kasza - 17339 przepisów (strona:284/1156)

Krupnik na żeberkach 260

Ostatnio zachciało mi się krupniku. Dawno już go nie jadłam i chyba jeszcze nigdy sama nie robiłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę i taką dałam ale krupniczek i tak wyszedł przepyszny. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 3 l wody 1 cebula 3-4 marchewki pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 600 g ziemniaków(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka drobniutkiej kaszy jęczmiennej kilka łyżek mleka sól,pieprz 3 listki laurowe Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać cebulę, listek laurowy, włoszczyznę oraz sól,pieprz i ugotować wywar. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar

Monia miesza i gotuje
Wiosenne placuszki jęczmienne 223

Składniki: 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka 1 kubek wody sól pieprz szczypiorek z dymką 0,5 kubka tartego parmezanu 1 jajko 1,5 kubka mleka kubek mąki Przygotowanie: kaszę płuczemy pod bieżącą wodą zalewamy kubkiem wody i mleka, gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut- aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, doprawiamy odrobiną soli mleko i mąkę mieszamy(...)jajkiem. Dodajemy ugotowaną kaszę Szczypiorek razem z dymką siekamy, parmezan ścieramy, dodajemy do masy  Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego! P.S Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem

Luźna Kuchnia
Kolety z kaszy jaglanej 355

Doskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek  z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej  6 jajek ugotowanych na twardo  1 jajko  1 średnia cebula  5-6 średniej wielkości pieczarek pół czerwonej papryki  pół pęczka kolendry 2 łyżki płatków owsianych 1 duży ząbek czosnku(...)gram masła sól, czarny pieprz.  papryka mielona ostra tarta bułka  oliwa Wykonanie: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy do garnka zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody, lekko osolić, gotować ok. 20 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kiedy cały płyn się

kgwjanczewo
Gołąbki z grzybami leśnymi 142

prawdziwki i podgrzybki. Wobec tego czas na PRZETWORY I POTRAWY Z UDZIAŁEM GRZYBÓW.   Na moim wigilijnym stole goszczą u mnie od jakiegoś czasu  PYSZNE GOŁĄBKI Z KASZĄ I GRZYBAMI LEŚNYMI.  SKŁADNIKI: 1 kapusta(włoska/biała) 15 dag suszonych grzybów 2 woreczki dowolnej kaszy u mnie jęczmienna 8 szklanek wody 1 kostka masła 2 duże cebule(...)vegety, po kolei zdejmujemy odchodzące liście. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor. Grzyby obgotowujemy, gdy są gotowe drobno kroimy, dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut. Kaszę zalewamy wodą dodajemy kostkę grzybową knorra, gotujemy na małym ogniu, do momentu ,aż kasza wciągnie całą wodę. Składniki farszu łączymy ze sobą, dodając sól i pieprz do smaku. Zawinięte gołąbki

Kuchnia Beaty
Kasza jęczmienna z grzybami 180

Witam serdecznie, dziś kolejne danie wigilijne, które właśnie przygotowuje KASZA Z GRZYBAMI   - pyszna, najlepsza  z dodatkiem sosu grzybowego. SKŁADNIKI: 2 woreczki kaszy jęczmiennej 10- 20 dag. grzybów suszonych 3-4 łyżek masła klarowanego vegeta, sól, pieprz 2 ząbki czosnku cebula WYKONANIE:  grzyby namoczyć (około pół godziny), następnie gotować kolejne pół godziny,  grzyby smażyć na maśle(...)dodatkiem cebuli i czosnku, dodać przyprawy,  kaszę gotować 15 minut w z dodatkiem wody, w której gotowały się grzyby,  kaszę połączyć z grzybami dodać resztę masła, wymieszać, smażyć do wyparowania wody. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Na Ostatki - najlepsze sałatki! 448

lodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Zupa brokułowa 2 w 1 - klasyczna i krem 167

rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam, że to sprawa kubków smakowych - ziemniaki i kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć ziemniaki z makaronem czy kaszą jęczmienną. Jeśli ktoś nie lubi - to nie łączy... Oczywiście nie do każdego dania da się w ten sposób połączyć takie składniki(...)bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej Brokuła dzielimy w różyczki, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą w ilości nam odpowiadającej i włączamy średni ogień. Niech się powoli pyrkoli :) Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki w innej odsłonie 158

rzędu gościły  one na Naszym stole. Dzisiaj dla odmiany zapraszamy na gołąbki bez zawijania. Jednak nie są to tradycyjne gołąbki bez liści.... Koniecznie sprawdź jak smakują z dodatkiem kaszy pęczak - mała zmiana, a smak zupełnie inny.  Gołąbki bez zawijania z pęczakiem SKŁADNIKI: 600 g kapusty białej (w główce) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g ryżu(...)kaszy pęczak 2 jajka sól do smaku pieprz do smaku sos sojowy 2 łyżeczki kasza manna - opcjonalnie by uzyskać odpowiednią mąka pszenne do obtoczenia tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie do smaku konsystencję PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 251

masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki kefiru 2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru masa: 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa: 200 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona  200 ml wrzącej wody  dodatkowo:  100 g siekanych orzechów(...)stopni przez około 13-15 minut do zarumienienia ciasta. Wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie każdy blat ciasta nasączamy pachnącą gorącą kawą VASPIATTA . Przygotowujemy masę. Na mleku gotujemy kaszę mannę na gęsto wraz z cukrem. Studzimy – kasza musi być zimna. Do miski przekładamy zimną kaszą mannę dodajemy masło i cukier waniliowy – miksujemy do połączenia. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Walentynkowe serduszko kokosowe z kremem jaglano-waniliowym :) 173

nasion chia (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mleka  2 białka (jajka rozmiaru S) szczypta soli  2 łyżki ksylitolu Masa jaglana: 120 g kaszy jaglanej 600 ml mleka 3 łyżki ksylitolu 1 laska wanilii 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo: jagody goji Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukaj pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę, dodaj ksylitol, ziarenka(...)minut). Do miski wsyp mąkę koksową, nasiona chia, cukier waniliowy, ksylitol, szczyptę, soli, ubite na sztywno białka oraz mleko. Delikatnie zamiksuj bądź wymieszaj łyżką.  Przestudzoną kaszę przełóż do malaksera/blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao. Serduszka wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep

Zdrowie na języku :P
Pęczak z grzybami leśnymi 210

Zwany również kaszotto, ale po prostu nie znoszę tej nazwy. Wg mnie ma ona bardzo ciężki, wręcz negatywny wydźwięk i wolę stosować inne określenia, gdy wykorzystuję w swojej kuchni kaszę przygotowaną w sposób podobny do risotto. Tym razem połączyłam pęczak z grzybami leśnymi, gdyż w zamrażalce znalazłam jeszcze jedną paczuszkę, której żal byłoby nie wykorzystać.  Jednocześnie zachęcam(...)częstszego wykorzystywania pęczaku w swojej kuchni, ponieważ ma sporo właściwości zdrowotnych, m.in. doskonale oczyszcza organizm z toksyn czy obniża poziom cholesterolu. Dawniej kasza ta była chętnie wykorzystywana w kuchni przez nasze babcie, a obecnie jakby poszła w zapomnienie. Wielka szkoda, gdyż można z niej przygotować wiele smacznych, zdrowych i szybkich posiłków. Składniki na 3 porcje: 1,5 szklanki pęczaku

Fabryka pomysłów
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 208

wiecie co zrobić z ziemniakami z dnia poprzedniego? Mam dla Was smaczną propozycję. Pierogowe ciasto z dodatkiem kaszy i ziemniaków. Takiego ciasta do pierogów na pewno nie jedliście:)   Farsz oczywiście dowolny, u mnie mięsno- warzywny. Proste w wykonaniu i bardzo dobre;)  Polecam bardzo;) Składniki ciasto do pierogów: 150 dag ziemniaków 3/4 kostki masła 15 łyżek kaszy manny(...)pieczenia 2 jajka 2 szczypty soli 3 szklanki mąki  100 ml ciepłej wody Wykonanie: Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut.  Składniki farsz: 2 cebule

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z kaszą kuskus 167

Składniki: 1 duży brokuł 1 opak. kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy 1 duża czerwona papryka 1 ogórek szklarniowy 1 garść świeżej natki pietruszki 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na mniejsze części, dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. 2. Kaszę kuskus zalać(...)wrzątkiem w taki sposób aby był ok. 2-3 cm nad poziomem kaszy. Co jakiś czas wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 3. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić, paprykę dokładnie umyć i pokroić, natkę drobno posiekać. 4. Mięso pokroić w sporą kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 5. Ostygniętą kaszę połączyć

A Ty Smakuj Mnie
Przecieram oczy ... Kurki, groszek, cukinia czyli trzy razy tarta 204

minut. Tarta jest gotowa kiedy masa serowa się zetnie i zacznie leciutko rumienić. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna na piknik.  TARTA Z KASZĄ GRYCZANĄ I KURKAMI /składniki na formę o średnicy 27 cm/ Na spód 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody(...)zimnego masła Na nadzienie 1/2 szklanki kaszy gryczanej /przed ugotowaniem/ ok. 150 g twarogu 1 jajko 1-2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki masła spora garść kurek Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez

KUCHARNIA