płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka maku 2 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej ok. 5 orzechów laskowych 3/4 banana opcjonalnie: kefir jogurt naturalny wykonanie: Płatki owsiane lub orkiszowe wsypujemy do rondelka, zalewamy gorącą wodą ponad poziom płatków i gotujemy przez ok. 3 – 4 min. Mak, wiórka kokosowe, siemię lniane podprażamy(...)suchej patelni. Pałki przekładamy do miseczki, układamy plasterki banana i posypujemy podprażoną mieszanką. Możemy podać z jogurtem lub kefirem
Domowy Smak Jedzeniamaku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta gałki muszkatołowej gorąca woda opcjonalnie: jogurt naturalny kefir sok owocowy wykonanie: Płatki owsiane lub orkiszowe, mak, siemię lniane, wiórka koksowe oraz pokrojone na mniejsze kawałeczki śliwki umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryła zawartość miseczki(...)płatki napęczniały. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Opcjonalnie całość możemy zagotować przez ok. 3 min. Opcjonalnie możemy podać z jogurtem, kefirem lub sokiem
Domowy Smak JedzeniaPotrzebne składniki: pęczek świeżej botwinki bulion warzywny 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku 2 ogórki zielone 1 pęczek rzodkiewki 1/2 maślanki 1/2 kefiru 1/2 jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 cytryna pieprz i sól jajo od szczęśliwej kurki Przygotowanie: Obraną i pokrojoną w kostkę botwinkę zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól(...)Wywar pozostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy sprasowany czosnek oraz pokrojone warzywa: rzodkiewki, ogórki zielone, koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony min. na godzinę do lodówki. Podajemy z ugotowanym jajem
Łycha smakówszkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 2000 lub zwykłej pszennej · 2 jajka, · ok.3/4 szkl. kefiru, · 2 jędrne, ale dojrzałe gruszki, · 1/4 łyżeczki soli(...)olej Przygotowanie Mąkę pszenną przesiać z solą i proszkiem. Gruszki umyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne,zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać z kefirem, dolać do mąki - wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dosypać gruszki, ponownie wymieszać. Kłaść porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć do zrumienienia z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać
Kubki smakujajek) 2/3 kostki masła lub masła roślinnego ( 16 dag ) 2 opakowania cukru wanilinowego 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 6 dużych łyżek kwaskowatej śmietany (12%) bądź kefiru 4 duże jabłka (najlepiej antonówki - ale inne też się nadają ) można ale nie trzeba dodać też gruszkę cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta / odrobinę mąki do wysypania(...)Ciasto : oddzielamy najpierw żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz dodajemy po trochu i na przemian , cały czas ucierając po żółtku oraz porcjami kefir / śmietana ( w zależności co mamy). Do masy przesiewamy wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Polecam wrzucać po szklance i wymieszać, to spowoduję łatwiejsze rozmieszanie ciasta. Teraz niestety będzie
W Moim Magicznym Domułyżeczki sody - 1/2 łyżeczki soli - 115g masła - 3/4 szklanki* kakao - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 1,5 szklanki* drobnego cukru np. trzcinowego lub ksylitolu - 1/3 szklanki* maślanki (dałam domowy kefir z grzybka tybetańskiego) - 2 szklanki* czipsów czekoladowych (dałam pokrojoną drobno czekoladę deserową i część mlecznej) * szklanka 250ml Roztopić masło i wlać gorące do misy miksera, dodać kakao i zmiksować(...)gładką masę. Dodajemy cukier, maślankę (kefir), ekstrakt z wanilii i dokładnie miksujemy. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy. Na końcu wsypujemy czipsy czekoladowe, lub tak jak u mnie czekolady pokrojone na małe kawałeczki i mieszamy. Ciasto jest dość gęste i klejące. Wykładamy po ok.1/2 łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika
Smaczne Zdrowepyszny chłodnik z zsiadłym mlekiem, jest prosty i szybki w przygotowaniu i idealnie nadaje się na lekki obiad w czasie upałów. Będziemy potrzebować: 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru 500 ml przegotowanej zimnej wody 2 – 3 śmietany 12% 400 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 400 g ogórków gruntowych 3 jajka na twardo 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki usiekanego szczypiorku(...)zsiadłym mlekiem https://www.youtube.com/watch?v=ncWCm6Bfk1M Przygotowanie : Umyte ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości i odstawiam do wystudzenia. Jajka gotuję na twardo i również odstawiam do wystudzenia. Zsiadłe mleko lub kefir przed przygotowaniem chłodnika mocno schładzam. Wodę zagotowuję i odstawiam do wystudzenia. Składniki mam wstępnie przygotowane teraz je pokroję: Wystudzone ziemniaki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Umytą rzodkiewkę
Uwaga Babcia Gotujeszklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli Farsz: 25 dag mięso mielonego z karkówki 25 dag mięsa mielonego z łopatki 2 cebule 3/4 szklanki kefiru 1 mały pęczek pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy 1 1/4 szklanki mąki(...)mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir. Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki. By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką
W kuchennym oknie Ewylitrową miseczkę paschy: 2 litry pełnotłustego mleka koziego lub krowiego 6 jajek 200 ml śmietany 30% 500 gr jogurt naturalny lub maślanka lub śmietana 12% lub 18% lub kefir (jakiś kwaśny nabiał) 1/2 szklanki cukru pudru 200 gr masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki ekstraktu wanilinowego lub mniej (ja chciałam zgubić posmak kozi, więc dałam 2 łyżki) 100 gr żurawiny(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 litry pełnotłustego mleka koziego lub krowiego 6 jajek 200 ml śmietany 30% 500 gr jogurt naturalny lub maślanka lub śmietana 12% lub 18% lub kefir (jakiś kwaśny nabiał) 1/2 szklanki cukru pudru 200 gr masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki ekstraktu wanilinowego lub mniej (ja chciałam zgubić posmak kozi, więc dałam 2 łyżki
moj przepis naPyszne racuchy z nieco innym nadzieniem :) Składniki: 200 gram kefiru 1 szklanka mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag suszonych śliwek olej do smażenia Wykonanie: Mąkę wymieszać z solą i sodą oczyszczoną, wbić jajko, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść po łyżce ciasta a na nim po 1-2 śliwki i przykryć ponownie
Tradycyjna Kuchniawystarczy składniki razem zmieszać, a masa orzechowa też nie sprawia większych trudności, chyba że ktoś musi pierw te orzechy obrać :) Ciasto: 3 jajka 1 ¼ szklanki cukru ½ szklanki oleju 600ml kefiru 2 – 3 łyżki kakao Około 200g musu z jabłek lub dżemu 3 łyżeczki sody 3 szklanki mąki Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich (można zastąpić mieszanką orzechów włoskich, laskowych(...)migdałów) 25 dag cukru 30 dag masła 5 łyżek wody Składniki na ciasto dodajemy kolejno do misy. Najpierw wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, kefir, kakao, mus lub dżem i sodę, całość mieszamy trzepaczką lub drewnianą łyżką. Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy do pozbycia się grudek. Masę wylewamy do blaszki około 23 x 34 cm (lub nieco większej), wyłożonej pergaminem. Ciasto
Smakowy RajPiernik na kefirze (bez jajek) Piernik bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a ponadto zawsze się ładnie upiecze. Mięciutki, wilgotny i smaczny skusi każdego. Polecam. Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sodki 5 łyżek oleju 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1,5 szklanki kefiru (około 330 g) 3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego 1-2 łyżki
talerz przyjemnościSkładniki: 0,5 kg maliny, 1 litr kefir lub maślanka, do smaku cukier Sposób przygotowania: Maliny przebrać, opłukać. Wsypać do wysokiego naczynia , zmiksować. Dodać kefir lub maślankę cukier do smaku. Wszystko razem miksować jeszcze przez chwilę. Przelać do szklaneczek
Darcia w kuchnidzisiaj, chętnie jadamy tylko zupkę i to w wersji prosto z lodówki. Doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju chłodniki, w tym ten prezentowany poniżej. Składniki: pęczek botwinki 800 ml kefiru pęczek rzodkiewki świeży ogórek sól, pieprz 3 jajka ugotowane na twardo ugotowane ziemniaki( niekoniecznie) Sposób wykonania: Botwinkę oczyścić. Pokroić. Do rondelka wlać niewielką ilość wody, zagotować w nim botwinkę(...)Zdjąć z ognia i przestudzić. Do schłodzonej botwinki wlać kefir, pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę, ogórek, koperek i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Zupkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać w schłodzonych miseczkach z dodatkiem młodych ziemniaków
Darcia w kuchnidomu zabrakło chleba. Polecam Wam bardzo! Najlepiej smakują ciepłe, posmarowane masłem czosnkowym lub ziołowym. Mniam! :) Składniki (na 10 proziaków o śr. ok. 10 cm): 250 ml kwaśnego mleka lub kefiru 2 małe jajka lub 1 duże ok. pół kg mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto (powinno być miękkie i niezbyt zbite(...)razie potrzeby dodać trochę kefiru lub mąki). Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 1,5-2 cm i wykrawać kółka. Piec w temperaturze 180 ° C przez ok. 20 min. (do zarumienienia). Proziaki można też przygotować na beztłuszczowej patelni: placki piec po kilka minut z każdej strony, aż skórka będzie chrupiąca i zarumieniona. Źródło i więcej przepisów: potrawyregionalne.pl
Domowa Cookierenka Agi