LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką Komentarz do zdjęcia: Wybaczcie za foto siatki z marketu, ale jadłam w pociągu, siedząc w korytarzu... więc na prawdę nie miałam możliwości wybrania innego tła ;) Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach ciężko(...)dodatkowy plus. Jedzenie jest zimne, ale dzięki dodatkowi chili, imbiru, kurkumy itp, rozgrzewa organizm od środka. To daje uczucie jak po normalnym obiedzie na ciepło;) Składniki: - 100g kaszy gryczanej - ½ łyżeczki słodkiej papryki - 100g ciecierzycy - ¼ łyżeczki kolendry - 100g brokuła
Wegańska kuchnia orientalnakuchni Kari: ryż i kasze + czas gotowania Produkty sypkie, jakich często używam, trzymam w szczelnie zamykanych pojemnikach. Dzięki temu nie dostaje się tam wilgoć, muszki czy inne niechciane cuda. Dodatkowa korzyść to łatwość w odmierzeniu odpowiedniej porcji. Na wagę kładę miseczkę i wsypuję odpowiednią ilość ryżu czy płatków. Nie muszę się bawić z klipsami na opakowaniach czy z foliami(...)fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Zawiera także selen, pierwiastek działający antynowotworowo. Można ją ugotować na kleistą masę, rozsmarować na wysokość 2 cm i zostawić do wystygnięcia. Wtedy kasza będzie miała zwartą konsystencję; można ją podsmażyć na patelni grillowej, staje się efektownym i smacznym dodatkiem do sosów. Wtedy nazywana jest polentą, choć oryginalnie polenta robiona jest z mąki
Wegańska kuchnia orientalnaChana masala z cieciorki + kasza jaglana + brokuł Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka garam masali - 80g ugotowanej ciecierzycy - ¼ łyżeczki kuminu - ¼ op, przecieru z pomidorów(...)łyżeczki kurkumy Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek, chili, kolendrę i kumin - Po 30 sekundach dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy - Dosypać ciecierzycę, dusić przez 7 minut - Następnie dal schłodzić, np. wystawiając na chwilę na parapet za okno;) - Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze - Awokado obrać
Wegańska kuchnia orientalnaCurry z fasolki, marchewki i ziemniaka + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka curry madras* - 70g fasolki szparagowej(...)pomidorów - 2 łyżki groszku (z mrożonki) - ząbek czosnku - kawałek awokado - ‘śmietanka’ sojowa - natka pietruszki * curry madras to ostra mieszanka curry. Można użyć standardowej mieszanki i dodać odrobinę cayenne. Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, a ziemniaka i czosnek w kostkę - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kumin; smażyć
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, rzodkwią i ogórkiem Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 ogórek gruntowy - sok z cytryny - 2 łodygi selera naciowego(...)płatki chili - kawałek białej rzodkwi - sól himalajska - kawałek awokado - łyżka rodzynek - natka pietruszki - 1 orzech włoski Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Następnie zostawić ją do wystygnięcia (np. na parapecie zewnętrznym;) - Ogórka i białą rzodkiew obrać oraz posiekać w krótkie słupki - Seler
Wegańska kuchnia orientalnaCurry z zielonej soczewicy + batat + kasza jaglana Składniki: - 60g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki curry - 1 mały batat(...)Soczewicę zalać wodą i zostawić na 2 godziny - Batata umyć, włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować przez ok. 20 minut (najlepiej sprawdzić widelcem, czy jest już wystarczająco miękki) - Kaszę gotować przez 15 minut z solą - Soczewicę odsączyć z wody, gotować przez 15 minut - Następnie soczewicę przełożyć do miseczki, garnek wytrzeć do sucha - Rozgrzać w garnku odrobinę oliwy, wrzucić posiekany
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i awokado Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 1/6 łyżeczki kurkumy - 1 marchewka - patki chili - 2 łodygi(...)sól himalajska - 2 łyżki rodzynek - kawałek awokado - sok z cytryny * Zamiast mięty można użyć świeżej natki pietruszki Wykonanie: - Rodzynki zalać wrzątkiem w szklance, odstawić na bok - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy - Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za okno ;) - Marchewkę i ogórka obrać, pokroić w cienkie plasterki - Seler naciowy posiekać w pół
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej, brokuła, marchewki, buraka i rodzynek Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła(...)suszonej mięty - 2 łyżki rodzynek - łyżeczka pestek dyni - natka pietruszki * Po przepis na pieczone buraczki odsyłam TUTAJ Wykonanie: - Rodzynki zalać ciepłą wodą w miseczce, odstawić do napęcznienia - Kasze gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za oknem ;) - Brokuła ugotować na parze (ok. 3 minuty) - Następnie przełożyć go do miseczki
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą i rodzynkami Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki garam masali - 80g ciecierzycy(...)sól himalajska - 1 łyżka pestek dyni - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miski i schłodzić, np. na parapecie za oknem;) - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Paprykę i natkę pietruszki również posiekać - Ciecierzycę włożyć do garnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować - Dodać garam masalę i cynamon
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki garam masali - 100g fasolki adzuki(...)ocet balsamiczny - natka pietruszki - 1 łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miseczki i schłodzić - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić - Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę - Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać
Wegańska kuchnia orientalnaKasza jaglana z brokułem, cukinią i papryką Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - kawałek brokuł(...)sól - 1 mała marchewka - kawałek czerwonej papryki - 1 cebula dymka - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę; gotować przez 15 minut - Warzywa umyć i posiekać - Na odrobinie oliwy podsmażyć chili, cebulę i czosnek - Po chwili dodać wodę, dusić przez minutę - Dodać pozostałe warzywa oraz curry i sól - Dusić pod przykryciem przez
Wegańska kuchnia orientalnaKasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami Składniki: - 100g kaszy jaglanej - sól himalajska - 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki(...)nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 15 minut - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Sałatę umieścić na sitku, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia - Oliwki posiekać
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana Składniki: - 100g kaszy gryczanej - ¼ wegańskiej kostki bulionowej - 35g zielonej soczewicy(...)wodą w miseczce, odstawić na godzinę - Następnie odsączyć soczewicę na sitku - Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut (do miękkości) - Kaszę gryczaną wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty), następnie przelać zimną wodą - Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić
Wegańska kuchnia orientalnaStanach Zjednoczonych. To kuzynki leśnych jagód. Liczą 450 odmian i mają nieocenione właściwości zdrowotne. To borówki amerykańskie. Oto prosty przepis na niesamowity placek z tymi owocami. Składniki 200 g kaszy jaglanej 500 g borówek amerykańskich 2 łyżki miodu 1 łyżka pasty tahini Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy według własnego uznania lub instrukcji na opakowaniu. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Borówki(...)myjemy na sicie i odstawiamy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy miód i pastę tahini. Użyłam pasty tahini firmy Primavika , ponieważ w 100 proc. składa się z prażonego sezamu. Kaszę, miód i tahini dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do formy do tarty i za pomocą łyżki wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Chcemy JeśćNaleśniki z kaszy gryczanej - robiliście kiedyś? Jak nie to koniecznie musicie spróbować, dodałam tylko wodę, szczyptę soli i cukru do smaku. Ważne jest by była to kasza niepalona. Przepis znalazłam na stronie: smakoterapia. Składniki: 300 g mąki gryczanej niepalonej Naturalnie zdrowe , ok. 1 szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, olej do smażenia, frużelina wiśniowa. posypka beza z truskawką(...)Oetker. Przygotowanie: Kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą na kilka godzin lub na całą noc. Następnie odlewamy wodę i miksujemy kaszę blenderem. Dolewamy świeżą wodę, tak by była konsystencja rzadkiego ciasta naleśnikowego. Dodajemy cukier i sól. Na rozgrzany olej wylewamy łyżką ciasto i smażymy naleśniki. Ja moje podałam z frużeliną wiśniową i posypałam posypką beza z truskawką
Aga w kuchni