kefir - 1389 przepisów (strona:28/93)

Muffiny kawowo - waniliowe z czereśniami 138

standardowych muffinek: 2 lekko czubate szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego klik 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek kefiru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej czereśnie Masło rozpuścić i wystudzić. Czereśnie umyć, obrać i wydrylować. W jednej misce umieścić składniki suche: mąkę pszenną, mąkę(...)ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: rozpuszczone masło, jajka, kefir oraz mleko. Mokre składniki wymieszać z suchymi na gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste można dolać więcej mleka). Ciasto podzielić na pół. Jedną część pozostawić jasną, a do drugiej wlać kawę (wcześniej rozpuszczoną w minimalnej ilości wody) i wymieszać. Formę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Apetyczny chłodnik w stylu azjatyckim 188

kwasu buraczanego można serwować bezpośrednio po zrobieniu. Zamiast kalorycznej śmietany aromatyczny serek z czosnkiem i ziołami. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: - 2 duże jogurty naturalne, - 1 duży kefir, - 1 serek Apetina Czosnek i zioła, - 1/2 awokado, - 6 rzodkiewek, - garść listków szpinaku, - 1/4 szklanki posiekanego koperku, - 1 ogórek, - 1/2 szklanki kwasu z kuraków (klik) , - sól i biały pieprz(...)kolendry (opcjonalnie).   Do podania: - jajka na twardo, - grzanki. Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Szpinak pokroić w cienkie paski, rzodkiewki w plastry, awokado i ogórka w kostkę.  Schłodzony kefir zmiksować z serkiem Apetina, dodać jogurt, kwas z buraków i warzywa. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku

SzczyptaSmaQ
Chłodnik tarchomiński 213

konkretną nazwę. Składniki: 1 pęczek botwiny (bez buraczków) 4 ogórki kiszone 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypioru 4 jaja ugotowane na twardo 3 ząbki czosnku 440 g kefiru 330 g śmietany 18 proc. sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Botwinę (liście i ogonki liściowe) drobno posiekać, zalać wrzątkiem, dodać 2 łyżki białego octu winnego, doprowadzić do wrzenia(...)twardo jaja pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, szczypior i czosnek drobno posiekać. Ugotowaną, przestudzoną botwinę odcedzić na sicie lub wyjąć łyżką cedzakową i dodać do pozostałych składników. Dodać kefir i śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę, by chłodnik miał odpowiednią temperaturę, po czym podawać

W SMAK
koktajl jagodowy ze świeżą miętą 152

Sezon na jagody rozpoczęty. W takim wydaniu, orzeźwiające smoothie doda nam energii na cały dzień. Korzystajmy z tego co daje nam lato :) enjoy Składniki : 400 g jagód 250 ml kefiru 8 łyżek cukru kilka listków mięty do smaku Sposób przyrządzenia : jagody myjemy i pozostawiamy na sitku do ocieknięcia z wody następnie owoce wkładamy do blendera lub miksera miksujemy razem(...)kefirem i cukrem nalewamy do szklanek, posypujemy miętą i delektujemy się smakiem tych słonecznych, letnich aromatów

zobacz ich smak
ser biały typu bundz 114

biały typu bundz  Składniki 4 litry mleka świeżego, lub pasteryzowanego 3,2 % 200 ml kefiru naturalnego podpuszczka sól 50 ml wody dodatkowo chusta serowarska  sito lub durszlak, termometr Sposób przygotowania  Mleko wlewamy do garnka,  podgrzewamy do temperatury 35-37 stopni, dolewamy kefir (jeżeli używamy mleka pasteryzowanego), szczepiąc mleko (50 ml na każdy litr mleka) i zostawiamy

Miód i pieprz
Łatwe ciasto na zimno z owocami 578

bardzo upalny, zabiegany dzień było mi na rękę. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Orchard Fruits .     Składniki: około 80-100g biszkoptów 300ml kefiru lub jogurtu 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej) około 300-500g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)     1. Tortownicę o średnicy 22cm(...)potrwa). Galaretkę odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Pozostałe trzy galaretki rozpuścić w 1l gorącej wody, również odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Galaretkę rozpuszczoną w 200ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. 5. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je kefirową, lekko tężejącą

Mała Cukierenka
CHŁODNIK OGÓRKOWY 185

różnych innych blogach. Dodatki według własnego smaku. Składniki: - 6 dużych ogórków (u mnie ponad 1,3kg) - 3 kubki jogurtu naturalnego (każdy po 400g) lub 800g jogurtu typu bałkańskiego + kefir (400g) - 4 duże ząbki czosnku - sól himalajska lub morska (ok.1 łyżeczki) - świeżo mielony pieprz - pęczek koperku Dodatkowo: - 4 jajka ugotowane na twardo - pestki słonecznika uprażone na suchej patelni lub - pokruszona feta(...)przecisnąć przez praskę i posolić. Ogórki dokładnie umyć, wytrzeć, obciąć końcówki i zetrzeć (razem ze skórką) na grubych oczkach tarki. Do ogórków z czosnkiem wlać jogurt (lub jogurt z kefirem), posypać świeżo mielonym pieprzem, dodać pokrojony koperek i dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze ewentualnie solą. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Podawać posypane pokrojonym jajkiem i/lub prażonym słonecznikiem. Lub pokruszoną fetą

Smaczne Zdrowe
Fioletowa fala orzeźwienia 197

serdecznie na takie smaczne i orzeźwiające kieliszki pełne owocowych witamin. ... pysznie, orzeźwiająco i zdrowo - idealnie na lato Składniki: 3/4 szklanki jagód (mrożonych) 1 1/2 szklanki truskawek (mrożonych) 400 ml kefiru 0% o smaku owoców leśnych opcjonalnie 1 banan do podania z koktajlami (idealnie się komponuje) Przygotowanie: Uwaga: Jeśli nie posiadamy wcześniej zamrożonych w lodówce owoców (ja zawsze mrożę kilka woreczków(...)wcześniej włożyć do zamrażalnika. Nie muszą w pełni zamarznąć. Owoce wyciągamy wcześniej z zamrażalnika i zostawiamy, aby lekko odtajały (powinny być na wpół zamrożone) . Do misy blendera przelewamy chłodny kefir o smaku owoców leśnych (u mnie 0% tłuszczu). Dodajemy nasze owoce i wszystko razem miksujemy, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Powstanie nam owocowy "ala shake". Tak przygotowany koktajl przelewamy

Słodkie okruszki
Chłodnik z botwinki 145

chłodnik z botwinki.   Składniki: – 1 -1,5 l bulionu warzywnego – 3 pęczki młodej botwinki (z liśćmi) – 500 ml maślanki albo zsiadłego mleka – 250 ml kefiru – 250 ml śmietany 18% – 1-2 łyżki soku z cytryny albo octu białego – sól, pieprz – pęczek rzodkiewki – 1 duży zielony ogórek (podłużny) – pęczek koperku(...)każdego kawałka). Drobno posiekać razem z częścią liści. Posiekaną botwinkę wrzucić do bulionu. Posolić. Gotować kilka minut na małym ogniu. Ostudzić. Do dobrze wystudzonego bulionu z botwinką dodać maślankę, kefir i śmietanę. Dodać sok z cytryny/ ocet (porcjami, do smaku). Dodać sól i pieprz do smaku. Rzodkiewkę i ogórek zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Dodać do chłodnika. Posiekać koperek

Pociąg Do Kuchni
Chłodnik ogórkowy 160

razem postawiłam na orzeźwiającego ogórka i zadziorną rzodkiewkę :) Składniki na 4 porcje. Składniki: 400 g ogórków gruntowych 150 g rzodkiewek 200 g jogurtu naturalnego gęstego 250 g kefiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego chilli Sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Przepis: Ogórki i rzodkiewki myjemy i ścieramy(...)tarce na grubych oczkach. Następnie do miski z warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir i koperek (i ewentualnie tarte orzechy włoskie). Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy i dodajemy chili. Odpowiednio doprawiony chłodnik wkładamy do lodówki i chłodzimy go przynajmniej przez 30 minut

Emcia Pichci
Chłodnik z ogórka i kalarepy z bazylią 206

prosty - można zrobić go w 15 minut. No i przede wszystkim smaczny! Składniki (na 3 porcje): 2 długie ogórki 2 kalarepy ok. 15 sporych liści bazylii 750 ml aksamitnego kefiru sól pieprz Sposób przygotowania: Warzywa umyć i obrać. Ogórki zetrzeć na drobnych oczkach, przełożyć na sito, posolić i odstawić na 10 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Kalarepę pokroić(...)plastry (jeśli są małe) bądź w słupki (gdy są większe). Liście bazylii umyć i drobno posiekać. Ogórki odcisnąć, dodać kalarepę, bazylię i kefir, wymieszać. Do prawić do smaku solą (jeśli jeszcze trzeba) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli warzywa były wcześniej schłodzone, chłodnik można podawać od razu. Jeśli nie, należy go wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut

W SMAK
Chłodnik ogórkowy 164

zupy nie będzie trzeba nikogo namawiać. Zapraszam!!!!   Składniki: 5 ogórków gruntowych, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek koperku, 3 duże jogurty naturalne ( po 400ml) 1 kefir   ( 400ml), 3 łyżki octu, sól, pieprz, cukier   Wykonanie: Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy i zostawiamy na sitku aby odciekły z wody. Rzodkiewkę również ścieramy na grubych(...)oczkach. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Jak ogórki odciekną wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt i kefir. Doprawiamy, solą, pieprzem i cukrem. Chłodnik odstawiamy do lodówki aby się schłodził. Smacznego

Passion of Cooking
Placuszki kukurydziane 119

pyszne :) Smacznego! Składniki: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 310 ml maślanki lub kefiru 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajo Wykonanie: Suche składniki (z wyjątkiem cukru) mieszamy razem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z cukrem, cukrem waniliowym(...)olejem, wlewamy maślankę lub kefir, całość mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Dobrze rozgrzewamy patelnię i wylewamy porcję ciasta o średnicy ok. 5 cm, tak by powstały placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą lub sosem owocowym lub czekoladowym (u mnie prawdziwy miód

psgotujemy
Twarogowe placuszki 120

coś dobrego po całym tygodniu pracy. A więc przedstawiam placuszki twarogowe, do przygotowania których potrzebujemy naprawdę niewiele składników i czasu. Smacznego!   Składniki: 150 g twarogu 100 ml kefiru 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru (lub mniej jeśli nie lubimy zbyt słodkich lub mamy zamiar posypać po wierzchu cukrem pudrem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 5 łyżek(...)mąki jakieś dodatki np. owoce, czekolada, dżem itp.  Wykonanie: Twaróg mieszamy w misce z jajkiem. Następnie dodajemy kefir, cukry, proszek do pieczenia i mieszamy razem. Na końcu dodajemy mąkę (tyle, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany) i ponownie mieszamy. Smażymy małe placuszki na odrobinie oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami

psgotujemy
Chłodnik z ogórka, rzodkiewki i szczypiorku 183

stanie przy garnkach w kuchni. Alternatywnym obiadem na ten czas jest właśnie chłodnik. Idealny na ochłodzenie, mocno warzywny i szybki do zrobienia. Spróbujcie :) Składniki: 1l jogurty naturalnego lub kefiru 3-4 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku + dymka łyżeczka koperku  sól, pieprz   Przygotowanie: Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w pół plastry. Szczypiorek, koper(...)oraz dymkę drobno siekamy i delikatnie solimy. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce, zalewamy jogurtem, mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Nalezy pamiętać, aby jogurt lub kefir były wcześniej mocno schłodzone w lodówce. Bardzo fajnym dodatkiem do chłodniku są ugotowane młode ziemniaczki z koperkiem podawane na ciepło. Smacznego

ChilliJemy