Sushi z kaszą jaglaną To jest mój pierwszy przepis na łamach Blendman’a, do którego przygotowania nie użyłem blendera. Własnie dlatego znalazł się on w nowej zakładce „Blendman bez blendera”, gdzie od czasu do czasu tego typu przepisy będzie można spotkać. Tak na prawdę nie jest to do końca przepis niezwiązany z blogiem, ponieważ do środka użyjemy(...)już wcześniej dodanego na bloga, serka z nerkowców . Sushi standardowo robi się ze specjalnym ryżem i tak też zazwyczaj robiłem, ale od teraz moim ulubionym wsadem skrobiowym jest kasza jaglana. Tańsza od ryżu, zdrowsza, a jak najbardziej nadająca się do zrobienia… sushi z kaszą jaglaną ! Dla części z Was może być to zniewaga względem kultowego dania jakim jest sushi
BlendmanKasze są pożywne i zdrowe! Niezastąpione w naszej diecie! Kasza jęczmienna to kasza wyrabiana z jęczmienia. Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych, nie pokruszonych ziaren jęczmienia. To z niego jednak, poprzez rozdrobnienie ziaren, produkuje się najchętniej przez nas spożywaną kaszę perłową. Kasze zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, dostarczające organizmowi energii. Z tego względu(...)budulcowy naszych kości i szkliwa. Ponadto odnajdziemy w nim także sporo cynku, potasu oraz żelaza (którego niedobór może prowadzić np. do niedokrwistości, spadku sprawności fizycznej czy przemęczenia). Ta cudowna kasza ma największą zawartość witaminy K. Przyczynia się również do obniżenia we krwi ilości tzw. złego cholesterolu. Dziś polecam połączenie pęczaku ze świeżymi warzywami. Można również dodać mięso np.łopatkę
potrawyregionalnejedno z pierwszych dań Truskawki na słodko, to taka opcja bardziej śniadaniowo-kolacjowa bądź deserowa, bardzo prosta, co w pierwszych tygodniach jest ogromnym plusem. Jej głównym składnikiem jest królowa kasz, czyli kasza jaglana. W sumie nie znałam jej przed urodzeniem się Tosi (czemu, nie mam pojęcia O.o ), ale jest to moja absolutna miłość od pierwszego posmakowania i na pewno podzielę(...)się z wami przepisem na moje ukochane kulki jaglano-chałwowe! Dzisiaj jednak podstawy, bo ugotowanie kaszy jaglanej wymaga pewnych zabiegów, żeby jej smak był dokładnie taki jak powinien. Na początek troszkę teorii. Kasza jaglana, przyrządzona z łuskanego ziarna prosa, gościła na polskich stołach od wieków, to jedna z najstarszych i najzdrowszych znanych u nas kasz. Jej głównym składnikiem jest skrobia
Przepysznik - BLW i nie tylkoGołąbki chyba nieco rzadziej robione niż te z ryżem, a są może nawet smaczniejsze składniki ( wyszło 16 gołąbków) Duża główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej prażonej , ugotowanej na wpół miękko * 500 g mięsa wieprzowego , zmielonego grzyby suszone, od 1/2- do 1 szklanki duża cebula sól, pieprz * proporcje kaszy i mięsa można zmieniać dowolnie przygotowanie Grzyby zalać(...)kapusta jest mniejsza i z jednego liścia robimy jeden gołąbek, ścinam gruby nerw kapuściany na płasko.) Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Wymieszać z posiekanymi grzybami, kaszą gryczaną , dodać zmielone, surowe mięso, doprawić solą i pieprzem. Na liściu układać sporą łyżkę farszu (ilość farszu zależy od wielkości liścia i wielkości gołąbków które chcemy zrobić
Stare GaryTurcji - pul biber, sprawdziłam, można dostać na Allegro, polecam, jest znakomita, wpadliśmy w małe uzależnienie. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki pasty pomidorowej 50 g masła 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań 1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podania(...)sól, pieprz 1200 ml wody lub bulionu przygotowanie Kaszę i soczewice opłukać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, zrumienić cebulę, dodać przyprawy (oprócz mięty) i pastę pomidorową. Chwilę smażyć, następnie dodać soczewicę i burgul, zalać bulionem, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować tak długo aż soczewica i kasza będą bardzo miękkie. Od czasu do czasu mieszać
Stare GaryDzisiaj coś dla małych i dużych łasuchów, racuchy z twarogu i kaszy manny- zdrowe i pożywne. Do placuchów dodatkowo zrobiłam słodki kisiel cytrynowy, ale posypane cukrem pudrem będą również wyśmienicie smakować. Przepis mojej mamy, a przypomniany dzięki Domowej Kuchni Aniki :) Zachęcam Was do wypróbowania tego banalnie prostego przepisu! Placuszki (9 sztuk): * twaróg- 300g (użyłam półtłustego) * kasza manna(...)cukier- 3 łyżki * masło klarowane/oliwa Kisiel cytrynowy: * cytryna- (sok + skórka) * woda- 1 szklanka * cukier- 4 łyżki* * skrobia- 1 łyżka** Placuszki: Twaróg włożyć do miski, rozdrobnić widelcem i dodać kaszę mannę, jajko oraz cukier. Wymieszać. Ciasto brać zwilżonymi wodą rękami i formować w kulkę, ułożyć na rozgrzanej patelni i spłaszczać łyżką do grubości około 1 cm i średnicy około
Kraina Miodem Płynącajednej osoby.Danie bardzo latwe do przygotowania,smaczne i niezwykle efektowne.Jest to juz moja druga dynia faszerowana.Pierwsza byla z nadzieniem miesnym,niestety nie zdazylam zrobic zadnego zdjecia.Dzisiejsza jest faszerowna kasza gryczana i pieczarkami .A calosc pieczona w pysznym pomidorowo-kokosowym sosie.Swietne danie rowniez dla wegetarian.Bardzo polecam! Skladniki na 2 duze porcje: 1 dynia hokkaido 700-800 g 100 g kaszy gryczanej(...)puszka pomidorow 150 ml mleka kokosowego 4 lyzki startego parmezanu rozmaryn i oregano ( u mnie swieze) moga byc suszone sol,pieprz,cukier 1 lyzka masla ghee Wykonanie: Ugotowac woreczek kaszy gryczanej. Obrana,pokrojona w drobna kostke cebule przysmazyc na rozgrzanej patelni,dorzucic czosnek i pokrojone pieczarki.Dodac sol,swiezo zmielony pieprz i posiekane oregano.Zeby nadzienie sie nie rozsypywalo mozna dodac surowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naprawde wysmienite.Chociaz podane z sosem pomidorowym tez nam bardzo smakowaly.Z grzybowym bylyby pewnie jeszcze lepsze.Swietne danie takze dla wegetarian. Skladniki: 1 biala kapusta 1 kg ziemniakow 200 g drobnej kaszy jeczniennej 2-3 cebule 2 lyzki masla ghee lub oleju bulion warzywny 1 jajko 1 lyzka suszonego majeranku sol,pieprz 2-3 listki laurowe i ziele angielskie-opcjonalnie Wykonanie: Luzno(...)obrac i zetrzec na malych oczkach tarki lub szybciej zetrzec w robocie..Ulozyc na sicie by usunac nadmiar wody Cebule obrac,pokroic w kostke i przysmazyc na zloty kolor. Kasze wylozyc na sitko i przeplukac pod biezaca zimna woda. Starte ziemniaki polaczyc z podsmazona cebula,jajkiem oplukana kasza.Dodac sol,pieprz i majeranek.Dokladnie wyrobic. Tak przygotowany farsz ukladac na lisciach kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Baklazan zapiekany "po polsku",poniewaz uzylam do zapiekania drobnej krakowskiej kaszy jeczmiennej i boczku.Zostala mi ugotowana torebka kaszy z poprzedniego dnia,a maz dorzucil po mysl z boczkiem.Wyszlo smacznie. Skladniki: 2 baklazany 1 torebka ugotowanej kaszki krakowskiej 150 g boczku surowego 10-12 czarnych oliwek 1/2 papryczki chilli 1 jajko dowolne ziola-u mnie oregano i tymianek pieprz ewentualnie(...)skorki boczek pokroic w mala kostke na patelni umiescic pokrojona w kosteczke cebule,zabek czosnku i pokrojony boczek.Smazyc ,az boczek straci surowy charakter,ale go nie przypiekac na brazowo kasze polaczyc z zawartoscia patelni,dodac pokrojone oliwki,ziola, papryczke chilli ,jajko oraz pieprz.Dokladnie wymieszac. farszem wypelnic polowki baklazanow,ulozyc na blaszce .Ulozyc na gorze plasterki mozarelli lub innego sera.Zapiekac okolo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!straganach pełno suszonych owoców. Postanowiłam więc skorzystać z okazji i trochę poeksperymentować. Okazało się, że przyprawa korzenna świetnie komponuje się nie tylko z suszonymi owocami, ale także z kaszą manną. Dzięki temu powstał przepis na pyszne, aromatyczne śniadanie, które nawet wybrednym dzieciom przypadnie do gustu. Potrzebne nam (na 1 porcję): - 300 ml mleka - 3,5 łyżki kaszy manny(...)łyżeczka gorzkiego kakao - 1,5 łyżeczki miodu lipowego - 2-3 wędzone śliwki (można zastąpić suszonymi) Przygotowanie: Mleko podgrzać razem z przyprawami i miodem. Do gorącego mleka delikatnie wsypać kaszę mannę, tak by nie powstały grudki i gotować parę minut ciągle mieszając. Gdy kaszka zgęstnieje, przełożyć ją do miseczki. Śliwki pociąć w kostkę lub paseczki i udekorować nimi wierzch kaszki
W poszukiwaniu inspiracjiCiągle mnie zadziwia fakt, ze pozornie lekka modyfikacja w jakimś daniu powoduje, ze potrawa smakuje zupełnie inaczej. Bardzo często podawałam kaszę gryczaną i sos grzybowy do jakichś II dań mięsnych. Robiłam też kaszę gryczaną wypiekaną z grzybami na smaku z gotowania grzybów suszonych. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość- ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem i duszenie
Buniabaje w kuchniCzasami zostaje nam z obiadu kasza lub ryż. Szkoda wyrzucić, a "na sucho" nikt nie chce zjeść. W takim przypadku można przygotować kotleciki. Są smaczne i sycące, mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy przygotować do nich ulubiony dip i mamy oryginalny posiłek. Składniki: około 4 kubków ugotowanej, sypkiej kaszy (mniej więcej tyle mi jej zostało, pisząc "kubek" mam na myśli taki(...)opanierowania, sól , pieprz , ostra papryka - do smaku. Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne ze środka i pokroić w średnią kostkę. Cebulę i czosnek obrać, i posiekać drobno. Do zimnej kaszy dodać paprykę, cebulę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wlać rozbite jajka, dodać sól, pieprz i mieloną ostrą paprykę oraz 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie połączyć. Jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś druga wersja pysznego pasztetu z kaszy jaglanej . I jak to w życiu bywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana na lepsze, by danie było jeszcze smaczniejsze. Ten pasztet to dopiero strzał w dziesiątkę, jest wprost genialny. Zamieniłam pieczarki na boczniaki, dodałam także zamiast fasoli (nie wszystkim ona u mnie pasowała smakowo) soczewicę gotowaną na parze(...)jest bardzo zdrowy. Nic tylko polecać dalej, robić i zajadać. Piekłam w formie 24x10cm. Idealnie sprawdzi się również w Święta jako alternatywa dla pasztetów mięsnych. Składniki: - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na sypko - 0,5kg boczniaków - 3 cebule - 2-3 ząbki czosnku - 1 pęczek natki pietruszki (pokrojony) - 1 puszka soczewicy gotowanej na parze - ok.60g mąki ziemniaczanej - sól i pieprz
Smaczne Zdroweprzemycić porcję witamin. Wersja błyskawiczna. Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 4 Składniki: Dżem Łowicz z agrestu i kiwi, 2/3 szklanka puree z pieczonej dyni , 5 łyżek błyskawicznej kaszy manny, 2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy, cukier do smaku, 2 łyżki sezamu, listki mięty do przybrania. Przygotowanie: Na patelni uprażyć sezam. Do gotującego się mleka(...)powoli wsypać kaszę, ciągle mieszając, zestawić z ognia na ok. minutę. Do kaszy dodać cukier, esencję waniliową, puree z dyni, dokładnie wymieszać. Przełożyć do szklanek lub kieliszków, na wierzchu wyłożyć dużą porcję niskosłodzonego dżemu z agrestu i kiwi, posypać sezamem, przybrać miętą. Błyskawicznie, smacznie
SzczyptaSmaQmąką. Nie była bym sobą gdybym tego nie połączyła. Pierogi wyszły PRZEPYSZNE, ciasto sprężyste, leciutkie i i lekko słodkawe. Wedle mnie najlepsze ciasto. Tym razem zrobiłam pierogi z kaszą gryczaną w połączeniu serkiem ricotta. Do pogłębienia smaku dodałam do części moją ulubioną czarnuszkę a do drugiej części świeży rozmaryn. Szczerze mówiąc nie mogę się zdecydować, która wersja lepsza:) Decydujcie sami(...)gorącej wody - 0,5 szklanki zimnej wody - 1 jajko - 2 łyżki oliwy' - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 1 szalotka do posypania na pierogi - masło do polania FARSZ - 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej - 0,5 opakowania serka ricotta - świeży rozmaryn lub ziarna czarnuszki (można pominąć) - 1 szalotka - 2 łyżki masła SPOSÓB WYKONANIA - mieszamy mąkę z solą i wlewamy w to szklankę gorącej
Basia w kuchni