Idealne danie dla wegetarian i wegan! Świetna i szybka propozycja na obiad lub kolacje. Składniki: puszka odsączonej fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy czerwonej 1 woreczek kaszy jęczmiennej pęczak olej lniany Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wodzy wsypujemy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie opłukujemy fasolę oraz kukurydzę. Po ugotowaniu kaszy całość mieszamy i polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa Fiestapowinno to stanowić jakiegokolwiek problemu, ponieważ owoce i tym samym wyrazisty smak powoduje, że i bez niego każdy będzie zachwycony. Polecam! (około 7 sztuk) 200g serka wiejskiego 5 łyżek kaszy manny (płaskich; u mnie taka - klik ) 1 jajko Dodatkowo: 1 jabłko (małe) 1 Łyżka Smaku truskawkowa (sproszkowana truskawka liofilizowana) Ponadto: masło/olej do smażenia Serek (ze śmietanką) należy wymieszać(...)kaszą oraz jajkiem. Całość odstawić na 2-3 minuty, a następnie połączyć z jabłkiem uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę oraz truskawkową Łyżką Smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio
Di gotujeŚwietna alternatywa dla mięsnych kotletów. Składniki na około 10-12 kotletów: 1/2 szkl kaszy kuskus 1 szkl wrzącej wody lub bulionu 3-4 garście mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, kalafior, marchewka, fasolka zielona,por ) 1 jajko ewent. 1/4 startej cebuli (jeśli w mieszance był por to cebulę możemy pominąć) szczypta ostrej papryki sól, pieprz do smaku ewent. 2-3 łyżki(...)startego wyrazistego sera do obtoczenia mąka kukurydziana lub bułka tarta 1. Kaszę zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do napęcznienia (wchłonięcia całej wody). 2. Warzywa blanszujemy (podgotowujemy przez około 5-10 minut) w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i lekko studzimy. 3. Mieszamy kaszę z warzywami, wbijamy jajko, dodajemy ewentualnie startą cebulkę/ser, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotleciki. Obtaczamy
Gotowanie...to proste !pasta sezamowa nadaje smakowitej kremowości. Wszystko tak bardzo do siebie pasuje, że aż tak fantastycznego efektu się nie spodziewałam 😎 Składniki: 3 średnie bakłażany 110 g, czyli 1 opakowanie kaszy gryczanej z burakami i jarmużem (Inna Bajka) 2-3 łyżki pasty sezamowej 1 łyżka mieszanki nasion i orzechów "Pora Detoksu" (Inna Bajka) 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz(...)wymieszaj z olejem oraz solą i pieprzem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę z odrobiną soli. Upieczone plastry bakłażana smaruj odrobiną tahini, a następnie dodaj po 1 łyżce kaszy na każdy plaster i zawijaj całość w rulonik. Gotowe ruloniki możesz polać
Zdrowie na języku :PWiosenne warzywka dostępne są narazie w postaci mrożonej, Można z nich wyczarować smaczne i zdrowe danie. Wiosenna przekąska wegańska 1 opakowanie "Bukiet jarzyn wiosenny Hortex" 150 g ugotowanej kaszy jęczniennej 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 kostak tofu naaturalnego sos sojowy sól i pieprz czarny, chili w proszku do smaku tymianek 3 łyżki sosu chili pół szklanki(...)oleju rzepakowym zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Tofu pokrój w plastry, skrop sosem sojowym i przesmaż na cebuli. Oprósz pieprzem i tymiankiem.Tofu odłóż w ciepłe miejsce. Na cebulę wsyp kaszę, przesmaż ją doprawiając solą, pieprzem i chili wg upodobania. Wymieszaj sos chili z mlekiem kokosowym, zagrzej w małym garnuszku. Dopraw do smaku. Ułóż na talerzu warstwe kaszy, kawałki tofu
Gotuj Sam!mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej) - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki) - sól Farsz: - ok 800g mięsa mielonego wieprzowego - 100g kaszy gryczanej - 5-6 pieczarek - pół cebuli - sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto. Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej a następnie wodę z mlekiem(...)Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą). Farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zalać wodą. Wsypać kaszę i dusić do ugotowania się kaszy. W razie potrzeby podlewać wodą. Gdy farsz będzie już gotowy, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Nałożyć farsz
Kulinarne blogowanieprzepis na smaczne, zdrowe i tanie gołąbki na obiad. Robiły je bardzo często nasze babcie w czasach powojennych. Najbardziej smakowały pieczone w piecu chlebowym Składniki: Kapusta włoska 1 główka Kasza gryczana ½ kg Cebula biała 5 szt. Ziemniaki 6 szt. duże Kapusta kiszona ½ kg Masło 1 łyżka Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do polania gołąbków Wykonanie: Kapustę oczyścić, sparzyć wrzątkiem(...)oddzielić liście po czym ściąć nerwy. Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wymieszać z kaszą, cebulą, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką farsz na przygotowane liście, zwinąć w gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, położyć na dno połowę kapusty kiszonej, a na niej ułożyć gołąbki
Tradycyjna Kuchniasukces murowany. Za to moja starsza córka świadoma z czego są klopsiki uznała, że są niczym jajecznica. Wy najlepiej oceńcie to sami. Klopsiki jajeczno-jaglane składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 3 jajka ugotowane na twardo pęczek dymki sól, pieprz do smaku mąka owsiana do obtoczenia klopsików masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną należy(...)zimna wodą, a następnie obieramy z łupinek i siekamy w kostkę. Dymkę siekamy drobno (cebulki + szczypior). Cebulki możemy podsmażyć chwilę na maśle by zmiękły. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy posiekane jajka, podsmażone cebulki, posiekany szczypior oraz surowe jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko łączymy. W dłoniach formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy je w mące owsianej
Przysmaki Karolkiochota, a zapasów od mamusi brak postanowiłam zrobić sama. Nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała przy okazji. Poszperałam w internetach i wpadły mi w oko kopytka jaglane, a że kaszę jaglaną kocham postanowiłam spróbować. Eksperyment okazał się na tyle udany, że dziele się z Wami przepisem. Składniki: ok 3/4 kg ziemniaków (5 sporych 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglane(...)szklanki mąki pszennej. 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej olej i sól do wody do gotowania Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (lub mielimy w maszynce), podobnie postępujemy z kaszą, dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok 1 minuty. Podajemy z surówką. Smacznego
Cynamonowe szczęściepodstawowych, łatwo dostępnych składników. Pyszne,proste i zdrowe - i o to chodzi w gotowaniu! Pęczotto z warzywami składniki: 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 1 cebula 1/4 szklanki kaszy pęczak 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera korzeniowego 1 cukinia 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych) przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej(...)rzymskiego 200 ml wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Na dużej patelni lekko podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy suchą kaszę i mieszamy. Dodajemy obrane i starte na tarce na większych oczkach warzywa korzeniowe: Mieszamy. Smążymy przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być
sierotka maRysia w kuchnijest bez owsianego spodu – trochę przeliczyłam się z ilością daktyli i okazało się, że nie mam ich w domu wystarczająco dużo, więc odpuściłam spód, ale masa na bazie kaszy jaglanej i tak stężała na tyle, że mogłam podzielić ciasto na kawałki i trzymało ono swój kształt. Deser jest sycący, słodki i idealny do kawy – myślę, że każdemu przypadnie(...)trochę bardziej owocową wersję, żeby przełamać słodycz całego ciasta i dodać odrobinę kwaskowatości. Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem foremka 20 x 25 cm Masa jaglana: 200 g suchej kaszy jaglanej 1 szklanka dowolnego mleka (roślinnego lub zwykłego) 1 szklanka wody 1 puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego 5 łyżek niesiarkowanych wiórków kokosowych 5-6 łyżek ksylitolu Karmel daktylowy: 1 szklanka
FitkotSzybkie i zdrowe danie na szybki obiad. Składniki: 30 dag kaszy kuskus 2 pęczki rzodkiewek 1 świeży ogórek ½ pęczka szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki ½ litra bulionu warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Kaszę zalać bulionem, przykryć i odstawić . Rzodkiewki umyć i pokroić razem(...)obranym ogórkiem. Rozgrzać olej w rondelku, wrzucić posiekany szczypiorek, czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać rzodkiewkę z ogórkiem i smażyć następne 2 minuty. Następnie połączyć z kaszą kuskus, posiekaną natką pietruszki i przyprawić do smaku. Podawać jako samodzielne danie lub z gotowanymi jajkami
Tradycyjna Kuchniabardzo popularna w naszych rodzinnych domach potrawa. Wątróbka przygotowana z jednej strony klasycznie z cebulą, ale z nadaniem odrobiny słodkości dzięki jabłkom i pomarańczom. Takie połączenie smakowe, do tego kasza perłowa czynią wątróbkę królewskim daniem obiadowym. Składniki: 600g wątróbki drobiowej mleko 3 cebule 1 jabłko 2 pomarańcze 1 szklanka bulionu drobiowego 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do gyrosa(...)masło klarowane 1 łyżka miodu 1 łyżka masła extra sól pieprz 200g kaszy perłowej Wykonanie: 1. Wątróbkę umyć, usunąć białe błonki, podzielić na mniejsze części i namoczyć 60 minut w mleku. Następnie osuszyć i panierować w mące wymieszanej z przyprawą do gyrosa. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. 2. Pomarańcze obrać, pozbawić białej błonki, pokroić w kostkę, jabłko również obrać
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki : – 1/4 szklanki kaszy jaglanej -szklanka mleka krowiego lub sojowego – wiórki kokosowe – 1 łyżeczka masła orzechowego – sok malinowy – 1 duża śliwka Przygotowanie : Kaszę jaglaną wypłukać w wodzie. wlać do garnka i dodać mleko. Zagotować pod przykryciem. Zmniejszyc ogień i gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Kaszę wyłożyć do miseczki, pokroić banana w plasterki oraz
I LOVE LIFEWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: torebka kaszy gryczanej, łyżka sosu sojowego, 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 1/2 większego selera, mały por, ząbek czosnku, łyżka oleju, po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki, duża garść posiekanej natki pietruszki, garść posiekanego(...)Przygotowanie: Marchewkę, selera i pietruszkę kroję w małą kostkę, pora w plastry. Warzywa mieszam z olejem połączonym z przyprawami. Przekładam na blachę, piekę w 200 stopniach około 20 minut. Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam i łączę z sosem sojowym. Układam warstwy: kasza gryczana, natka pietruszki, pieczone warzywa. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem
JejKuchnia