Wyrazista w smaku i bardzo smaczna zupa. Z dodatkiem kaszy jaglanej, którą miksujemy z resztą składników na krem. Żałuję tylko, że nie pokusiłam się o dodanie jeszcze jednego pora, który posłużyłby mi do dekoracji zupy już na talerzu…. Cóż, zrobię tak następnym razem:) 3 pory (jeśli chcemy udekorować zupę krążkami podsmażonego pora, tak jak w opisie poniżej, proponuję zwiększyć(...)jego ilość o jeszcze jedną sztukę) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5-2 l bulionu 4-5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki masła 100 ml śmietany 30% oregano suszone gałka muszkatołowa sól, pieprz Oczyszczone pory kroimy na plasterki. Cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dorzucamy cebulę i smażymy chwilę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili
Smaki Na Talerzuktórej dziekuję. Ja zrobiłem trochę inaczej, ale gdybym nie zobaczył w bajecznej kuchni , to bym nie zrobił. Składniki: 1kg karkówki, 0,5kg podgardla, 1kg wątroby, 1kg kaszy pęczak, 20g majeranku, 20 ziaren pieprzu, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, ~2 łyżki soli, jelita, 3,5 litra wody. Mięso kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)liściem, zielem, pieprzem. Wątrobę kroimy i dorzucamy pod koniec gotowania. W rosole po ugotowanym mięsie gotujemy kaszę. Mięso po wystudzeniu mielimy na małych oczkach razem z przyprawami, które się gotowały. Potem przyprawiamy mięso i dodajemy kaszę, która "wypiła" cały rosół. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smakujemy, tu można jeszcze doprawić solą, pieprzem. Namoczone i przepłukane jelita nadziewamy
chleba naszegoSałatka z kaszy jaglanej z wiosennymi akcentami w postaci młodych buraczków i kiełków. Buraki są lekko zamarynowane, co dodaje im smakowitości. Sałatka zasmakuje amatorom chrupania, bo jest tu ogórek, seler naciowy, pestki dyni. Sałatkę zabieramy do pracy lub szkoły na lunch albo będzie pyszną kolacją. Składniki: 3 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 1 szkl. pokrojonych młodych buraków(...)sokiem z cytryny. Odstawić buraki na godzinę przed dodaniem do sałatki, aby nabrały smaku. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni. Selera naciowego, ogórka, natkę i dymkę drobno pokroić. Kaszę jaglaną, buraki, selera, ogórka, natkę i dymkę wymieszać . Przyprawić sałatkę solą i pieprzem, a następnie dodać olej. Odstawić sałatkę na godzinę do lodówki, aby smaki połączyły się. Podawać sałatkę udekorowaną kiełkami
Codziennik Kuchennymożemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie oliwa sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej (1 saszetka) 2 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki jogurtu naturalnego duża cebula zioła prowansalskie- 1/2 łyżeczki papryka słodka w proszku - 1/2 łyżeczki ser corregio do posypania Przygotowanie: Cukinię(...)część miąższu. Smarujemy środek oliwa i posiekanym drobno czosnkiem. Posypujemy bazylią, solą oraz pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną bez dodatku soli. Kurczaka myjemy i drobno kroimy. Smażymy z przyprawą. W tym czasie siekamy cebulę i dodajemy do obsmażonego kurczaka. Dusimy około 2 minut. Do mięsa wsypujemy ugotowana kasze
ChilliJemypołączeniu ze słonymi dodatkami potrafią nieźle namieszać w naszej głowie. Zobaczcie zresztą sami i przekonajcie się, że takim posiłkiem zdecydowanie napełnicie swoje głodne brzuchy. Składniki: 2 bataty 50g kaszy jęczmiennej perłowej 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 50g sera pleśniowego Lazur Kilka krótkich gałązek świeżej kolendry Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną gotujemy al’dente. Bataty(...)solimy. Owijamy w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez 30 minut. Środek miękkich batatów wydrążamy tak, by nie uszkodzić łupinek. Miąższ łączymy z ugotowaną kaszą, rozdrobnionym serem pleśniowym, posiekaną cebulką, rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy łupinki batatów i ponownie pieczemy przez 30 minut. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieSmaczna sałatka z białą kaszą gryczaną, tuńczykiem, groszkiem, papryką oraz suszonymi pomidorami. Jest sycąca ale zarazem bardzo lekka. Przygotowałam ją na piątkową kolację, następnego dnia zabrałam ją jeszcze do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka zielonego groszku 1 duża czerwona papryka 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka czubrycy zielonej Sól himalajska Pieprz(...)łyżki oleju lnianego Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, groszek i tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki łączmy ze sobą, dodajemy olej lniany i czubrycę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna KuchniaSzybki i smaczny deser, który można przygotować bez użycia piekarnika. W dodatku jest dziecinnie prosty. Składniki 250 g masła 250 ml wody 100 g cukru 150 g kaszy manny 100 g pokruszonych Herbatników Regionalnych Petit Beurre Pełnoziarnistych z masłem firmy Cukry Nyskie 50 g wiórek kokosowych 50 ml wódki 1. Wodę gotujemy z masłem i cukrem. Do wrzącej wsypujemy kaszę(...)udekorować je kolorowymi posypkami. 3. Wstawiamy formę do lodówki na kilka godzin. Następnie ostrożnie wyjmujemy z niej baranka. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery Tagged: Cukry Nyskie , herbatniki , kasza manna , na szybko , wiórka kokosowe , Wielkanoc , z alkoholem
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMiałam ostatnio ochotę na kaszę jaglaną. Jednak nie taką zwykłą jaglankę, a budyń jaglany. Przyrządziłam więc sobie na śniadanie obłędnie przepyszny budyń czekoladowy z prosa. Gęsty, kremowy, słodziutki, z mocno wyczuwalną obecnością czekolady. Skusiłam się także na truskawki, które wiadomo - nie smakują jak te z ogródka, ale mimo to smak jakiś tam mają i przypominają o nadchodzącym lecie 😆 Składniki(...)porcje): 100 g kaszy jaglanej (Pole na Stole) 200 ml mleka roślinnego lub krowiego 200 ml wody 3 świeże daktyle 6 kostek gorzkiej czekolady (Pole na Stole) 1 łyżeczka kakao (Pole na Stole) 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka proszku maca (Pole na Stole) - opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Kaszę opłucz pod bieżącą, gorącą
Zdrowie na języku :PKurczak w sosie pomidorowym i placki z kaszy jaglanej z kapustą kiszoną. Cudowne połączenie. Placki można zjeść bez dodatków, z sosem, bez sosu, na obiad i na kolację. Wyszły rewelacyjnie. Dodatek garam masala sprawdził się wręcz idealnie. Polecam z całego sera, na zdrowie :) Placki, ok. 8-9 sztuk 2-3 łyżki kaszy jaglanej lub ok. 1/2-2/3 szklanki ugotowanej(...)kapusty kiszonej, dobrze odciśniętej 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 jajko przyprawy: sól, garam masala olej kokosowy do smażenia Kaszę gotujemy, dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko – mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i skrobię – dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by masa się związała. W dłoniach formujemy kulki, lekko spłaszczamy dłonią. Smażymy na oleju kokosowym
Kucharzycawszystkiego. Często zastępuję nim szpinak. Mam nadzieję, że tak jak mi tobie również posmakuje taki obiadek. Składniki na dwie porcje : 240 g piersi z kurczaka 100 g ( 1 woreczek ) kaszy jęczmiennej ( bulgur, gryczanej ) 250 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu rzepakowego 50 ml białego wina woda do podlewania Marynata: 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki suszonej(...)prowansalskich szczypta suszonej wędzonej papryki 2 szczypty soli himalajskiej Pierś z kurczaka oczyścić zalać olejem i obsypać ziołami. Wszystko razem dobrze zamieszać i zostawić na kilka godzin w lodówce. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka wyjąć z marynaty i położyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zarumienić z obu stron, po czym podlać winem i w razie potrzeby
Jemy PijemyBędzie to również doskonały dodatek do dań głównych. Chyba nie muszę pisać o cudownych właściwościach czosnku niedźwiedziego? Składniki na dwie porcje: 300 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1 woreczek kaszy jęczmiennej ( może też być kuskus lub jaglana ) 1 łyżka oleju 15 g sera pleśniowego blue szczypta soli himalajskiej Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Czosnek niedźwiedzi umyć i posiekać(...)drobne kawałki i wrzucić na rozgrzany olej. Dusić kilka minut aż znacznie pomniejszy swoją objętość. Dodać ser i połączyć go z czosnkiem. Na koniec dodać ugotowaną na sypko kaszę. Wszystko razem wymieszać i w razie potrzeby delikatnie posolić. inne przepisy z czosnkiem niedźwiedzim znajdziesz tutaj: czosnek niedźwiedzi a'la pasta Tarta z czosnkiem niedźwiedzim CZosnek niedźwiedzi z jajkiem Masło
Jemy Pijemysposobu podawania śniadań. Wystawiając twarz do słońca odpuszczam ciepłe i rozgrzewające mieszanki, a na ich miejsce wkraczają orzeźwiające, chłodne dania które dodają energii. Wypróbujcie sami! Składniki: -50g kaszy bulgur z vermicelli -opakowanie jogurtu naturalnego (100g-150g) -banan -cynamon -słodzik (u mnie stewia) Dodatki: -letnie jagody ze słoiczka -lawenda Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, można(...)zrobić dzień wcześniej, wtedy przygotowanie śniadania zajmie wam 5 min ;). Ugotowaną i ostudzoną kaszę mieszamy z jogurtem naturalnym, cynamonem, słodzikiem. Połowę banana rozgniatamy a drugą kroimy w plasterki. Dodajemy go wcześniej przygotowanej masy i ponownie dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki i dekorujemy dodatkami według uznania. Gotowe! Porcja bez dodatków (ze 150g jogurtu) zawiera 345 kcal. Smacznego
Gawron w rosoleDomowe deserki to najlepszy wybór dla dziecka. Moja córeczka uwielbia kaszę manną w takim wykonaniu! Składniki: 1 szklanka kaszy manny 3 szklanki wody 1 białko jaja 1 łyżka masła 1,5 szklanki mleka 2 żółtka jaja 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru cukier waniliowy (ok. 1/2 opakowania) ½ kg owoców świeżych lub mrożonych Wykonanie: Mannę wymieszać z surowym białkiem, rozsypać(...)blachę i wysuszyć w lekko nagrzanym piekarniku. Następnie zagotować wodę z masłem i mieszając wsypywać podsuszoną mannę. Gotować powoli aż woda wsiąknie w kaszę i wtedy odstawić na kilka minut na ciepłej płycie kuchni. W między czasie żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlać cienkim strumieniem do utartych żółtek i mieszać do zgęstnienia
Tradycyjna KuchniaWitacie Kochani Mam dla Was przepis na kulki mocy – czyli fit słodycze, dające mnóstwo energii, bez cukru, bez laktozy, bezglutenowe, wegańskie. Zrobiłam je z kaszy jaglanej, jednak tak naprawdę ciężko wyczuć, że to ona jest głównym składnikiem – powodem tego jest orzechowy smak, a także mocno kakaowa polewa. Jest to bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu przepis. Możecie być(...)pewni, że zawsze wyjdą pyszne, zapraszam do obejrzenia wykonania kulek mocy, filmik znajdziecie poniżej // Składniki: 200 g kaszy jaglanej 400 ml wody 50 g kokosu 2 łyżki sezamu 2-3 łyżki miodu lub innego słodzika 70 g masła orzechowego 60 g oleju kokosowego 5 łyżek kakao 150 g orzechów (u mnie włoskich) Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej
Via Gustopodzielić z Wami moim ulubionym sposobem na polędwiczki. W towarzystwie borowików, suszonych pomidorów, wina, świeżego tymianku i śmietany – smakują obłędnie. Musicie spróbować! Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 40 g borowików suszonych 150 ml białego wina 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa(...)oliwek, masło 150 – 200 g śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni
Moja pasja smaku