kasza - 17339 przepisów (strona:312/1156)

Kotleciki jajeczno-jaglane z sałatką 449

idealne dla dzieci jak również jako lunch do pracy.  Ja podałam je z miksem sałat z oliwkami i pomidorkami. Z tej porcji wyjdzie ok. 10 kotlecików. Kotleciki: woreczek kaszy jaglanej (100g) 5 jaj ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)ostudzić. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce, dodać kaszę, surowe jajko i doprawić do smaku. Dodać tyle bułki tartej aby można było łatwo formować kotleciki. Łyżką nakładać masę i formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron

Smakołyki Asi
Jagielnik z polewą daktylowo - kokosową. Szybki, łatwy przepis bez mleka i glutenu 192

Jagielnik z polewą daktylowo - kokosową Składniki: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego agawa/sok malinowy rodzynki/ żurawina Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości. Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodałam agawę, sok malinowy, olej

nietadieta
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 171

wszyscy.  I ja nie jestem wyjątkiem :).  Zdecydowanie bardziej wolę mięso gotowane niż smażone, stąd moje uwielbienie do wszelakich gotowanych klopsików czy pulpetów.  Dziś wersja z dodatkiem kaszy jaglanej.  Pulpety są wtedy dosłownie aksamitne w smaku.  A, żeby nie było zbyt delikatnie, podałam je wyraźnym w smaku sosem pomidorowo-paprykowym . Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej suchej(...)mielonego mięsa (u mnie z indyka) 1  marchewka łodyga selera naciowego 1 jajko trochę majeranku ziele angielskie liść laurowy słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy. Dodajemy do mielonego mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy całość. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z marchewkę, selerem naciowym, liściem laurowym, zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże

Walijskie Pichcenie
Krupnik jaglany z dynią i imbirem. 198

Można ją jeść na śniadanie, obiad lub kolację - co kto lubi. Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru.   Składniki: 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej 1/4 małej dyni hokkaido 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm) kawałek świeżego imbiru (4-5 cm) 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 cebula(...)rozgrzać olej, dodać tarte i pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty, aż trochę zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, obraną cebulę (w całości). Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do pozostałych składników zupy. Dodać 1/2 łyżeczki soli i bulion, gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie. Następnie

Codziennik Kuchenny
Czekoladowo-waniliowy budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami 146

sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna i bezglutenowa alternatywa, a w dodatku świetnie wygląda! Jest kremowy, delikatny i po prostu pyszny! Do jego(...)potraktuj jako pomysł i stwórz samodzielnie swój ulubiony budyń jaglany! Chociaż nie ukrywam, że ta czekoladowo-waniliowa wersja ze śliwkami jest przepyszna! ;) * SKŁADNIKI na 2-4 porcji 200 g kaszy jaglanej 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry z puszki po mleku) 4 łyżki syropu klonowego (lub miodu) kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub ziarenek z laski wanilii) 1 łyżka

Food Square
Kasza pęczak z warzywami 216

Lubicie kasze? jakie najbardziej a jakie najmniej? Ja jem wszystkie i każda mi smakuje ale tak naj naj to pęczak. Czasami mówią mi że zjem wszystko, nawet...i tu pada niecenzuralne słowo ale ja się nie wstydzę tego że smakuje mi kasza i nie jem jej dlatego że się odchudzam tylko ona mi naprawdę smakuje. Polecam w wersji z warzywami(...)jest obłędna w smaku. Kasza pęczak z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kasza pęczak z warzywami 216

Lubicie kasze? jakie najbardziej a jakie najmniej? Ja jem wszystkie i każda mi smakuje ale tak naj naj to pęczak. Czasami mówią mi że zjem wszystko, nawet...i tu pada niecenzuralne słowo ale ja się nie wstydzę tego że smakuje mi kasza i nie jem jej dlatego że się odchudzam tylko ona mi naprawdę smakuje. Polecam w wersji z warzywami(...)jest obłędna w smaku. Kasza pęczak z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasztet z cukinii, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów 244

Składniki: kasza jaglana (1 1/2 szklanki) cukinia (2 duże) cebula (2 szt.) suszone pomidory (1 słoik + zalewa) sól pieprz ostra papryka olej woda Czas przygotowania: ok. 2 h Przygotowanie: Cebule kroimy i smażymy na oleju. Przyprawiamy pieprzem solą i papryką. Cukinie trzemy na grubych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy żeby puściła wodę. Gotujemy kaszę jaglaną. Suzone pomidory kroimy. Zostawiamy zalewę(...)Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy razem z cebulą. Dodajemy zalewę z pomidorów, pokrojone suszone pomidory, odsączoną cukinię i przyprawy. Wszystko mieszamy. Podłużną brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ją masą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę. Wyjmujemy kiedy będzie miał na wierzchy twardą skórkę.  Najlepiej podawać na następny dzień podgrzany lub na zimno

Weganka gotuje
Krupnik z kaszy jaglanej 198

Cztery kroki do zdrowia oraz wiele innych cennych rad i przepisów. Oto moja wersja krupniku 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula 1 łyżka masła 3/4 szkl. kaszy jaglanej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1,5 l wody natka pietruszki Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce(...)patelni roztopić masło,zeszklić cebulę i wsypać potarte warzywa. Podsmażyć wszystko przez chwilę kilkakrotnie mieszając. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka,zalać wodą,posolić,dodać przyprawy i gotować ok.15 minut. Kaszę wsypać na sitko,przelać wrzątkiem i dodać do zupy. Zupę gotować jeszcze ok. 15 minut do miękkości kaszy. Przed wlaniem na talerze sprawdzić smak czy nie trzeba doprawić do smaku

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 183

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną ma charrrrakter, a nawet charakterek, biorąc pod uwagę jak się zapiekł na brzegach foremki i za nic nie dał się z niej wyjąć;) Ma bardzo ciekawy smak -  lekko kwaskowy i gryczany. Bardzo przypomina chleb razowy, ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Ten chleb piekłam uczestnicząc w Majowej Piekarni Amber . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu(...)dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12-24 godziny. Aby zapewnić ,,pracującemu" zaczynowi stabilne warunki bez przeciągów miskę wstawiam do niewłączonego piekarnika. Składniki ciasta właściwego: 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant  2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 Przygotowanie

Codziennik Kuchenny
Carpaccio z buraczków i wędzonego łososia 181

zdrowa przystawka lub kolacja dla wielbicieli buraczków i łososia :)  Z podanych składników powinno wyjść 3 takie porcje. 2 nieduże buraczki 125 g łososia wędzonego na gorąco 100 g kaszy jaglanej op. kiełków rzodkiewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól himalajska z młynka pieprz czarny z młynka   Buraczki wyszorować i upiec (zawinięte w folię(...)ugotować do miękkości (ok 1 godzina). Ostudzić i obrać. Pokroić w cieniutkie plasterki. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Na talerzach układać plasterki buraczków tworząc okrąg. Posypać kaszą i podzieloną na mniejsze kawałeczki rybę. Danie udekorować kiełkami, polać oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem

Smakołyki Asi
Patisony faszerowane kaszą kuskus i warzywami 219

jakiś czas temu w artykule o 12 faktów, których nie wiedziałeś o patisonie . Zatem wiemy już sporo :) Czas na kolejny pyszny przepis ! Składniki: 8 szt. małych patisonów 1 szklanka kaszy kuskus 1 jajko 15 dag startego żółtego sera 1 marchewka 15 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kaszę kuskus zaparzyć według opisu(...)olej, zeszklić posiekaną cebulę, pieczarki, startą marchewkę i przyprawami do smaku. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Patisony dokładnie oczyścić, ściąć czapki, wydrążyć miąższ i oprószyć solą. Gotową kaszę kuskus wymieszać z przygotowanym farszem, jajkiem, serem. Nadziewać przygotowane patisony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 186

hokkaido, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan, 200 g kaszy bulgur, natka pietruszki, sos z czerwonej porzeczki z winem porto Brukselkę obierz z wierzchnich liści, a duże brukselki przekrój na pół. Dynię przekrój na pół i obierz ze skórki. Przy(...)wyciągnięciem mięsa i warzyw skrop warzywa syropem klonowym. Gdy mięso już będzie gotowe wyciągnij je z piekarnika i pozostaw pod folią aluminiową przez około 15 minut. W międzyczasie przygotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a orzechy i natkę posiekaj. Mięso pokrój na plastry, przełóż na talerz i podaj razem z warzywami i kaszą, a wierzch warzyw posyp posiekanymi orzechami

Plate of Joy
Sałatka z pęczakiem i serem feta 202

Składniki: pół szklanki kaszy pęczak około 13 dag sera typu feta (pół opakowania) 1 ogórek 2 pomidory pół cebuli cukrowej 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko. Ogórek, pomidory,paprykę i fetę kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Warzywa i ser dodajemy do kaszy. Polewamy oliwą,dodajemy poszatkowaną

Qchnia po prostu
Krem z dyni i pieczonej papryki z kaszą jaglaną 180

którym ewidentnie kojarzy mi sie jedno warzywo - dynia. Dynia w różnych wydaniach może być deserem lub potrawą obiadową. Dzisiaj zapraszam na rozgrzewający krem z dyni, oczywiście podawany z kasza jaglaną. Składniki: średnia dynia  4 duże czerwone papryki 4 marchewki  duża cebula gałązka lubczyku 3 ziela angielskie bulion warzywny (do przykrycia warzyw) 5 listków świeżej bazylii po 1/2 łyżeczki(...)masła i dosypujemy do niego papryki. Całość po połączeniu dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku i łączymy krem z jogurtem naturalnym. W czasie gotowania zupy w oddzielnym garnuszku gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.  Krem podajemy z kaszą. Smacznego

ChilliJemy