musem ananasowym, deser skradł serca wszystkich gości. Uwaga: podaję dwa sposoby przygotowania kokosowej kaszki manny, w obu przypadkach wychodzi pyszna. I kto by pomyślał, że to nie zwykła kasza manna:) Składniki (na 2 porcje): wersja 1: 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki kaszy manny 1-2 kostki białej czekolady wersja 2: 1 szklanka mleka 2% 2 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżki kaszy manny 1-2 kostki białej czekolady 2 krążki ananasa (świeży lub mrożony) granat i listki mięty do dekoracji Wersja 1: Mleko kokosowe zagotować, ciągle mieszając wsypać kaszkę i gotować ok minuty, aż kaszka zgęstnieje. Dodać czekoladę i mieszać, żeby czekolada się rozpuściła. Przykryć folią spożywczą i ostudzić (folia zapobiega tworzeniu się kożucha). Wersja 2: wiórki kokosowe zalać mlekiem
Obiad gotowyGranola, która spać mi nie dawała. Tak strrraszzzznie byłam jej ciekawa. I jak czytałam u BlendMan , że jak to, kaszy jaglanej nie gotujemy? No właśnie, nie gotujemy kaszy jaglanej! A sama granola, jest łatwa, mało skomplikowana w przygotowaniu. W smaku taka jaką lubię, nie za słodka. Bez cukru! Jeśli jednak lubisz bardziej słodsze dodatki do mleka, dołóż tam ze dwie(...)świeże lub suszone owoce do mleka lub jogurtu z granolą. Po tej granoli, to coś czuję, że pójdę jeszcze głębiej w kaszowe granole :) Spodobało mi się! Składniki: 400 g kaszy jaglanej 150 g orzeszków ziemnych (miałam solone, dodałam solone) 100 g orzechów włoskich 100 g ziaren sezamu 100 g siemienia lnianego 500 g domowego syropu daktylowego (jak dodasz
Blondynka Gotujeugotować w osolonej wodzie. Muszą być ugotowane do miękkości. Przykryć, żeby nie ostygły. Grzyby umyć i osuszyć, wyciąć nóżki, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Przygotowanie nadzienia – kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodać umyte i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć(...)woda z pieczarek wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wrzucić ugotowaną kaszę, dodać serek topiony. Dokładnie wymieszać, smażyć aż serek się roztopi. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Powinno być dość ostre. Farszem napełnić grzyby. Ułożyć grzyby do żaroodpornego naczynia, naokoło rozłożyć ugotowane ziemniaki. Ziemniaki posypać tymiankiem. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Pokoleńpiekarnika. Nie skubać! :) Pasztet najlepiej zrobić na noc, żeby miał czas na spokojne wystygnięcie i żeby nikt przy nim nie grzebał ;) Składniki: 200 gramów suchej zielonej soczewicy 100 gramów kaszy jaglanej 2 duże ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonej natki(...)pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cząbru 5 ziarenek kolendry świeżo zmielona sól himalajska pieprz Soczewicę i kaszę jaglaną ugotowałam wg przepisów na opakowaniach W czasie, gdy się gotowały, cebulę pokroiłam w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plastry Olej kokosowy rozgrzałam na patelni i poddusiłam cebulę wraz z czosnkiem, aż cebula się zarumieniła. Potem wyjęłam ziele angielskie i listki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compiekarnika. Nie skubać! :) Pasztet najlepiej zrobić na noc, żeby miał czas na spokojne wystygnięcie i żeby nikt przy nim nie grzebał ;) Składniki: 200 gramów suchej zielonej soczewicy 100 gramów kaszy jaglanej 2 duże ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonej natki(...)pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cząbru 5 ziarenek kolendry świeżo zmielona sól himalajska pieprz Soczewicę i kaszę jaglaną ugotowałam wg przepisów na opakowaniach W czasie, gdy się gotowały, cebulę pokroiłam w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plastry Olej kokosowy rozgrzałam na patelni i poddusiłam cebulę wraz z czosnkiem, aż cebula się zarumieniła. Potem wyjęłam ziele angielskie i listki
Szczęśliwa kuchniaStąd głównym surowcem są jednak owoce suszone. Ja, korzystając z tego, że gruszki są jeszcze na drzewach, użyłem świeżych. Gruszek, bo śliwek już nie ma :) Składniki: - suszone śliwki - gruszki - kasza jęczmienna Wykonanie: Śliwki wrzucamy do wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wsypujemy kaszę, w ilości co najmniej 1/3 wody. Dodajemy gruszki(...)gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka
Kryzysowa Książka Kucharskaprzestał gotować. Ale kto chciał się dostać do miasta, musiał przejść przez słodką zupę jaglaną Baśnie braci Grimm przekład z 1982 roku przez Emilie Bielicką i Marcela Tarmowskiego Kasza jaglana, jak i brukiew przedstawiane były zawsze jako surowce niższego sortu, zarezerwowane dla biedaków. Do tego brukiew jest słodka, dlatego postanowiłem skomponować takie proste danie. Nie zapominajmy(...)marzenia były ograniczone wyobraźnią, a ta ilością znanych potraw. Dlatego też garnuszek nie rozdawał kawioru :) Składniki: - kasza jaglana - brukiew Wykonanie: Właściwie to przepis jest jakby z epoki :) Brukiew kroimy w kostkę i wrzucamy do wrzącej wody. Dosypujemy kaszy jaglanej i gotujemy aż zmięknie, dolewając ewentualnie wody aby regulować jej gęstość. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja tam lubię
Kryzysowa Książka KucharskaTwoje dziecko uwielbia naleśniki z serem? Przepada za pierogami z twarożkiem? W takim razie mam dla Ciebie pomysł, jak przemycić maluchowi kaszę jaglaną w twarożkowym przebraniu 😉 Kasza jaglana nie zawsze jest akceptowana przez dzieci. Jednak nie zmienia to faktu, że jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych i dlatego warto „stanąć na rzęsach” by […] Artykuł Placki z twarożku(...)kaszą jaglaną i żurawiną pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkabyć różnorodne warzywa z dressingiem lub zwykła sałatka jarzynowa z sojonezem . Sałatki są zazwyczaj lekkie i stanowią idealny kompozyt dla poniższych przekąsek :D Np. przepis na: sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną * Coś bardziej treściwego * Nuggetsy Nuggesty są proste w przygotowaniu, cieszą oko i świetnie smakują -proponujemy Wam aż 5 rodzajów do wyboru, naszymi imprezowymi faworytami są jaglane w panierce(...)krakersów :) Przepisy: nuggetsy z kalafiora nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów nuggetsy z boczniaków "rybne" nuggetsy z selera nuggetsy sojowe Paszteciki z ciasta francuskiego Bardzo fajne rozwiązanie i alternatywa nawet dla mięsożerców - w cieście francuskim przemycamy wegański ser i parówki i gotowe! Przepisy: paszteciki z farszem z kaszy jaglanej paszteciki z serem
Bananowe PoleSkładniki: 2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej (po 100 g) 3/4 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 150 g + 30 g masła szklanka mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru trzcinowego 5 jajek opakowanie cukru wanilinowego 30 g łuskanych pestek słonecznika 30 g łuskanych pestek dyni 60 g suszonej żurawiny 20 g wiórek kokosowych 2 łyżki śmietany(...)łyżki glukozy (opcjonalnie) Przygotowanie: Ugotuj kaszę gryczaną wg wskazań opakowaniu lecz z dłuższym czasem (20 - 25 min), tak by była trochę rozgotowana. Odstaw do wystudzenia (najpierw odcedź). Następnie zmiel ją przy pomocy maszynki do mielenia lub blendera czy malaksera. A w garnku zacznij rozpuszczać masło (pół kostki - 150 g). Do rozpuszczonego masła dodaj 1,5 tabliczki czekolady mlecznej (ew. deserowej
Karczma Honoriettychłodne jesienno-zimowe dni nic tak nas nie rozgrzeje jak talerz gorącego kapuśniaku z kaszą jęczmienną. Zupa jest smaczna i bardzo sycącą, uwielbiam taki kapuśniak. Składniki: 300 gram wędzonych żeberek 0,5 kilograma kiszonej kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 100 gram kaszy jęczmiennej Młyny Stoisław 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Majeranek(...)zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Żeberka i cebulę wyjmujemy z wywary, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy do momentu aż będzie miękką. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy, dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy przez kilka minut. mięso rozdrabniamy
Bajeczna Kuchniapomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona w kostkę i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła (nie koniecznie ale ja daję) 4 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli szklanka(...)kapuście, oderwać brzydkie liście i parzyć kilka minut w ganku z wrzątkiem aż do czasu kiedy liście kolejno będą odchodzić. 2. Zeszklić na patelni cebulę. 3. Podgotować ryż i kaszę do stanu „aldente” 4. W dużej misce wymieszać surowe mięso z kaszą, ryżem, cebulą, przyprawami. Zalać bulionem i jeszcze raz wymieszać. 5. Farsz nakładać na liście kapusty
Mama z miastatemu gołąbki w liściach botwinki postanowiłam że też je kiedyś zrobię. Nie mogłam jednak trafić na botwinkę, która by się do tego nadawała, aż do czasu…. Składniki: torebka kaszy jęczmiennej pęczak (mojej ulubionej ostatnio) 400 gram ugotowanego mięsa (u mnie cielęcina z gulaszu) mała cebula 10 szt. pomidorków daktylowych pół szklanki bulionu ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz(...)zioła prowansalskie do smaku 14-20 liści botwinki najlepiej jak największych Wykonanie: Kaszę gotujemy do miękkości (ok. 30 min). Mięso drobno kroimy. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i gdy jest już dość miękka dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Gdy pomidory nieco się rozpuszczą wyciskamy na patelnie czosnek, dodajemy przyprawy i jeszcze moment podgrzewamy. Do sporej miski wsypujemy ugotowaną
Mama z miastakawy i zjadać takie słodkie pyszności. Z wielką przyjemnością wstanę jako pierwsza i obudzę najbliższych pięknym zapachem pieczonych babeczek. Dodatkowym ich atutem jest to, że zawierają zdrowy szpinak i kaszę manną więc jak najbardziej sprawdzą się na poranne śniadanie. SKŁADNIKI : ( na 12 babeczek ) mąka pszenna – 100 g kasza manna – 100 g masło – 70 g cukier – 60 g jajko – 1 sztuka(...)dekoracji posypka karmelowa Decorata olej do wysmarowania blachy PRZYGOTOWANIE : Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Do miski wbić jajko, dodać szczyptę soli i miksować przez minutę. Dodać mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia i cukier. Całość miksować, aż połączą się składniki. Masa powinna być dość gęsta i trochę lepiąca. Taką masę wyłożyć do specjalnej foremki z otworami na babeczki, wysmarowaną
kuchniabellissima.wordpress.comświeży koper lub kolendra- do posypania Cytrynowy kuskus: * kuskus- 1 woreczek * masło- 1 łyżka * skórka z cytryny- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * sól- wedle uznania * bulion/woda- do zalania kaszy Łosoś: Z fileta z łososia ściągnąć skórę (o ile jest), wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać(...)czego 2 minuty przed końcem folię przeciąć, aby rybę leciutko zrumienić z wierzchu. Przed podaniem posypać świeżym koperkiem lub kolendrą. Cytrynowy kuskus: Podczas duszenia się ryby przygotować kuskus: kaszę wsypać do miski, dodać po łyżce masła, włoszczyzny, skórki z cytryny oraz soli i zalać wrzątkiem bulionu (1 cm ponad kaszę). Przykryć i odczekać 5 minut. Wymieszać przed podaniem. Smacznego! :) * przy
Kraina Miodem Płynąca