najlepsza na świeżo gdyż nie ma w sobie żadnego sosu i potem staje się sucha. Przepis poniżej to zmodyfikowana wersja jednej z receptur z książki "KipiKasza". Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 2 i 1/2 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, perlistej, średniej 600 g mięsa wieprzowego, mielonego 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 posiekana(...)szklimy na nim cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dorzucamy mięso i smażymy ok. 15 minut żeby się lekko zrumieniło. Kaszę dorzucamy do rondla i łączymy z mięsem. Doprawiamy. Mieszankę przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy mieszanką startych serów. Przykrywamy folia aluminiową. i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C
Dzieje kuchennej Wiewiórymaku mielonego 2 szklanki wody 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy 2 jajka 2 białka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 50g masła 1/3 szklanki kaszy manny 2 jabłka ok 2 szklanek wiśni z kompotu lub nalewki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła, żółtka i szybko zagnieść(...)wodą i odstawiłam na godzinę. Do maku zetrzeć skórkę z pomarańczy i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem dodając zmielony mak, stopione masło i kaszę manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Wszystkie białka (4szt) ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać. Wyłożyć na podpieczony kruchy spód i wyłożyć wiśnie
https:KKuchniaMniamTyle teraz się naczytam na temat zdrowego odżywiania i kaszy jaglanej, że wręcz zmuszona jestem by wpisała się ona do mojego menu obiadowego.Prawda jest taka, że kocham ziemniaki i mogłabym je jeść do każdego dania ale trochę odmiany tez się przyda...Najlepsze jest to, że nikt nie podziela ze mną tego zainteresowania jaglanką w domu i gotuje ją praktycznie tylko(...)dusić do momentu zwiędnięcia liści po tym czasie pokrywkę zdjąć i pozbyć się ewentualnej wody chwile smażąc na większym ogniu. Źródło kaszaprodzekt.blogspot Składniki na 2 porcje 1/2 szklanki kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 4 garście szpinaku
Kubki smakuPierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję(...)mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko. Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną
WielopokoleniowoPyszne świąteczne ciasto, mocno pachnące miodem, przełożone kremem z mleka i kaszy manny. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto (2x duża blacha): 300 g masła 250 g cukru 4 łyżki miodu (do wypieków najlepiej sprawdzi się sztuczny) 600 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody Składniki na krem(...)litr tłustego mleka (u mnie 3,8%) 9 łyżek kaszy manny 1 op. cukru wanilinowego 250 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków Polewa: 100 ml śmietanki 30% 250 g mlecznej czekolady Dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałów do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Ciasto przygotowujemy
My Culinary Artżadnych przypraw, ani proporcji. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i zapewniam, że zasmakuje nawet największym mięsożercom! Składniki: - 5 pietruszek - 1 duży seler - 2 cebule - 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 50ml oleju (rzepakowego) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperki - 0,5 łyżeczki lubczyku - szczypta gałki muszkatołowej - sól(...)pieprz Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule kroimy w kosteczkę. Seler i pietruszki obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojoną cebulę i dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy startą pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż zmiękną
Be Fit Be Strongwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą. Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. (Wikipedia) mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe(...)łyżka masła Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. (Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby) Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny. (Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.) Doprawić do smaku. (Zupę można zabielić
Di gotujeSkładniki: 100 g kaszy 150 g kabanosów 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone 4 liście sałaty lodowej sos 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę, ogórki pokroić w dużą kostkę. Cebulę w półksiężyce, a kabanosy na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do miski, dodać kaszę, wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać
magiczna kuchnia Kasiszanuję wybory żywieniowe moich domowników i serwuję im takie oto frykasy :). Przepi s na ok. 1 0-12 kotlecików. Składniki: - 250-300g łososia lub pstrąga łososiowego - 100g kaszy jaglanej SYMBIO (1 woreczek) - ok. 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO - 30g szpinaku baby - 1 cebula - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (rzepakowego) - 1 ząbek czosnku - sól(...)pieprz *opcjonalnie: majonez sojowy lub majonez z serka wiejskiego do podania Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia myjemy, pozbywamy się skóry i kroimy w drobniutkie kosteczki (sprawdzamy czy nie ma ości!). Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, aż do jej zeszklenia, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Liście szpinaku płuczemy pod bieżącą wodą. Przy użyciu malaksera
Be Fit Be StrongPyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać! Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po polsku 1 szkl. fasoli piękny jaś 1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko 2 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula por 2 duże pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki(...)gotującej się fasoli i gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Pomidory sparzamy, hartujemy zimna wodą, obieramy. Usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z kaszą. Gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem lub natką pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewiórywpojono mi regularnego ich jedzenia i większość życia jadałam śniadanie o której popadło. Od przynajmniej kilku lat staram się jednak pamiętać codziennie o zjedzeniu czegoś na dobry początek dnia. Kasza jaglana to królowa naszych kasz. Ma mnóstwo mikroelementów, doskonale wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Rozgrzewa i jest lekkostrawna. Poleca się ją rekonwalescentom i chorujących na nieżyty górnych dróg(...)smaczna i uniwersalna. Można ją podać jako dodatek do dań obiadowych, nadaje się do zup, do sałatek a nawet na desery. Zobacz jaki pyszny sernik-jagielnik można wyczarować z kaszy jaglanej ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego 2 ząbki czosnku 1 pomarańcza 2 szalotki 200 g kaszy pęczak pieprz sól słodka papryka ostra papryka 1 czerwona papryka 100 ml mleczka kokosowego 1 łyżka masła 3 plasterki sera koziego Przygotowanie: mięso mieszamy z solą i pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną szalotką formujemy niewielkie kuleczki, które podsmażamy na odrobinie(...)oleju rzepakowego dokładamy fileciki z pomarańczy kaszę gotujemy według informacji na opakowaniu kiedy się ugotuje przekładamy na patelnie z odrobina masła i dokładamy pokrojoną w kosteczkę paprykę pulpeciki zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy masło doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wedle uznania ścieramy skórkę z limonki, dokładamy pokruszony ser kozi serwujemy gorące z kaszą i sosem:) smacznego
Luźna Kuchniarosołowa lub 1 żeberko 1 plaster boczku 20 dag białej kapusty 3 pomidory 3 marchewki kawałek pietruszki, pora i selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit sól, pieprz, vegeta Do dużego garnka włożyć mięso oraz boczek. Zalać do 3/4 wysokości wodą (około 1,5 l). Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Pomidory(...)kostkę. Gdy woda się zagotuje dodać warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotować całość na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyjąć mięso a do zupy wsypać kaszę. Gotować nadal aż kasza zmięknie. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolać nieco wody. Mięso obrać z kości, pokroić na kawałki i dodać do garnka. Na końcu przyprawić zupę solą, pieprzem oraz
My simple kitchenSkładniki: brokuł (1 szt.) kasza kukurydziana (3/4 szklanki) suszone pomidory w zalewie (5 szt. + łyżka zalewy) por (ok. 10 cm łodygi) sok z połowy cytryny mąka ziemniaczana (1 łyżka) sól pieprz czarny papryka ostra woda tłuszcz do smażenia Czas przygotowania: 40 min. Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Do garnka wsypujemy kaszę kukurydzianą i wlewamy 1 1/2 szklanki wody. Gotujemy do wchłonięci(...)dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut, a następnie odcedzamy i polewamy zimną wodą. Pora kroimy i smażymy aż się zeszkli. Do jednego garnka władamy ugotowanego brokuła, kaszę i suszone pomidory. Blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, zalewę z pomidorów i usmażonego pora. Mieszamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy je na na rozgrzanym tłuszczu
Weganka gotujeŚniadanie na bogato - idealne w sytuacji, gdy energia potrzebna jest nam znacznie dłużej niż do południa :) Kasza jaglana nie zakwasza organizmu i jest lekkostrawna, kokos zawiera dużo cennego błonnika, banan to jedno z najlepszych źródeł potasu, a czekolada poprawia humor i zapewnia nam dawkę magnezu :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 1 banan(...)kostki gorzkiej czekolady Kaszę zmiksować z mlekiem i wiórkami. Podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przelać do miseczki, dodać czekoladę, plasterki banana. Podawać na ciepło. Smacznego
Chocolate Muffin Blog