Kasza jaglana z orzechami i mlekiem waniliowym - śniadanie idealne dla ucznia - choc nie tylko, bo to jedno z moich ulubionych :) Zdrowe, odżywcze, syte. Pełnowartościowy, prosty i pyszny posiłek. Polecam gorąco! SKŁADNIKI na 2 porcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej ( używam bezglutenowej Bio - klik ) 1 szklanka wody 300 ml mleka roślinnego waniliowego 3 łyżki dowolnych orzechów Kaszę jaglaną wypłucz. Zalej(...)wodą l i gotuj do momentu, gdy kasza wchłonie całą wodę. Lekko przemieszaj i odstaw. Mleko delikatnie podgrzej, orzechy posiekaj. Na talerz wysyp kaszę, zalej mlekiem, dodaj orzechy. Dodaj dowolne owoce sezonowe. Smacznego
Kuchnia bezglutenowakomosa ryżowa idealnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy, do różnych dań w wersji wytrawnej oraz tych na słodko. Ma bardzo szerokie zastosowanie i nie zawiera glutenu. Na tle innych kasz wyróżnia się dużo większą zawartością białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Oprócz tego zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływa na stan naszego zdrowia. Jest bogata(...)glutenowej może być zwykła) olej/oliwa o smażenia (polecam w spray'u ) Cebulę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Natomiast komosę ugotować (*) w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudzoną kaszę przełożyć do misy malaksera, dodać jajka ugotowane na twardo i zmiksować - ale nie na jednolitą masę (tak aby były widoczne kawałki jajek). Całość połączyć z resztą składników i dokładnie wyrobić
Di gotujeJeżeli tęsknicie za czekoladowymi kremami na kanapki mamy dla Was ich zdrowszy odpowiednik - głównym składnikiem jest kasza jaglana -"doprawiona" kakao i migdałami. Można stosować ją tradycyjnie jako krem na kanapki, ale świetnie sprawdzi się również jako dodatek do owsianki, naleśników itp. Piszecie się na to? :) Jaglany krem czekoladowo-migdałowy Przepis na ok. 300 g Potrzebujemy: pół szklani nieugotowanej kaszy(...)gotowania 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli 15 namoczonych daktyli 1/2-1 łyżka cukru trzcinowego 3,5 łyżeczki kakao 7 łyżeczek zmielonych migdałów 4 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Zalewamy szklanką wody i dodajemy szczyptę soli oraz olej kokosowy. Kaszę gotujemy pod przykryciem, aż będzie gotowa. Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy
Bananowe Polecierpliwych nic trudnego! Składniki: Forma o śr 12 cm Spód: 1/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka karobu lub kakao 4 łyżki wody 1 łyżka oleju Ciasto: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody 100g wiórek kokosowych 4 łyżki ksylitolu 1 szklanka wody Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą. Do gotującej się wody wrzucamy kaszę jaglaną. Jak kasza(...)ksylitol, wiórki kokosowe i 1 szklankę wody. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Między czasie w blenderze miksujemy płatki owsiane, dodajmy karob, wodę i olej. Wszystko ponownie miksujemy. Po ugotowaniu kaszy jaglanej z wiórkami kokosowymi przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy na gładką konsystencję. Do natłuszczonej formy (w moim przypadku naczynko żaroodporne) przekładamy spód z płatków owsianych. Dokładnie rozprowadzamy
Truskawkowa FiestaMałopolsce i pierogi towarzyszyły mi od dziecka, począwszy od tradycyjnych z mięsem, kapustą lub grzybami po różnego rodzaju owocowe farsze. Dzisiejsza propozycja to moja interpretacja tradycyjnych pierogów. Farsz z kaszy jest bardzo pożywny i smaczny a masełko pietruszkowe nadaje ciekawej nuty aromatu. Wiem, że nie są idealne, ale praktyka czyni mistrza :) Uważam, że każdy obcokrajowiec odwiedzając Polskę powinien spróbować tego(...)dania :) Ten post bierze udział w konkursie „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” strony e-turysta.net . Zapraszam! Pierogi z kaszą gryczaną Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy farsz: kasza gryczana ok szklanka mała cebulka łyżka margaryny sól, pieprz dodatkowo: 2 łyżki masła sklarowane z posiekaną natką pietruszki Przygotowanie: Przygotować farsz
Tagebuch po polskuZauważyłam, że w moim menu ostatnio panuje kolor czerwony, ale czemu się dziwić, jesień nadchodzi. W tygodniowym menu staram się aby była kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków(...)mnie to był morelowy sos na bazie tego octu-wynalazek z Lidla,swoją drogą polecam) łyżeczka pieprzu, soli, cynamonu i czarnuszki 2 łyżki oliwy do smarowania papryki + ulubiona kasza Przygotowanie: Ugotuj kaszę. Paprykę poprzekrawaj na pół , usuń wszelkie białe farfocle ze środka i gniazda nasienne, posmaruj oliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku przez 30 minut w temp.180-190
greenscarfKulki na przystawkę, które uzależniają zrobione są z kaszy jęczmiennej i gorgonzoli ale uwaga raczej dla osób, które lubią ser. Jest on dosyć mocnym akcentem w tej przystawce więc trzeba go kochać. Takie cudo będzie bez wątpienia zaskakującym pomysłem a do tego tak pięknym, na stół podczas uroczystości rodzinnej czy spotkania. Składniki: szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej łyżka(...)opakowania kiełków słonecznika po 50 g mielona papryka słodka, ok. 2 łyżek 3 łyżki pestek słonecznika sól, pieprz, natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Kaszę namoczyć na 2 godziny w szklance zimnej wody. Po tym czasie dodać 3 szklanki wody, masło, sól i gotować na małym ogniu do całkowitego rozklejenia. Zostawić do wystudzenia. Następnie kaszę ucierać
pieprzny smaczekZaskakujące w swej prostocie- kotlety z białej kaszy gryczanej. Nie tylko ciekawie się prezentują, ale też są bardzo smaczne i sycące. Idealne jako alternatywa dań mięsnych oraz wspaniały posiłek dla wegetarianina :) Zapraszam! Kotlety z kaszy gryczanej Składniki: 1 paczuszka kaszy gryczanej białej 2 jajka bułka tarta szczypiorek, pietruszka mała cebula sól, pieprz lub kucharek olej Przygotowanie: Kaszę ugotować(...)zaleceń na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Do miski wsypać kaszę, wbić jajka, dodać cebulę oraz szczypiorek i pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Powoli partiami dodawać bułkę tartą, aż masa będzie zwarta. Doprawić do smaku. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Podawać
Tagebuch po polskuMusze przyznać, że z kaszą jaglaną lubimy się od niedawna. Kiedyś, ze względów praktycznych, jadłam wyłącznie kus-kus. Kasza jest wymagająca. Trzeba ją najpierw podprażyć na suchej patelni, potem przelać gorąca wodą, a dopiero po tych wszystkich czynnościach zacząć gotować. Ale...smak dobrze przyrządzonej kaszy jaglanej nie umywa się do kus-kusu. A więc zapraszam do odrobiny wysiłku i przygotowania(...)pysznej zapiekaneczki z jaglanki ;-) Przepis na 2 niewielkie porcje: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżeczki pasty kokosowej 3/4 szklanki mleka sojowego pół nektarynki cynamon Kaszę wymieszać z mlekiem i pastą kokosową. Przełożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego, Na wierzchu ułożyć pokrojone nektarynki. Całość zapiekać przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Przed podaniem posypać cynamonem
Humanistka w kuchniSmaczny pomysł na śniadanie lub obiad w postaci smażonej kaszy jaglanej z warzywami i jajkiem sadzonym. Dziś już wiem, że bez kaszy jaglanej nie wyobrażam sobie mojego życia. Jest to źródło cennych witamin i składników mineralnych, dodatkowo podnosi naszą odporność i jest bardzo sycąca. Nieoceniona w okresie jesienno- zimowym. Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko(...)kroję na pół. Na patelnię wrzucam również cukinię i pomidorki. Smażę minutę i wyciągam 2-3 plastry cukinii oraz kilka pimidorków, które posłużą mi później za dekorację. Dodaję kaszę oraz posiekaną bazylię i całość smażę jeszcze minutę, doprawiam solą i pieprzem. Wbijam jajko,przykrywam patelnię pokrywą i smażę kaszę jeszcze przez 3 minuty. Na koniec dekoruję danie plastrami
Mango Papajagrzybowy, ziemniaczany itd. Moja mama robi tradycyjne z farszem z mięsa i ryżu, ale z dużą ilością mięsa, teściowa dodaje więcej ryżu lub robi je w wersji wegetariańskiej z kaszą gryczaną i grzybami. Lubię wszystkie, ale sama najczęściej eksperymentuję z farszem do gołąbków i za każdym razem smakują nieco inaczej. Przygotowuję je zarówno z mięsem, ale ryż zastępuję różnymi kaszami(...)mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona
Smakowity Blog KulinarnyDeser lub słodkie śniadanie, czyli waniliowy pudding jaglany z malinami. Delikatny, słodki, z kwaśną maliną i niezaprzeczalnie ślicznie wyglądający. Bogate wnętrze i piękny wygląd :) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 500 ml mleka 1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (polecam Skworcu ) 2 czubate łyżeczki trzcinowego cukru brązowego (polecam Skworcu ) 300 g malin około 3 łyżeczki trzcinowego cukru(...)brązowego do posłodzenia owoców Wykonanie: Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Po tym czasie przepłukujemy ją dokładnie zimną wodą. Do zimnego mleka przekładamy kaszę, dodajemy cukier z wanilią i cukier trzcinowy. Całość zagotowujemy i bez przykrycia, na wolnym ogniu, gotujemy 20 minut. Podczas gotowania kaszę kilka razy mieszamy. Kaszę zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 5 minut
Smak mojego domuDzisiaj zapraszam na pyszny, co ważne - zdrowy i niezwykle łatwy w przygotowaniu deser - kokosowy pudding jaglany z musem malinowym i płatkami migdałów. Połączenie pysznych malin i kokosowego kremu z kaszą jaglaną i bananami jest idealne, całość można przygotować niemal bez dodatku cukru. Deser nie wymaga również wiele pracy. Do przygotowania dania użyłem: 500 ml mleka 3,2%, 400 ml mleka(...)kokosowego, 2 bananów, 400 gram malin, 200 gam kaszy jaglanej, 3 łyżeczek cukru, płatków migdałowych. Przygotowanie dania rozpocząłem od samego puddingu. W garnku zagotowałem 500 ml mleka i 400 ml mleka kokosowego, a następnie dodałem do niego 200 gram kaszy jaglanej i 2 łyżeczki cukru. Całość gotowałem na małym ogniu, często mieszając, aby kasza nie przypaliła się. Po tym czasie
Wyprawy kulinarnezabieram ze sobą domowe jedzonko. W zależności od nastroju, czasu i innych ważnych sprzyjających bądź niesprzyjających czynników jest to lunch box z przekąskami albo "obiad" na wynos. Przepis na kaszę pochodzi z książki "Kaszomaniak" Wandy Jackowskiej, którą zdobyłam w konkursie na blogu TRADYCYJNA KUCHNIA . Baaardzo jestem zadowolona z nagrody, jak na prawdziwego kaszożercę przystało. Przepis zmodyfikowałam, głównie ze względu(...)tylko ja jadam w domu kasze. W oryginale pęczak jest połączony z ryżem jaśminowym, ale nie wchodziło to w grę ze względu na bardzo małe ilości, które musiałabym ugotować. Generalnie z przepisu skorzystam jeszcze nie raz, wykorzystuje się w nim składniki, które zawsze mam w lodówce, nie trzeba też specjalnie dużo czasu na przygotowanie. Kaszy tez nie zapiekałam
Wrzosowa PolanaCzasami mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, ale zaraz po zjedzeniu batonika pojawiają się wyrzuty sumienia. W takim przypadku proponuję prosty domowy wypiek ze zdrowej kaszy jaglanej z owocami. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej szczypta soli 55 g masła 500 ml wody 1 banan 2 łyżeczki cukru trzcinowego 180 g borówki amerykańskiej 2 gruszki WYKONANIE Do garnka wlać wodę(...)zagotować. Następnie wsypać kaszę jaglaną, dodać szczyptę soli i masło. Gotować do momentu, aż odparuje nadmiar wody (czyli około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania się kaszy, bo może przywierać do dna). Banan i gruszki obrać ze skóry. Jedną gruszkę i banana pokroić i wrzucić do kaszy, po czym zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem
Passions hobbies life