Krokiety z kaszą i grzybami SKŁADNIKI: Ciasto naleśnikowe mąka -500 g mleko - 1 szkl jajka - 2 szt sól woda mineralna gazowana- 1 szkl tłuszcz Farsz kasza gryczana - 250 g grzyby leśne mrożone - 600 g cebula - 2 szt tłuszcz wegeta sól i pieprz Oraz bułka tarta jajka - 3 szt olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski(...)wsypać mąkę, wybić jajka, dodać szczyptę soli oraz mleko i wodę, zmiksować ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu, smażyć naleśniki na złoty kolor. Farsz Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko. Grzyby posiekać, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć kaszę z grzybami i cebulą, doprawić do smaku wegetą, solą
Kuchnia DanusiSkładniki: 3 szklanki mleka, 6 łyżek kaszy manny Kupiec, 2 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, czekoladowe gwiazdki Dr.Oetker Przygotowanie: Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Do gorącego mleka wsypujemy powoli kaszę mannę i od razu mieszamy, tak by nie powstały grudki. Mieszamy tak długo, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Słodzimy cukrem. Połowę kaszy manny przekładamy(...)miseczki i dodajemy kakao. Do przezroczystych szklanek przekładamy łyżką ciemną i jasną warstwę kaszy na zmianę
Aga w kuchnibędzie inna tarta, choćby dlatego, że nie ma w niej grama mąki , jest to tarta bez ciasta,ale... na spodzie z kaszy gryczanej. Taka wersja fit powiedziałabym. No i szybsza zdecydowanie! Składniki -torebka kaszy gryczanej prażonej -ziemniaki -papryka czerwona i żółta -marchewka -cebula -masło -oliwa z oliwek, sól,pieprz -2 jaja -łyżka parmezanu lub grana padano -ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne(...)Pola Formę do tarty posmaruj masłem, międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, wsyp do miseczki, lekko ostudz. Ziemniaki obierz pokrój na kawałki, cebulę na piórka i marchewke na talarki, papryke na paski, duś w sosie własnym z odrobiną oliwy z oliwek i wody.Posól, popieprz do smaku i rozetrzyj na puree. Roztrzep
Z Kuchni Do Kuchnijesień, to musi być kolorowo na talerzu! Dietetyczny obiad! Polecam! Kasza jęczmienna z suszoną żurawiną, podana z salsą warzywną z gruszka pera rocha, i masłową sałatą. Nasyci kolorami, wzbogaci witaminami, zaspokoi głód ;-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka ugotowanej według instrukcji na opakowaniu kaszy jęczmiennej - 1-2 łyżki suszonej żurawiny - 1/2 łyżki masła w/w wymieszaj w misce, nałóż na talerz (wykorzystaj obręcze(...)kuchenne, aby ładnie zaprezentować kaszę) Sałatka z gruszką: - pomidorek żółty - 1/4 papryki czerwonej - gruszka pera rocha - 1/4 papryki zielonej - świeża bazylia, melisa - 3 oliwki zielone - sok z cytryny - 1/2 łyżeczki miodu - 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek - łyżka wody - sól morska - pieprz świeżo zmielony - kilka ziaren suszonej żurawiny - 1/4 awokado w/w wymieszaj w miseczce, podawaj z gorącą kaszą Sałatę masłową dopraw
SMYKWKUCHNITaka mała wariacja sałatki caprese . Dałam podstawowe składniki w wersji mini a do tego dołożyłam kaszę perłową i olej sezamowy. Sałatka wyszła przepyszna. składniki: 500 g pomidorków koktajlowych, u mnie czerwone i żółte 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej kilka listków świeżej bazylii 3 łyżki oleju sezamowego przyprawa do pomidorów Kamis do smaku Kasze jęczmienną(...)perłową ugotować i wystudzić. Pomidorki umyć i osuszyć, pokroić na połówki. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić na połówki. Pokrojone składniki przełożyć do miski, dodać wystudzoną kaszę i wymieszać. Następnie dodać drobno pokrojoną bazylię, do smaku doprawić przyprawą do pomidorów (można też użyć soli ziołowej). Sałatkę skropić olejem sezamowym, jeszcze raz wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujeKotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Kuchnia podkarpacka obfituje w dania, których głównym składnikiem jest kasza. Niegdyś stanowiła ona bazę większości dań obiadowych, jednak z czasem została wyparta przez ziemniaki i ryż. Specjały lokalnej kuchni równie często przygotowuje się z kaszy gryczanej, co jęczmiennej, czy jaglanej. Kasza to symbol wpływu kuchni kresowej na kuchnię podkarpacką, choć cieszyła się ona już(...)wcześniej uznaniem zarówno w kuchni polskiej, jak i żydowskiej. Na Podkarpaciu z kaszą robimy gołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami i suszonymi grzybami. Wbrew pozorom jest
Trzeci talerzDzisiaj podzielę się z Wami może i dość banalną poradą, ale wbrew pozorom wiele osób ma problem z przygotowaniem tej właśnie kaszy. Kasza jaglana jest znana od lat, lecz nie każdy jeszcze się z nią zapoznał. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy(...)żelaza i miedzi. Dodatkowo zawiera krzem, który wspomaga przemianę materii.☝ Niestety ma wysoki indeks glikemiczny (71). No to trochę nauki zaczerpnęliście , teraz przejdźmy do konkretu czyli przyrządzenia. Źle ugotowana kasza jaglana ma w sobie dość cierpki i gorzki smak. Lecz jest bardzo łatwy sposób, aby się go pozbyć i zamienić w delikatny orzechowy aromat😏 Takie czary mary 😀 A więc: Krok
Zdrowie i pysznie na talerzuWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z kaszą bulgur i awokado, sałatka jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu i idealnie nadaje się do zabrania na przykład do pracy. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować : 200 g kaszy bulgur 300 g pomidorów 1 puszka tuńczyka kawałki (w sosie własnym lub oleju) 1 ogórek sałatkowy (około 200 g) 1 awokado(...)łyżki oliwy lub oleju około 1 1/2 łyżki soku z cytryny do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Pyszna sałatka z kaszą bulgur i awokado Przygotowanie: Kaszę bulgur gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam, wsypuję do miski i odstawiam do wystudzenia. Przygotowanie pozostałych składników sałatki: Cebulę kroję w kostkę, oliwki kroję na mniejsze
Uwaga Babcia GotujePierogi z kaszą manną - kuchnia podkarpacka Pierogi z kaszą manną to moje wspomnienie z dzieciństwa. Babcia Rózia gotowała nam różne pierogi. Najczęściej były to oczywiście ulubione pierogi wszystkich dzieci – ruskie. Ale były też pierogi z jabłkami, jagodami, truskawkami i śliwkami. Do pierogów z kaszą manną mam jednak szczególny sentyment. Na blaszanej miseczce babcia wstawiała je do piecyka, żeby ciepłe czekały(...)przyjdziemy. Dzisiaj ich smak przenosi mnie w tamte dawne, dobre czasy. Pierogi z kaszą manną łączą lekko słodki smak farszu, ze słonym smakiem ciasta pierogowego. Ciasto przygotowuje się tak samo, jak na pierogi ruskie. Soli się je, podobnie jak i wodę. Jednak sama kasza manna, ugotowana na gęsto na mleku, posłodzona jest cukrem i okraszona masłem. To połączenie smaków moim
Trzeci talerzDzisiejszym wpisem chciałbym zapoczątkować moją małą mini serię wyrobów z kaszy gryczanej białej (niepalonej), której właściwościami jestem zafascynowany. Do jej głównych zalet należą: brak glutenu, duża ilość błonnika pokarmowego, działanie alkalizujące na nasz organizm, wysoka zawartośc witamin (B1, B2, B6) oraz mikroelementów (żelaza, potasu, krzemu, wapnia i cynku). Jak większość kasz idealnie nadaje się w wersji gotowanej jako dodatek(...)obiadu. Poza zastosowaniem klasycznym równie dobrze spełnia się w roli głównego składnika chlebów, ciast lub racuchów. Jakiś czas temu podjąłem pierwsze próby wykorzystania tej kaszy we wszelkiego rodzaju wypiekach a efekty tych prób będziecie mogli oglądać już w najbliższych dniach. Na pierwszy ogień przedstawiam Wam niesamowicie prosty, wymagający jedynie kilku minut pracy chlebek gryczany. Do przygotowania chlebka potrzebujemy jedynie kaszy
Gar ZdrowiaDzisiaj zapraszam na krupnik z kaszą jaglaną. Krupnik to szczególnie w czasach dziecięcych, nie była moja ulubiona zupa. Oj, zdecydowanie nie Dopiero powiedzmy od czasów studenckich, zaczęłam doceniać jej charakterystyczny smak, jaki zupa zawdzięcza krupie, czyli kaszy. Nie wiem czy zniechęcał mnie jej kolor czy coś innego. Przekonałam się do niej, kiedy tata zaczął dodawać do krupniku śmietanę. Dzisiaj(...)Mój tata dodaje jeszcze kawałek schabu i wrzuca do zupy zarówno kawałki kurczaka jak i rozdrobniony schab i na tym powstaje mięsno-warzywny wywar. W krupniku możemy zastosować dowolną kaszę, zwykle jest to drobna kasza jęczmienna. My jednak dzisiaj gotujemy krupnik z kaszą jaglaną. Ilość kaszy jest rzeczą indywidualną. Każdy lubi inną ilość kaszy. Znam takie osoby, w krupniku których
Mieszam w GarnkuKasza gryczana z mięsem to treściwy, konkretny, ale i bardzo smaczny farsz do pierogów. Mimo skromnych dodatków smakowych, bo zaledwie sól, pieprz i cebula, farsz jest wyrazisty i ma charakter. Pierogi dukielskie z kaszy gryczanej i mięsa równie smaczne są od razu po ugotowaniu, jak i podsmażone na patelni. Kasze uprawiane i spożywane są w Polsce od czasów średniowiecza. Niegdyś(...)jedna z podstawowych potraw, z czasem zostały wyparte przez inne produkty, szczególnie ziemniaki. W naszej podkarpackiej kuchni kasze pojawiają się często, choć nie w całym regionie od zawsze były doceniane. Na wschód od Buga i Sanu kasze stanowiły jeden z podstawowych, ale i bardzo lubianych składników potraw codziennych i świątecznych. Wincenty Pol w Pieśni o ziemi naszej pisał
Trzeci talerzAromatyczną, lekką. Przepyszną. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 500 – 600 ml bulionu warzywny – 1 marchewkę – różyczki 1 brokuła – 1 opakowanie pieczarek (500g) – 1 garść kaszy jaglanej Do ugotowanego bulionu dodajemy pokrojone marchewki, pieczarki i różyczki brokułów. Dodać kaszę jaglaną (zamiast kaszy jaglanej można dodać ziemniaki). Ponownie gotować ok 20 min aż warzywa będą miękkie
Szybko Tanio Smacznierozpływają się w ustach. Na prawdę trudno się im oprzeć. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy: – ok 400 g filetu z łososia (może być inna ryba) – 1 szklankę kaszy jaglanej – 1 cukinię, utartą i odsączona z nadmiaru wody – 1 startą marchew – 2 jajka – sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania Ugotować szklanką kaszy jaglanej w około(...)rybę miksujemy na jednolitą masę (za pomocą blendera będzie najszybciej, ale możecie też rozgnieść widelcem). Dodajemy cukinię, marchew oraz przyprawy, wbijamy jajka i całość mieszamy rękoma. Połączyć z kaszą i formować kotleciki. Smażyć na patelni ok 10 minut z każdej strony na średnim ogniu. Podawać gorące z jeszcze większą ilością warzyw – najlepiej świeżą sałatą
Szybko Tanio SmacznieLekka kolacja to niewątpliwie sałatka z kaszy, brokułów i orzechów. Lekkie sałatki to moja specjalność. Przyrządzam je na ciepło i zimno w zależności od pory roku i ochoty. Używam różnego rodzaju kaszy, warzyw, orzechów czy nasion aby je urozmaicić. Każda kasza ma swój specyficzny smak. Osobiście lubię sałatki z kaszą gryczaną prażoną. Nie stronię też od pęczaku . Sałatka z bulgur(...)również często przyrządzana przeze mnie kasza. Sałatki można łatwo urozmaicić nie tylko rodzajem kaszy ale warzywami i owocami. Lubię je mieszać z prażonymi nasionami i owocami. Dzisiaj proponuję brokuły, włoskie orzechy i pestki granatu. Szybko i smacznie. Sałatka z kaszy gryczanej Składniki: 2-4 porcje 100 g kaszy gryczanej palonej 50 g włoskich orzechów 1 brokuł, mały 1 mała czerwona
codojedzenia