kasza - 17339 przepisów (strona:23/1156)

Krokiety z kaszą gryczaną i ziarnami 184

lubi? Pracochłonne zawijasy pełne aromatu, od czasu do czasu powinniśmy się trochę poświęcić. To ja się poświęciłam i mam krokietów na trzy dni pod rząd! Składniki 1 torebka kaszy gryczanej 300g pieczarek 1-2 cebule sól, pieprz, oregano ziarenka od Ziarenkowo Euforia i Słoneczne Pola naleśniki: jajko, mąka, woda jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia -pomidor -ogórek(...)rzodkiewka -sałata lodowa Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić i usmażyć na łyżce oleju. Ostudzone składniki wymieszać z ziarnami , wystarczy okolo pół szklanki z dwóch mieszanek, doprawić, dodać zioła. Teraz zabierzemy się za naleśniki naleśniki: składniki zmiksować, usmażyć naleśniki. Na każdy naleśnik nakładać 2 łyżki farszu, zwinąć w krokiety. Zawijając można dosypać ziaren, albo

Z Kuchni Do Kuchni
Kasza manna z mango! 191

Szybkie śniadanko, kasza manna z mango! Szklankę mleka zagotuj w rondelku, dodaj łyżkę miodu i 3 łyżki błyskawicznej kaszy manny. Gotuj 4 minuty. Wlej do miseczki, dodaj pokrojone mango. Śniadanie w 5 minut gotowe

SMYKWKUCHNI
Pancakes z kaszy manny i jogurtu greckiego z cynamonowymi jabłkami 181

Składniki (na 6-7 placuszków): 1 jajko 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka kaszy manny 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jabłko * 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do miski wkładamy jogurt, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, cukier puder

My Culinary Art
Rafaello z kaszy manny 5093

się u mnie zrobiło? A dziś niecodzienna propozycja - nie dość, że słodko to jeszcze zdrowo - a to za sprawą inspiracji znalezionej na blogu: smak-zdrowia . Warto przetestować:) Rafaello z kaszy manny Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3/4 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru 3 łyżki cukru waniliowego garść posiekanych orzechów (ewentualnie rodzynki lub posiekane migdały) opakowanie wiórek kokosowych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Placuszki z kaszy gryczanej – kuchnia podkarpacka 183

Placuszki z kaszy gryczanej - kuchnia podkarpacka W kuchni podkarpackiej kasza gryczana wykorzystywana jest na wiele różnych sposobów. W najprostszej formie podawana jest jako dodatek do mięs i sosów. Jednak równie często wykorzystuje się ją jako główny składnik farszu do gołąbków ( gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami , gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną(...)mięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także zapiekana ( kasza gryczana po gospodarsku ), a nawet podaje się ją w formie wytrawnego ciasta drożdżowego z nadzieniem gryczanym. Tym razem dla odmiany zaproponuję Wam jeszcze inną formę kaszy – placuszki smażone w sposób podobny do placków ziemniaczanych. W skład masy, z której przygotowuje się placuszki, poza kaszą

Trzeci talerz
Korzyści dla zdrowia z jedzenia kaszy 155

Moda na zdrowe jedzenie spowodowała, że do łask wróciły kasze. Sama nigdy nie przestawałam jej jeść i nie jest dla mnie modą a stałym elementem od lat mojej diety. Stawiam je zawsze na 1 miejscu jeśli chodzi o obiady, potem dopiero makarony, mąki czy ziemniaki.  Spośród wszystkich dostępnych na rynku kasz, najzdrowsza jest gryczana. Warto kupować tę białą czyli(...)niepaloną. Ma ona czterokrotnie większą zawartość przeciwutleniaczy od tradycyjnej kaszy gryczanej, aczkolwiek jest mniej dostępna od palonej.  👉Dbają o naczynia krwionośne.  Kasza gryczana i jej odmiana, czyli kasza krakowska, wskazane są dla osób cierpiących na kruchość naczyń krwionośnych, żylaki, pajączki, a nawet hemoroidy. Są bowiem świetnym źródłem magnezu i uszczelniającej witaminy P (rutyny). 👉Pomagają w walce z nowotworami

Zdrowie i pysznie na talerzu
Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach – kuchnia podkarpacka 215

Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka  Gołąbki z kaszą to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni podkarpackiej. Najczęściej jest to kasza gryczana, ale tym razem proponuję Wam moją ulubioną kaszę jęczmienną. Z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli taka kasza jest już daniem samym w sobie. Jednak mięso z żeberek w farszu i rosół, w którym najpierw gotuje się(...)mięso, a później kaszę, sprawiają że gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach godne są nie tylko niedzielnego, ale i świątecznego stołu. Namawiam zatem na przygotowanie gołąbków według receptury pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Wzdowa (gmina Haczów, okolice Krosna) i celebrowanie doskonałych podkarpackich smaków. Przepis pochodzi z kopalni receptur na pozornie zwykłe, a jednak często nieprzeciętne dania regionalne pt. „Wielka

Trzeci talerz
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka 179

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Wszelkie kasze w kuchni podkarpackiej zajmują bardzo ważne miejsce. Nasze prababcie, babcie i mamy wypełniały nimi gołąbki, pierogi i bułki drożdżowe. Przygotowywały też z nich kotlety, albo zapiekały je. Kasze były podawane na słono, ale również na słodko, na przykład z suszonymi śliwkami. Podkarpackie gospodynie kaszę jaglaną często łączyły z twarogiem, jęczmienną(...)grzybami, a gryczaną z ziemniakami lub mięsem. Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej, gmina Osiek Jasielski. Farsz do gołąbków przygotowany został z kaszy gryczanej, z dużą ilością suszonych grzybów, cebulką i zmielonym boczkiem. Gołąbki przygotowałam z kapusty włoskiej, ale równie dobrze można je przygotować z białej kapusty. Taka wersja gołąbków przypadnie do gustu

Trzeci talerz
Bezglutenowe kotlety gryczane 110

Dzisiaj podaję przepis na kotlety z kaszy gryczanej.  Robiłam je po raz pierwszy w życiu i przyznam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Doceniam walory żywieniowe kaszy gryczanej jednak ma ona specyficzny smak i po jakimś czasie, rodzinnie mieliśmy jej dość, nawet po przejściu na kaszę niepaloną... Kotlety z kaszy gryczanej zaskoczyły mnie ponieważ praktycznie w ogóle nie było czuć(...)smaku kaszy...  A smak był bogaty i zachęcający do pałaszowania:-) Składniki - ok. 20 sporej wielkości kotletów 500 g kaszy gryczanej niepalonej, nieugotowanej 200 g sera feta - prawdziwego, nie serów sałatkowych typu feta 5 jaj 6 łyżek mąki bezglutenowej - można używać wyłącznie skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub ich mieszanki średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka pęczek natki pietruszki sól

Ze smakiem bez glutenu
Pikantne placuszki z kaszy jaglanej 113

przygotowania placuszków potrzebujemy: – kawałek świeżej papryczki chili – ok 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej – 1 jajko – odrobinę mleka bez laktozy/wody (gdyby konsystencja okazała się za gęsta) – kilka suszonych pomidorów Wszystkie składniki wrzucić do jednego pojemnika – całość zblendować na jednolitą masę. Smażyć na małej ilości tłuszczu lub bez tłuszczu. Najlepiej smakują gorące prosto z patelni

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z bulgur i serem mozzarella. Bulgur salad & Mozzarella 130

Sałatka z bulgur i serem mozzarella. Bulgur salad & Mozzarella Pyszna kolorowa sałatka, która zachwyciła wszystkich nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Kasza bulgur, mozzarella, czarne oliwki i pomidory to idealne połączenie smakowe. Ponieważ mozzarella rozpuszcza się na grillu i robi się lekko lejąca, trzeba ją delikatnie zwinąć w pół . Lubię drobną kasze bulgur, gdyż nie trzeba jej gotować, wystarczy(...)zalać ją wrzącą wodą lub gorącym bulionem, przykryć na ok. 10 minut, a potem wymieszać widelcem aby zrobiła się sypka i gotowe, reszta to kwestia dodatków które wykorzystamy. Ta kasza bulgur została wymieszana po zaparzeniu z domową pastą paprykową , która nadała jej nie tylko lekko pikantnego smaku lecz również apetycznego, pomarańczowego koloru, doskonale smakowała z posiekaną natką pietruszki. Kasza bulgur

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasza jaglana z warzywami 126

Kasza jaglana z warzywami w moim wydaniu to rodzaj sałatki, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdrowe, kolorowe i lekkie danie. Może być to obiad lub kolacja, ale ja taką kaszę najczęściej przygotowuję na lunch – łatwo jest ją zabrać do pracy w pojemniku. W zasadzie możemy dodać dowolne warzywa, lecz moim zdaniem kasza najlepiej łączy(...)się z cukinią, pieczarkami i brokułem – świetnie sprawdzi się także czerwona papryka. Kasza jaglana z warzywami: 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 cukinia 1/2 małego brokuła 2 średnie cebule 6-8 pieczarek (150 g) 6-8 suszonych pomidorów z zalewy* 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze) pół pęczka natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony

Poezja smaku
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 181

Kasza zamiast ziemniaków. Niezwykła kasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą(...)czosnek. Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt grube ćwierć plasterki.   Zagotowujemy 650ml wody w garnku z pokrywką i grubym dnem. Solimy ją ½ łyżeczki soli, wrzucamy połowę przeznaczonego do kaszy masła, mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej się wody, stale mieszając trzepaczką balonową, wsypujemy powoli kaszę. Trzeba ją mieszać, żeby w trakcie wsypywania nie posklejała się w grudki. Zmniejszamy

Karo in the Kitchen
Ciasteczka lizaki z kaszy jaglanej 275

Zakręcona, czekoladowa kasza jaglana przypominająca kolorowe lizaki na patyku. Z tradycyjnymi lizakami, oprócz wyglądu nie mają nic wspólnego, bo to znacznie zdrowsza wersja smakołyków dla dzieci. Chociaż amatorów na tego typu słodkości można znaleźć też wśród dorosłych i przekonać niedowiarków do kaszy :) SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 100g czekolady białej 100g czekolady(...)orzechami ok 20g zmielonych płatków migdałowych Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, odsączyć na sicie i przelać wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie miała charakterystycznej goryczki. Przełożyć do garnka z mlekiem i posłodzić (niekoniecznie). Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko. Powinna być bardzo gęsta. Trwa to ok 15min. Gorącą kaszę podzielić na pół

https:KKuchniaMniam
834. Kokosowa kasza manna & chleb z żurawiną 157

Kasza manna z mleczkiem kokosowym* i sosem wiśniowym *z częścią gotowana, część na górze  I jak tam po świętach? I w tym roku nie mogło zabraknąć u mnie drugiego dnia świąt domowego chleba z żurawiną (i słonecznikiem). Taka mała tradycja się już z tego robi, nie muszę wspominać, że po śniadaniu już go nie było

More food, love and dreams