sztuk 1 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki owsianej 1/2 - 3/4 szklanki brązowego cukru (w zależności kto jak słodkie preferuje) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki kefiru 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu (lub przyprawy do piernika) 4 łyżki chia z otrębami owsianymi (użyłam tych od Melvit ) 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach 2 garście posiekanych orzechów(...)laskowych - jedna część do ciasta, druga na wierzch W jednej misce mieszamy składniki suche - mąkę, cukier, cynamon, otręby i proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, kefir oraz olej. Mokre składniki wlewamy do tych suchych i mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy garść orzechów oraz marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy na muffinki wyłożonej uprzednio papilotkami. Wierzch
My simple kitchenmąki razowej i otrębów Składniki 200 gram mąki (pól na pół żytniej razowej i pszennej) 50 gram otrębów 150 gram zimnego masła 6 łyżek cukru szczypta soli 100 ml kefiru 10 śliwek 4 figi cynamon Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Wykonanie Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią
Pyza i Surówkasztuk rzodkiewki - 4 średnie ogórki gruntowe - 400 ml wody z ogórków małosolnych - 100 ml wody oraz wody z ogórków małosolnych do ugotowania jajka w koszulce - 500 ml kefiru - 400 g śmietany 18% - jajka (sztuka na osobę) - cały pęczek świeżego koperku Zaczynamy od obrania i posiekania w paseczki buraków. Zalewamy zimną wodą tak by były całkowicie zakryte. Gotujemy kilkanaście(...)Ogórki gruntowe obieramy i kroimy w kostkę tak jak ogórki małosolne. Rzodkiewkę kroimy w nieco cieńsze plastry ewentualnie w kostkę. Koperek drobno siekamy. W sporym garnku mieszamy dokładnie kefir, śmietanę oraz wodę z ogórków małosolnych. Dorzucamy pokrojone i posiekane produkty, łącznie z ostudzonymi burakami, Odstawiamy do schłodzenia (może być nawet do zamrażarki). W oczekiwaniu na schłodzenie się zupy
Right Behind The Kitchenbotwinka i buraki są doskonałym źródłem witamin A, C, PP, B1 i B2, a także licznych minerałów, m.in. fosforu, sodu, wapnia i ważnego szczególnie dla wegetarian – żelaza. Dzięki zawartości kefiru, jogurtu naturalnego (oczywiście niesłodzonego) czy maślanki jest także dobrym źródłem zdrowego białka(...)Składniki: * botwinka * zielony ogórek * rzodkiewki * koperek * szczypiorek * maślanka ( do wyboru kefir, jogurt ) * sól,pieprz * ewentualnie czosnek jak ktoś woli. * sok z połowy cytryny Pokroiłam drobno botwinkę i starłam na tarce buraczki. Zalałam je wodą, ale nie za dużo, posoliłam do smaku i gotowałam około 15 minut aż kawałki buraków będą miękkie. Odstawiłam wywar,żeby ostygł. Dodałam do niego pokrojone
potrawyregionalnelubi placków z jabłkami!? Przygotować je można w parę chwil. Na podwieczorek czy kolację ;-) Składniki: 2 - 3 sztuki jabłek 400g kefiru np.Robico 2 szt.jajek łyżeczka proszku do pieczenia 1,5-2 szklanki mąki szczypta soli olej do smażenia Jajka roztrzepałam w misce. Wsypałam mąkę. Wlałam kefir. Dodałam obrane i pokrojone na plasterki jabłka. Wymieszałam. Formowałam placki na rozgrzanej i polanej
potrawyregionalnejabłkami gdzie dodawałam proszek do pieczenia. Od dziś tylko drożdże! Zdrowsze,smaczniejsze ... wg. mnie poprostu lepsze. Składniki: 2 jajka 2-3 szklanki mąki pszennej 4 dkg drożdży 400 gr. kefiru naturalnego 0,5 szklanki mleka 3 duże jabłka najlepsza jest antonówka cynamon do posypania śmietana jogurtowa cukier puder do posypania ( jak ktoś lubi słodsze) olej do smażenia Wbiłam do miski(...)jajka. Wsypałam mąkę. Wlałam opakowanie kefiru. W szklance podgrzałam mleko i dodałam do niego rozkruszone drożdże. Wsypałam szczyptę cukru i rozmieszałam. Odstawiłam je na około 10 minut. Wlałam rozczyn do pozostałych składników. Wymieszałam składniki i odstawiłam w ciepłe miejsce. Po około 20 minutach dodałam obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Najlepsza jest antonówka. Wiem
potrawyregionalnestraganach. Kupiłam kawałek i postanowiłam usmażyć drożdżowe placuszki z dynią . Bardzo fajna i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. Składniki: 500 g kawałka dyni 2 jaja 400 ml kefiru 2-3 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży pół szklanki wody szczypta cukru pół łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder do posypania Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam(...)wlałam ciepłą wodę, dodałam szczyptę cukru i rozkruszone drożdże. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce roztrzepałam jajka. Wsypałam mąkę. Wlałam rozczyn z drożdży i kefir. Możecie dodać go mniej jeśli uznacie,że ciasto jest za rzadkie. Posoliłam.Odstawiłam na około 20 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto trochę podrosło. Dodałam startą dynię. Wymieszałam. Placuszki smażyłam
potrawyregionalnepuszyste dzięki dodaniu piany z białek racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki mleka szczypta cukru szczypta(...)soli 2 łyżki cukru 300 ml maślanki (kefir, jogurt naturalny lub gęsta śmietana) łyżeczka cynamonu olej do smażenia cukier puder do posypania ulubiona konfitura do polania Drożdże rozkruszyłam do ciepłego mleka. Dodałam szczyptę cukru. Odstawiłam na około 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy urosły wsypałam mąkę. Wbiłam dwa żółtka. Wsypałam cukier i szczyptę soli. Wlałam maślankę
potrawyregionalnewilgotne, długo zachowuje świeżość a podczas pieczenia mocno wyrasta i obłędnie pachnie. *foremka 25*34 cm Składniki: 5 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 szklanki kefiru szklanka oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń szklanka jagód na kruszonkę: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru żółtko 1/2 łyżeczki cynamonu Mąkę przesiać(...)miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier, kefir, olej i jajka. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi i przelać do foremki wyłożonej wysoko papierem do pieczenia. Brzoskwinie pokroić i razem z jagodami wyłożyć na ciasto. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnóstwo nowych wariantów babeczkowych, bo te zniknęły w mgnieniu oka. *na 12 sztuk Składniki: 250 g mąki 140 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml kefiru 100 g roztopionego masła 2 jajka na krem: 300 g gęstego serka owocowego (użyłam Almette) szklanka malin łyżeczka cukru dodatkowo: szklanka posłodzonej herbaty malinowej (wystudzonej) Przesianą mąkę, cukier(...)proszek do pieczenia wymieszać. W osobnej misce wymieszać jajka, kefir i masło. Zawartość obu misek połączyć rózgą krótko do połączenia składników. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 180*C około 25-30 minut. Po wystudzeniu nasączyć herbatą. Kilka malin odłożyć do dekoracji, resztę zasypać cukrem i poddusić chwilkę, żeby puściły sok. Następnie przetrzeć przez sitko
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki na 6 sztuk: na ciasto: 140 g mąki 55 g drobnego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 150 ml kefiru 5 łyżek oleju na krem: 1/2 szklanki malin 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone dodatkowo: 6 łyżek kremu typu Nutella 6 łyżek wiórek czekoladowych Suche składniki ciasta wymieszać(...)osobnej misce wymieszać kefir, jajko i olej. Zawartości obu misek połączyć rózgą. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do połowy, nałożyć po łyżce Nutelli i przykryć ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut. Z malin odłożyć sześć sztuk do dekoracji. Resztę zasypać cukrem i zagotować. Przetrzeć przez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagorzkiej 180 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej) 20 gram kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 gram masła 2 jaja 130 gram cukru 100 gram kefiru cukier waniliowy dodatkowo: Domowy dżem wiśniowy z dużą ilością owoców Muffinki bardzo czekoladowe Wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy czekoladę połamaną na kosteczki i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się(...)składników. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Do tego wlewamy letnią czekoladę z masłem i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia, kefir i łyżeczkę cukru waniliowego i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do blaszki do papierków na muffinki lub do silikonowych foremek bez papierków. Muffinki bardzo czekoladowe Pieczemy 20 minut w 180 stopniach w nagrzanym
Pyza i Surówka