idealne dla dzieci jak również jako lunch do pracy. Ja podałam je z miksem sałat z oliwkami i pomidorkami. Z tej porcji wyjdzie ok. 10 kotlecików. Kotleciki: woreczek kaszy jaglanej (100g) 5 jaj ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)ostudzić. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce, dodać kaszę, surowe jajko i doprawić do smaku. Dodać tyle bułki tartej aby można było łatwo formować kotleciki. Łyżką nakładać masę i formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron
Smakołyki AsiJagielnik z polewą daktylowo - kokosową Składniki: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego agawa/sok malinowy rodzynki/ żurawina Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, sok malinowy, olej
nietadietawszyscy. I ja nie jestem wyjątkiem :). Zdecydowanie bardziej wolę mięso gotowane niż smażone, stąd moje uwielbienie do wszelakich gotowanych klopsików czy pulpetów. Dziś wersja z dodatkiem kaszy jaglanej. Pulpety są wtedy dosłownie aksamitne w smaku. A, żeby nie było zbyt delikatnie, podałam je wyraźnym w smaku sosem pomidorowo-paprykowym . Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej suchej(...)mielonego mięsa (u mnie z indyka) 1 marchewka łodyga selera naciowego 1 jajko trochę majeranku ziele angielskie liść laurowy słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy. Dodajemy do mielonego mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy całość. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z marchewkę, selerem naciowym, liściem laurowym, zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże
Walijskie PichcenieMożna ją jeść na śniadanie, obiad lub kolację - co kto lubi. Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru. Składniki: 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej 1/4 małej dyni hokkaido 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm) kawałek świeżego imbiru (4-5 cm) 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 cebula(...)rozgrzać olej, dodać tarte i pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty, aż trochę zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, obraną cebulę (w całości). Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do pozostałych składników zupy. Dodać 1/2 łyżeczki soli i bulion, gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie. Następnie
Codziennik Kuchennysumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna i bezglutenowa alternatywa, a w dodatku świetnie wygląda! Jest kremowy, delikatny i po prostu pyszny! Do jego(...)potraktuj jako pomysł i stwórz samodzielnie swój ulubiony budyń jaglany! Chociaż nie ukrywam, że ta czekoladowo-waniliowa wersja ze śliwkami jest przepyszna! ;) * SKŁADNIKI na 2-4 porcji 200 g kaszy jaglanej 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry z puszki po mleku) 4 łyżki syropu klonowego (lub miodu) kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub ziarenek z laski wanilii) 1 łyżka
Food SquareLubicie kasze? jakie najbardziej a jakie najmniej? Ja jem wszystkie i każda mi smakuje ale tak naj naj to pęczak. Czasami mówią mi że zjem wszystko, nawet...i tu pada niecenzuralne słowo ale ja się nie wstydzę tego że smakuje mi kasza i nie jem jej dlatego że się odchudzam tylko ona mi naprawdę smakuje. Polecam w wersji z warzywami(...)jest obłędna w smaku. Kasza pęczak z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLubicie kasze? jakie najbardziej a jakie najmniej? Ja jem wszystkie i każda mi smakuje ale tak naj naj to pęczak. Czasami mówią mi że zjem wszystko, nawet...i tu pada niecenzuralne słowo ale ja się nie wstydzę tego że smakuje mi kasza i nie jem jej dlatego że się odchudzam tylko ona mi naprawdę smakuje. Polecam w wersji z warzywami(...)jest obłędna w smaku. Kasza pęczak z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: kasza jaglana (1 1/2 szklanki) cukinia (2 duże) cebula (2 szt.) suszone pomidory (1 słoik + zalewa) sól pieprz ostra papryka olej woda Czas przygotowania: ok. 2 h Przygotowanie: Cebule kroimy i smażymy na oleju. Przyprawiamy pieprzem solą i papryką. Cukinie trzemy na grubych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy żeby puściła wodę. Gotujemy kaszę jaglaną. Suzone pomidory kroimy. Zostawiamy zalewę(...)Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy razem z cebulą. Dodajemy zalewę z pomidorów, pokrojone suszone pomidory, odsączoną cukinię i przyprawy. Wszystko mieszamy. Podłużną brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ją masą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę. Wyjmujemy kiedy będzie miał na wierzchy twardą skórkę. Najlepiej podawać na następny dzień podgrzany lub na zimno
Weganka gotujeCztery kroki do zdrowia oraz wiele innych cennych rad i przepisów. Oto moja wersja krupniku 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula 1 łyżka masła 3/4 szkl. kaszy jaglanej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1,5 l wody natka pietruszki Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce(...)patelni roztopić masło,zeszklić cebulę i wsypać potarte warzywa. Podsmażyć wszystko przez chwilę kilkakrotnie mieszając. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka,zalać wodą,posolić,dodać przyprawy i gotować ok.15 minut. Kaszę wsypać na sitko,przelać wrzątkiem i dodać do zupy. Zupę gotować jeszcze ok. 15 minut do miękkości kaszy. Przed wlaniem na talerze sprawdzić smak czy nie trzeba doprawić do smaku
Kolorowa kuchnia ElkiChleb orkiszowy z kaszą gryczaną ma charrrrakter, a nawet charakterek, biorąc pod uwagę jak się zapiekł na brzegach foremki i za nic nie dał się z niej wyjąć;) Ma bardzo ciekawy smak - lekko kwaskowy i gryczany. Bardzo przypomina chleb razowy, ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Ten chleb piekłam uczestnicząc w Majowej Piekarni Amber . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu(...)dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12-24 godziny. Aby zapewnić ,,pracującemu" zaczynowi stabilne warunki bez przeciągów miskę wstawiam do niewłączonego piekarnika. Składniki ciasta właściwego: 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 Przygotowanie
Codziennik Kuchennyzdrowa przystawka lub kolacja dla wielbicieli buraczków i łososia :) Z podanych składników powinno wyjść 3 takie porcje. 2 nieduże buraczki 125 g łososia wędzonego na gorąco 100 g kaszy jaglanej op. kiełków rzodkiewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska z młynka pieprz czarny z młynka Buraczki wyszorować i upiec (zawinięte w folię(...)ugotować do miękkości (ok 1 godzina). Ostudzić i obrać. Pokroić w cieniutkie plasterki. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Na talerzach układać plasterki buraczków tworząc okrąg. Posypać kaszą i podzieloną na mniejsze kawałeczki rybę. Danie udekorować kiełkami, polać oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem
Smakołyki Asijakiś czas temu w artykule o 12 faktów, których nie wiedziałeś o patisonie . Zatem wiemy już sporo :) Czas na kolejny pyszny przepis ! Składniki: 8 szt. małych patisonów 1 szklanka kaszy kuskus 1 jajko 15 dag startego żółtego sera 1 marchewka 15 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kaszę kuskus zaparzyć według opisu(...)olej, zeszklić posiekaną cebulę, pieczarki, startą marchewkę i przyprawami do smaku. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Patisony dokładnie oczyścić, ściąć czapki, wydrążyć miąższ i oprószyć solą. Gotową kaszę kuskus wymieszać z przygotowanym farszem, jajkiem, serem. Nadziewać przygotowane patisony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniahokkaido, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan, 200 g kaszy bulgur, natka pietruszki, sos z czerwonej porzeczki z winem porto Brukselkę obierz z wierzchnich liści, a duże brukselki przekrój na pół. Dynię przekrój na pół i obierz ze skórki. Przy(...)wyciągnięciem mięsa i warzyw skrop warzywa syropem klonowym. Gdy mięso już będzie gotowe wyciągnij je z piekarnika i pozostaw pod folią aluminiową przez około 15 minut. W międzyczasie przygotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a orzechy i natkę posiekaj. Mięso pokrój na plastry, przełóż na talerz i podaj razem z warzywami i kaszą, a wierzch warzyw posyp posiekanymi orzechami
Plate of JoySkładniki: pół szklanki kaszy pęczak około 13 dag sera typu feta (pół opakowania) 1 ogórek 2 pomidory pół cebuli cukrowej 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko. Ogórek, pomidory,paprykę i fetę kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Warzywa i ser dodajemy do kaszy. Polewamy oliwą,dodajemy poszatkowaną
Qchnia po prostuktórym ewidentnie kojarzy mi sie jedno warzywo - dynia. Dynia w różnych wydaniach może być deserem lub potrawą obiadową. Dzisiaj zapraszam na rozgrzewający krem z dyni, oczywiście podawany z kasza jaglaną. Składniki: średnia dynia 4 duże czerwone papryki 4 marchewki duża cebula gałązka lubczyku 3 ziela angielskie bulion warzywny (do przykrycia warzyw) 5 listków świeżej bazylii po 1/2 łyżeczki(...)masła i dosypujemy do niego papryki. Całość po połączeniu dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku i łączymy krem z jogurtem naturalnym. W czasie gotowania zupy w oddzielnym garnuszku gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Krem podajemy z kaszą. Smacznego
ChilliJemy