będący kumulacją super-jedzenia, a że przymiotnik super zobowiązuje to: MANGO – zawiera substancje, które mogą hamować rozwój raka piersi i okrężnicy oraz skutecznie obniża poziom cukru we krwi. KASZA JAGLANA – wyróżnia się bardzo wysoką zawartością witamin B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Dodatkowo jest bogata w łatwo przyswajalne białko. OLEJ KOKOSOWY – zawiera unikalne połączenie kwasów(...)właściwości antybakteryjne. I to co najbardziej zainteresuje smakoszy… koktajl jest pyszny, mocno kremowy i słodki. Składniki (2 porcje): 1 dobrze dojrzałe mango 1/3 szklanki (ok. 60 g) suchej kaszy jaglanej 1 szklanka (250 ml) mleka (może być roślinne) 2 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli
Fitsweet.meDzisiaj chcę Wam przedstawić kolejny pyszny sposób na wykorzystanie kaszy gryczanej białej w codziennej diecie. Amerykańskie pancakes a polskie naleśniki: sama nazwa jest tutaj najmniej istotna, ponieważ możemy wylewać kilka mniejszych i grubszych placków a otrzymamy puszyste racuszki. Liczy się to, że smaczne, zdrowe oraz szybkie w przygotowaniu. Co ważne nasze naleśniki są w pełni bezglutenowe oraz nie posiadają(...)sobie nabiału. Dodatkowo dzięki obecności kaszy gryczanej białej są + Dodaj nową kategorię pełne wartościowych składników odżywczych. Jest to świetna propozycja dla każdego kto, z uwagą komponuje swój codzienny jadłospis w poszukiwaniu posiłków wartościowych oraz smacznych. Naleśniki wychodzą puchate i mięciutkie. Pycha! Jeżeli smakował Wam chleb z kaszy gryczanej to te naleśniki swoim smakiem podbiją Wasze podniebienia oraz serca. Składniki
Gar Zdrowiaprzykład nie jest idealny? Czy wasze dzieci też po setnej propozycji dania, które zazwyczaj lądowało na podłodze, nie mogłyby się przekonać się, że danie to może być jednak smaczne? Kasza w innym wydaniu znajduje się tu: Kokosowa jaglanka z ukrytym warzywkiem. Jak jednym daniem wzbogacić dietę niemowlaka i mamy? Jaglanka na awokado i buraczku. Szaleństwo witamin w jednym daniu(...)niemowlaka 1 mały burak 1/3 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki wody 1 banan 40 gramów awokado (/bez skórki i pestki) skórka z 1/3 cytryny 1/2 łyżeczki soku z cytryny Buraka gotujemy do miękkości w skórce (przez około 40 minut), albo pieczemy w piekarniku w 200℃ (przez około 40 minut). Obieramy i studzimy. Możemy być cwani i kupić gotowego, ugotowanego buraka
KrupeczkiBardzo prosty pomysł na śniadanie z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Jeśli standardowy krem jaglany znudził Wam się- polecam wykorzystanie kaszy jaglanej w inny sposób, nadal jednak na słodko. Smaczne, ciepłe i pożywne śniadanie. Nie ma nic lepszego! Składniki (na 3-4 porcje): 1 szklanka kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka 2-3 łyżki miodu 3 gruszki(...)jabłko 1/3 szklanki żurawiny suszonej 3-4 łyżki migdałów w płatkach jajko 1 łyżka siemienia lnianego truskawki do podania Kaszę jaglaną płuczę na sicie i gotuję w podanej ilości mleka razem z żurawiną do wchłonięcia płynu. Gruszki i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Ugotowaną kaszę mieszam z miodem, startymi owocami, płatkami migdałów, jajkiem
Mango Papajaniedzielę, szkoda czasu na długie gotowanie. Mrożonki w takim przypadku są znakomite do krótkiego gotowania. Wykorzystałam również mięso z udek, które nie wymaga długiej obróbki. Do tego delikatna kasza jaglana i obiad gotowy. Składniki: -6 porcji mięsa z udek -pół opakowania mrożonej brukselki -pół opakowania mrożonej marchewki mini -biała część dużego pora -olej do podsmażania -szczypta kardamonu, kurkumy, curry(...)sól, pieprz do smaku -kilka kropel cytryny -łyżka masła -pół szklanki kaszy jaglanej -szklanka gorącej wody -garść posiekanej natki pietruszki Do głębokiej patelni albo rondla wsypujemy brukselkę i marchewkę. Delikatnie podlewamy wodą, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W tym samym czasie kroimy por na grubsze krążki i podsmażamy na oleju do zrumienienia. Dodajemy do duszących
Kulinarne przemysleniaporcje) 500 g polędwicy z dorsza sól, pieprz 1 jajko 50 g płatków migdałowych 2 – 3 łyżeczki oleju kokosowego 100 g brązowego ryżu 100 g ulubionej kaszy (użyłam bulgur i pęczak) 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oliwy z oliwek kilka różyczek brokuła 1/3 żółtej papryki 1/2 łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka(...)śmietany 12% (opcjonalnie) Wykonanie W rondlu o grubym dnie lub na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić przepłukaną na sicie kaszę oraz ryż. Podsmażyć kilka minut i podlać wodą. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i brokułowe różyczki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać curry i świeżo startą gałkę muszkatołową. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę śmietany, aby kasza z ryżem
Raj dla PodniebieniaDziś mam dla Was prosty i naprawdę pyszny deser: budyń z kaszy jaglanej. W sumie sama byłam zaskoczona, że to może być aż tak dobre ;) Mój budyń jaglany przygotowałam na mleku roślinnym – migdałowo-ryżowym, ale możecie użyć także zwykłego mleka krowiego lub nawet ulubionego soku. Z podanych składników wychodzą dwie duże porcję (lub trzy mniejsze). Składniki: 0,5 szklanki(...)kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka (u mnie migdałowo-ryżowe) 1 dojrzały banan 1 łyżeczka miodu 3 łyżki oleju kokosowego + owoce do dekoracji Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Zostawiamy pod przykryciem, aż kasza będzie zupełnie miękka i wpije całe mleko. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy
Ciastkozercyczeluściach lodówki tofu i jakieś resztki, jak napoczęte mleko kokosowe itd. Składniki na obiad dla 4-6 osób: opakowanie ciasta francuskiego 300-400 g pieczarek około 300 g dowolnej kaszy (ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu) 1-2 cebule łyżeczka suszonego czosnku lub 2 gniecione ząbki świeżego pęczek pietruszki (mam szczęście, bo mam zagon w ogrodzie) 2 łyżki gęstego mleka(...)kokosowego z puszki łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta pieprzu *opcjonalnie 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów *kaszę możesz zastąpić ryżem *tofu możesz spokojnie pominąć Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez 5 minut drobno posiekaną cebulę po czym dodaj przyprawy, wymieszaj. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki (lub bardzo drobno posiekane
greenscarfskładniki na 1 porcję: ok. 50 g kaszy jaglanej 250 ml mleka lub wody 1 garść orzechów garstka malin miód wykonanie: Kasze jaglaną płuczemy 2-3 razy a następnie przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Zalewamy mlekiem, doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy aż pochłonie mleko. Kaszę możemy gotować również na wodzie a po ugotowaniu zalać(...)ciepłym mlekiem lub jogurtem. Orzechy grubo siekamy, podprażamy na suchej patelni. Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki dodajemy podprażone orzechy, świeże lub rozmrożone maliny, dosładzamy miodem i podajemy
Domowy Smak JedzeniaJeżeli w szafie zalega Wam kasza gryczana - to zachęcam do przygotowania sałatki wraz z dodatkiem piersi kurczaka, pomidora i szczypiorku. Prosto i smacznie :) Sałatka idealna na drugie śniadanie. Na sam koniec dodam, że kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż tradycyjna palona. Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 filet z piersi kurczaka 1 pomidor 1/2 pęczka(...)pieprz Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części i przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki z kurczaka. Ostudzić. W międzyczasie kaszę ugotować, ostudzić. Pomidora pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Do miski przesypać kaszę, dodać pomidora, kawałki piersi z kurczaka, cebulę i szczypiorek z dymki. Na sam koniec
UgotowaćKasza pęczak jest bardzo zdrowa ❤, w smaku wyjątkowa. Kiedy cukinię z cebulą upieczemy, pieczarki i boczek następnie dodajemy. Na samym końcu przyprawę z kaszę mieszamy i do warzyw dokładamy. Całość podpiekamy, świeży szczypiorek siekamy, wierzch nim posypujemy i już z całą rodzinką 👪 sobie jemy 🍴 . Składniki: ok. 1 kg małych cukinii (10 szt.), 2 duże cebule, 250 małych pieczarek(...)kaszy pęczak Cenos, ok. 300 g boczku surowego wędzonego (chudego), 1 płaska łyżeczka curry, świeży tymianek, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy, 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki mieszanki przypraw suszone pomidory z chili, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy z nich końcówki, a cebulę kroimy na ósemki. Rada: jeśli
Moniki Smakołykiczekolady białej 1 i 1/3 szklanki mleka kokosowego wiórki kokosowe pozostałe z przygotowywania mleka kokosowego 2 duże jajka 8 g (małe op.) cukru wanilinowego ok 130 g kaszy jaglanej (ok 1/2 szklanki) poza tym: 3-4 łyżki suszonej żurawiny kilka plastrów ananasa z puszki pokrojowych na kawałki /Szklanka o pojemności 250 ml/ Jeśli szukasz produktów ekologicznych(...)zamrażalniku przez 1 godzinę. Ze śmietanki 30% i czekolady przygotuj ganasz czekoladowy wg przepisu i odstaw do przestudzenia. Mleko kokosowe zagotuj z cukrem wanilinowym, dodaj olej. Kaszę jaglaną przygotuj do gotowania jak w przepisie podstawowym, czyli opłucz na sitku pod bieżącą wodą i przelej wrzątkiem. Wrzuć ją do wrzącego mleka, kilka razy przemieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz
Anioszek w kuchniBardzo często na obiad przyrządzam sobie warzywa z różnymi kaszami. Tym razem przygotowałam kaszę z cukinią, brokułem i zielonym groszkiem. Danie jest smaczne i sycące, doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno więc spokojnie możemy zabrać je do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej Targroch 1 różyczka brokuła 2 małe cukinie 1 cebula Pół puszki groszku zielonego Olej kokosowy(...)smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, odcedzamy. Cukinię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, cebule obieramy , kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy niewielka ilość oleju kokosowego, dodajemy cukinię i cebulę, lekko podsmażamy. Dodajemy ugotowanego brokuła, odcedzany z zalewy
Bajeczna Kuchniawciąż uwielbiam ten smak to dzisiaj o wiele bardziej lubię eksperymentować w kuchni i chcę Wam przedstawić efekt mojego ostatniego eksperymentu. Kapustę głowiastą zastąpiłem kapustą pekińską, ryż ustąpił miejsca kaszy gryczanej palonej a mięso mielone w moim przepisie to garść warzyw. Wyszło wyśmienite. Oto przepis: Składniki: jedna kapusta pekińska, 150g kaszy gryczanej palonej (możemy użyć ryżu lub innej kaszy(...)200g przecieru pomidorowego (opcjonalnie), 1 jajko (aby zrobić wersję wegańską pomijamy jajko), główka czosnku, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku (u mnie odrobina bazylii oraz oregano). Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowanie możemy skrócić o kilka minut, ponieważ przed sobą mamy jeszcze około 30 minut duszenia faszerowanych gołąbków. Odcinamy głąb kapusty, liście rozdzielamy i myjemy . Największe posłużą
Gar Zdrowia