zawartość patelni zalewamy szklanką wina , mieszamy , doprowadzamy do wrzenia(...)zostawiamy bigos w garnku w spokoju do drugiego dnia . Następnego dnia ponownie gotujemy bigos około 2-3 godzin . Teraz wreszcie jest gotowy Można go ,na gorąco włożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy lub dwukrotnie pasteryzować i wtedy nawet bez lodówki da radę do pół roku w spiżarce… Najsmaczniejszy odgrzewany na patelni . Smacznego ! Artykuł Zimowy bigos

Ogrodnik w podróży
Bigos z grzybami i kiełbasą 160

było ok. 1litra   Gotowałam kapustę do miękkości pod przykryciem.   W czasie gdy gotowała się kapusta rozdrobiłam mięso i przełożyłam je do garnka z gotującą się kapustą. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Dodałam do kapusty. Gotowałam wszystko pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewałam odrobiną wody. Dodałam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 kopiastą(...)firmy Tensmak . W skład tej przyprawy wchodzą suszone zioła, jest to bardzo smaczna mieszanka.  żadne z tych ziół nie dominuje w smaku. * nadwyżkę nakładałam do słoików na "później" i wstawiłam do lodówki   Smacznego!   Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Schab nadziewany tuńczykiem, czyli polska wersja vitello tonnato 184

zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Dominika Moskalenko w Woli Suchożebrskiej – oczywiście z wielkanocnymi inspiracjami Sokołowa. Były paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym(...)szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji cebula – drobno pokrojona pęczek natki pietruszki drobno pokrojonej (zostawiamy trochę do dekoracji) Przepis na schab nadziewany tuńczykiem z sosem tatarskim

Ugotowane pozamiatane
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 279

Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami(...)zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka

Kulinarne przygody Gatity
Bigos staropolski 185

najlepiej żeliwnego). Cebulę zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni rozgrzać smalec i partiami obsmażyć mięso, przełożyć je do garnka. Śliwki pokroić w ćwiartki, razem z kiełbasą i grzybami przełożyć do mięsa. Dodać przyprawy (oprócz majeranku). Świeżą kapustę pokroić w paski. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli ma długie nitki - pokroić. Oba rodzaje kapusty wyłożyć do garnka. Wino, szklankę(...)odstawić do wystudzenia i pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Na 3 dzień gotowanie powtórzyć, a godzinę przed końcem gotowania dodać majeranek. Po ugotowaniu gorący bigos można nałożyć do słoików, zakręcić, a po wystudzeniu wstawić do lodówki. Tak zawekowany bigos można przechowywać do 2 tygodni. Wersja dla wolnowara: po umieszczeniu w naczyniu wszystkich składników i zalaniu winem z wywarem grzybowym

Obiad gotowy
Frytki - domowe, idealne! 165

garnku olej. Oleju musi być dużo, my tak pewnie grubo ponad litr dajemy. Na tej ilości można frytki smażyć wiele razu. Po prostu po wystudzeniu zlewamy olej do słoika i czeka on tam sobie na kolejne smażenie. Oczywiście nie można używać go w nieskończoność, ale kilka razy bez problemu się da. Zresztą moim zdaniem taki lekko (podkreślam: lekko) przechodzony olej(...)termometr. Z pewnością przyda się on nie tylko do frytek, my często z niego korzystamy przy różnych mięsach. A wejść w jego posiadanie można na przykład w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Zjeść zapach. Różany creme brulee 121

najbardziej doświadczonych i uczonych nosów we Francji, twórcy ponad dwu tysięcy perfum. Byłem ciekaw, jak reaguje na bodźce w postaci dobrego wina, zupy grzybowej i tutejszej specjalności: kapusty nadziewanej kiełbasą i bekonem. Zauważyłem, że raz czy drugi marszczy się z uznaniem, ale dopiero kiedy na stół podano tacę z serami, nozdrza naprawdę się rozdęły, choć taca znajdowała się w odległości(...)natura. Czy potrafię? Czy uda mi się znaleźć tę decydującą kropelkę, która zwykłą woń wznosi na poziom czegoś niezapomnianego.  Sięgam po płatki róż suszone w letnim słońcu. Otwieram słoik różanej galaretki - jak bajkowy gin unosi się z niego zapach setek róż. Odkręcam flakonik wody różanej - kilka kropel kładę na dłoni i rozcieram w palcach. Pachną różaną poezją

KUCHARNIA
Kiełbasa ze słoika 128

wydawać, że jest to bardzo skomplikowany przepis. Jest co prawda czasochłonny i pracochłonny ale jest jednocześnie bardzo prosty.  A efekt, który się otrzymuje (moim zdaniem) jest obłędny. Taką kiełbasę lub, inaczej mówiąc, mielonkę można wykorzystać zarówno do kanapek czy też jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki(...)kiełbaska jest dobrze doprawiona najlepiej zrobić malutkiego kotlecika i usmażyć na patelni. Można wtedy sprawdzić czy mięso jest wystarczająco słone i pieprzne. Wyrobione mięso należy nakładać do suchych słoików - najlepsze będą o wielkości do 500 ml. Od góry należy zostawić ok 1-2 cm wolnej przestrzeni. Dobrze żeby wszystkie słoiki były tej samej pojemności, będą się równo pasteryzowały. Istotne też

Ze smakiem bez glutenu
Paprykarz szczeciński 182

gminna niesie, jest jeszcze starszy, bo jego receptura ponoć narodziła się w 1965 roku. Wspominaliśmy zresztą o tym w naszym artykule, który kilka miesięcy temu zamieściliśmy na portalu Dobra Kiełbasa . Ale ten paprykarz jest tak smaczny (i tak podobny do tego co pamiętam z dzieciństwa), że postanowiliśmy zrobić go jeszcze raz i podzielić się przepisem z wami, na naszym blogu(...)oleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy i studzimy. Rybę siekamy bardzo drobno lub mielimy na sitku 4 mm. Cebulę i rybę mieszamy i dodajemy ryż. Wkładamy w sterylne słoiki i pasteryzujemy 50 minut w wodzie o temp. 95 stopni. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki - w słoiki 141

chce mi się nic gotować. Gotuję tylko makaron (właściwie sam się gotuje, bo wrzucam na wrzącą wodę i za chwilę wyłączam - nie pilnuję, sam dochodzi :)) i podsmażam kiełbasę i ten sos. I obiad gotowy w 15-20 minut :) Składniki na +/- 5 litrów sosu: 3 kg młodej cukinii (najlepiej do średnicy do 5-6 cm) 1 kg papryki czerwonej(...)gotujemy około 25 minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Można (ale nie trzeba) krótko pasteryzować. Ja pasteryzuję. Rady: Paprykę ostrą można zastąpić świeżymi papryczkami czili (około 4 sztuki). Papryki ostrej można

Kolorowy Przepisownik