Składniki na 1 porcję: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki soku jabłkowego 1 jabłko 1 łyżka miodu ziarenka z 1/2 laski wanilii garść orzechów włoskich garść rodzynek Kaszę jaglaną przelać wodą, aż będzie czysta. Zalać mlekiem i gotować około 8 minut, aż wchłonie cały płyn. Przełożyć do blendera zmiksować(...)sokiem jabłkowym i 1/2 łyżki miodu. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Do miseczki przełożyć kaszę, dodać pokrojone w słupki kawałki jabłka. Posypać orzechami włoskimi, ziarenkami wanilii oraz rodzynkami. Polać 1/2 łyżki miodu
Moja Galeria Smakudworzu biało i mroźno, aż się prosi o obiad w słonecznych i wesołych barwach, dlatego też dziś zaserwowałam krwisto czerwoną paprykę nadzianą lekkim mięsem z indyka, pożywną kaszą jęczmienną, kukurydzą i natką pietruszki- dla przełamania kolorów- oraz mozzarellą, dzięki której farsz się 'trzyma kupy' ;))) Wykorzystałam paprykę Ramiro, która wyróżnia się podłużnym, 'łódeczkowym' kształtem, fakt troszkę mniej farszu do niej wchodzi(...)nadzienie będzie na swoim miejscu :) Prosta i pyszna propozycja, spróbujcie jak wyśmienicie smakuje! Porcja dla 3- 4 osób: * papryka Ramiro- 6 szt. * pierś z indyka / kurczaka- 250 g * kasza jęczmienna- 50 g * tarty ser mozzarella- 70 g (+ ewentualnie do posypania) * kukurydza- 4 czubate łyżki * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * sól, pieprz, słodka papryka, suszona papryka chili- do smaku * olej
Kraina Miodem Płynącadwóch tygodni bez przerwy i jeszcze mi się nie znudziła. Bardzo przypadło mi do gustu kremowe połączenie płatków owsianych i kaszy jaglanej, reszta to kwestia dowolna; ja nie zrezygnowałabym z wiórków kokosowych i świeżych owoców, za każdym razem warto też dorzucać nasiona chia i nasiona lnu, ponieważ są cennym źródłem kwasów omega 3.To śniadanie smakuje wspaniale i wygląda wspaniale, jest(...)bardzo sycące, niezastąpione przed wyjściem w mroźny poranek. Składniki: 2 ½ szklanki mleka ryżowego 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki kaszy jaglanej (opłukanej i przelanej wrzątkiem) 5 sztuk daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki) 1 łyżka nasion chia lub lnu 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pestek dyni/płatków migdałowych świeże owoce do podania
Roślinna - blog wegańskijest super prosty, super zdrowy i super smaczny. Dla wszystkich wielbicieli jaglanki, coś odrobinę innego, jaglane ciasto śniadaniowe. Ten przepis przyszedł mi do głowy, kiedy przypomniałam sobie ciasto z kaszy manny i jabłek, które nie wymagało wyrabiania a wystarczyło połączyć kaszę z jabłkiem oraz cukrem i zapiec. Kasza... Śniadaniowe, jaglane ciasto jabłkowo – bananowe is a post from
Nie Bo PiekłoSkładniki: ćwiartka kurczaka 2 pietruszki 2 marchewki niewielki kawałek selera kawałek pora pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej listek laurowy ziarna ziela angielskiego ziarna pieprzu czarnego sól natka pietruszki około 3 litrów wody Sposób przygotowania: Umyte mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy z powierzchni szarą pianę i doprawiamy wywar przyprawami. Włoszczyznę obieramy(...)tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do gotującego się mięsa razem z całym porem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są jeszcze twardawe dodajemy kaszę. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając aby kasza nie przywarła do dna. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki
Qchnia po prostuPierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję(...)mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko. Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną
Wielopokoleniowonajbliższe godziny na pełnych obrotach. Dużo możliwości dają nam koktajle, jeśli zgromadzimy wszystkie składniki dzień wcześniej rano potrzebujemy zaledwie kilku minut na ich przygotowanie. Zielony koktajl warzywny z kaszą jaglaną i wodą kokosową, odkwaszający organizm, naszpikowany witaminami i zdrowymi tłuszczami powinien na stałe trafić do Waszego menu :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 i 1/2 szklanki wody(...)kokosowej 100 g umytego szpinaku 3/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej garść migdałów lub orzechów (moczonych prze noc) 30 g ksylitolu 1 banan 1 awokado 4 łyżki soku z cytryny garść natki pietruszki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Ewentualnie dosłódź lub dodaj więcej wody kokosowej lub mineralnej do uzyskania pożądanej konsystencji
SzczyptaSmaQKolejny sposób na wykorzystanie kaszy w naszej codziennej diecie. Chrupiące placuszki z mielonego mięsa drobiowego najlepiej smakują w towarzystwie ulubionej sałatki lub kleksa śmietany. Składniki: Na 10 kotlecików: 30dkg mielonego mięsa drobiowego 1 woreczek (100g) kaszy pszennej pęczak 100g sera żółtego w kawałku 1 jajko 1 cebula 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ok 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz(...)smaku Dodatkowo: olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kaszę gotujemy do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną łączymy z mięsem, posiekaną drobno cebulą, pietruszką, jajkiem i serem. Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy mąkę. 2. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej tworząc kotleciki o grubości ok 1cm. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron
Kuchnia w czekoladziekiedy zakochałam się bez pamięci w wytrawnej kaszy jaglanej już zawsze mam w lodówce porcję tego ugotowanego dobrodziejstwa natury. Często przyrządzam ją z pesto lub właśnie tak jak dziś- z patelni z dodatkami, które nadają całości niesamowitego charakteru. Idealny pomysł na obiad, śniadanie lub kolację. Polecam! Składniki (na 2 porcje): 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka świeżego szpinaku(...)Smażę przez 2-3 minuty, następnie dodaję pokrojone w ćwiartki pieczarki i szpinak. Całość smażę 4-5 minut, do momentu aż szpinak zwiędnie a pieczarki się przyrumienią. Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i chwilę całość smażę. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapotrawy, które pomogą nam uporać się z zimnem. Dziś mam dla Was przepis na pożywne śniadanie, które zapewni Wam energię na długi czas. Jego przygotowanie zajmie Wam jedynie chwilę. Kasza manna, żurawina, migdały... czujecie klimat? Przepis bardzo prosty, każdy sobie z nim poradzi. Potrzebne nam (na 1 porcję): - szklanka mleka - 5 łyżek kaszy manny - 2 łyżki suszonej żurawiny - 2 łyżki(...)sparzonych migdałów - 3-4 łyżki czekoladowo-rumowego syropu barmańskiego Przygotowanie: Mleko podgrzewamy w małym rondlu. Do ciepłego dodajemy syrop barmański i kaszę manną. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gdy kaszka zrobi się gęsta, przekładamy ją do miski. Posypujemy żurawiną i posiekanymi migdałami
W poszukiwaniu inspiracjiwiecie jestem ogromną „kluskarą” i wszelkiego rodzaju kopytka , kluchy itd. nie mają przede mną tajemnic ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kluseczki / kopytka przygotowane z kaszy manny. Delikatne, mięciutkie, z dużą ilością świeżej natki pietruszki. Takie kluseczki są świetnym pomysłem na samodzielne drugie danie albo też jako dodatek do zupy! Idealnie smakują z masłem albo sosem śmietanowym(...)Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza manna – 1 szkl * mąka pszenna – 4-5 łyżek * cebula -1 szt * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 1 szt * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do ugotowanej i zimnej kaszy dodajemy drobno posiekaną, zeszkloną cebulkę, mąkę, jajko, posiekaną natkę oraz przyprawy
Ostra na SłodkoSkładniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 100 g (1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej) 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego posiekany szczypiorek Kaszę gryczaną wymieszać z sosem sojowym(...)pieprz. Podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać 2 łyżkę oliwy. Dodać pokrojona paprykę i cukinię. Smażyć 7 minut. W razie potrzeby doprawić. Dodać kaszę gryczaną. Smażyć kolejne 2 minuty. Podawać ze szczypiorkiem
Moja Galeria Smakukawa zbożowa. Do tego książka, bo w tym roku obiecałam sobie, że zacznę w końcu więcej czytać. Niedziela. Przepis: przepis z "mynewroots.org" / 1 porcja / 60 g niepalonej kaszy gryczanej około 20 - 30 ml wody opcjonalnie: szczypta soli olej do natłuszczenia patelni Kaszę wieczorem namoczyć w wodzie, rano odlać wodę i przepłukać kaszę. Grykę zmiksować blenderem na gładką masę
tost z dżememjaglanka świetnie komponuje się z kwaśną, wyrazistą marakują i bananem. Danie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek a także jako danie dla dzieci. SKŁADNIKI: (na 3 porcje) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g) 500 ml mleka 1-2 łyżeczki cukru ½ laski wanilii łyżeczka masła banan 1-2 marakuje PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając wodę aż będzie klarowna. Wsypać(...)mleko, cukier, masło, miąższ z połowy laski wanilii i samą laskę. Mleko zagotować, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości. Kaszę przełożyć do miseczek. Serwować z plasterkami banana i pulpą z marakui
Pyry na Gazugotowanych ziemniaków 400 ml wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150 ml śmietany 12% sól pieprz Ziemniaki na gorąco utłuc razem z wodą, dodać kaszę suchą i ugotowaną, wymieszać i przestudzić. Dodać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą i pieprzem. Formę wyłożyć papierem, wylać masę i piec
Gotowanie jest łatwe