świątecznym stole. Z pewnościom zasmakują wszystkim gościom. Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka wody lub bulionu warzywnego kilka liści laurowych i ziela angielskiego łyżka mąki pszennej łyżka oleju łyżeczka cukru sól, pieprz(...)wodzie tak, aby był lekko twardy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Kapustę, ryż, mięso mielone i cebulę przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości mandarynki. Gołąbki obsmażamy na patelni z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego
e-PrzepisyKulinarnedło do smarowania i wyja dania prosto ze słoiczka :) Pachnie pieczoną papryką i wciąga :) Koniecznie spróbujcie z do datkiem czarnuszki :) Skła dniki: kostka naturalnego tofu 1/2 papryki 30 dag kaszy jaglanej pieprz + sól czarnuszka do podania Przygotowanie: Umytą i pokrojoną w plastry paprykę pieczemy w 220 stopniach przez około 20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną. Stu dzimy(...)wysokim naczyniu umieszczamy pokrojone tofu oraz przestudzoną paprykę i kaszę. Wszystkie składniki miksujemy. Przyprawiamy do smaku i posypujemy czarnuszką. Smarowidło idealnie sprawdza się jako dodatek do chleba, ale również, jako gęsty dip. Smacznego
ChilliJemyRewelacyjne jednogarnkowe kaszotto z kaszy gryczanej, pikantnej kiełbaski chorizo i fasolki szparagowej. Pełnowartościowe, pełne smaku i sycące. Szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej znika z talerzy. Sprawdzi się na szybki obiad po pracy lub jako lunch zabrany do pracy. Świetne, że dodatki zmieniają się sezonowo i przez cały rok można cieszyć się różnymi wersjami tego pysznego dania. SKŁADNIKI(...)PORCJE 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 100 g kiełbaski chorizo 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (100 g) 80 ml białego wytrawnego wina 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 200 g fasolki szparagowej sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 czerwonej papryczki chili przyprawy
cool and mintyDelikatne wegańskie kotleciki z ugotowanej soczewicy, kaszy jaglanej i pieczonych batatów. Smażone na patelni, doprawione mielonym kminem rzymskim, curry w proszku i szczyptą chili. Najlepiej, aby składniki burgerów były przygotowane wcześniej, ostudzone i dobrze odparowane. Po uformowaniu obtaczamy je w oliwie i smażymy z obu stron na rumiano. Burgery niekoniecznie należy podawać z bułką. Można odgrzewać na suchej patelni(...)podać z ryżem oraz mizerią. SKŁADNIKI / 6 szt 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 batat (około 350 g) + 1 łyżka oliwy przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, szczypta chili i curry w proszku 2 łyżki mąki DO PODANIA: bułki, np. z tego przepisu , pomidor, czerwona cebula SOS RANCZERSKI 3 łyżki jogurtu naturalnego
cool and mintyinny. Na blogu pokazywałam Wam jakiś czas temu przepis na naleśniki owsiane . To one występują u mnie najczęściej. Jednak mała odmiana zawsze jest wskazana. W szafce miałam zaczęte opakowanie kaszy manny, które czekało do zużycia. Stwierdziłam, że chcę z nią zrobić coś innego niż do tej pory. Padło na naleśniki, które zobaczyłam kiedyś u Marty . Podałam(...)śniadanie z serkiem grani (może być także twaróg) i duszonymi malinami. Składniki na 6 sztuk smażonych na patelni o średnicy 24 cm: 3/4 szklanki kaszy manny (ok. 140g) 1 szklanka mleka zwykłe lub roślinne 1 jajko Opcjonalnie 1 łyżeczka słodzidła – ja nie słodzę Olej do smażenia Przygotowanie: Kasze manną zalać mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Dodać jajko
Fabryka pomysłówwzrastała bardzo szybko. Bardzo mnie cieszą takie wyniki, bo dobrym przepisem trzeba się dzielić w jak najszerszym gronie.😇 Gdybym miała wybrać swojego faworyta z tej listy, wybrałabym racuchy z kaszą i jabłkami. Ciasto to każde lubię, ale mniejsza forma deseru bardziej do mnie przemawia, bo wiem że nie będzie mi groziło zjedzenie całej blachy samej.😅 Mój wybór jest prosty-uwielbiam(...)kaszę, szczególnie jaglaną i gryczaną a z dodatkiem tak pysznych składników nie jestem w stanie przejść obok takich racuchów.👍 Przejdźmy do listy TOP 10 CZERWCA : 1. SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2.ODWRÓCONY JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY NA ZIMNO LINK 3. ZAPIEKANKA GRYCZANA Z MIĘSEM I MOZZARELLĄ LINK 4. FIT 3 BIT (bez pieczenia) LINK 5. RACUCHY
Zdrowie i pysznie na talerzulato. Gorąco polecam! * SKŁADNIKI na 4 porcje Pieczony kalafior: 1 biały kalafior 1 kalafior romanesco 2 ząbki czosnku 50 g parmezanu oliwa z oliwek sól Polenta: 200 g drobnej kaszy kukurydzianej (1 szklanka) 750 ml wody (3 szklanki) 1 łyżka masła 50 g parmezanu 1 łyżeczka soli kilka gałązek świeżego oregano * PRZYGOTOWANIE Pieczony kalafior Kalafiory umyj, odetnij nóżki i oddziel(...)piecz przez 40 minut do miękkości. Po połowie czasu wierzch posyp startym parmezanem. Polenta W garnku zagotuj wodę wraz z solą i masłem. Następnie wsyp kaszę kukurydzianą i powoli gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż kasza całkiem zmięknie i stanie się gęsta. Na sam koniec (przed podaniem) wsyp starty parmezan i energicznie wymieszaj. Polentę rozsmarowuj na talerzu
Food Squaregołąbków Gołąbki co prawda są bez mięsa, ale spokojnie – niełatwo to wyczuć // Składniki (ok. 10 sztuk): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki jaglanej 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej 4 szklanki gorącej wody 100 g czerwonej kapusty (użyłam mrożonej) 150 g szpinaku (mrożony) 1 marchewka 1 cebula 1 główka białej kapusty przyprawy i zioła: sól, pieprz, sos sojowy(...)każdego liścia skrój zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną, ryż lub kaszę jęczmienną, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę czerwoną kapustę oraz szpinak (rozdrobniony lub drobno pokrojony) daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj
Via Gustobób, fasolkę i groszek. A jak sezon na warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione na patelni i dodatek kaszy wedle każdego uznania - ja jestem fanką bulgur. Potrawka smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Co daje nam doskonałą propozycję na lunch do pracy, nawet gdy nie mamy możliwości(...)podgrzać sobie jedzenia. Składniki: mała cukinia żółta mała papryka zielona mała cebula 2 nieduże marchewki 1/2 szklanki suchej kaszy sól i pieprz do smaku łyżeczka masła odrobina wody Przygotowanie: cebulę i paprykę pokroić w paski /piórka cukinię i marchewkę pokroić w plastry na skos (ładnie wyglądają :) ) na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy cebulę
Gotowanie z pasjąbób, fasolkę i groszek. A jak sezon na warzywa, które typowo kojarzą mi się z latem to sezon na lekkie dania. Warzywa lekko zarumienione na patelni i dodatek kaszy wedle każdego uznania - ja jestem fanką bulgur. Potrawka smakuje dobrze zarówno na ciepło i na zimno. Co daje nam doskonałą propozycję na lunch do pracy, nawet gdy nie mamy możliwości(...)podgrzać sobie jedzenia. Składniki: mała cukinia żółta mała papryka zielona mała cebula 2 nieduże marchewki 1/2 szklanki suchej kaszy sól i pieprz do smaku łyżeczka masła odrobina wody Przygotowanie: cebulę i paprykę pokroić w paski /piórka cukinię i marchewkę pokroić w plastry na skos (ładnie wyglądają :) ) na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy cebulę
Gotowanie z pasjąSzybki i smaczny posiłek. Idealny dla zapracowanych. Makrela dostarcza dawkę Omega 3, kasza orkiszowa błonnika i witamin z grupy B, a pomidor m.in potas. Polecam! Składniki: 1/2 makreli wędzonej 25g suchej kaszy orkiszowej + woda 2 pomidory śliwkowe przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej wody wrzucamy kaszę. Między czasie obieramy i oczyszczamy makrelę
Truskawkowa FiestaSkładniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 4 szklanki mleka 5 łyżek kakao 3 łyżki cukru 250 g malin Sposób wykonania: Kaszę płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut (aż kasza wchłonie całe mleko). Dodajemy cukier oraz kakao i dokładnie mieszamy aby kakao się
Qchnia po prostuKolejne pyszne bochenki dziś przedstawiam. Z chlebem tym nie ma dużo pracy natomiast potrzeba zrobić skiełkowane ziarno gryki. Przy okazji robienia napoju probiotycznego Rejuvelac zostaje kasza i ją tu właśnie wykorzystałam. Jeśli napoju nie zamierzacie zrobić wystarczy skiełkować kaszę a potem dodać ją do chleba. Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTeraz robię gołąbki nie po to by spróbować osiągnąć tamten kunszt kulinarny, ale po to by przypomnieć sobie tamte czasy. Składniki: Na gołąbki: 1 główka młodej kapusty 1 woreczek kaszy bulgur (lub tradycyjnie woreczek białego ryżu) 500g mięsa mielonego np. z łopatki Cebula Łyżka oleju Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek, oregano Na sos: 2 szklanki bulionu (można(...)gotujemy jeszcze około dwóch minut. Wyjmujemy i odstawiamy aż ostygnie. Wodę zostawiamy w garnku. W między czasie nastawiamy wodę w średnim garnku. Kiedy zacznie wrzeć lekko solimy i gotujemy kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj przez 15 minut). Wyjmujemy i również odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy, siekamy na kawałeczki i podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki oleju
Kolizje SmakówKasza jaglana jest jedną z najczęściej polecanych kasz podczas diety. Jest bardzo zdrowa, jest bardzo wartościowa zawiera wiele witamin i cennych minerałów dla naszego organizmu. Będąc na diecie zawsze brakuje mi słodkości i deserów. Idąc za ciosem zrobiłam deser z kaszy jaglanej fit :) Na pewno na stałe zagości w moim menu. Jutro zrobię go ponownie. Co jest dla mnie ważne
Kulinarne pyszności Molki